Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Петър Стоянович: Култура не се прави с малки стъпки и на парче

БНР Новини
1
Снимка: БГНЕС




      Наш гост е доц. д-р Петър Стоянович – министър на културата в кабинета на Пламен Орешарски, парламентарен секретар на Министерството на външните работи и началник на кабинета на министърНадежда Михайлова, където е заместник-председател на Европейската народна партия.

Защитилият с отличие степен доктор по философия на Виенския университет и най-висшето научно звание доктор на историческите науки, Стоянович заема висши партийни постове в СДС и в ПП „Движение Гергьовден“. Следвал „Германистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и завършил „Обща история“ и „История на Източна и Югоизточна Европа“ във Виенския университет, посещавал е и семинари и лекции по германистика, теология и театрознание.

Както казват кръвта вода не става и Петър Стоянович поема към политиката и германистиката, подобно на своя дядо, на когото е кръстен и своя прадядо - Иван Стоянович-Аджелето, национал революционер, създател на българските телекомуникации, журналист, народен представител, създател на първата българска телеграфна агенция, дипломат и царски съветник.

Наследник на видни личности, което е предимство, но и тежест,  Петър Стоянович освен успешна професионална кариера, има и интересен, и колоритен живот, срещи с много значими персони. Баща му Иван Стоянович е колос в сферата на киното, майката му Ани Бакалова е сред знаменитостите на родния театър и кино. В предаването гостът обяснява колко много го обогатява в детството му д`осега до театрали, кинаджии и писатели, с които е обграден и какви са мотивите му да не тръгне по пътя на именитите си родители в изкуството, а да се насочи към историята, политиката и лингвистиката.

Гостът разказва за студентския си живот във Виена, когато живее в дома на имперски наследници от фамилията Щолберг - внуците на император Франц Йосиф, но работи там като градинар, детегледач и прислуга, за да може да учи.

Макар и за кратък период от времена министерския пост (29 май 2013 - 8 август 2014) той прави много полезни стъпки за българската култура, приема поста като шанс да промени статуквото. Стоянович споделя какво спира развитието не само на културата, но и на държавата – подценяването на ресора, липсата на адекватно финансиране, объркани приоритети, работа на парче, повече партийни отколкото национални каузи.

Споделя, че някои от законите, върху които поставя акцент - за меценатството, за авторското право, за културното наследство, така и не виждат бял свят.

Според него „големият проблем на българите е, че никой не си знае мястото“. А къде е неговото място, къде се чувства най-комфортно и щастливо? Нашият гост е обиколил цял свят, могъл е да остане да работи и да живее във Виена, но се връща в родината, защото „Дървото без корен е мъртва дървесина“.

Освен в старата родова къща в София Петър Стоянович обича да се зарежда в селския си дом, където е минало детството му покрай баба му Бина и дядо му, който е знаел четири езика и е бил шеф на най-големия тютюнев концерн в Европа. Разказва за 120-годишната къща, която е била килийно училище от XIX век и която му носи повече уют от бляскавите европейски столици.

Рицар на цивилния кръст за заслуги на Република Малта и Велик офицер на Суверенния военен орден на хоспиталиерите на Свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта - Петър Стоянович е категоричен, че с партийността отдавна е скъсал, но не и с политиката.

Убеден е, че премисленият компромис е в основата на успешната кариера. Политик, историк, културен деец и изключително ерудиран учен и балканист доц. д-р Петър Стоянов, като своите предци, с действията си постоянно се стреми да гради историята и бъднините на съвременна България.

Чуйте цялата радио среща с Петър Стоянович.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55

Доброто заразява - Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество

За седма година Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество. От общо 181 номинации, журито отличи 15 геройски истории. „Мотивацията ни да го правим е да разказваме истории за доброто, т.е. за човешка солидарност, човечност, подадена ръка, по различен начин да се вдъхновят хората“, каза пред Радио София Наталия Иванова от Time..

публикувано на 26.04.24 в 14:35
Част от създателите на филма

Премиера на първия наш фентъзи филм "Бандата на Банши: Рецепта за магия"

Екипът на предаването "Добър вечер, София", посрещна многобройни гости, които дойдоха от света на вълшебствата, за да ни разкажат за  "Бандата на Банши: Рецепта за магия" - първият български фентъзи филм, който ще има своята премиера на 27 април. В него зрителите ще се впуснат във вълнуващо пътешествие, подходящо както за деца, така и за..

публикувано на 26.04.24 в 14:25

Премиерата на “П.О.Р.Н.О.” дава старт на продуцентска къща "Гръм и Тряс"

„П.О.Р.Н.О. – Публична организация за разтуха на обществото“ е премиерното заглавие на сцената на Yalta art room на 30 април . Спектакълът е черна комедия по скечове на Ханох Левин. Режисьор е Веселин Петров - актьорът от сериалите „Клетката“ и „Есента на демона“. Печелил награда „Аскеер“ за изгряваща звезда и награда „Слави Шарков“ за млад..

публикувано на 26.04.24 в 13:55
Главен комисар Иван Георгиев

От СДВР обявиха по-строги мерки за дербито в събота

Мерките за предстоящия утре мач между Левски и ЦСКА София ще бъдат много по-стриктни от тези на предходната среща на 7 април, каза на брифинг главен инспектор Иван Георгиев, началник сектор „Масови мероприятия“ при Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР). Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали на София, така и в..

публикувано на 26.04.24 в 13:14

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София"

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София". Това е най-новият проект на Програмата и L'Europeo. Тя е представена до 27.04.2024 г. в Галерия nOva art space, а от 09.07.2024 г. до 23.07.2024 г. ще бъде изложена в Галерия на открито в градинката пред Народния театър “Иван Вазов”. Пред Радио София Валерий Пощаров, Ваньо Димитров и..

публикувано на 26.04.24 в 12:49