Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Пещерите у нас привличат все повече туристи

Автор:
В България до момента има регистрирани 6200 пещери, като голяма част от тях са картирани. Много малка част обаче са облагородени и превърнати в туристически обекти.

Една от най-богатите на образувания пещери безспорно е Съевата дупка. Тя се намира на около 120 км. от София, при с. Брестница.

Орловата чука пък е доста по-различна от останалите. Варовикът там е по-мек. Формите, които са изваяни вътре са много по-нежни. Там има и доста голяма прилепна колония, обясни Ваньо Гьорев ,член на Българското пещерно дружество.

Една от най-посещаваните пещери в страната ни е Духлата. Тя се намира не далеч от София. Представлява изключително сложна лабиринтна система. Над 20 км. от нея са картирани, казва Ваньо Гьорев.

Колкото повече туристи има, толкова по-трудно се опазва едно място. По-младото поколение обаче има по-голям респект към природата и боклуците стават все по-малко, казват от Българското пещерно дружество.

Още за пещерите у нас - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Годишните технически прегледи ще се записват централизирано, не на локални сървъри

Промяна в системата за отчитане на екологичността на колите предвиждат от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Мярката е част от предвиждащите се изменения за ограничаване на замърсяването на въздуха и по-специално тези, свързани с транспорта като източник на замърсяване. Затягането на контрола в пунктовете за Годишни технически..

обновено на 20.06.18 в 17:53

Изложбата "Бележитите портрети на Надар" пристига в София

Сара Бернар, Жорж Санд, Виктор Юго, Емил Зола, Клод Дебюси. Това са част от портретите на известни личности, снимани от големия френски фотограф Феликс Надар в края на XIX и началото на XX век. Те са част от изложбата, която ще бъде открита утре в Националната галерия - Двореца и с която ще бъде поставен финалът на петото издание на фестивала..

публикувано на 20.06.18 в 17:48
Борислав Йоцов

Борислав Йоцов и Нов симфоничен оркестър - една артистична комбинация

Нов симфоничен оркестър си има нов артистичен директор и неговото име е Борислав Йоцов, един от най-добрите български кларинетисти, преподавател и в музикалната академия, и в музикалното училище в София. Той гостува в сутрешното ни " Радиокафе " и в един непосредствен разговор сподели какво би искал да направи за този оркестър, с който той самият е..

публикувано на 20.06.18 в 16:41

241 са децата-бежанци в България

241 са децата-бежанци в България по официални данни на Държавната агенция за бежанците. От началото на годината има подадени осем молби за закрила на непридружени деца в България. Според Закона за убежището и бежанците, непридружените деца трябва да бъдат настанени при близки, в семейна среда или в специализирани институции. Не така обаче стоят..

публикувано на 20.06.18 в 16:35

Отново настояват за конкретни изменения в законодателството за чистия въздух

Да се разработи мобилно приложение, което да показва степента на замърсяване на въздуха и когато е необходимо - да се раздават филтриращи маски на гражданите. За това настояват от Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП), които организираха кръгла маса за вредата от фините прахови частици и мерките, които трябва да бъдат предприети...

публикувано на 20.06.18 в 16:26