Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проф. Венцислав Мутафчийски: За всеки лекар е изпитание да помага на отчаяни хора в кризисна ситуация

проф. Венцислав Мутафчийски
Снимка: ВМА
Над 660 лекари от Военномедицинска академия се участвали в над 70 мисии зад граница в последните години, съобщи пред Радио София началникът на лечебното заведение полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски по повод Международния ден на лекаря, който отбелязваме в началото на октомври, в знак на солидарност към активните действия на лекарите по света. Проф. Мутафчийски отбеляза, че български военни медици са участвали в преодоляване на различни кризи по света още от началото на миналия век. В момента наши екипи участват в три мисии - в Афганистан, в Мали и в Босна.

"Това е предизвикателство за всеки един лекар, за всеки един човек, да попадне в една кризисна ситуация и да работи в такава ситуация, да помага на отчаяни хора с ограничен ресурс, с ограничени възможности за лечебното заведение. Това е истинско изпитание за всеки един лекар. Аз изключително уважавам всички мои колеги, които са били в такива мисии. Виждал съм в реална обстановка как работят колегите от "Лекари без граници". Това е един самоотвержен труд, който няма аналог", посочи проф. Мутафчийски.

В последните войни в Афганистан и Ирак българските медици редовно са представени от предимно травматологични, анестезиологични и хирургични екипи. Началникът на Военномедицинската академия също е участвал в множество мисии зад граница като хирург и е спасявал човешки живот. 

Как местните хора приемат работата на медиците?

"Военните медици имат конкретни задачи, обикновено свързани с военни операции. Но част от мисията на тези болници е да се достигне до сърцето на местното население. Най-прекият път е осигуряване на медицинска помощ. Всеки ден в болницата, в която работих в Афганистан, имаше групи, които се докарваха при нас, за да бъдат прегледани, оперирани, да им се извършват стоматологични услуги. Това съм го виждал на практика", посочи проф. Мутафчийски.

В последния етап на мисиите в Афганистан нашите медици вече са били инструктори на лекарите в болниците в страната:
"Работили сме в редица трудни и реални ситуации, в които сме доказвали нашия професионализъм и не случайно почти всички мисии са били възнаградени със сертификати за отличната работа в тези болници".

Какви са трудностите при работата в страна, раздирана от конфликти?

Снимка "Много неща са трудни, като се започне дори само от климатичните особености, след това не особено комфортната обстановка, в която се живее. Болниците са с ограничен ресурс, предизвикателство се да се работи в такава болница... Например за мен като хирург, при тежки травми, е важно да имам достатъчно консумативи, достатъчно кръв, което е изключително важно за функционирането на такава болница. Аз знаех, че разполагам само с 24 единици кръв и нито една банка повече, което е предизвикателство за работа в такава ситуация", посочи началникът на ВМА.

Той отбеляза, че най-голямата трудност в началото е да се извоюва доверието на останалите лекари. Проф. Мутафчийски сподели преломен за него момент в Афганистан -  в болницата е докарано момче, простреляно с автомат "Калашников" в крака. Имало е спорен момент - дали има кръв в корема, тъй като траекторията на куршума е предполагала такава възможност.

"Не разполагахме с ехографисти. Аз съм и ехографист, разчитам нещата. Поставих твърдо, че няма кръв в корема и усетих брожение и напрежение. В края на краищата след обработката на раната, която извърших, се оказа, че кръв в корема няма. Почувствах как си отдъхнаха колегите и огромното доверие, което имах, безпрекословно, за моето професионално мнение от този момент нататък", сподели проф. Мутафчийски.

За действие в критична ситуация - при атентат и ранени хора, медиците трябва да имат сериозна подготовка - да носят изключителен по обем знания и натренираност, до такава степен, че да се автоматизират различни действия и процедури, които са животоспасяващи.

Още за работата на медиците по време на мисия зад граница и за участието на лекари от ВМА в Балканския военномедицински комитет - чуйте звуковите файлове!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво трябва да свършат любителите градинари през пролетта

Астрономическата пролет вече е факт, а мартенското време, макар и променливо, като цяло е значително по-меко от това през предходните зимни месеци. Именно сега започва преходът от зимен покой на овощните дръвчета към възобновяване на вегетацията т.е. набъбват пъпките. В този период в овощната градина се извършват едни от най-важните агротехнически..

публикувано на 22.03.19 в 15:21

Велико Търново отбелязва своя празник

С безплатни посещения посреща Велико Търново днес гостите си, a поводът е празникът на града.  Входът е свободен за крепостта "Царевец" и църквата-музей „Св. 40 мъченици“.  Тази година акцентът на Велико Търново е към вътрешния туризъм, каза за Радио София Борислав Йорданов, управител на Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".  По..

публикувано на 22.03.19 в 14:58

Създават полезни джаджи в "Изобретателски хакатон" за 48 часа

"Изобретателски маратон" е един хардуерен хакатон, организиран от Физически факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". В отборите се допуска участие на ученици, студенти и докторанти от български учебни заведения, при условие, че са завършили 8-ми клас и са на възраст не по-голяма от 29 години. В рамките на 48 часа ще се..

публикувано на 22.03.19 в 14:25

Служители на европейските институции се върнаха "Отново на училище"

Възможностите за образование и пътуване в Европа - това бяха основните теми, обсъдени по време на традиционната европейска инициатива "Отново на училище" (Back to school), която се проведе в Националната финансово-стопанска гимназия в София.  В рамките на инициативата служители на европейските институции се връщат като доброволци в завършеното от тях..

обновено на 22.03.19 в 13:54

"Тъпи ентусиасти" - притча за смисъла на глуповатия патриотизъм

"Тъпи ентусиасти" от Теди Москов и Симон Шварц е най-новото заглавие в афиша на Сатиричния театър. Премиерата е в 19.30 часа на голямата сцена. За ентусиазма на Балканите в градчето Балкан карашък, където всъщност се развива действието в спектакъла, събрал на една сцена и едно място представители на българската, арменската, еврейската и турската..

публикувано на 22.03.19 в 11:57

Накъде в София

АКЦИЯ Ателие „Приятели с водата“ на Водноспасителната служба към БЧК ще постави началото на събитията, посветени на Световния ден на водата - 22 март. От 10:00 ч. до 12:00 ч. в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ всички желаещи могат да научат как да използват правилно спасителна жилетка и как да окажат първа..

публикувано на 22.03.19 в 09:30

Таксиметровите шофьори протестираха срещу нелоялни конкуренти

Масов протест на таксита блокира центъра на столицата. Причината - недоволството на бранша от фирми за споделено пътуване, извършващи нерегламентиран превоз на пътници. В протеста се включиха около 2000 автомобила. Според Националния таксиметров синдикат, пазарният дял на компаниите в сивия сектор е около 25%, а броят на колите им достига 1500, като..

публикувано на 21.03.19 в 19:03