Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Албена Комитова:

Медиацията като способ за извънсъдебно разрешаване на проблеми ще бъде прилагана в цялата страна

След като ви запознахме с медиацията като способ за извънсъдебно разрешаване на спорове, при който трето неутрално лице подпомага страните в намиране на взаимноизгодно решение, сега ще разширим темата.

У нас медиацията навлиза в края на 90-те години с различни американски проекти. България е една от първите държави,в която със закон, приет през 2004 г., се урежда тази процедура.

От 2009 година към Софийския районен съд работи център по медиация, където има достатъчно информация за възможностите, които дава този способ за извънсъдебно решаване на спорове

Сега в цялата страна започва и разработването на различни модели  за това как съдът да препраща към медиация.

Новото и експерименталното в медиацията е, че България е първата държава в Европа, която започва такива съдебни практики за препращане в национален мащаб.

Никъде другаде в международните форуми не сме виждали такова активно участие на съдии в този процес на препращане на дела към медиация, поясни в предаването Албена Комитова, която е адвокат, медиатор и обучител.

В европейски план също е предвидено участие на съда, който информира и препраща към медиатори, но в България впечатляващото е, че съдът има по-активна роля. Има много силна кампания, за да бъдат информирани гражданите и търговците за възможността да разрешат спора извън съда. В по-големите съдилища има интерес, защото ще намалее натовареността, но хубавото тук е, че в съдилища, в които няма натовареност, съдийската гилдия вярва, че това е по-добрият начин за разрешаване на спорове. Има го цивилизованото и културно разсъждение от страна на софийската гилдия за това, кое е наистина е по-доброто в спор. Няма отказ от правосъдие. Съдиите могат да разрешат всеки спор, но вярата им, че за всички е по-добре това да случи извън съда, е наистина впечатляваща, добави тя.

Чуйте повече по темата от разговора на Лили Големинова с медиаторът Албена Комитова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетен празник на цветята в университетската Ботаническа градина

През тази събота и неделя в Ботаническата градина на Софийския университет ще се проведе пролетен празник на цветятата. Във времето от 10:00 до 12:00 часа са организирани различни инициативи. На Лазаровден можете да чуете беседата "Мушкатата - видове, сортове, отглеждане и размножаване", от която посетителите ще научат любопитна информация за рода..

публикувано на 19.04.19 в 18:31

Юнисайкъл празник в Княжеската градина

Голям спортен празник в Княжеската градина, при Паметника на Съветската армия, организира фондация "Мини арт" на 21 април. Събитието е посветено на юнисайкъл - каране на колело с една гума. На празника всеки желаещ може да се включи безплатно в демонстрации, състезания и уъркшоп.  Гео Калев от фондация "Мини арт" разказа, че на събитието ще..

публикувано на 19.04.19 в 17:15

КНСБ: Системно се нарушава правото на сдружаване

КНСБ представи четвърти годишен доклад за нарушения на трудовите права. На форума бяха обсъждани правата на синдикално сдружаване и колективно договаряне, дефинирани от президента на КНСБ Пламен Димитров като два големи проблема, които издават тревога за демокрацията. Първото право не е добре защитено, а с второто въобще няма повод за похвала...

обновено на 19.04.19 в 17:04

“Mural, mural, on the wall, I’m at home after all”

“Mural, mural, on the wall, I’m at home after all” е визуална история на жени от Ирак, Йемен, Сирия, Афганистан и Палестина, приела формата на съвременна стенопис (mural). Това е стена от графити, нарисувани от артистката Точка, по идея на "Meeting Points" - млада неправителствена организация, която създава общи истории за това какво прави едно място..

публикувано на 19.04.19 в 17:01

В "Парка на чудесата" фантазиите оживяват

"Парка на чудесата" разказва историята на един невероятен увеселителен парк, където въображението на едно изключително креативно момиче на име Джун оживява.  В един необикновен ден, тичайки през гората в търсене на пътя към дома, Джун открива старо увеселително влакче и се качва в него. След главозамайващо пътуване със странното съоръжение, тя..

публикувано на 19.04.19 в 16:52

Растения и дървета, емблематични за българската градина

В последния ден от работната седмица в „Радиоприемница“ беше цветно, в унисон с разцъфващата природа около нас и с настъпващия светъл християнски празник – Цветница. Покрай всички тези поводи решихме днес да ви разкажем за чудесата на природата, за причудливите форми на дърветата и лечебните свойства на растенията. Наш гост беше..

публикувано на 19.04.19 в 16:30

За осми път Планински маратон „Панчарево“ - този път с кауза и на Цветница

Тази неделя, 21 април, ще се проведе осмото издание на най-голямото пролетно планинско бягане в България - Планински маратон „Панчарево“. Състезанието се организира от спортен клуб „Бегач“. Десеткилометровият маршрут прави полуобиколка около езерото, а дългите дистанции осъществяват живописна обиколка в Лозенската планина до Пасарел и обратно...

публикувано на 19.04.19 в 16:10