Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Лиляна Филипова: Обиколила съм света, но не мога да живея далеч от София

В предаването „Кой кой е“ актрисата Лиляна Филипова сравнява театъра с наркотик, с вдъхновение и с живот.
Актрисата е добре позната на българската публика с блестящите си роли в театъра, където е изградила над 60 образа на сцената на Младежкия и на Пернишкия театър. Лиляна Наумова или Филипова, както я познават мнозина от сцената и докато е съпруга на телевизионната легенда – доайена на БНТ – Никола Филипов, от младежките години е увлечена от художественото слово – пише разкази и есета. Едва когато става баба на две внучки, актрисата сяда и написва биографичната книга “Из моя театрален свят и още нещо”, която е вълнуваща ретроспекция на интересния ѝ личен и професионален живот.

Лиляна е студентка по химия, когато попада в театралната трупа на Наум Шопов. И така съдбата си казва тежката дума – театърът я среща с любовта и красивата брюнетка сменя Менделеевата таблица с блясъка на сцената. Някак естествено става актриса. На фестивала на художествената самодейност я забелязва актьорът Васил Кирков, който дава кураж на девойката да тръгне по артистичния път.

Лиляна Филипова започва кариерата си в златното време на театъра - млади актьори, добри режисьори, вълнуващи пиеси. Изиграва много интересни роли, като още с първото си появяване в пиесата на Иван Дончев „Сребърният пръстен” става популярна, тъй като има турне из цяла България. За ролята на Анна в пиесата на Иван Пейчев „Всяка есенна вечер” получава награда от Националния театрален преглед.

Веднага я харесват и я канят в Младежкия театър, където играе до пенсионирането си. С пиесата за Апостола на свободата открива всички младежки домове в страната под аплодисментите на първия ръководител на държавата Тодор Живков.

Любопитното е, че Лиляна Филипова играе роли все на изгори на велики българи. Помним актрисата от великолепния образ на либето на Левски от едноименната постановка на Васил Мирчовски, като Минка - възлюбената на Ботев от пиесата на Христо Лъчев. Отново тя е хубавата Мара от пиесата на Вера Мутафчиева “Из големия път”, в която се влюбва рицарят Кондофре, изигран от незабравимия Петър Петров. Мнозина научиха от спектакъла за село Кондофре, което и досега съществува на картата на България. На сцената Лили Филипова се чувства щастлива, а аплодисментите на публиката я зареждат с нови сили, правят я жива.

След пенсионирането при среща с колежки и приятелки актрисата чете или разказва случки из своя театрален живот. Първо се противи и отхвърля идеята да опише съдбата си, но всички я насърчават да издаде книга, за която актрисата разказва пикантни подробности в интервюто по Радио София. Непринудено се ражда биографичната книга “Из моя театрален свят и още нещо”.

Личният живот на актрисата е също толкова колоритен като професионалния й път. На сцената и покрай актьорството пламва любовта в живота ѝ. Лиляна разказва за запознанството си с Николай Филипов, който се влюбва в нея от пръв поглед. Щом я видял си помислил „Тя ще бъде!“, а за запознанството им „вина“ има Григор Вачков.

Въпреки че стартира актьорската си кариера в Перник, Лиляна Филипова израства в столицата. На сцената на читалището на Гара Искър е открит таланта ѝ, в София изиграва и най-хубавите си роли.

Изключително интересни са спомените на Лиляна Филипова за София – каква е била в детството и младостта ѝ преди 7-8 десетилетия, какво ѝ харесва актрисата в столицата сега.

Въпреки напредналата възраст Лиляна Филипова не спира да твори. Тя е едно от най-красивите лица на родната сцена и е сладкодумна писателка, която и в книгата си ни кара да почувстваме истинската магия на театъра и на словото.

Приятно слушане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Postcard" представя дебютния си албум "Stories" на софийска сцена

Група "Postcard" вече е готова с първия си албум. "Stories" е с авторска музика на всеки един от музикантите, а те ще го представят на сцена пред софийската публика на 30 април (вторник). "Postcard е метафора, която олицетворява искреността, споделеността, занаятчийството, което се намира в музиката на групата. Това е идея, която събира в..

публикувано на 23.04.24 в 14:35

Онлайн платформа събира творчеството и житейския път на Стефан Гечев

Онлайн платформа събира творчеството и житейския път на българския поет, драматург, публицист, преводач и дипломат Стефан Гечев. Чрез аудио-визуални материали са представени значими момента от живота му, както и връзката му с Гърция и Франция. Пред Радио София племеникът на Стефан Гечев - Стефан Аргамонцев и Янис Лиалиос от сдружение „Аристотел“..

публикувано на 23.04.24 в 13:05

Покана за 4 часа благотворителност срещу домашното насилие

Благотворителна изложба под наслов "Изкуство срещу насилието" ще се проведе на 25 април от 16.30 до 20:30 ч. в УНСС , съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер „Проф. д-р Борислав Борисов“ (ИИСТТ). Техни партньори и съмишленици са НАТФИЗ "Кр. Сарафов" и Българският филмов..

публикувано на 23.04.24 в 11:35

Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето

Доклад със 150 идеи за успешна зелена трансформация на София и на останалите общини в България беше публикуван от Move.bg. “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето” обхваща пет ключови направления за успешната зелена трансформация: -   Въвеждане на хоризонтален подход към климатичните политики на ниво местна власт -   Извършване..

публикувано на 23.04.24 в 10:24

Над 5300 души до момента са подписали петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"

Петицията на екологично сдружение "За Земята" - "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"  е подписана от над 5300 души до момента.  Документът съдържа шест символни искания, сред които такива за изграждане и свързване в смислена мрежа на велосипедни алеи, велосипедни ленти и успокоени зони, съгласно утвърдените нормативни изисквания и..

публикувано на 23.04.24 в 09:53

Отново дъжд, със значителни количества на места в Западна България

Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни, съобщиха от НИХМ. Вечерта валежите ще отслабват и спират, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток, главно в Лудогорието ще е временно силен. Максималните температури ще са между 12° и 17°, в София..

публикувано на 23.04.24 в 07:35