Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проф. Венцислав Мутафчийски: За всеки лекар е изпитание да помага на отчаяни хора в кризисна ситуация

проф. Венцислав Мутафчийски
Снимка: ВМА
Над 660 лекари от Военномедицинска академия се участвали в над 70 мисии зад граница в последните години, съобщи пред Радио София началникът на лечебното заведение полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски по повод Международния ден на лекаря, който отбелязваме в началото на октомври, в знак на солидарност към активните действия на лекарите по света. Проф. Мутафчийски отбеляза, че български военни медици са участвали в преодоляване на различни кризи по света още от началото на миналия век. В момента наши екипи участват в три мисии - в Афганистан, в Мали и в Босна.

"Това е предизвикателство за всеки един лекар, за всеки един човек, да попадне в една кризисна ситуация и да работи в такава ситуация, да помага на отчаяни хора с ограничен ресурс, с ограничени възможности за лечебното заведение. Това е истинско изпитание за всеки един лекар. Аз изключително уважавам всички мои колеги, които са били в такива мисии. Виждал съм в реална обстановка как работят колегите от "Лекари без граници". Това е един самоотвержен труд, който няма аналог", посочи проф. Мутафчийски.

В последните войни в Афганистан и Ирак българските медици редовно са представени от предимно травматологични, анестезиологични и хирургични екипи. Началникът на Военномедицинската академия също е участвал в множество мисии зад граница като хирург и е спасявал човешки живот. 

Как местните хора приемат работата на медиците?

"Военните медици имат конкретни задачи, обикновено свързани с военни операции. Но част от мисията на тези болници е да се достигне до сърцето на местното население. Най-прекият път е осигуряване на медицинска помощ. Всеки ден в болницата, в която работих в Афганистан, имаше групи, които се докарваха при нас, за да бъдат прегледани, оперирани, да им се извършват стоматологични услуги. Това съм го виждал на практика", посочи проф. Мутафчийски.

В последния етап на мисиите в Афганистан нашите медици вече са били инструктори на лекарите в болниците в страната:
"Работили сме в редица трудни и реални ситуации, в които сме доказвали нашия професионализъм и не случайно почти всички мисии са били възнаградени със сертификати за отличната работа в тези болници".

Какви са трудностите при работата в страна, раздирана от конфликти?

Снимка "Много неща са трудни, като се започне дори само от климатичните особености, след това не особено комфортната обстановка, в която се живее. Болниците са с ограничен ресурс, предизвикателство се да се работи в такава болница... Например за мен като хирург, при тежки травми, е важно да имам достатъчно консумативи, достатъчно кръв, което е изключително важно за функционирането на такава болница. Аз знаех, че разполагам само с 24 единици кръв и нито една банка повече, което е предизвикателство за работа в такава ситуация", посочи началникът на ВМА.

Той отбеляза, че най-голямата трудност в началото е да се извоюва доверието на останалите лекари. Проф. Мутафчийски сподели преломен за него момент в Афганистан -  в болницата е докарано момче, простреляно с автомат "Калашников" в крака. Имало е спорен момент - дали има кръв в корема, тъй като траекторията на куршума е предполагала такава възможност.

"Не разполагахме с ехографисти. Аз съм и ехографист, разчитам нещата. Поставих твърдо, че няма кръв в корема и усетих брожение и напрежение. В края на краищата след обработката на раната, която извърших, се оказа, че кръв в корема няма. Почувствах как си отдъхнаха колегите и огромното доверие, което имах, безпрекословно, за моето професионално мнение от този момент нататък", сподели проф. Мутафчийски.

За действие в критична ситуация - при атентат и ранени хора, медиците трябва да имат сериозна подготовка - да носят изключителен по обем знания и натренираност, до такава степен, че да се автоматизират различни действия и процедури, които са животоспасяващи.

Още за работата на медиците по време на мисия зад граница и за участието на лекари от ВМА в Балканския военномедицински комитет - чуйте звуковите файлове!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Маргаритка идва в двора на БНР

Маргаритка идва в двора на Българското национално радио на 22 юни от 11.30 часа. Всички деца ще имат възможност да пеят, танцуват и истински да се забавляват заедно с любимите си герои - Маргаритка и Бухалчо. Освен българските детски песни, изпълнени от някои от най-популярните български музиканти, предстоят и още големи проекти в края на летните..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Военни конфликти са прогонили над 70 млн. души от домовете им през 2018 г.

Днес е Световният ден на бежанеца. Той е отбелязан за първи път през 2001 г. и се провежда всяка година на 20 юни. На този ден хиляди души по цял свят почитат силата и издръжливостта на милиони души в световен мащаб, които са били принудени да напуснат домовете си поради войни и гонения. Броят на хората, бягащи от войни, преследване и..

публикувано на 20.06.19 в 17:40

В градинката "Черковна" откриха площадка за деца с двигателни увреждания

Официално бе открита площадка за игра, пригодена и за деца с двигателни увреждания, в столичния район „Подуяне“. Площадката се намира в градинката „Черковна“, която също бе обновена, в близост до храм „Св. Богородица“. През тази година над 120 детски площадки се обновяват на територията на Столичната община, като в някои от проектите е включено и..

публикувано на 20.06.19 в 17:24

Тийнейджъри измайсториха соларно колело, с което се изминават 25 км с едно зареждане

Електрическо колело със соларни панели спечели първата награда в   състезанието за ученици „Социални иновации“ . Проектът е на Любослав Аначков и Йордан Андреев от Софийската професионална гимназия „Джон Атанасов“, с преподавател Емилия Пенева . Скоростта, която колелото може да развие, е до 45 км/ч., а максималният пробег със заредена..

публикувано на 20.06.19 в 16:09

Възкресия Вихърова и студенти с флашмоб срещу насилието в училище

Режисьорката Възкресия Вихърова и 15 нейни студенти организират на 20 юни в парка "Възраждане" флашмоб "Танцувай за ненасилие в училище", съобщиха от Нов български университет. Спектакълът е част от нейния проект "Премълчаното разказано - пътуваща сцена". Със своя екип от артисти, студенти и преподаватели, Възкресия Вихърова изследва..

обновено на 20.06.19 в 15:40

В София предстои двукратно пръскане срещу възрастни комари

В близките дни в София започва обработката срещу комари. Това съобщи за Радио София Цезарина Илиева - началник отдел "Паразитология" в Столичната здравна инспекция. До момента са обработени два от парковете в столицата - Борисовата градина и Южен парк - трета част. Предвидени са две обработки през това лято – през юни-юли, в зависимост..

публикувано на 20.06.19 в 15:08

И следващия театрален сезон "РевизорЪт" не само ще разсмива

Предаването „Шоколад“ беше посетено от двама ревизори… Едновременно. Фактът обаче не бива да безпокои нито екипа, нито верните слушатели на „сладкото изкушение“. Поводът е повече от радостен. В случая тези ревизори са младите актьори Денис Хаят и Павел Емилов. С тях е известната актриса и режисьор Нина Димитрова, създател на театър..

публикувано на 20.06.19 в 14:38