Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха реновирания филиал "Люлин" на Столичната библиотека

Снимка: sofia.bg

С Дни на книгата и четенето, посветени на най-българския празник 24 май, Столичната библиотека отбелязва 40 години от откриването на своя първи филиал в най-големия район на София – "Люлин".

Филиалът на Библиотеката на София посреща юбилея с изцяло реновирани комфортни библиотечни и читателски пространства – за художествена литература, Зона за научнопо-пулярна литература, четене и дискусии, Зона за учене и занимания на деца с 3D принтер, 3D очила и ботове. 

  • Днес филиалът има 20 хиляди читатели, от тях 7 хил. деца, 82 хил. заети книги за дома годишно и 30 хил. посещения.

Дните на книгата и четенето, посветени Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и на 40-ата годишнина от откриването на филиал „Люлин“, се провеждат до 23 май и включват интересни културно-образователни инициативи и събития.

След откриване на реновирания филиал „Люлин“, в днешната програма са включени музикални, танцови и спортни изпълнения на детски състави, участия на поета Петър Чухов и ученици от софийските гимназии, победители в ученическия шампионат по поезия „Млада метафора“, представяне на новата книга на Георги Константинов „Котка пешеходка“, открит урок на писателката Виктория Бешлийска пред ученици от 96. СУ и други.

Утре, 23 май, ще има дигитална работилница на тема „Триизмерни картички с букви“ за ученици от 3. и 4. клас на 70. ОУ. 
Жителите на район „Люлин“ могат да разгледат и пътуващата фотодокументална изложба „Първоучителите“, представяща в оригинални постери икони на Св. св. Кирил и Методий от различни църкви и манастири в България, както и великото дело на двамата братя и техните ученици.
Дните на книгата и четенето в район „Люлин“ по случай 40-годишнината на филиал „Люлин“ се провеждат с подкрепата на администрацията на район „Люлин“ и СО.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна