Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Какви са противопоказанията и има ли ползи за кръводарителите?

Проф. Румен Попов: Грижата за кръводарителите е задължение на специалистите

Проф. Румен Попов
Снимка: Лилия Герчева, БНР
Месец юни беше белязан с множество акции по повод Световният ден на кръводарителя - 14 юни. Както ви информирахме, тази година той е посветен на необходимостта от кръв за спасяване на човешки живот при природни бедствия и катастрофи. Затова кампанията на СЗО преминава под мотото "Дари кръв. Дари сега. Дарявай често".

Има ли противопоказания и какви са ползите за кръводарителите - с тези въпроси се обърнахме към началника на Центъра по трансфузионна хематология към Военномедицинска академия проф. Румен Попов:

"Противопоказания има, но искам да кажа на всички кандидат-кръводарители да не се притесняват от кръводаряването. Самият акт на кръводаряване довежда до физиологични промени в организма и в никакъв случай не е опасно за тяхното здраве. Освен това ние сме хората, които сме обучени да се грижим за кръводарителите и ако възникнат нежелани реакции, знаем какво да правим. От тази гледна точка искам да ги успокоя, че няма да има никакъв нездравословен ефект за тях".

Проф. Попов съветва дарителите да се наспят добре и да закусят сутринта преди кръводаряването. От там нататък следва попълване на анкета за здравословното състояние на кандидата и всичко е в ръцете на професионалистите - те ще преценят дали един кандидат трябва да бъде пуснат за кръводаряване, дали това да бъде отложено във времето или заради сериозен здравословен проблем не трябва да дарява кръв, обясни специалистът:Снимка

"Теглото има отношение - кръводарителите трябва да са с тегло над 50 кг, но моето наблюдение показва, че теглото не е решаващ фактор за възникване на неприятни реакции. Всичко е индивидуално при всеки кръводарител - едно натрупано психическо напрежение, което не е оценено от нас, може да доведе до нежелана реакция и при 100-килограмов кръводарител. Нашето основно задължение е да се грижим за кръводарителите преди, по време и след кръводаряването. Има и заболявания, които категорично не позволяват даряване на кръв", посочи проф. Попов.

В Центъра по трансфузионна хематология към Военномедицинската академия се планират нуждите от кръв и кръвни съставки за  медицинските нужди на ВМА; извършва се имунохематологична диагностика и диагностика за трансмисивни инфекции на всяка единица взета кръв, както и научно-изследователска дейност в областта на трансфузионната хематология.

Интервюто с проф. Попов чуйте в прикачения звуков файл!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Маргаритка идва в двора на БНР

Маргаритка идва в двора на Българското национално радио на 22 юни от 11.30 часа. Всички деца ще имат възможност да пеят, танцуват и истински да се забавляват заедно с любимите си герои - Маргаритка и Бухалчо. Освен българските детски песни, изпълнени от някои от най-популярните български музиканти, предстоят и още големи проекти в края на летните..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Военни конфликти са прогонили над 70 млн. души от домовете им през 2018 г.

Днес е Световният ден на бежанеца. Той е отбелязан за първи път през 2001 г. и се провежда всяка година на 20 юни. На този ден хиляди души по цял свят почитат силата и издръжливостта на милиони души в световен мащаб, които са били принудени да напуснат домовете си поради войни и гонения. Броят на хората, бягащи от войни, преследване и..

публикувано на 20.06.19 в 17:40

В градинката "Черковна" откриха площадка за деца с двигателни увреждания

Официално бе открита площадка за игра, пригодена и за деца с двигателни увреждания, в столичния район „Подуяне“. Площадката се намира в градинката „Черковна“, която също бе обновена, в близост до храм „Св. Богородица“. През тази година над 120 детски площадки се обновяват на територията на Столичната община, като в някои от проектите е включено и..

публикувано на 20.06.19 в 17:24

Тийнейджъри измайсториха соларно колело, с което се изминават 25 км с едно зареждане

Електрическо колело със соларни панели спечели първата награда в   състезанието за ученици „Социални иновации“ . Проектът е на Любослав Аначков и Йордан Андреев от Софийската професионална гимназия „Джон Атанасов“, с преподавател Емилия Пенева . Скоростта, която колелото може да развие, е до 45 км/ч., а максималният пробег със заредена..

публикувано на 20.06.19 в 16:09

Възкресия Вихърова и студенти с флашмоб срещу насилието в училище

Режисьорката Възкресия Вихърова и 15 нейни студенти организират на 20 юни в парка "Възраждане" флашмоб "Танцувай за ненасилие в училище", съобщиха от Нов български университет. Спектакълът е част от нейния проект "Премълчаното разказано - пътуваща сцена". Със своя екип от артисти, студенти и преподаватели, Възкресия Вихърова изследва..

обновено на 20.06.19 в 15:40

В София предстои двукратно пръскане срещу възрастни комари

В близките дни в София започва обработката срещу комари. Това съобщи за Радио София Цезарина Илиева - началник отдел "Паразитология" в Столичната здравна инспекция. До момента са обработени два от парковете в столицата - Борисовата градина и Южен парк - трета част. Предвидени са две обработки през това лято – през юни-юли, в зависимост..

публикувано на 20.06.19 в 15:08

И следващия театрален сезон "РевизорЪт" не само ще разсмива

Предаването „Шоколад“ беше посетено от двама ревизори… Едновременно. Фактът обаче не бива да безпокои нито екипа, нито верните слушатели на „сладкото изкушение“. Поводът е повече от радостен. В случая тези ревизори са младите актьори Денис Хаят и Павел Емилов. С тях е известната актриса и режисьор Нина Димитрова, създател на театър..

публикувано на 20.06.19 в 14:38