Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Биологичното лечение при ревматични заболявания е ефективно и допълва базисното

Процедурата в България вече е отработена, допълва ревматологът д-р Валентина Решкова

Снимка: Архив
„Предизвикателствата пред пациентите в ревматологията” бяха разисквани наскоро в информационно-дискусионен семинар, организиран от Асоциацията на пациенти с ревматоиден артрит - АПРА.

В момента тече работен процес по изготвяне на Меморандум, съобщи пред Радио София Николай Недялков от АПРА:

Ревматичните болести не водят до смъртност, както онкозабололяванията или сърдечно-съдовите, но пациентите живеят в постоянна болка.

С Меморандума целим да обединим институциите, пациентските организации, защитаващи правата на болните от ревматични заболявания, националния консултант по ревматология, както и специалисти от експертните лекарски комисии. Искаме да подкрепим развитието на електронното здравеопазване, да засилим ранната диагностика и извънболничната помощ.

Според данните от социологическо проучване, представено на форума, 86% от пациентите са убедени, че регулярните прегледи помагат за определяне на правилното лечение, а над 85 на сто от страдащите декларират подобрение от биологична терапия.

СнимкаМодерното (биологичното) лечение се прилага в България по-широко през последните 4 години – обясни д-р Валентина Решкова от Клиниката по ревматология към УМБАЛ „Св. Ив. Рилски“ в София. – Българските ревматолози следват и се придържат към всички критерии, изисквания и препоръки на Европейската асоциация по ревматология. Включили сме на това лечение пациенти, които имат нужда. Техният брой непрекъснато нараства. Процентно тези пациенти у нас вече са колкото в страни като Италия, Чехия, Полша… Придобихме достатъчно опит и можем да кажем, че биологичната терапия е наистина ефективна, успешна, но е допълнителна към основното, базисно лечение.

Процедурата за това лечение вече е регулирана. Тя се провежда в университетските бази, допълни още д-р Решкова.

Чуйте репортажа на Георги Нейков и интервюто за модерното лечение на възпалителните ставни заболявания с д-р Валентина Решкова, кога се прилага и в кои случаи то е противопоказано.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Карен ди Порто открива Кинопанорама „Италия днес“

За трета поредна година Италианският културен институт организира Кинопанорамата „Италия днес“. Тя ще се състои от 14-ти до 17-ти декември в 5 български града: София, Пловдив, Варна, Русе и Бургас. По традиция, малко преди Коледа Италианският културен институт ще предложи на зрителите "дегустация" на италианско кино, което обрисува съвременното..

публикувано на 13.12.17 в 10:16

Първа градска болница завършва 2017 година с положителен финансов резултат

Първа МБАЛ София, която столичани познават като Първа градска болница, завършва 2017 година с положителен финансов резултат, обяви пред Радио София директорът на лечебното заведение доц. д-р Цветомир Димитров. Годишно от там преминават около 16-17 хиляди пациенти. Общинската болницата има договор с НЗОК за болнична помощ по 135 клинични пътеки и..

публикувано на 12.12.17 в 19:21

„Среща на поколенията“: Ани Илков представя Марианна Георгиева

Днес се откриват две от най-значителните и мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване в България – 45-ия Панаир на книгата и 5-ия Софийски международен литературен фестивал, организирани от Асоциация „Българска книга“. Панаирът и Фестивалът се провеждат паралелно на общо шест етажа на обновения Национален дворец на..

публикувано на 12.12.17 в 17:18

Над 30 културни проекти за 14 млн. евро са осъществени в цялата страна

Над 30 проекта са осъществени в цялата страна по програмата БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства" 2009 - 2014г. Програмата е осигурила 14 млн. евро чрез Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Резултатите бяха представени днес в галерия "Средец" на Министерството на културата. Чуйте..

публикувано на 12.12.17 в 17:05

Спортът ще "обсеби" София филм фест

Любителите на киното ще имат възможност да се насладят на 22-то издание на София филм фест, което тази година е на тема „Спорт“. Тематиката е провокирана основно от избирането на София за Европейска столица на спорта през 2018 година, но това не е единствената причина. Според Мира Станева, изпълнителен директор на фестивала, организирането на подобно..

публикувано на 12.12.17 в 16:43