Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Пещерите у нас привличат все повече туристи

Автор:
В България до момента има регистрирани 6200 пещери, като голяма част от тях са картирани. Много малка част обаче са облагородени и превърнати в туристически обекти.

Една от най-богатите на образувания пещери безспорно е Съевата дупка. Тя се намира на около 120 км. от София, при с. Брестница.

Орловата чука пък е доста по-различна от останалите. Варовикът там е по-мек. Формите, които са изваяни вътре са много по-нежни. Там има и доста голяма прилепна колония, обясни Ваньо Гьорев ,член на Българското пещерно дружество.

Една от най-посещаваните пещери в страната ни е Духлата. Тя се намира не далеч от София. Представлява изключително сложна лабиринтна система. Над 20 км. от нея са картирани, казва Ваньо Гьорев.

Колкото повече туристи има, толкова по-трудно се опазва едно място. По-младото поколение обаче има по-голям респект към природата и боклуците стават все по-малко, казват от Българското пещерно дружество.

Още за пещерите у нас - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен поход на джентълмени с мотори в подкрепа на мъжете с рак на простатата

В неделя – 24 септември, за трети път в София ще бъде организиран благотворителен мотопоход на джентълмените в подкрепа на мъжете с рак на простатата. Това е световната инициатива, възникнала през 2012 г. в Австралия и към нея постепенно се включват все повече страни. В България събитието се организира от Gentleman Riders Bulgaria и тази година е..

публикувано на 23.09.17 в 11:55

Благотворителен концерт събира средства за образователен център в Националния етнографски музей

Националният етнографски музей, съвместно със Софийската филхармония, организира благотворителен концерт в рамките на кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“. Каузата е създаването на образователен център в музея. До момента са събрани средствата за ремонт, необходими са още 33 хиляди лева за обзавеждане и оборудване на три помещения в..

публикувано на 22.09.17 в 19:09

Ансамбъл "Граовска младост" откри новия сезон след успешни турнета в Европа

В Перник отбелязването на 109-та годишнина от обявяването на независимостта на България започна с ритуал пред паметника на воеводата Кракра.  По традиция празникът продължи с дефиле по централния площад "Кракра". Празничната програма завърши с концерт на художествени състави при общинския комплекс "Дворец на културата". Ансамбълът за народни песни и..

публикувано на 22.09.17 в 18:28

Националният военноисторически музей показва най-високото отличие на Царство България

Посетителите на Националниявоенноисторически музей имат уникалната възможност да видят голямото огърлие на най-високото отличие на Царство България - Орден „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“. " Отличието, което показваме, е уникат, показва се изключително рядко. Освен, че е най-високото отличие на Царство България, самото голямо колие е..

публикувано на 22.09.17 в 18:04
Софийска духовна семинария

Радиокафе гостува на Софийската духовна семинария в неделя

Неделното Радиокафе ще гостува на Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“. Ще ви срещнем с ректора Негово Високо преподобие архимандрит Пахомий и заместник-ректора Негово Високо преподобие Йеромонах Милетий. Ще станете свидетели на изнесен урок по история и урок по църковно песнопение. Ще ви разкажем как живеят възпитаниците на семинарията,..

публикувано на 23.09.17 в 13:10