Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Минералната вода - историческото сърце на София

БГНЕС
42 извора и 8 вида минерална вода - това е едно от големите природни богатства на София, за което обаче малцина от жителите и гостите й знаят.
Всъщност, оказва се, чужденците понякога са по-информирани от нас самите за богатството, което се крие под краката ни. Това показва и опитът на Йоанна Митова от "Generator", които инициират кампания за набиране на граждански идеи за пълноценно оползотворяване на този природен ресурс.

Идеята за кампанията идва, след като приятел от Испания казва на Йоанна, че единственото нещо, което иска да посети в нашата столица, е...обществена баня. Но изборът в тази посока е силно ограничен, тъй като в момента единствената работеща такава е в Панчарево. За възраждане на емблематичната за града баня в жк. "Овча купел" пък отдавана се борят от сдружение "Термално - Нормално". И така, в студиото на "Радиоприемница" разговаряхме с Йоанна Митова и Галя Занато от "Термално-Нормално", за да обобощим идеи за използване на минералната вода като градски ресурс.

Възраждане на градските бани, създаване на мрежа от градски чешми в кварталите, които да обединяват местната общност, както и популяризиране на качествата на софийската минерална вода са посоките, в които може да се мисли. Повече за тях - разберете от видеото, а ако и на вас хрумнат добри идеи, можете да научите повече за кампанията на Generator на тяхната фейсбук страница.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пенка Кунева

Пенка Кунева: Музиката ни кара да изпитваме емоции

Композитор съм на музика за филми, видеоигри и телевизия. Работя в Лос Анджелис от деветнайсет години, а страстта към филмите и видеоигрите идва от това, че в България бабите са ни разказвали много приказки. Така се представя Пенка Кунева, българката, която от деветнайсет години има успешна кариера на композитор в Холивуд. На въпросa: "Кога е..

публикувано на 18.03.18 в 12:00
град Самоков

Самоков - добра идея за уикенд почивка близо до София

Едно от приятните места за отдих в близост до столицата е Самоков. Градът се намира на около 60 км. от София и е част от Стоте национални туристически обекта. На 12 км. от Самоков се намира туристическият комплекс Боровец, който предлага отлична възможност за практикуване на зимни спортове. В близост е и туристическият комплекс „Мальовица“ и..

публикувано на 18.03.18 в 11:00
Веско Ешкенази

Веско Ешкенази: От постъпването си в оркестъра мечтая за този концерт

Кралският Концертгебау оркестър - Амстердам за първи път ще свири в България на 30 юни в НДК. София е предпоследната спирка от европейското му турне „Кралският Концертгебау оркестър среща Европа “ (RCO meets Europe ), което включва концерти в 28 европейски държави.  За цигуларя Веско Ешкенази , който от осемнайсет години е концертмайстор на..

публикувано на 17.03.18 в 15:30
Цирикова църква

До храма "Св. Дух" - паметник на мъчениците от Цирикова църква

На около 2 часа пешеходно разстояние от Чудните мостове, над с. Забърдо в Родопите, се намира връх Цирикова църква. В местността, наречена по-късно Кабата, сред широката поляна, до средата на XVII век, е имало църква. Легендата гласи, че по време на помохамеданчванията там, българите отказали да приемат чуждата вяра. Те били вкарани в черквата, където..

публикувано на 17.03.18 в 11:35

Перфекционизмът често носи напрежение и емоционална болка

Перефекционизмът - добро или зло? Кога и защо се появява и какво издава? До какво води и как да се справим с него? С тези въпроси се обърнахме към психолога Яна Кирова в предаването ни "Контрасти". В съвременната култура ние сме склонни да се възхищаваме от перфекционизма заради високите стандарти, които поставя. Дали обаче цената си струва? Особено..

публикувано на 17.03.18 в 10:45