Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са противопоказанията и има ли ползи за кръводарителите?

Проф. Румен Попов: Грижата за кръводарителите е задължение на специалистите

Проф. Румен Попов
Снимка: Лилия Герчева, БНР
Месец юни беше белязан с множество акции по повод Световният ден на кръводарителя - 14 юни. Както ви информирахме, тази година той е посветен на необходимостта от кръв за спасяване на човешки живот при природни бедствия и катастрофи. Затова кампанията на СЗО преминава под мотото "Дари кръв. Дари сега. Дарявай често".

Има ли противопоказания и какви са ползите за кръводарителите - с тези въпроси се обърнахме към началника на Центъра по трансфузионна хематология към Военномедицинска академия проф. Румен Попов:

"Противопоказания има, но искам да кажа на всички кандидат-кръводарители да не се притесняват от кръводаряването. Самият акт на кръводаряване довежда до физиологични промени в организма и в никакъв случай не е опасно за тяхното здраве. Освен това ние сме хората, които сме обучени да се грижим за кръводарителите и ако възникнат нежелани реакции, знаем какво да правим. От тази гледна точка искам да ги успокоя, че няма да има никакъв нездравословен ефект за тях".

Проф. Попов съветва дарителите да се наспят добре и да закусят сутринта преди кръводаряването. От там нататък следва попълване на анкета за здравословното състояние на кандидата и всичко е в ръцете на професионалистите - те ще преценят дали един кандидат трябва да бъде пуснат за кръводаряване, дали това да бъде отложено във времето или заради сериозен здравословен проблем не трябва да дарява кръв, обясни специалистът:Снимка

"Теглото има отношение - кръводарителите трябва да са с тегло над 50 кг, но моето наблюдение показва, че теглото не е решаващ фактор за възникване на неприятни реакции. Всичко е индивидуално при всеки кръводарител - едно натрупано психическо напрежение, което не е оценено от нас, може да доведе до нежелана реакция и при 100-килограмов кръводарител. Нашето основно задължение е да се грижим за кръводарителите преди, по време и след кръводаряването. Има и заболявания, които категорично не позволяват даряване на кръв", посочи проф. Попов.

В Центъра по трансфузионна хематология към Военномедицинската академия се планират нуждите от кръв и кръвни съставки за  медицинските нужди на ВМА; извършва се имунохематологична диагностика и диагностика за трансмисивни инфекции на всяка единица взета кръв, както и научно-изследователска дейност в областта на трансфузионната хематология.

Интервюто с проф. Попов чуйте в прикачения звуков файл!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е да си шампион с поезия

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 26.04.24 в 12:12
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 10:56

Новите тротоари в район "Студентски" - най-предпочитаното място за паркиране

Стажант-репортерът на Радио София Димитър Георгиев попита гражданите на Район "Студентски", в частност от кв. "Дървеница" какво е тяхното мнение за текущите ремонти на тротоарите, има ли недостиг на паркоместа и къде паркират автомобилите. А ето какво беше тяхното мнение:

публикувано на 26.04.24 в 10:11
Ясен Русев

Район "Искър" ще посрещне лятото с нови тротоари

Как се развива инфраструктурата в Район "Искър" и как върви реновирането на тротоарите по заема, който е бил отпуснат от Столична община разказа Ясен Русев, кмет на района. По думите му както навсякъде в столицата подготовката за лятото тече с изграждането на тротоари. "Интересното е, че решихме да подходим малко по-холистично и в момента..

публикувано на 26.04.24 в 09:34

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, ориентиран от север. Максималните температури ще бъдат около 16° и 21°, за района..

публикувано на 26.04.24 в 07:15

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34