Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Минералната вода - историческото сърце на София

БГНЕС
42 извора и 8 вида минерална вода - това е едно от големите природни богатства на София, за което обаче малцина от жителите и гостите й знаят.
Всъщност, оказва се, чужденците понякога са по-информирани от нас самите за богатството, което се крие под краката ни. Това показва и опитът на Йоанна Митова от "Generator", които инициират кампания за набиране на граждански идеи за пълноценно оползотворяване на този природен ресурс.

Идеята за кампанията идва, след като приятел от Испания казва на Йоанна, че единственото нещо, което иска да посети в нашата столица, е...обществена баня. Но изборът в тази посока е силно ограничен, тъй като в момента единствената работеща такава е в Панчарево. За възраждане на емблематичната за града баня в жк. "Овча купел" пък отдавана се борят от сдружение "Термално - Нормално". И така, в студиото на "Радиоприемница" разговаряхме с Йоанна Митова и Галя Занато от "Термално-Нормално", за да обобощим идеи за използване на минералната вода като градски ресурс.

Възраждане на градските бани, създаване на мрежа от градски чешми в кварталите, които да обединяват местната общност, както и популяризиране на качествата на софийската минерална вода са посоките, в които може да се мисли. Повече за тях - разберете от видеото, а ако и на вас хрумнат добри идеи, можете да научите повече за кампанията на Generator на тяхната фейсбук страница.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 30 инсталации представят научни явления и закони в Музей - Експериментариум в "София Тех Парк"

“София Тех Парк“ организира днес информационен ден по втората фаза на проекта „Научно-технологичен парк“, финансиран по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Първата фаза на проекта беше реализирана с безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013 година...

публикувано на 17.01.18 в 19:16

VORTEX вкарва публиката в състояние на неопределеност

"Театър на сетивата София" представя VORTEX - новия и дългоочакван проект от вида „театър на сетивния лабиринт“. Спектакълът превръща публиката в съставен елемент от случващото се, тя се разделя с обичайната си сигурност и попада в състояние на неопределеност. Вероятно, точно в това е разликата между традиционния и сетивния театър.  Актрисата и..

публикувано на 17.01.18 в 18:27

Акушерките настояват за самостоятелни практики и начална заплата, колкото 3 минимални

Дни преди професионалния си празник – Бабинден (21 януари), акушерки и специалисти по здравни грижи изпращат до държавни и здравни институции Декларация с искания за условията на работа и заплащането. Те настояват за регламентиране на акушерски пренатални, постнаталани и патронажни грижи; изработване и приемане на акушерски стандарт, съобразен с..

публикувано на 17.01.18 в 16:52

Най-голямото сватбено събитие в страната с 10-о юбилейно издание

За десети пореден път София ще бъде домакин на изложението, което ще събере над 50 фирми от всички сфери на сватбената индустрия. След като вземат решение за съвместно съжителство, двойките се сблъскват с по-трудната част от това да кажеш ДА - организацията на сватбата. Зад мечтания сватбен ден стои много труд по организацията, контакт с много фирми..

публикувано на 17.01.18 в 16:22

Escape room и българското училище

През последните години пъзел стаите се превърнаха в хит сред малки и големи, защото са забавен начин да избягаме от натовареното напрежение и да се превърнем в детективи и да попаднем в приказка. Една българска студентка обаче създаде образователна пъзел стая, която вече успешно се прилага в училище. Това е 21-годишната Катерина Ценкуловска,..

публикувано на 17.01.18 в 16:19