Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Нова регистратура и линейки бяха осветени на тържествена церемония

Проф. Мутафчийски: Дълговете на ВМА намаляват, доверието към болницата расте

4
Снимка: ВМА

Новата регистратура в Поликниниката на Военномедицинска академия, три реанимобила и четири нови леки коли бяха осветени на тържествена церемония в лечебното заведение. В присъствието на здравния министър проф. Николай Петров и на зам.-военния министър ген.-лейтенант Атанас Запрянов се проведе и общото отчетно събрание на лечебното заведение, на което стана ясно, че дълговете на болницата намаляват, а доверието към нея расте.

Новите придобивки са закупени изцяло със средства от дарители, каза по време на церемонията началникът на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски:

"Това е един дълъг процес, който започна още миналата година, когато начело на ВМА беше сегашния министър на здравеопазването ген.-майор Николай Петров. Знаете, че всички усилия на ръководния екип са съсредоточени в подобряване на състоянието на ВМА, на условията за обслужване на пациентите и в центъра на всичките ни усилия е пациентът. Затова още в началото казах, че това е един символичен обет на ВМА, който олицетворява нашето отношение към нашите пациенти.”

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров подари икони за регистратурата и за новите автомобили. Новите придобивки са спечелени с много труд, почтеност и грижа към пациентите, каза проф. Петров:

"Действително това, което откриваме е уникално. Това ще го признаят всички, които помнят какво представляваше регистратурата на горния етаж - с гишетата и с по 20-30 души чакащи. Автомобилите са изцяло дело на дарители и този път е похвален и добър - това е отношение на хората към вас", обърна се към колегите си проф. Петров.

Поздравления от името на министъра на отбраната, който е извън страната, поднесе заместникът му ген.-лейтенант Атанас Запрянов. По-късно по време на общото отчетно събрание на ВМА той зарадва работещите в болницата, че при оптимизацията на структурата, няма да има промяна на числеността на служителите на лечебното заведение. Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски отчете, че дълговете на лечебното заведение се топят - до 12 милиона лева през октомври:

"Не трябва да се забравя, че към Банката за развитие има цесия, която беше в размер на около 53 милиона. Миналата година бяха покрити 20 милиона, сега са 32 млн. лева. Приготвени за разплащане са 20 милиона, така че за догодина ще останат 13 милиона. Запорите към момента са нула. Все повече нараства доверието към ВМА като надежден партньор и платец".


Разходите на болницата са нараснали с 5 %, в сравнение с предишния отчетен период - до 1 млн. 219 хиляди лева. Проф. Мутафчийски отчете още, че има ръст на лекуваните пациенти с 11,8 на сто, с 18 % повече хоспитализации, с 34 процента повече оперирани пациенти и тенденция за намаляване на смъртните случаи - с 0,33 на сто. Показателят, който говори за качеството на лечението е лечебният престой, а той намалява с 4 процента, посочи началникът на болницата. Той приветства и кампаниите за безплатни профилактични прегледи на пациенти, които се извършват от лекарите в различните клиники. Здравният министър проф. Николай Петров каза, че ВМА е неговият дом, където е изкарал живота си:

"Поздравления за резултатите и за това, че сте екип. Имам контакт с много други болници, хубави отношения с много колеги, но такова чувство за единност няма никъде. Тук пациентът идва и не е на Даскалов или Василев. Пациентът е на ВМА и в този смисъл може да бъдете пример за всички останали какво значи екип".
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Маргаритка идва в двора на БНР

Маргаритка идва в двора на Българското национално радио на 22 юни от 11.30 часа. Всички деца ще имат възможност да пеят, танцуват и истински да се забавляват заедно с любимите си герои - Маргаритка и Бухалчо. Освен българските детски песни, изпълнени от някои от най-популярните български музиканти, предстоят и още големи проекти в края на летните..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Военни конфликти са прогонили над 70 млн. души от домовете им през 2018 г.

Днес е Световният ден на бежанеца. Той е отбелязан за първи път през 2001 г. и се провежда всяка година на 20 юни. На този ден хиляди души по цял свят почитат силата и издръжливостта на милиони души в световен мащаб, които са били принудени да напуснат домовете си поради войни и гонения. Броят на хората, бягащи от войни, преследване и..

публикувано на 20.06.19 в 17:40

В градинката "Черковна" откриха площадка за деца с двигателни увреждания

Официално бе открита площадка за игра, пригодена и за деца с двигателни увреждания, в столичния район „Подуяне“. Площадката се намира в градинката „Черковна“, която също бе обновена, в близост до храм „Св. Богородица“. През тази година над 120 детски площадки се обновяват на територията на Столичната община, като в някои от проектите е включено и..

публикувано на 20.06.19 в 17:24

Тийнейджъри измайсториха соларно колело, с което се изминават 25 км с едно зареждане

Електрическо колело със соларни панели спечели първата награда в   състезанието за ученици „Социални иновации“ . Проектът е на Любослав Аначков и Йордан Андреев от Софийската професионална гимназия „Джон Атанасов“, с преподавател Емилия Пенева . Скоростта, която колелото може да развие, е до 45 км/ч., а максималният пробег със заредена..

публикувано на 20.06.19 в 16:09

Възкресия Вихърова и студенти с флашмоб срещу насилието в училище

Режисьорката Възкресия Вихърова и 15 нейни студенти организират на 20 юни в парка "Възраждане" флашмоб "Танцувай за ненасилие в училище", съобщиха от Нов български университет. Спектакълът е част от нейния проект "Премълчаното разказано - пътуваща сцена". Със своя екип от артисти, студенти и преподаватели, Възкресия Вихърова изследва..

обновено на 20.06.19 в 15:40

В София предстои двукратно пръскане срещу възрастни комари

В близките дни в София започва обработката срещу комари. Това съобщи за Радио София Цезарина Илиева - началник отдел "Паразитология" в Столичната здравна инспекция. До момента са обработени два от парковете в столицата - Борисовата градина и Южен парк - трета част. Предвидени са две обработки през това лято – през юни-юли, в зависимост..

публикувано на 20.06.19 в 15:08

И следващия театрален сезон "РевизорЪт" не само ще разсмива

Предаването „Шоколад“ беше посетено от двама ревизори… Едновременно. Фактът обаче не бива да безпокои нито екипа, нито верните слушатели на „сладкото изкушение“. Поводът е повече от радостен. В случая тези ревизори са младите актьори Денис Хаят и Павел Емилов. С тях е известната актриса и режисьор Нина Димитрова, създател на театър..

публикувано на 20.06.19 в 14:38