Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Нова регистратура и линейки бяха осветени на тържествена церемония

Проф. Мутафчийски: Дълговете на ВМА намаляват, доверието към болницата расте

4
Снимка: ВМА

Новата регистратура в Поликниниката на Военномедицинска академия, три реанимобила и четири нови леки коли бяха осветени на тържествена церемония в лечебното заведение. В присъствието на здравния министър проф. Николай Петров и на зам.-военния министър ген.-лейтенант Атанас Запрянов се проведе и общото отчетно събрание на лечебното заведение, на което стана ясно, че дълговете на болницата намаляват, а доверието към нея расте.

Новите придобивки са закупени изцяло със средства от дарители, каза по време на церемонията началникът на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски:

"Това е един дълъг процес, който започна още миналата година, когато начело на ВМА беше сегашния министър на здравеопазването ген.-майор Николай Петров. Знаете, че всички усилия на ръководния екип са съсредоточени в подобряване на състоянието на ВМА, на условията за обслужване на пациентите и в центъра на всичките ни усилия е пациентът. Затова още в началото казах, че това е един символичен обет на ВМА, който олицетворява нашето отношение към нашите пациенти.”

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров подари икони за регистратурата и за новите автомобили. Новите придобивки са спечелени с много труд, почтеност и грижа към пациентите, каза проф. Петров:

"Действително това, което откриваме е уникално. Това ще го признаят всички, които помнят какво представляваше регистратурата на горния етаж - с гишетата и с по 20-30 души чакащи. Автомобилите са изцяло дело на дарители и този път е похвален и добър - това е отношение на хората към вас", обърна се към колегите си проф. Петров.

Поздравления от името на министъра на отбраната, който е извън страната, поднесе заместникът му ген.-лейтенант Атанас Запрянов. По-късно по време на общото отчетно събрание на ВМА той зарадва работещите в болницата, че при оптимизацията на структурата, няма да има промяна на числеността на служителите на лечебното заведение. Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски отчете, че дълговете на лечебното заведение се топят - до 12 милиона лева през октомври:

"Не трябва да се забравя, че към Банката за развитие има цесия, която беше в размер на около 53 милиона. Миналата година бяха покрити 20 милиона, сега са 32 млн. лева. Приготвени за разплащане са 20 милиона, така че за догодина ще останат 13 милиона. Запорите към момента са нула. Все повече нараства доверието към ВМА като надежден партньор и платец".


Разходите на болницата са нараснали с 5 %, в сравнение с предишния отчетен период - до 1 млн. 219 хиляди лева. Проф. Мутафчийски отчете още, че има ръст на лекуваните пациенти с 11,8 на сто, с 18 % повече хоспитализации, с 34 процента повече оперирани пациенти и тенденция за намаляване на смъртните случаи - с 0,33 на сто. Показателят, който говори за качеството на лечението е лечебният престой, а той намалява с 4 процента, посочи началникът на болницата. Той приветства и кампаниите за безплатни профилактични прегледи на пациенти, които се извършват от лекарите в различните клиники. Здравният министър проф. Николай Петров каза, че ВМА е неговият дом, където е изкарал живота си:

"Поздравления за резултатите и за това, че сте екип. Имам контакт с много други болници, хубави отношения с много колеги, но такова чувство за единност няма никъде. Тук пациентът идва и не е на Даскалов или Василев. Пациентът е на ВМА и в този смисъл може да бъдете пример за всички останали какво значи екип".
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Етажната собственост с индивидуални контейнери за събиране на отпадъци

Етажната собственост ще има възможност за индивидуални контейнери за събиране на отпадъци, реши на днешното си заседание Столичният общински съвет.  Това става възможно чрез нов договор за организиране на системата за разделно събиране на териториятга на Столичната община, обясни председателят на постоянната комисия по опазване на околната среда Лорита..

публикувано на 17.01.19 в 18:40

Увеличават броя на децата в яслените групи в София

Местата в яслените групи на територията на София да бъдат с увеличен прием, гласува Столичният общински съвет на днешното си заседание. При ниска месечна посещаемост с групите ще има възможност за прием до 3 деца допълнително, решиха още съветниците. Според зам.-кмета по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. Тодор..

публикувано на 17.01.19 в 17:55

"Януарска работилница за деца" разказва за освобождението на Кюстендил от робство

Регионалният исторически музей в Кюстендил организира "Януарска работилница за деца". Тя е посветена на освобождението на града от османско владичество, което се случва на 29 януари 1878 година. Работилницата включва апликация на униформи от Руско-турската освободителна война, изработване на 3D изображения на генералска униформа от Лейбгвардейския..

публикувано на 17.01.19 в 16:40

Александър Васов: Живея в приказка, която сам си пиша

За него приятелите му често се шегуват, че е прероденият Орфей, защото също като митологичния герой живее сред природата, отглежда стада от овце и кози и свири. Става дума за музиканта Александър Васов от сръбския Цариброд, който свири на осем фолклорни инструмента. Владее до съвършенство кавал, гайда, дудук, цафара, окарина, тамбура и балалайка,..

публикувано на 17.01.19 в 15:56

Чрез технологиите децата трябва да създават, да развихрят въображението си

Зависимостта на децата от най-ранна възраст от технологиите е един от наболелите въпроси на нашето съвремие. Когато поставим нещата на правилната основа още в самото начало, точно технологиите може да се окажат незаменим помощник на родителите в процеса на развитие на децата. Веселин Русинов , един от основателите на Академия "Роботика", заяви пред..

публикувано на 17.01.19 в 15:16