Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Биологичното лечение при ревматични заболявания е ефективно и допълва базисното

Процедурата в България вече е отработена, допълва ревматологът д-р Валентина Решкова
Снимка: Архив
„Предизвикателствата пред пациентите в ревматологията” бяха разисквани наскоро в информационно-дискусионен семинар, организиран от Асоциацията на пациенти с ревматоиден артрит - АПРА.

В момента тече работен процес по изготвяне на Меморандум, съобщи пред Радио София Николай Недялков от АПРА:

Ревматичните болести не водят до смъртност, както онкозабололяванията или сърдечно-съдовите, но пациентите живеят в постоянна болка.

С Меморандума целим да обединим институциите, пациентските организации, защитаващи правата на болните от ревматични заболявания, националния консултант по ревматология, както и специалисти от експертните лекарски комисии. Искаме да подкрепим развитието на електронното здравеопазване, да засилим ранната диагностика и извънболничната помощ.

Според данните от социологическо проучване, представено на форума, 86% от пациентите са убедени, че регулярните прегледи помагат за определяне на правилното лечение, а над 85 на сто от страдащите декларират подобрение от биологична терапия.

СнимкаМодерното (биологичното) лечение се прилага в България по-широко през последните 4 години – обясни д-р Валентина Решкова от Клиниката по ревматология към УМБАЛ „Св. Ив. Рилски“ в София. – Българските ревматолози следват и се придържат към всички критерии, изисквания и препоръки на Европейската асоциация по ревматология. Включили сме на това лечение пациенти, които имат нужда. Техният брой непрекъснато нараства. Процентно тези пациенти у нас вече са колкото в страни като Италия, Чехия, Полша… Придобихме достатъчно опит и можем да кажем, че биологичната терапия е наистина ефективна, успешна, но е допълнителна към основното, базисно лечение.

Процедурата за това лечение вече е регулирана. Тя се провежда в университетските бази, допълни още д-р Решкова.

Чуйте репортажа на Георги Нейков и интервюто за модерното лечение на възпалителните ставни заболявания с д-р Валентина Решкова, кога се прилага и в кои случаи то е противопоказано.

ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Радиоприемница" този вторник

Днес във времето между 13:00 и 14:00 часа ще говорим за туристическия потенциал на страните от Западните Балкани и възможните взамиодействия на България с тях. Повече за българо-сръбските отношения и бъдещите съвместни проекти в сферата на туризма ще научим заместник-министъра на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия Рената Пинджо и от..

публикувано на 20.02.18 в 12:10

Какво трябва да знаем за лавините, тръгвайки на разходка или преход в зимната планина

Всяка зима, въпреки предупрежденията за внимателно поведение в планината, се случва хора да пострадат от лавина. Преди няколко дни също – в Пирин опитна планинарка се оказа на пътя на лавина и загина. Преди това затрупан със сняг сноубордист беше спасен. За днес специалистите от Планинската спасителна служба (ПСС) съобщават, че условията за..

публикувано на 20.02.18 в 11:26

Две столични кина представят пълна панорама на филмите по Йордан Радичков

Две столични кина ще представят пълна панорама на филмите по Йордан Радичков от 20 февруари до 6 март. В рамките на петнадесет дни във филмотечно кино "Одеон" и Дома на киното почитателите на творчеството на големия писател ще могат да гледат всички пълнометражни филми, създадени по негови истории, както и няколко късометражни заглавия и..

публикувано на 20.02.18 в 10:05

Раздават топъл обяд на нуждаещите се в Нови Искър

Около 100 крайно нуждаещи се жители на Нови Искър се очаква да започнат да получават топъл обяд, след като районната администрация получи одобрение от Министерството на труда и социалната политика. Основна целева група включва лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от ППЗСП; лица с доказана липса на доходи и близки,..

публикувано на 20.02.18 в 09:21

Какво трябва да знаем за Великите пости

След преминаване на Сирни заговезни преминаваме в периода на Великия пост. От днес до Великден всеки от нас може да пости с цел очистване на душата. Първата седмица на Великия пост, както и последната, се отличават с особена строгост, а богослужението - със своята продължителност. Човек е създаден "по образ и подобие Божие". Образът, това е..

публикувано на 19.02.18 в 16:35