Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

От медиацията всички печелят – и страните по спора, и съдът, дори и адвокатите

Снимка: Архив
Медиацията е способ за извънсъдебно разрешаване на спорове, при който трето неутрално лице подпомага страните в намиране на взаимноизгодно решение. У нас медиацията навлиза в края на 90-те години с различни американски проекти. През 2004 г. в България е приет закон за медиацията. Ние сме една от първите държави, които имат закон, с който се урежда тази процедура.
Това каза в ефира на Радио София Албена Комитова, която е адвокат, медиатор и обучител.

Медиаторът е трето лице, но не взема страна и решение. Идеята е да има две доволни страни. От 2009 година към Софийския районен съд работи център по медиация, където има достатъчно информация за възможностите, които дава този способ за извънсъдебно решаване на спорове.

Самите адвокати трябва също да съдействат, насочват и участват в медиацията – разясни в ефира на Радио София Албена Комитова. По думите ѝ у нас няма голямо търсене на тази услуга, но пък все повече хора искат да стават медиатори.

Чуйте повече по темата в разговора на Лили Големинова с Албена Комитова и научете защо във всяка фаза на съдебния процес е от полза за страните спорът им да се реши чрез технологията на медиацията.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Насилието, което разрушава детството

Днес е Световният ден на децата, определен като такъв от Общото събрание на ООН през 1954 г. И макар много от страните да са адаптирали законодателството си към Конвенцията на ООН за правата на детето, все още предизвикателствата пред осигуряването на щастливо детство са огромни. А една от най-острите форми на нарушаване на детските права е насилието...

публикувано на 20.11.18 в 09:46

Накъде в София

СПОРТ От 11.00 часа в музея на спорта на Национален стадион "Васил Левски" ще бъде представена инициативата "Мисия спорт на любимите герои". Идеята представлява национален проект за ученици на възраст между 6 и 10 години (1-4 клас). Общата цел на дейностите в Кампанията е ориентирана към подпомагане на личностно развитие, повишаване на качеството..

публикувано на 20.11.18 в 09:22

Непримиримият публицист Румен Леонидов между иронията на времето и Бога

Гостува ни човек, когото бих нарекъл на първо място поет, а след това: публицист, преводач, издател. Обаче той самият смята, че поет може да се нарече Христо Фотев, Константин Павлов, Иван Радоев, Дебелянов. И би било самонадеяно друг да се нарече поет. Предпочита да го представим като публицист, без да заобикаля „клишето“ и отговорността да е..

публикувано на 19.11.18 в 19:07

„Защото сме хора“ "създава" приятели на възрастните хора

Над 350 възрастни хора от 14 населени места в България получават допълнителна грижа по домовете. Услугата е на нестопанската организация „Каритас“, която осигурява мобилни екипи от лекар и социални работници, които посещават възрастните хора по домовете и им помагат по различни начини от това да излекуват настинка до това да им измият мръсните съдове...

публикувано на 19.11.18 в 17:43

Чай с подправки или масала за любителите на източната екзотика

Един от най-големите производители на чай в света е Индия. Страната в момента е най-големият производител на зелен и черен чай в световен мащаб. Техният традиционен чай “масала” набира все по-голяма популярност в света. На много места се предлага като чай “лате” и хората го харесват много , разказа Павлета. Все повече столични заведения предлагат чай..

публикувано на 19.11.18 в 17:18