Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градушка с размер на лешник падна в София (обновена)

| обновено на 22.05.24 в 21:08
5
Снимка: Мария Филева, БНР

Близо 90 сигнала са били подадени на телефон 112 заради бурята в София. Основната част са за наводнени приземни етажи, запушени канализационни шахти и за паднали дървета и клони. Най-много сигнали за инциденти са подадени от кварталите "Младост", "Мусагеница" и "Сухата река". Това съобщиха за БНР от пожарната в София. Няма постъпили сигнали за бедстващи хора. 

За кратко имаше закъснения на полети на столичното летище. То остана отворено за кацащи самолети, забавянето е за три полета. Няма отменени и пренасочени полети


Към 19 часа, над 30 пожарникари са отводнявали обществени сгради и улична инфраструктура по основни пътни артерии в София. 

Лек автомобил, който е бил залят от вода, е бил изтеглен от столичната ул "Слатинска". Шофьорът е невредим, обясниха от МВР. По пътя между с. Яна и София има закъсали автобуси и автомобили. От пожарната обясниха, че има закъсал и автобус на градския транспорт (линия 118). В него има 5 души, които са невредими.

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video


В пожарната основно са получили сигнали за наводнени приземни етажи и запушени шахти.

Аварийни екипи отводняват транспортния подлез на бул. "Цариградско шосе".

Към момента е пренасочен маршрутът на автобусна линия 8, тя се движи по Искърско шосе.


Наводнени са улици и булеварди в столичните райони "Младост" и "Студентски", където движението е затруднено.

На "Цариградско шосе" се е образувало километрично задръстване.

Екипи на общинското аварийно звено в момента са на обходи, информира директорът Красимир Димитров:

"Имаме сигнали за "Младост". Единият е за детска градина, а другият - за търговски обект, че има наводнен приземен етаж". 

Извършва се наблюдение на речните корита и общинските язовири, съобщават още от общината.

От специализирания сайт Meteo Balkans съобщават, че ледените зърна са били с големината на лешник. 

Тъй като има наводнени улици, на места е изключено електрозахранването, за да се избегнат инциденти. 

Ел. табло се запали в района на Централни хали.  Според очевидец съоръжението е било ударено от мълния. Той публикува снимка в социалните мрежи.

Снимка: Апостол Дянков

Градският транспорт се движи със закъснение в някои отсечки, информира директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев:

"Постепенно се възстановява ситуацията в столицата. Там, където напрежението беше отпаднало, вече е подадено. На местата, където не могат да се движат трамваите - това е за момента по линия 20 - е осигурен автобус. Към 21 ч. е възстановено движението и на линия 8 и 14 от жп. моста в квартал "Абдовица".

По-раво днес, в участъка от "Поп Богомил" до "Света Неделя" беше спряно и движението на трамваи 1, 12, 18, 27 - двупосочно. Те бяха отклонени по булевард "Христо Ботев". Проблеми имаше и  с трамваи 21 и 22 поради запалено ел. табло. Спряно беше и движението на трамваите по линия 21 и 22, двупосочно. 

От Националния институт по метеорология и хидрология издадоха за утре жълт предупредителен код за интензивни валежи. Силен дъжд се очаква във Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, София област, Кюстендил, Пазарджик, Стара Загора и Смолян. 

Галерия под текста: БТА

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна