Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Биологичното лечение при ревматични заболявания е ефективно и допълва базисното

Процедурата в България вече е отработена, допълва ревматологът д-р Валентина Решкова
Снимка: Архив
„Предизвикателствата пред пациентите в ревматологията” бяха разисквани наскоро в информационно-дискусионен семинар, организиран от Асоциацията на пациенти с ревматоиден артрит - АПРА.

В момента тече работен процес по изготвяне на Меморандум, съобщи пред Радио София Николай Недялков от АПРА:

Ревматичните болести не водят до смъртност, както онкозабололяванията или сърдечно-съдовите, но пациентите живеят в постоянна болка.

С Меморандума целим да обединим институциите, пациентските организации, защитаващи правата на болните от ревматични заболявания, националния консултант по ревматология, както и специалисти от експертните лекарски комисии. Искаме да подкрепим развитието на електронното здравеопазване, да засилим ранната диагностика и извънболничната помощ.

Според данните от социологическо проучване, представено на форума, 86% от пациентите са убедени, че регулярните прегледи помагат за определяне на правилното лечение, а над 85 на сто от страдащите декларират подобрение от биологична терапия.

СнимкаМодерното (биологичното) лечение се прилага в България по-широко през последните 4 години – обясни д-р Валентина Решкова от Клиниката по ревматология към УМБАЛ „Св. Ив. Рилски“ в София. – Българските ревматолози следват и се придържат към всички критерии, изисквания и препоръки на Европейската асоциация по ревматология. Включили сме на това лечение пациенти, които имат нужда. Техният брой непрекъснато нараства. Процентно тези пациенти у нас вече са колкото в страни като Италия, Чехия, Полша… Придобихме достатъчно опит и можем да кажем, че биологичната терапия е наистина ефективна, успешна, но е допълнителна към основното, базисно лечение.

Процедурата за това лечение вече е регулирана. Тя се провежда в университетските бази, допълни още д-р Решкова.

Чуйте репортажа на Георги Нейков и интервюто за модерното лечение на възпалителните ставни заболявания с д-р Валентина Решкова, кога се прилага и в кои случаи то е противопоказано.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Валери Цеков: Единственият начин да се опазим от грип е ваксинацията

Преди началото на есенно-зимния сезон специалисти и здравните власти отново призовават хората да се ваксинират срещу грип. Периодът до края на октомври е най-подходящ за това. Българското сдружение за иновативна медицина постави акцент върху темата с кръгла маса, проведена под патронажа на здравната комисия, с участието на всички ангажирани..

публикувано на 23.09.18 в 13:15

САЩ и Европа през погледа на един пътешественик

В "Турагент" ще ви запознаем с Ангел Георгиев - IT специалист, който живее в Испания от няколко години. Казва, че испанците усещат живота по много близък за него начин. В серия от срещи Олга Добрева ще ни представи пътешественика, стъпил на седемте континента до 37-ата си годишнина.  Всъщност, целта на Ангел е била да посети 7-те континента до..

публикувано на 23.09.18 в 10:05

Как се готви боб в Радуил

При гостуването на пътуващото ни "Радиокафе" в село Радуил (само на 8 километра от Боровец), имахме много колоритни срещи. Една от тях беше с Цветанка и Добринка - двете дами, които от 14 години приготвят 10-те казана боб, необходими за изхранване на гостите на ежегодния Фестивал на боба в селото. Те бяха първите ни гости, защото така и така бяха..

публикувано на 22.09.18 в 10:30

Бегачи на Витоша разпределят 6000 награден фонд

Петото издание на популярното планинско бягане "Витоша моята планина" ще се проведе тази неделя (на 23 септември) и ще е с внушителния награден фонд от 6000 лв. Сред организаторите и тази година са "Витоша ски", Сдружение "Маратон" и "София - Европейска столица на спорта". Материалните награди за томболата сред участниците са над 60. Участие може да..

публикувано на 22.09.18 в 10:25

Отбелязваме Международния ден на мира

С тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин в столицата Дружеството за ООН в България отбеляза Международния ден на мира.  Международният ден на мира - 21 септември, е обявен от ООН през 1981 г. с резолюция 36/67 и повторно приет през 2001 г. с резолюция 55/282. Тази година празникът е обвързан със седемдесетата годишнина от приемането на..

публикувано на 21.09.18 в 16:15