Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проф. Венцислав Мутафчийски: За всеки лекар е изпитание да помага на отчаяни хора в кризисна ситуация

проф. Венцислав Мутафчийски
Снимка: ВМА
Над 660 лекари от Военномедицинска академия се участвали в над 70 мисии зад граница в последните години, съобщи пред Радио София началникът на лечебното заведение полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски по повод Международния ден на лекаря, който отбелязваме в началото на октомври, в знак на солидарност към активните действия на лекарите по света. Проф. Мутафчийски отбеляза, че български военни медици са участвали в преодоляване на различни кризи по света още от началото на миналия век. В момента наши екипи участват в три мисии - в Афганистан, в Мали и в Босна.

"Това е предизвикателство за всеки един лекар, за всеки един човек, да попадне в една кризисна ситуация и да работи в такава ситуация, да помага на отчаяни хора с ограничен ресурс, с ограничени възможности за лечебното заведение. Това е истинско изпитание за всеки един лекар. Аз изключително уважавам всички мои колеги, които са били в такива мисии. Виждал съм в реална обстановка как работят колегите от "Лекари без граници". Това е един самоотвержен труд, който няма аналог", посочи проф. Мутафчийски.

В последните войни в Афганистан и Ирак българските медици редовно са представени от предимно травматологични, анестезиологични и хирургични екипи. Началникът на Военномедицинската академия също е участвал в множество мисии зад граница като хирург и е спасявал човешки живот. 

Как местните хора приемат работата на медиците?

"Военните медици имат конкретни задачи, обикновено свързани с военни операции. Но част от мисията на тези болници е да се достигне до сърцето на местното население. Най-прекият път е осигуряване на медицинска помощ. Всеки ден в болницата, в която работих в Афганистан, имаше групи, които се докарваха при нас, за да бъдат прегледани, оперирани, да им се извършват стоматологични услуги. Това съм го виждал на практика", посочи проф. Мутафчийски.

В последния етап на мисиите в Афганистан нашите медици вече са били инструктори на лекарите в болниците в страната:
"Работили сме в редица трудни и реални ситуации, в които сме доказвали нашия професионализъм и не случайно почти всички мисии са били възнаградени със сертификати за отличната работа в тези болници".

Какви са трудностите при работата в страна, раздирана от конфликти?

Снимка "Много неща са трудни, като се започне дори само от климатичните особености, след това не особено комфортната обстановка, в която се живее. Болниците са с ограничен ресурс, предизвикателство се да се работи в такава болница... Например за мен като хирург, при тежки травми, е важно да имам достатъчно консумативи, достатъчно кръв, което е изключително важно за функционирането на такава болница. Аз знаех, че разполагам само с 24 единици кръв и нито една банка повече, което е предизвикателство за работа в такава ситуация", посочи началникът на ВМА.

Той отбеляза, че най-голямата трудност в началото е да се извоюва доверието на останалите лекари. Проф. Мутафчийски сподели преломен за него момент в Афганистан -  в болницата е докарано момче, простреляно с автомат "Калашников" в крака. Имало е спорен момент - дали има кръв в корема, тъй като траекторията на куршума е предполагала такава възможност.

"Не разполагахме с ехографисти. Аз съм и ехографист, разчитам нещата. Поставих твърдо, че няма кръв в корема и усетих брожение и напрежение. В края на краищата след обработката на раната, която извърших, се оказа, че кръв в корема няма. Почувствах как си отдъхнаха колегите и огромното доверие, което имах, безпрекословно, за моето професионално мнение от този момент нататък", сподели проф. Мутафчийски.

За действие в критична ситуация - при атентат и ранени хора, медиците трябва да имат сериозна подготовка - да носят изключителен по обем знания и натренираност, до такава степен, че да се автоматизират различни действия и процедури, които са животоспасяващи.

Още за работата на медиците по време на мисия зад граница и за участието на лекари от ВМА в Балканския военномедицински комитет - чуйте звуковите файлове!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Етажната собственост с индивидуални контейнери за събиране на отпадъци

Етажната собственост ще има възможност за индивидуални контейнери за събиране на отпадъци, реши на днешното си заседание Столичният общински съвет.  Това става възможно чрез нов договор за организиране на системата за разделно събиране на териториятга на Столичната община, обясни председателят на постоянната комисия по опазване на околната среда Лорита..

публикувано на 17.01.19 в 18:40

Увеличават броя на децата в яслените групи в София

Местата в яслените групи на територията на София да бъдат с увеличен прием, гласува Столичният общински съвет на днешното си заседание. При ниска месечна посещаемост с групите ще има възможност за прием до 3 деца допълнително, решиха още съветниците. Според зам.-кмета по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. Тодор..

публикувано на 17.01.19 в 17:55

"Януарска работилница за деца" разказва за освобождението на Кюстендил от робство

Регионалният исторически музей в Кюстендил организира "Януарска работилница за деца". Тя е посветена на освобождението на града от османско владичество, което се случва на 29 януари 1878 година. Работилницата включва апликация на униформи от Руско-турската освободителна война, изработване на 3D изображения на генералска униформа от Лейбгвардейския..

публикувано на 17.01.19 в 16:40

Александър Васов: Живея в приказка, която сам си пиша

За него приятелите му често се шегуват, че е прероденият Орфей, защото също като митологичния герой живее сред природата, отглежда стада от овце и кози и свири. Става дума за музиканта Александър Васов от сръбския Цариброд, който свири на осем фолклорни инструмента. Владее до съвършенство кавал, гайда, дудук, цафара, окарина, тамбура и балалайка,..

публикувано на 17.01.19 в 15:56

Чрез технологиите децата трябва да създават, да развихрят въображението си

Зависимостта на децата от най-ранна възраст от технологиите е един от наболелите въпроси на нашето съвремие. Когато поставим нещата на правилната основа още в самото начало, точно технологиите може да се окажат незаменим помощник на родителите в процеса на развитие на децата. Веселин Русинов , един от основателите на Академия "Роботика", заяви пред..

публикувано на 17.01.19 в 15:16