Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуозният швед от аржентински произход Jose Gonzalez тази вечер в София

Дълбоки китарни мелодии в съчетание с нежни вокали, вдъхновени от аржентинския фолклор, американския блус и британския инди-фолк се превръщат в негова запазена марка, която бързо го изстрелва на световната музикална сцена. 2003 посреща първия му албум „Venner”, а акустичният кавър на парчето Heartbeatsна The Knife го поставя сред най-иновативните музиканти днес.

Следват албумите „In Our Nature”(2007) и чисто новият „Vestives & Claws”(2015), записан в собствената му къща в Гьотеборг. Освен красиви авторски песни, José прави и не малко успешни акустични версиина парчета на Joy Division, Bruce Springsteen, Kylie Minogue, Massive Attack и др., а самият DJ Tiesto прави ремикс на авторската му песен „Crosses”.

Ако има изпълнители, които не могат да бъдат объркани заради неподражаемия си стил и звучене, то Jose Gonzalez безспорно се нарежда сред най-уникалните музиканти на 21 век. Скандинавец с гореща аржентинска кръв, José черпи първото си вдъхновение от любимците си Arthur Russell и Shuggie Otis. Следвал биохимия в гьотеборгския университет, той прекъсва образованието си заради музикалната си страст и започва да свири в няколко рок банди,  след което се пренасочва към стила, с който светът го познава днес.

Специфичното звучене на José González го превръща в търсен изпълнител и сред музикалните среди, като има съвместни проекти с нашумялата австралийка SIA, както и с британското дуо Zero 7. Освен индивидуалните колаборации с различни артисти, той основава собствена рок поп банда Junip, с която редовно има участия на световно ниво.

Специфичният му стил не остава незабелязан и от комерсиалния музикален свят, където негови парчета се ползват в касови американски филми („Тайният живот на Уолтър Мити“, „Оглупели от любов“), сериали („Д-р Хаус“) и телевизионни реклами. Изтънчено, дълбоко, прочувствено - така би могло да бъде описано творчеството на José González и пак няма да бъде достатъчно, за да изрази емоцията, която поражда всяка изсвирена от него нота.

Американската солова изпълнителка Jessica Pratt пък ще се появи първа на сцената в студио Орфей, за да ни подгрее за мелодичното завръщане на José González с дълго очаквания му трети албум „Vestiges & Claws”.Jessica Pratt е артист, който твори, следвайки собствената си музикална логика. Под светлините на прожекторите e само тя, китарата й и нежният й дълбок глас. Талантливата млада певица издава своя пръв албум през 2012 г., а по-рано тази година „ОN Your own Love Again” се ражда в резултат на това, което е Jessica Pratt между вчера и днес. Работата по албума продължава 2 години в дома на певицата в Лос Анжелис и Сан Франциско, катопопива в себе си деликатната романтика, която извира от Jessica. В парчета като „Game that I played” отекват перкусии, клавирите взимат връх в „Moon Dude”, a гласът й пада рязко в ниските регистри в „Greycedes”.

Интимното музикално изживяване ще бъде тази вечер в студио Орфей, а билетите за концерта вече са продадени.

В звука можете да чуете интервюто на Юлия Владимирова с Десислава Ангелова от Key Events, организатори на събитието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброто заразява - Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество

За седма година Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество. От общо 181 номинации, журито отличи 15 геройски истории. „Мотивацията ни да го правим е да разказваме истории за доброто, т.е. за човешка солидарност, човечност, подадена ръка, по различен начин да се вдъхновят хората“, каза пред Радио София Наталия Иванова от Time..

публикувано на 26.04.24 в 14:35

Премиерата на “П.О.Р.Н.О.” дава старт на продуцентска къща "Гръм и Тряс"

„П.О.Р.Н.О. – Публична организация за разтуха на обществото“ е премиерното заглавие на сцената на Yalta art room на 30 април . Спектакълът е черна комедия по скечове на Ханох Левин. Режисьор е Веселин Петров - актьорът от сериалите „Клетката“ и „Есента на демона“. Печелил награда „Аскеер“ за изгряваща звезда и награда „Слави Шарков“ за млад..

публикувано на 26.04.24 в 13:55
Главен комисар Иван Георгиев

От СДВР обявиха по-строги мерки за дербито в събота

Мерките за предстоящия утре мач между Левски и ЦСКА София ще бъдат много по-стриктни от тези на предходната среща на 7 април, каза на брифинг главен инспектор Иван Георгиев, началник сектор „Масови мероприятия“ при Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР). Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали на София, така и в..

публикувано на 26.04.24 в 13:14

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София"

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София". Това е най-новият проект на Програмата и L'Europeo. Тя е представена до 27.04.2024 г. в Галерия nOva art space, а от 09.07.2024 г. до 23.07.2024 г. ще бъде изложена в Галерия на открито в градинката пред Народния театър “Иван Вазов”. Пред Радио София Валерий Пощаров, Ваньо Димитров и..

публикувано на 26.04.24 в 12:49

Какво е да си шампион с поезия

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 26.04.24 в 12:12
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 10:56

Новите тротоари в район "Студентски" - най-предпочитаното място за паркиране

Стажант-репортерът на Радио София Димитър Георгиев попита гражданите на Район "Студентски", в частност от кв. "Дървеница" какво е тяхното мнение за текущите ремонти на тротоарите, има ли недостиг на паркоместа и къде паркират автомобилите. А ето какво беше тяхното мнение:

публикувано на 26.04.24 в 10:11