Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сцена за танци и музикални макети направиха привлекателен подлеза на "Цариградско шосе" до ул. "Ал. Жендов"

2
Снимка: podlezno.cf
Първият музикален подлез бе открит на бул. "Цариградско шосе" №6 при спирката на ул. "Александър Жендов".

Инициативата е на група млади хора, студенти по архитектура, урбанизъм и режисура, обединени под названието "ПоДлезно". Със средства, предоставени от Фонда за иновации в културата" на стойност 2 хил. лв., те са почистили стените на подлеза от графити, пребоядисали са стълбите като клавиши на пиано, монтирали са гигантски декоративни тонколони и аудио касетки.

Превърнали са стените в петолиния с ноти и грамофонни плочи, направили са музикален оргафон, комбинация от орган и ксилофон, изработен от водопроводни тръби, на който може да се посвири. В подлеза вече има сцена за концерти, а също и място за игра на народни танци в рамките на инициативата "Таратанци". 

Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов информира, че от 2010 г. общината е извършила основен ремонт на 50 от общо 80 подлеза в столицата. Христов изрази съжаление, че 4 обновени подлези в столицата са "буквално унищожени от вандализъм", което налага отделяне на допълнителни средства за повторен ремонт.

Съоръжението на "Жендов" е превърнат в привлекателна и удобна за улични музиканти сцена, където всеки може да представи свое изпълнение, уверява Добрина Добрева с репортажа си, в който улавя звуци и цветове от музикалния подлез.
Чуйте.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още по темата

Оргафонът вече предизвиква интереса на малки и големи

Минувачи "свирят" в първия софийски музикален подлез между "Цариградско шосе" и ул. "Ал. Жендов"

Първият софийски музикален подлез между бул. "Цариградско шосе" и ул. "Александър Жендов" ще "засвири" официално на 30 юни от 10 часа. Проектът е дело на инициативата "ПОдЛЕЗНО" и има за цел да направи градската среда по-удобна и по-красива за всички,..

обновено на 26.06.15 в 16:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на "Горубляне" подновяват протестите

Жители на столичния кв. Горубляне организират пореден протест тази неделя (12 май) от 16 ч. на бул. "Цариградско шосе". Исканията и проблемите на жителите БНР-Радио София обобщи арх. Янита Тарабанова от Инициативния комитет. Те са свързани..

публикувано на 10.05.24 в 09:06

Значителна облачност преди промяната в почивните дни

Облачността днес ще бъде значителна, с валежи, главно в Южна България. Над североизточните райони ще има по-съществени разкъсвания и намаления па облачността. Ще духа умерен, след обяд в Югоизточна България и по Черноморието – силен североизточен..

публикувано на 10.05.24 в 07:20

Май - месец за подкрепа на българското образование

Месец май е месецът на образованието в България , но освен празници, учениците ни имат нужда от образование, което ги подготвя за живота в 21. век. Българските училища, с малки изключения, са все още далеч от това да предлагат съвременно..

публикувано на 09.05.24 в 19:24

Помагайки на българите по света да се върнат у нас, помагаме на България

На последното издание на най-големия форум за българи зад граница: "Кариера и живот – защо в България?", който се проведе в Берлин, организаторите от платформата "Bulgaria Wants You" проведоха онлайн анкета, чиято цел бе да обобщи профила на..

публикувано на 09.05.24 в 17:40

Чатботът Краси ще упътва посетителите на Софийския фестивал на науката

14-ото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе от 9 до 12 май 2024 г. в София Тех Парк. Фестивалът предлага достъпни и забавни събития, които разкриват как чудесата на науката и най-новите проучвания от целия свят обогатяват живота..

публикувано на 09.05.24 в 16:43
Адриан Николов

Лек спад на неравенството у нас, всеки десети работещ е беден

Бедността у нас лека намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга. Подобренията обаче са бавни, а политическият хаос обещава да..

публикувано на 09.05.24 в 15:45

Седмо издание на наградите "Златни патета"

Наградите "Златни патета" 2024 г. ще бъдат раздадени за седма поредна година на официална церемония в средата на месец май, като те  подкрепят прогресивната българска музика. Публиката определя кои ще са победителите, като гласува онлайн в..

публикувано на 09.05.24 в 15:05