Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стилиян Иванов: Професията е като любовта – отразява нашата същност

БНР Новини
Снимка: bgonair.bg

Гост в „Кой кой е“ е журналистът, режисьорът, писателят и сценаристът Стилиян Иванов, който еднакво добре се чувства и пред телевизионната камерата и зад обектива, дирижирайки грандиозни проекти. Завършва режисура в класа на проф. Хачо Бояджиев в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” (1984) и е автор и режисьор на повече от 40 документални филма, 200 видеоклипа и 1000 телевизионни предавания.

Стартира кариерата си като журналист и водещ в БНТ, като впоследствие е изпълнителен директор и художествен ръководител на няколко телевизионни канала.

С голяма любов и любопитство правя филмите  си - споделя популярният режисьор и сценарист, създател на предаванията „Звезден прах“, „Нарисувай се с песен“, „Светът е за двама“, „Знаете ли български?“, „Чай или кафе“, автор и режисьор е на шоу програмата „Звездно вариете“. Един от най-талантливите и дискутирани родни режисьори, Стилиян Иванов създава за БНТ първото светско предаване „Лица“, последвано от „Елит“ и радио-телевизионният нощен блок „Полет над нощта“. Все повече обаче документалистиката излиза на преден план и той изоставя светските си проекти. Сред най-популярните документални филми на Стилян Иванов са  творбите му за Хачо Бояджиев, „Насаме с Лили“, „Емил Димитров –  Слава! Любов! Самота!“, "Лечителят Петър Димков", "Истината за Орфей",  "Траките". Творецът не пропуска да проследи живота и на феномените Ванга, преподобна Стойна и Вера Кочовска, за които прави филми. В момента подготвя филм за 70-годишнината на Нешка Робева. През 1997-а и 1999 г. е награден като „Режисьор на годината“. Името му е свързано със заснемането на видеоклипове на популярни изпълнители в различни музикални жанрове, със скандалните „Голи новини“ и още много  продукции, предавания, филми.

Режисира и различни пиеси, като поетичния спектакъл „Любов, любов“ с актрисата Невена Коканова и челиста Анатоли Кръстев. Снимка: Венета ПавловаВ предаването споделя с какво е запомнил величавите българи и творци, които е режисирал, интервюирал или заснемал.

Отличеният от Съюза на руските журналисти „за високи професионални  постижения“ творец, издаде преди месец книгата "BG тайната. От Орфей  до Ванга",  базирана на контактите му с именити българи. Написва тази  книга, защото иска да сподели впечатленията си от преките и задочни  срещи със забележителни хора, чиито уникални знания са в полза на  всички нас.

Някои от филмите на Стилиян Иванов  се разпространяват в цял свят. "Истината за Орфей" е сниман в 14 държави,  в които режисьорът заснема музейни артефакти и археологически разкопки, свързани с Орфей и орфизма. Филмът се продава в 20 000  тираж на DVD, като американска филмова компания забелязва проекта и откупува правата му и поръчва на режисьора да разшири филма, превръщайки го в трилогия. Орфеизмът и мистиката го запленяват и той заснема поредицата „Репортажи на вярата“ и останалите си филми за духовни титани и феномени.

Документална му поредица „Пътят на човешката цивилизация“, филмът  „Дервишите“ и продукцията Снимка: Радио София„И това е България“ – за места, притежаващи  „вълшебна“ енергия, отвеждат режисьора на прекрасни късчета земя не  само у нас, но и по света.

Ние сме длъжници на нашето  минало - твърди провокативния, нестандартен и вечно търсещ творец, чийто живот е изпълнен с много звезден блясък, предприемчивост и грандиозни проекти.

С всеки свой филм Стилиян Иванов прокарва диря в  съвременната история на българската документалистика, кара ни да се вълнуваме, да преоткриваме корените си и.

Чуйте разговора на Антоанета Титянова със Стилиян Иванов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34