Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Нова регистратура и линейки бяха осветени на тържествена церемония

Проф. Мутафчийски: Дълговете на ВМА намаляват, доверието към болницата расте

4
Снимка: ВМА

Новата регистратура в Поликниниката на Военномедицинска академия, три реанимобила и четири нови леки коли бяха осветени на тържествена церемония в лечебното заведение. В присъствието на здравния министър проф. Николай Петров и на зам.-военния министър ген.-лейтенант Атанас Запрянов се проведе и общото отчетно събрание на лечебното заведение, на което стана ясно, че дълговете на болницата намаляват, а доверието към нея расте.

Новите придобивки са закупени изцяло със средства от дарители, каза по време на церемонията началникът на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски:

"Това е един дълъг процес, който започна още миналата година, когато начело на ВМА беше сегашния министър на здравеопазването ген.-майор Николай Петров. Знаете, че всички усилия на ръководния екип са съсредоточени в подобряване на състоянието на ВМА, на условията за обслужване на пациентите и в центъра на всичките ни усилия е пациентът. Затова още в началото казах, че това е един символичен обет на ВМА, който олицетворява нашето отношение към нашите пациенти.”

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров подари икони за регистратурата и за новите автомобили. Новите придобивки са спечелени с много труд, почтеност и грижа към пациентите, каза проф. Петров:

"Действително това, което откриваме е уникално. Това ще го признаят всички, които помнят какво представляваше регистратурата на горния етаж - с гишетата и с по 20-30 души чакащи. Автомобилите са изцяло дело на дарители и този път е похвален и добър - това е отношение на хората към вас", обърна се към колегите си проф. Петров.

Поздравления от името на министъра на отбраната, който е извън страната, поднесе заместникът му ген.-лейтенант Атанас Запрянов. По-късно по време на общото отчетно събрание на ВМА той зарадва работещите в болницата, че при оптимизацията на структурата, няма да има промяна на числеността на служителите на лечебното заведение. Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски отчете, че дълговете на лечебното заведение се топят - до 12 милиона лева през октомври:

"Не трябва да се забравя, че към Банката за развитие има цесия, която беше в размер на около 53 милиона. Миналата година бяха покрити 20 милиона, сега са 32 млн. лева. Приготвени за разплащане са 20 милиона, така че за догодина ще останат 13 милиона. Запорите към момента са нула. Все повече нараства доверието към ВМА като надежден партньор и платец".


Разходите на болницата са нараснали с 5 %, в сравнение с предишния отчетен период - до 1 млн. 219 хиляди лева. Проф. Мутафчийски отчете още, че има ръст на лекуваните пациенти с 11,8 на сто, с 18 % повече хоспитализации, с 34 процента повече оперирани пациенти и тенденция за намаляване на смъртните случаи - с 0,33 на сто. Показателят, който говори за качеството на лечението е лечебният престой, а той намалява с 4 процента, посочи началникът на болницата. Той приветства и кампаниите за безплатни профилактични прегледи на пациенти, които се извършват от лекарите в различните клиники. Здравният министър проф. Николай Петров каза, че ВМА е неговият дом, където е изкарал живота си:

"Поздравления за резултатите и за това, че сте екип. Имам контакт с много други болници, хубави отношения с много колеги, но такова чувство за единност няма никъде. Тук пациентът идва и не е на Даскалов или Василев. Пациентът е на ВМА и в този смисъл може да бъдете пример за всички останали какво значи екип".
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Велико Търново отбелязва своя празник

С безплатни посещения посреща Велико Търново днес гостите си, a поводът е празникът на града.  Входът е свободен за крепостта "Царевец" и църквата-музей „Св. 40 мъченици“.  Тази година акцентът на Велико Търново е към вътрешния туризъм, каза за Радио София Борислав Йорданов, управител на Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".  По..

публикувано на 22.03.19 в 14:58

Създават полезни джаджи в "Изобретателски хакатон" за 48 часа

"Изобретателски маратон" е един хардуерен хакатон, организиран от Физически факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". В отборите се допуска участие на ученици, студенти и докторанти от български учебни заведения, при условие, че са завършили 8-ми клас и са на възраст не по-голяма от 29 години. В рамките на 48 часа ще се..

публикувано на 22.03.19 в 14:25

Служители на европейските институции се върнаха "Отново на училище"

Възможностите за образование и пътуване в Европа - това бяха основните теми, обсъдени по време на традиционната европейска инициатива "Отново на училище" (Back to school), която се проведе в Националната финансово-стопанска гимназия в София.  В рамките на инициативата служители на европейските институции се връщат като доброволци в завършеното от тях..

обновено на 22.03.19 в 13:54

"Тъпи ентусиасти" - притча за смисъла на глуповатия патриотизъм

"Тъпи ентусиасти" от Теди Москов и Симон Шварц е най-новото заглавие в афиша на Сатиричния театър. Премиерата е в 19.30 часа на голямата сцена. За ентусиазма на Балканите в градчето Балкан карашък, където всъщност се развива действието в спектакъла, събрал на една сцена и едно място представители на българската, арменската, еврейската и турската..

публикувано на 22.03.19 в 11:57

Накъде в София

АКЦИЯ Ателие „Приятели с водата“ на Водноспасителната служба към БЧК ще постави началото на събитията, посветени на Световния ден на водата - 22 март. От 10:00 ч. до 12:00 ч. в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ всички желаещи могат да научат как да използват правилно спасителна жилетка и как да окажат първа..

публикувано на 22.03.19 в 09:30

Таксиметровите шофьори протестираха срещу нелоялни конкуренти

Масов протест на таксита блокира центъра на столицата. Причината - недоволството на бранша от фирми за споделено пътуване, извършващи нерегламентиран превоз на пътници. В протеста се включиха около 2000 автомобила. Според Националния таксиметров синдикат, пазарният дял на компаниите в сивия сектор е около 25%, а броят на колите им достига 1500, като..

публикувано на 21.03.19 в 19:03

Отбелязваме Международния ден на кукления театър

Днес отбелязваме Международния ден на кукления театър. От 19.00 ч. в Столичен куклен театър ще се състои Десетата юбилейна церемония по връчване на наградите „Сивина“, с които се отличават млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство.  Преди 10 години беше създадена от гилдията на куклените режисьори наградата “Сивина” по инициатива на..

публикувано на 21.03.19 в 17:15