Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Какви са противопоказанията и има ли ползи за кръводарителите?

Проф. Румен Попов: Грижата за кръводарителите е задължение на специалистите

Проф. Румен Попов
Снимка: Лилия Герчева, БНР
Месец юни беше белязан с множество акции по повод Световният ден на кръводарителя - 14 юни. Както ви информирахме, тази година той е посветен на необходимостта от кръв за спасяване на човешки живот при природни бедствия и катастрофи. Затова кампанията на СЗО преминава под мотото "Дари кръв. Дари сега. Дарявай често".

Има ли противопоказания и какви са ползите за кръводарителите - с тези въпроси се обърнахме към началника на Центъра по трансфузионна хематология към Военномедицинска академия проф. Румен Попов:

"Противопоказания има, но искам да кажа на всички кандидат-кръводарители да не се притесняват от кръводаряването. Самият акт на кръводаряване довежда до физиологични промени в организма и в никакъв случай не е опасно за тяхното здраве. Освен това ние сме хората, които сме обучени да се грижим за кръводарителите и ако възникнат нежелани реакции, знаем какво да правим. От тази гледна точка искам да ги успокоя, че няма да има никакъв нездравословен ефект за тях".

Проф. Попов съветва дарителите да се наспят добре и да закусят сутринта преди кръводаряването. От там нататък следва попълване на анкета за здравословното състояние на кандидата и всичко е в ръцете на професионалистите - те ще преценят дали един кандидат трябва да бъде пуснат за кръводаряване, дали това да бъде отложено във времето или заради сериозен здравословен проблем не трябва да дарява кръв, обясни специалистът:Снимка

"Теглото има отношение - кръводарителите трябва да са с тегло над 50 кг, но моето наблюдение показва, че теглото не е решаващ фактор за възникване на неприятни реакции. Всичко е индивидуално при всеки кръводарител - едно натрупано психическо напрежение, което не е оценено от нас, може да доведе до нежелана реакция и при 100-килограмов кръводарител. Нашето основно задължение е да се грижим за кръводарителите преди, по време и след кръводаряването. Има и заболявания, които категорично не позволяват даряване на кръв", посочи проф. Попов.

В Центъра по трансфузионна хематология към Военномедицинската академия се планират нуждите от кръв и кръвни съставки за  медицинските нужди на ВМА; извършва се имунохематологична диагностика и диагностика за трансмисивни инфекции на всяка единица взета кръв, както и научно-изследователска дейност в областта на трансфузионната хематология.

Интервюто с проф. Попов чуйте в прикачения звуков файл!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Етажната собственост с индивидуални контейнери за събиране на отпадъци

Етажната собственост ще има възможност за индивидуални контейнери за събиране на отпадъци, реши на днешното си заседание Столичният общински съвет.  Това става възможно чрез нов договор за организиране на системата за разделно събиране на териториятга на Столичната община, обясни председателят на постоянната комисия по опазване на околната среда Лорита..

публикувано на 17.01.19 в 18:40

Увеличават броя на децата в яслените групи в София

Местата в яслените групи на територията на София да бъдат с увеличен прием, гласува Столичният общински съвет на днешното си заседание. При ниска месечна посещаемост с групите ще има възможност за прием до 3 деца допълнително, решиха още съветниците. Според зам.-кмета по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. Тодор..

публикувано на 17.01.19 в 17:55

"Януарска работилница за деца" разказва за освобождението на Кюстендил от робство

Регионалният исторически музей в Кюстендил организира "Януарска работилница за деца". Тя е посветена на освобождението на града от османско владичество, което се случва на 29 януари 1878 година. Работилницата включва апликация на униформи от Руско-турската освободителна война, изработване на 3D изображения на генералска униформа от Лейбгвардейския..

публикувано на 17.01.19 в 16:40

Александър Васов: Живея в приказка, която сам си пиша

За него приятелите му често се шегуват, че е прероденият Орфей, защото също като митологичния герой живее сред природата, отглежда стада от овце и кози и свири. Става дума за музиканта Александър Васов от сръбския Цариброд, който свири на осем фолклорни инструмента. Владее до съвършенство кавал, гайда, дудук, цафара, окарина, тамбура и балалайка,..

публикувано на 17.01.19 в 15:56

Чрез технологиите децата трябва да създават, да развихрят въображението си

Зависимостта на децата от най-ранна възраст от технологиите е един от наболелите въпроси на нашето съвремие. Когато поставим нещата на правилната основа още в самото начало, точно технологиите може да се окажат незаменим помощник на родителите в процеса на развитие на децата. Веселин Русинов , един от основателите на Академия "Роботика", заяви пред..

публикувано на 17.01.19 в 15:16