Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Албена Комитова:

Медиацията като способ за извънсъдебно разрешаване на проблеми ще бъде прилагана в цялата страна

След като ви запознахме с медиацията като способ за извънсъдебно разрешаване на спорове, при който трето неутрално лице подпомага страните в намиране на взаимноизгодно решение, сега ще разширим темата.

У нас медиацията навлиза в края на 90-те години с различни американски проекти. България е една от първите държави,в която със закон, приет през 2004 г., се урежда тази процедура.

От 2009 година към Софийския районен съд работи център по медиация, където има достатъчно информация за възможностите, които дава този способ за извънсъдебно решаване на спорове

Сега в цялата страна започва и разработването на различни модели  за това как съдът да препраща към медиация.

Новото и експерименталното в медиацията е, че България е първата държава в Европа, която започва такива съдебни практики за препращане в национален мащаб.

Никъде другаде в международните форуми не сме виждали такова активно участие на съдии в този процес на препращане на дела към медиация, поясни в предаването Албена Комитова, която е адвокат, медиатор и обучител.

В европейски план също е предвидено участие на съда, който информира и препраща към медиатори, но в България впечатляващото е, че съдът има по-активна роля. Има много силна кампания, за да бъдат информирани гражданите и търговците за възможността да разрешат спора извън съда. В по-големите съдилища има интерес, защото ще намалее натовареността, но хубавото тук е, че в съдилища, в които няма натовареност, съдийската гилдия вярва, че това е по-добрият начин за разрешаване на спорове. Има го цивилизованото и културно разсъждение от страна на софийската гилдия за това, кое е наистина е по-доброто в спор. Няма отказ от правосъдие. Съдиите могат да разрешат всеки спор, но вярата им, че за всички е по-добре това да случи извън съда, е наистина впечатляваща, добави тя.

Чуйте повече по темата от разговора на Лили Големинова с медиаторът Албена Комитова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българските екипи ще ремонтират модул в експеримента CMS в ЦЕРН

Неотдавна Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) започна ремонт за увеличаване на мощността на Големия адронен ускорител край Женева. Целта е да бъде увеличен броят на сблъсъците в различните експерименти, което ще подобри шанса да бъдат открити нови явления. Предстои да бъде инсталирано ново оборудване, включително и магнити, които насочват..

публикувано на 23.01.19 в 18:49

Кънки и хокей на лед - нека да е зима

В "Радиоприемница" продължаваме да разглеждаме интересните зимни спортове, забавленията на пистата и на леда.  Днес на ход са забавленията на лед и спортовете на лед. Наш гост бе Мартин Миланов, председател на Българската федерация по хокей на лед. От него научихме повече за спецификите на този спорт, за възможностите за практикуването му,..

публикувано на 23.01.19 в 17:25
Пържени лилави картофи

"Единение" възражда традиционни рецепти от миналото на българина

Няколко столични заведения вече се включиха в социалния проект, носещ името "Единение". Идеята на инициативата е да намира, събира и представя продукти и традиционни български рецепти от миналото на българина на готвачи от големия град. Проектът има за цел да запази кулинарното ни наследство и да разкаже за богатата история на българската храна пред..

публикувано на 23.01.19 в 16:53
Инициативата подкрепи и представителят на СЗО в България д-р Скендер Сила (вдясно от микрофона)

В парламента беше открита 12-ата Седмица за предпазване от РМШ

В Народното събрание за 12-и път у нас беше открита Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка (РМШ). Инициативата се провежда под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването и цели повишаване на информираността на хората и уязвимите групи относно възможността за предпазване чрез съответните ваксини. В световен мащаб ракът..

публикувано на 23.01.19 в 15:49
Много от лечебните заведения са на ръба на капацитета си

София област е малко преди пика на грипната епидемия

В София област грип има навсякъде. Най-висока е заболеваемостта в Самоков, Елин Пелин, Сливница и Ихтиман. Това съобщи пред Радио София директорът на РЗИ София област д-р Александър Златанов. Противоемидемичните мерки, обявени в цялата област на 22 януари, остават в сила до края на седмицата. В Самоков някои ученици са в грипна ваканция още от..

публикувано на 23.01.19 в 15:29