Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жордан Бардела: "Алтернатива за Германия" прекрачи червената линия

Жордан Бардела
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три седмици преди европейските избори френската крайнодясна партия "Национално обединение" скъса отношенията си с германския си съюзник "Алтернатива за Германия" след компрометиращото изказване и подозрителни връзки на нейния лидер Максимилиан Кра.

"Алтернатива за Германия" прекрачи червената линия" - заяви лидерът на френската крайна десница Жордан Бардела по време на телевизионен дебат снощи. 

Той потвърди, че партията му повече няма да заседава с германската крайна десница в европейския парламент. 

Поводът за разрива е изказването на лидера на германските националисти Максимилиан Кра, че "не всеки носил униформа на есесовец е непременно престъпник". 

Разногласията обаче съществуват от месеци. Докато германските националисти се държат все по-радикално, френското "Национално обединение", което засега е далеч напред в намеренията за вот на европейските избори с 32%, се стреми да изглежда като по-умерена сила. 

Подозрителните връзки на германските националисти с Китай също предизвикват резерви. През януари дългогодишната лидерка на партията Марин льо Пен се разграничи от германската крайна десница заради идеите ѝ за прогонване на германски граждани с чужд произход.

"След изборите "Национално обединение" ще има нови съюзници в европарламента - обеща лидерът Жордан Бардела. 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна