Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Биологичното лечение при ревматични заболявания е ефективно и допълва базисното

Процедурата в България вече е отработена, допълва ревматологът д-р Валентина Решкова

Снимка: Архив
„Предизвикателствата пред пациентите в ревматологията” бяха разисквани наскоро в информационно-дискусионен семинар, организиран от Асоциацията на пациенти с ревматоиден артрит - АПРА.

В момента тече работен процес по изготвяне на Меморандум, съобщи пред Радио София Николай Недялков от АПРА:

Ревматичните болести не водят до смъртност, както онкозабололяванията или сърдечно-съдовите, но пациентите живеят в постоянна болка.

С Меморандума целим да обединим институциите, пациентските организации, защитаващи правата на болните от ревматични заболявания, националния консултант по ревматология, както и специалисти от експертните лекарски комисии. Искаме да подкрепим развитието на електронното здравеопазване, да засилим ранната диагностика и извънболничната помощ.

Според данните от социологическо проучване, представено на форума, 86% от пациентите са убедени, че регулярните прегледи помагат за определяне на правилното лечение, а над 85 на сто от страдащите декларират подобрение от биологична терапия.

СнимкаМодерното (биологичното) лечение се прилага в България по-широко през последните 4 години – обясни д-р Валентина Решкова от Клиниката по ревматология към УМБАЛ „Св. Ив. Рилски“ в София. – Българските ревматолози следват и се придържат към всички критерии, изисквания и препоръки на Европейската асоциация по ревматология. Включили сме на това лечение пациенти, които имат нужда. Техният брой непрекъснато нараства. Процентно тези пациенти у нас вече са колкото в страни като Италия, Чехия, Полша… Придобихме достатъчно опит и можем да кажем, че биологичната терапия е наистина ефективна, успешна, но е допълнителна към основното, базисно лечение.

Процедурата за това лечение вече е регулирана. Тя се провежда в университетските бази, допълни още д-р Решкова.

Чуйте репортажа на Георги Нейков и интервюто за модерното лечение на възпалителните ставни заболявания с д-р Валентина Решкова, кога се прилага и в кои случаи то е противопоказано.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гергана Русекова: Липсата на работа е "убийство" за актьора

С маестро Карталов успях да изработя ролята на Кармен много фрагментарно и дълбоко , казва Гергана Русекова - една от изпълнителките на ролята на Кармен в едноименната опера на Жорж Бизе, чиято премиера предстои на 3 ноември, на сцената на Софийската опера и балет. Младата певица посочва: Много ми допада концепцията на академик Карталов и с..

публикувано на 22.10.17 в 14:30

Ваксината е най-евтината и ефективна защита от идващия грип

Във втората половина на октомври е крайно време да поговорим за сезонния грип, чийто пик обикновено е след Нова година, но хората, които мислят за здравето си, не чакат епидемията, а вземат мерки отдалече. Статистиката показва, че по време на епидемии от грип страдат между 5 и 15% от населението. Всяка година по света поради усложнения от грип..

публикувано на 22.10.17 в 12:58

Как се развива туризмът в епохата на интернет

През 2017 г. специалност „Туризъм“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски” отбелязва значим юбилей - 50 години от създаването й и 45 години от учредяването на Катедра „География на туризма“. Юбилеят беше отбелязан с тържествено събрание и международна научна конференция „Съвременният туризъм - традиции и иновации”. На тържеството присъстваха..

публикувано на 22.10.17 в 10:00
Йордан Камджалов

Йордан Камджалов: Ние се състезаваме със себе си

Винаги когато избирам една творба търся да има поне пет причини, а в случая с Ференц Лист те са много повече от пет, казва диригентът Йордан Камджалов и допълва: Ференц Лист е личността, която е оказала най-голямо влияние върху моя музикален живот - от ученическите ми години насам. Тази година се навършват 160 години от световната премиера на..

публикувано на 21.10.17 в 13:05

Анхедонията се поражда при вътрешнопсихичен конфликт

В "Контрасти" тази седмица разгледахме едно особено състояние, познато като aнхедония. Терминът означава буквално „без удоволствие“. Кога хората спират изпитват удоволствие от живота, какво „убива“ удоволствието и как човек може да си върне способността за неговото преживяване, коментира психологът Христина Христова. Анхедонията е била предмет на..

публикувано на 21.10.17 в 11:15