Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Какви са противопоказанията и има ли ползи за кръводарителите?

Проф. Румен Попов: Грижата за кръводарителите е задължение на специалистите

Проф. Румен Попов
Снимка: Лилия Герчева, БНР
Месец юни беше белязан с множество акции по повод Световният ден на кръводарителя - 14 юни. Както ви информирахме, тази година той е посветен на необходимостта от кръв за спасяване на човешки живот при природни бедствия и катастрофи. Затова кампанията на СЗО преминава под мотото "Дари кръв. Дари сега. Дарявай често".

Има ли противопоказания и какви са ползите за кръводарителите - с тези въпроси се обърнахме към началника на Центъра по трансфузионна хематология към Военномедицинска академия проф. Румен Попов:

"Противопоказания има, но искам да кажа на всички кандидат-кръводарители да не се притесняват от кръводаряването. Самият акт на кръводаряване довежда до физиологични промени в организма и в никакъв случай не е опасно за тяхното здраве. Освен това ние сме хората, които сме обучени да се грижим за кръводарителите и ако възникнат нежелани реакции, знаем какво да правим. От тази гледна точка искам да ги успокоя, че няма да има никакъв нездравословен ефект за тях".

Проф. Попов съветва дарителите да се наспят добре и да закусят сутринта преди кръводаряването. От там нататък следва попълване на анкета за здравословното състояние на кандидата и всичко е в ръцете на професионалистите - те ще преценят дали един кандидат трябва да бъде пуснат за кръводаряване, дали това да бъде отложено във времето или заради сериозен здравословен проблем не трябва да дарява кръв, обясни специалистът:Снимка

"Теглото има отношение - кръводарителите трябва да са с тегло над 50 кг, но моето наблюдение показва, че теглото не е решаващ фактор за възникване на неприятни реакции. Всичко е индивидуално при всеки кръводарител - едно натрупано психическо напрежение, което не е оценено от нас, може да доведе до нежелана реакция и при 100-килограмов кръводарител. Нашето основно задължение е да се грижим за кръводарителите преди, по време и след кръводаряването. Има и заболявания, които категорично не позволяват даряване на кръв", посочи проф. Попов.

В Центъра по трансфузионна хематология към Военномедицинската академия се планират нуждите от кръв и кръвни съставки за  медицинските нужди на ВМА; извършва се имунохематологична диагностика и диагностика за трансмисивни инфекции на всяка единица взета кръв, както и научно-изследователска дейност в областта на трансфузионната хематология.

Интервюто с проф. Попов чуйте в прикачения звуков файл!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Велико Търново отбелязва своя празник

С безплатни посещения посреща Велико Търново днес гостите си, a поводът е празникът на града.  Входът е свободен за крепостта "Царевец" и църквата-музей „Св. 40 мъченици“.  Тази година акцентът на Велико Търново е към вътрешния туризъм, каза за Радио София Борислав Йорданов, управител на Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".  По..

публикувано на 22.03.19 в 14:58

Създават полезни джаджи в "Изобретателски хакатон" за 48 часа

"Изобретателски маратон" е един хардуерен хакатон, организиран от Физически факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". В отборите се допуска участие на ученици, студенти и докторанти от български учебни заведения, при условие, че са завършили 8-ми клас и са на възраст не по-голяма от 29 години. В рамките на 48 часа ще се..

публикувано на 22.03.19 в 14:25

Служители на европейските институции се върнаха "Отново на училище"

Възможностите за образование и пътуване в Европа - това бяха основните теми, обсъдени по време на традиционната европейска инициатива "Отново на училище" (Back to school), която се проведе в Националната финансово-стопанска гимназия в София.  В рамките на инициативата служители на европейските институции се връщат като доброволци в завършеното от тях..

обновено на 22.03.19 в 13:54

"Тъпи ентусиасти" - притча за смисъла на глуповатия патриотизъм

"Тъпи ентусиасти" от Теди Москов и Симон Шварц е най-новото заглавие в афиша на Сатиричния театър. Премиерата е в 19.30 часа на голямата сцена. За ентусиазма на Балканите в градчето Балкан карашък, където всъщност се развива действието в спектакъла, събрал на една сцена и едно място представители на българската, арменската, еврейската и турската..

публикувано на 22.03.19 в 11:57

Накъде в София

АКЦИЯ Ателие „Приятели с водата“ на Водноспасителната служба към БЧК ще постави началото на събитията, посветени на Световния ден на водата - 22 март. От 10:00 ч. до 12:00 ч. в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ всички желаещи могат да научат как да използват правилно спасителна жилетка и как да окажат първа..

публикувано на 22.03.19 в 09:30

Таксиметровите шофьори протестираха срещу нелоялни конкуренти

Масов протест на таксита блокира центъра на столицата. Причината - недоволството на бранша от фирми за споделено пътуване, извършващи нерегламентиран превоз на пътници. В протеста се включиха около 2000 автомобила. Според Националния таксиметров синдикат, пазарният дял на компаниите в сивия сектор е около 25%, а броят на колите им достига 1500, като..

публикувано на 21.03.19 в 19:03

Отбелязваме Международния ден на кукления театър

Днес отбелязваме Международния ден на кукления театър. От 19.00 ч. в Столичен куклен театър ще се състои Десетата юбилейна церемония по връчване на наградите „Сивина“, с които се отличават млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство.  Преди 10 години беше създадена от гилдията на куклените режисьори наградата “Сивина” по инициатива на..

публикувано на 21.03.19 в 17:15