Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Албена Комитова:

Медиацията като способ за извънсъдебно разрешаване на проблеми ще бъде прилагана в цялата страна

След като ви запознахме с медиацията като способ за извънсъдебно разрешаване на спорове, при който трето неутрално лице подпомага страните в намиране на взаимноизгодно решение, сега ще разширим темата.

У нас медиацията навлиза в края на 90-те години с различни американски проекти. България е една от първите държави,в която със закон, приет през 2004 г., се урежда тази процедура.

От 2009 година към Софийския районен съд работи център по медиация, където има достатъчно информация за възможностите, които дава този способ за извънсъдебно решаване на спорове

Сега в цялата страна започва и разработването на различни модели  за това как съдът да препраща към медиация.

Новото и експерименталното в медиацията е, че България е първата държава в Европа, която започва такива съдебни практики за препращане в национален мащаб.

Никъде другаде в международните форуми не сме виждали такова активно участие на съдии в този процес на препращане на дела към медиация, поясни в предаването Албена Комитова, която е адвокат, медиатор и обучител.

В европейски план също е предвидено участие на съда, който информира и препраща към медиатори, но в България впечатляващото е, че съдът има по-активна роля. Има много силна кампания, за да бъдат информирани гражданите и търговците за възможността да разрешат спора извън съда. В по-големите съдилища има интерес, защото ще намалее натовареността, но хубавото тук е, че в съдилища, в които няма натовареност, съдийската гилдия вярва, че това е по-добрият начин за разрешаване на спорове. Има го цивилизованото и културно разсъждение от страна на софийската гилдия за това, кое е наистина е по-доброто в спор. Няма отказ от правосъдие. Съдиите могат да разрешат всеки спор, но вярата им, че за всички е по-добре това да случи извън съда, е наистина впечатляваща, добави тя.

Чуйте повече по темата от разговора на Лили Големинова с медиаторът Албена Комитова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Насилието, което разрушава детството

Днес е Световният ден на децата, определен като такъв от Общото събрание на ООН през 1954 г. И макар много от страните да са адаптирали законодателството си към Конвенцията на ООН за правата на детето, все още предизвикателствата пред осигуряването на щастливо детство са огромни. А една от най-острите форми на нарушаване на детските права е насилието...

публикувано на 20.11.18 в 09:46

Накъде в София

СПОРТ От 11.00 часа в музея на спорта на Национален стадион "Васил Левски" ще бъде представена инициативата "Мисия спорт на любимите герои". Идеята представлява национален проект за ученици на възраст между 6 и 10 години (1-4 клас). Общата цел на дейностите в Кампанията е ориентирана към подпомагане на личностно развитие, повишаване на качеството..

публикувано на 20.11.18 в 09:22

Непримиримият публицист Румен Леонидов между иронията на времето и Бога

Гостува ни човек, когото бих нарекъл на първо място поет, а след това: публицист, преводач, издател. Обаче той самият смята, че поет може да се нарече Христо Фотев, Константин Павлов, Иван Радоев, Дебелянов. И би било самонадеяно друг да се нарече поет. Предпочита да го представим като публицист, без да заобикаля „клишето“ и отговорността да е..

публикувано на 19.11.18 в 19:07

„Защото сме хора“ "създава" приятели на възрастните хора

Над 350 възрастни хора от 14 населени места в България получават допълнителна грижа по домовете. Услугата е на нестопанската организация „Каритас“, която осигурява мобилни екипи от лекар и социални работници, които посещават възрастните хора по домовете и им помагат по различни начини от това да излекуват настинка до това да им измият мръсните съдове...

публикувано на 19.11.18 в 17:43

Чай с подправки или масала за любителите на източната екзотика

Един от най-големите производители на чай в света е Индия. Страната в момента е най-големият производител на зелен и черен чай в световен мащаб. Техният традиционен чай “масала” набира все по-голяма популярност в света. На много места се предлага като чай “лате” и хората го харесват много , разказа Павлета. Все повече столични заведения предлагат чай..

публикувано на 19.11.18 в 17:18