Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Пещерите у нас привличат все повече туристи

Автор:
В България до момента има регистрирани 6200 пещери, като голяма част от тях са картирани. Много малка част обаче са облагородени и превърнати в туристически обекти.

Една от най-богатите на образувания пещери безспорно е Съевата дупка. Тя се намира на около 120 км. от София, при с. Брестница.

Орловата чука пък е доста по-различна от останалите. Варовикът там е по-мек. Формите, които са изваяни вътре са много по-нежни. Там има и доста голяма прилепна колония, обясни Ваньо Гьорев ,член на Българското пещерно дружество.

Една от най-посещаваните пещери в страната ни е Духлата. Тя се намира не далеч от София. Представлява изключително сложна лабиринтна система. Над 20 км. от нея са картирани, казва Ваньо Гьорев.

Колкото повече туристи има, толкова по-трудно се опазва едно място. По-младото поколение обаче има по-голям респект към природата и боклуците стават все по-малко, казват от Българското пещерно дружество.

Още за пещерите у нас - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще бъдат ли регистрирани кварталните автосервизи

Шест месеца гаранция за качество след ремонт на колата в сервиз – това   обсъжда работна група, която подготвя разделянето на Закона за движение по пътищата на три – закон за движение по пътищата, за пътните превозни средства и за обучението за шофьорска книжка. Регламентирането на дейността на автосервизите ще бъде във втория закон. В него..

публикувано на 22.02.18 в 18:10

Започна кандидатстудентската борса в София

Кандидатстудентската борса в София започна. В Университетата по архитектура, строителство и геодезия са разположени щандовете на общо 21 висши учебни заведения. Освен представители на различните университети в страната кандидат-студенти могат да посетят и Националния център за кандидатстудентска подготовка и информация. Специалностите, от които в..

публикувано на 22.02.18 в 17:25

СОС прие план за противодействие на тероризма

План за противодействие на тероризма приеха единодушно столичните общински съветници на днешното заседание. Той включва нови мерки за реакция при евентуален атентат. Метрото, парковете, спортните съоръжения, летището, жп гарите и местата, на които се струпват много хора като търговски центрове, са сред най-узявимите места в столицата. Планът има три..

публикувано на 22.02.18 в 16:49

Необходима е драстична промяна в образованието, за да върви България напред

Необходима е драстична промяна в образованието, за да върви България напред , коментира Леона Асланова , организатор на форума за иновации Innovation Explorer 2018, който започна днес. Четвъртото издание на форума тази година събира над 1400 души от различни бизнес сфери, а лектори са част от водещите имена в международния бизнес, академичните и..

публикувано на 22.02.18 в 16:26

Приеха промените в правилата за прием в първи клас в София

Столичният общински съвет прие новата наредба за прием в първи клас. Основният критерий остава уседналост, като с предимство ще бъдат децата, чиито семейства са с постоянен адрес повече от три години в района, прилежащ към училището. 22 точки ще получават децата, чиито брат или сестра учи в същото училище. Многодетните семейства също ще получават..

публикувано на 22.02.18 в 15:18