Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Минералната вода - историческото сърце на София

БГНЕС
42 извора и 8 вида минерална вода - това е едно от големите природни богатства на София, за което обаче малцина от жителите и гостите й знаят.
Всъщност, оказва се, чужденците понякога са по-информирани от нас самите за богатството, което се крие под краката ни. Това показва и опитът на Йоанна Митова от "Generator", които инициират кампания за набиране на граждански идеи за пълноценно оползотворяване на този природен ресурс.

Идеята за кампанията идва, след като приятел от Испания казва на Йоанна, че единственото нещо, което иска да посети в нашата столица, е...обществена баня. Но изборът в тази посока е силно ограничен, тъй като в момента единствената работеща такава е в Панчарево. За възраждане на емблематичната за града баня в жк. "Овча купел" пък отдавана се борят от сдружение "Термално - Нормално". И така, в студиото на "Радиоприемница" разговаряхме с Йоанна Митова и Галя Занато от "Термално-Нормално", за да обобощим идеи за използване на минералната вода като градски ресурс.

Възраждане на градските бани, създаване на мрежа от градски чешми в кварталите, които да обединяват местната общност, както и популяризиране на качествата на софийската минерална вода са посоките, в които може да се мисли. Повече за тях - разберете от видеото, а ако и на вас хрумнат добри идеи, можете да научите повече за кампанията на Generator на тяхната фейсбук страница.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от филма

Филмът „Безбог“ номиран за наградата Европейско откритие

Филмът "Безбог" на режисьора Ралица Попова е сред петте номинирани филма за Европейско откритие - Prix Fipresci на Европейската филмова академия. Първите номинации в две от категориите вече са обявени- за европейско откритие и за късометражен филм."Безбог" е в копродукция с Дания и Франция. Той вече спечели голямата награда "Златен леопард" на..

публикувано на 23.10.17 в 19:45

Млади автори от "Заешка дупка" представят творбите си

На 24 октомври от 20.30 часа млади и непознати поети от Творческа академия „Заешка дупка“ ще представят своите творби в MAZE. Иниацитивата е организирана от поетите Иван Димитров и Ирена Иванова . Общо 14 автори ще представят свои дебютни творби - поезия и проза по време на "Голямото четене". Това са курсисти от творческата академия, като..

публикувано на 23.10.17 в 19:45

Седем души са в тежко състояние след катастрофа край Драгичево

Седем души са в тежко състояние, след като микробус се обърна в дере край пернишкото село Драгичево.Бусът е превозвал пътници от София към Перник. Движението в района е изключително затруднено. Пострадалите се извозват в пернишката и в столични болници. По предварителни данни сред тях има такива, които са в тежко състояние

публикувано на 23.10.17 в 18:47

"Спаси София" очаква яснота по проектите за ул. "Каменоделска"

Гражданската организация "Спаси София" разпространи поредните снимки за проблемни райони на столицата, този път те са от улица "Каменоделска". По думите на Гергин Борисов от организацията, тази улица е трябвало да бъде ремонтирана тази година, но нейният ремонт се е забавил и след това е бил отложен. Борисов посочи, че улица "Каменоделска" е..

публикувано на 23.10.17 в 18:32

Отново ни посреща "Поезия в метрото"

Откриха второто издание на "Поезия в метрото 2017" - стихове на 12 европейски автори във вагоните на софийското метро и на метростанция “Софийски университет “Св. Климент Охридски”, представлява тази инициатива, която започна днес и ще продължи до 3 декември. Това е второ издание на “Поезия в метрото”. Тази година има стихове на поети от Германия,..

публикувано на 23.10.17 в 17:55