Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Фандъкова и Ан Идалго обсъждат предизвикателствата пред големите европейски столици в Париж

| обновено на 25.03.15 в 11:17
Снимка: Симеон Белев, БНР
Предизвикателствата пред големите европейски градове, сред които е и София, както и опазването на културно-историческото наследство обсъдиха кметовете на София и Париж по време на официалната визита на Йорданка Фандъкова във френската столица.

В сградата на парижкото кметство, която може да бъде дом на всеки музей по света, двете дами начертаха план за съвместно сътрудничество между общините.

Пред пратеника ни в Париж Симеон Белев Йорданка Фандъкова каза, че акцент в разговорите е актуалната тема за климатичните промени и начините за справяне с последствията от тях.

През юни в София ще се състои конференция, на която заедно с френски експерти ще бъдат обсъждени въпросите за превенция и реакция при кризи.

Ан Идалго - кмет на Париж, сподели непосредствено след срещата си с Йорданка Фандъкова, че е щастлива от възможността две жени-кметове да работят заедно и планира отново да посети София началото на 2016 г. Парижкият кмет смята, че обсъждането на проблемите на транспорта и зелените системи е полезно и за двете страни, тъй като София има опит в превенцията на кризи, най-вече на наводненията.

Посещението на Йорданка Фандъкова във френската столица продължава още два дни.

Днес в програмата е предвидено посещение на детска градина в квартал с блокове и запознаване с проекта "Овощна градина в моето училище". Довечера българската делегация ще присъства на представянето на френското издание на книгата "Физика на тъгата" на Георги Господинов. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Йорданка Фандъкова се срещна с кмета на Париж Ан Идалго

София инвестира европейските средства в зелени политики. Основната насока, в която работим за по-добро развитие на нашия град, е чрез устойчивите инвестиции в – модернизиране на градския транспорт, управлението на отпадъците, енергийна ефективност и..

публикувано на 24.03.15 в 18:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Mentor the Young: Да надскачаш себе си с помощта на по-опитен

Когато един проактивен младеж има възможност да черпи от опита и познанията на по-опитен човек, тогава се спестява време, спестяват се грешки, повишава се ефективността. Младите хора така се развиват по-бързо и резултатно, а менторът участва и..

публикувано на 21.05.24 в 09:49

Слънчев ден преди новите облаци

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България до..

публикувано на 21.05.24 в 07:20

Как кенгуру-грижите лекуват?

За осма поредна година Май е обявен за Месец на отворените врати за много неонатологични отделения в цяла България. Те се включват в кампанията на Фондация "Нашите недоносени деца" за популяризиране практикуването на кенгуру-грижите  към..

публикувано на 20.05.24 в 17:11

La Femme с концерт в София

Френската супер шик неопсихаделик група La Femme идва в София на 21 май 2024 г. за концерт в Joy Station. Гости в предаването "Радиокафе" бяха част от нейните членове - Саша Гот и Марлон, както и музикантът Илияна Георгиева. По думите на Саша гот..

публикувано на 20.05.24 в 16:35
Проф. Миглена Темелкова

На шествията за 24 май академичната общност ще бъде с протестни лентички

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв.,..

публикувано на 20.05.24 в 15:29

Българските домакинства и климатичната неутралност

Участват ли и доколко участват българските домакинства в енергийния преход към климатична неутралност? Гост в предаването "Радиокафе" беше Минчо Бенов - национален директор на "Хабитат България". От организацията работят изключително много за..

публикувано на 20.05.24 в 15:22

НИМХ очаква финансиране по Закона за висшето образование

За първи път от много години днес университетите в страната не отвориха врати, с изключение на провеждане на дейности с неотложен характер. КНСБ и „Подкрепа“ заявиха, че отменят планирания протест, но Съветът на ректорите съобщи, че такъв все..

публикувано на 20.05.24 в 14:45