Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Комитова:

Медиацията като способ за извънсъдебно разрешаване на проблеми ще бъде прилагана в цялата страна

След като ви запознахме с медиацията като способ за извънсъдебно разрешаване на спорове, при който трето неутрално лице подпомага страните в намиране на взаимноизгодно решение, сега ще разширим темата.

У нас медиацията навлиза в края на 90-те години с различни американски проекти. България е една от първите държави,в която със закон, приет през 2004 г., се урежда тази процедура.

От 2009 година към Софийския районен съд работи център по медиация, където има достатъчно информация за възможностите, които дава този способ за извънсъдебно решаване на спорове

Сега в цялата страна започва и разработването на различни модели  за това как съдът да препраща към медиация.

Новото и експерименталното в медиацията е, че България е първата държава в Европа, която започва такива съдебни практики за препращане в национален мащаб.

Никъде другаде в международните форуми не сме виждали такова активно участие на съдии в този процес на препращане на дела към медиация, поясни в предаването Албена Комитова, която е адвокат, медиатор и обучител.

В европейски план също е предвидено участие на съда, който информира и препраща към медиатори, но в България впечатляващото е, че съдът има по-активна роля. Има много силна кампания, за да бъдат информирани гражданите и търговците за възможността да разрешат спора извън съда. В по-големите съдилища има интерес, защото ще намалее натовареността, но хубавото тук е, че в съдилища, в които няма натовареност, съдийската гилдия вярва, че това е по-добрият начин за разрешаване на спорове. Има го цивилизованото и културно разсъждение от страна на софийската гилдия за това, кое е наистина е по-доброто в спор. Няма отказ от правосъдие. Съдиите могат да разрешат всеки спор, но вярата им, че за всички е по-добре това да случи извън съда, е наистина впечатляваща, добави тя.

Чуйте повече по темата от разговора на Лили Големинова с медиаторът Албена Комитова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09
Владимир Дръндаревски

Владимир Дръндаревски представя "Книга за щастието"

"Книга за щастието" е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието "щастие". Книгата дава точните понятия свързани с щастието, развива уникална теория разкриваща неговите нюанси в живота и най-важното - дава конкретните решения на всичко, свързано с щастието. Тя ще ви помогне да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:01

С 1% започва всяка промяна

100 подкрепени каузи и 1 милион лева събрани за благотворителност за за 8 години е постижение, което си заслужава да бъде отличено и споделено. Повод за това има сдружението "Един процент промяна". За тази вечер организацията е поканила дарители, бенефициенти, както и вдъхновители, сред които и Джон-Пол Флинтофф - писател,..

публикувано на 24.04.24 в 12:44

"Ти знаеш" е новата песен на LATIDA

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 24.04.24 в 12:43