Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Пещерите у нас привличат все повече туристи

Автор:
В България до момента има регистрирани 6200 пещери, като голяма част от тях са картирани. Много малка част обаче са облагородени и превърнати в туристически обекти.

Една от най-богатите на образувания пещери безспорно е Съевата дупка. Тя се намира на около 120 км. от София, при с. Брестница.

Орловата чука пък е доста по-различна от останалите. Варовикът там е по-мек. Формите, които са изваяни вътре са много по-нежни. Там има и доста голяма прилепна колония, обясни Ваньо Гьорев ,член на Българското пещерно дружество.

Една от най-посещаваните пещери в страната ни е Духлата. Тя се намира не далеч от София. Представлява изключително сложна лабиринтна система. Над 20 км. от нея са картирани, казва Ваньо Гьорев.

Колкото повече туристи има, толкова по-трудно се опазва едно място. По-младото поколение обаче има по-голям респект към природата и боклуците стават все по-малко, казват от Българското пещерно дружество.

Още за пещерите у нас - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Водещата Анелия Торошванова с Цветелин Павлов и Стефан Димитров

Представленията за възрастни в Столичния куклен театър се радват на голям интерес

Бродуейският мюзикъл „Авеню Кю“ е създаден с кукли за възрастни . Това каза за Радио София актьорът Цветелин Павлов.  Актьорът Цветелин Павлов и режисьорът Стефан Димитров бяха гости на изнесеното студио на Радиокафе от Столичния куклен театър тази неделя.  Спекакълът "Авеню Кю" се появява за първи път в Лондон през 2003 година, а тази..

публикувано на 22.11.17 в 19:42
Осигурена е безопасната експлоатация на язовир „Бели Искър“, удеждават от МРРБ

МРРБ ще обжалва акта за неукрепването на стената на яз. "Бели Искър"

Премиерът разпореди да се изпълнят възможно най-бързо препоръките на прокуратурата, касаещи безопасността на язовирите. Бойко Борисов съобщи, че "по принцип препоръката е за язовир "Бели Искър". По-късно днес стана ясно, че прокуратурата предлага МРРБ да получи акт заради бездействие по отношение стопанисването на стената на язовира. Бойко Борисов..

публикувано на 22.11.17 в 17:05

Антонио Таяни: Младите не следят комуникаците на ЕП, защото са бюрократични

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни посети София в рамките на работно посещение на Председателския съвет на Европейския парламент по повод наближаващото председателство на Съвета на Европейския съюз, което България поема от месец януари 2018 г.  В рамките на посещението бяха организирани дебати с млади хора - студенти и ученици - в..

публикувано на 22.11.17 в 16:50

Жители от "Лозенец" продължават да не искат небостъргач на ул. "Златен рог"

Жители на кв.„Лозенец“ за пореден път излизат на протест срещу изграждането на небостъргач на ул.„Златен рог“. Те са несъгласни не само с височината на строежа, но и с неговото местоположение, което не кореспондира с околните сгради. Подписка от над 450 жители на „Лозенец“ е   внесена в Столичната община още през пролетта на тази година. В..

публикувано на 22.11.17 в 16:19
Банско

Банско - в очакване на снега и с надежди за втора кабинка

Първият сняг тази година падна и в Банско. Съвсем скоро, от 1 декември, курортът на практика ще навлезе в активния зимен сезон, заяви кметът на общината Георги Икономов в съвместното предаване "Радиоприемница" на Радио София и Радио Благоевград . Той отбеляза, че вече е приключила работата по водния цикъл в града и инфраструктурата е почти..

публикувано на 22.11.17 в 16:03