Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Economist: Възможна е руска офанзива в Сумска област

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според британското издание "Икономист" има струпвания на руски сили по границата със Сумска област и в нея е възможна офанзива след тази при Харков.

В Донецка област украинските сили са били принудени да предприемат маневри при Покровск след ожесточени боеве, съобщи Генералният щаб в Киев. Във вечерното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски определи положението на това направление и в прилежащите му райони като "изключително тежко".

"Покровското направление и други донецки направления – Краматорск, Курахово сега остават изключително трудни и там има най много битки. В Харковска област нашите сили унищожават окупаторът".

Продължават и украинският обстрел по различни обекти в руските гранични области. Губернаторът на пограничната Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи, че са били свалени няколко въздушни цели при приближаването им до село Беленкое. Съобщава се за един загинал цивилен. Една жертва и двама ранени има и при украински обстрел срещу окупирания източен град Лисчанск в Луганска област.

Украински полицай е бил убит при руска атака с дрон, съобщи вътрешният министър на Украйна Игор Клименко. 

По време на нападението униформеният е евакуирал цивилни от намиращо се на фронтовата линия селище Вовчанск в североизтчаната част на Харковска област.

Междувременно агенция УНИАН съобщава, че първите украински военни, обучени в поддръжката на американски изтребители F-16 се завръщат в Украйна. По думите на президента Зеленски Украйна се нуждае от повече 100 изтребителя F-16, за да се изправи срещу руските окупатори в небето. Според него руснаците използват 300 самолета за удари срещу страната му. Киев очаква тази година да получи изтребители F-16, за да се защити от руското нашествие. Норвегия вече обяви, че ще предостави на Украйна 22 такива самолета, както и двигатели, резервни части и друго оборудване. Белгия също обяви, че ще дари от своите F-16 на Киев до края на годината. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени