Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Биологичното лечение при ревматични заболявания е ефективно и допълва базисното

Процедурата в България вече е отработена, допълва ревматологът д-р Валентина Решкова
Снимка: Архив
„Предизвикателствата пред пациентите в ревматологията” бяха разисквани наскоро в информационно-дискусионен семинар, организиран от Асоциацията на пациенти с ревматоиден артрит - АПРА.

В момента тече работен процес по изготвяне на Меморандум, съобщи пред Радио София Николай Недялков от АПРА:

Ревматичните болести не водят до смъртност, както онкозабололяванията или сърдечно-съдовите, но пациентите живеят в постоянна болка.

С Меморандума целим да обединим институциите, пациентските организации, защитаващи правата на болните от ревматични заболявания, националния консултант по ревматология, както и специалисти от експертните лекарски комисии. Искаме да подкрепим развитието на електронното здравеопазване, да засилим ранната диагностика и извънболничната помощ.

Според данните от социологическо проучване, представено на форума, 86% от пациентите са убедени, че регулярните прегледи помагат за определяне на правилното лечение, а над 85 на сто от страдащите декларират подобрение от биологична терапия.

СнимкаМодерното (биологичното) лечение се прилага в България по-широко през последните 4 години – обясни д-р Валентина Решкова от Клиниката по ревматология към УМБАЛ „Св. Ив. Рилски“ в София. – Българските ревматолози следват и се придържат към всички критерии, изисквания и препоръки на Европейската асоциация по ревматология. Включили сме на това лечение пациенти, които имат нужда. Техният брой непрекъснато нараства. Процентно тези пациенти у нас вече са колкото в страни като Италия, Чехия, Полша… Придобихме достатъчно опит и можем да кажем, че биологичната терапия е наистина ефективна, успешна, но е допълнителна към основното, базисно лечение.

Процедурата за това лечение вече е регулирана. Тя се провежда в университетските бази, допълни още д-р Решкова.

Чуйте репортажа на Георги Нейков и интервюто за модерното лечение на възпалителните ставни заболявания с д-р Валентина Решкова, кога се прилага и в кои случаи то е противопоказано.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сузана Клинчарова се доверява на цигуларя Георги Вълчев за рецитала си в камерна зала "България"

Днес - в деня на музиката, известната арфистка Сузана Клинчарова ще изнесе рецитал в камерна зала "България". Той е част от програмата на Софийски музикални седмици и е със специалното участие на цигуларя Георги Вълчев. Проф. Клинчарова казва, че е много важно с човека, който си на сцената, да имате "професионално доверие" един към друг..

публикувано на 21.06.18 в 16:44

Хората с увреждания искат равно право на лична помощ

Хората с увреждания у нас настояват личната помощ да бъде записана в Закона за социалните услуги и Закона за хората с увреждания. Това стана ясно на пресконференция, която се състоя в отговор на обсъдения във вторник на Националния съвет Законопроект за личната помощ, внесен от омбудсмана Мая Манолова. Представителните организации на хората с..

публикувано на 21.06.18 в 15:59
Жителите в

В кв. "Надежда" гледат с надежда към проекта за нов канализационен колектор под бул. "Рожен"

Все повече нови жилищни сгради изникват навсякъде в София. Картината не е по различна и в квартал "Надежда". Когато наличният инфраструктурен капацитет на един град бъде надхвърлен от броя жители, които могат да го използват, се пораждат проблеми от всякакво естество. Един такъв проблем е и неприятната миризма от канализацията по бул. "Ломско шосе",..

обновено на 21.06.18 в 15:55

Гърция - туристическото лазурно чудо

В първия ден на астрономическото лято предаването “Радиоприемница” ще ни пренесе емоционално в Гърция и Кипър. Успехът на туризма в Гърция е обслужването. Това са хора, които в сферата на туризма, се славят с най-доброто обслужване , каза Златка Борисова - управител на туристическа агенция "Лакмос Травел". Според нея е необходимо предварително да се..

публикувано на 21.06.18 в 15:50
Боян Петров

Проф. Павел Стоев: Изследователите са направени от "различна мая"

На тържествена церемония, организирана от Националния природонаучен музей, днес ще бъде почетена паметта на човека, който успя да изкачи 10 осемхилядника е в крайна сметка остана завинаги на върха. Алпинистът Боян Петров изчезна на 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите. Инициативата ще се състои днес от 17.00 часа в Големия салон на БАН. От 16:00..

публикувано на 21.06.18 в 12:15