Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Лефтерова: Ангиографските изследвания са най-лъченатоварващи за пациента

Снимка: БНТ

Знаем ли каква е вредата от йонизиращото лечение и значението на осигуряването на радиационната безопасност при различните видове образни изследвания? По повод Международния ден на медицинската физика - 7 ноември, Българското дружество по биомедицинска физика организира Ден на отворените врати в отделенията за образна диагностика в няколко големи столични болници. Пред Радио София Медицинският физик доц. Десислава Лефтерова, експерт в Александровска болница и в Националната кардиологична болница, обясни, че всяко изследване крие минимален риск.

"Няма напълно безопасно (изследване), има своя риск, дори и минимален. Затова принципът е да минимизиране това облъчване и ползата да е много по-голяма, отколкото вредата, съответно да са оптимизирани тези изследвания, така че да водят основно към полза", коментира доц. Лефтерова.

Най-лъченатоварващи за пациента са ангиографските изследвания, използвани при инванзивната кардиология - т. нар. стентиране.

Снимка"Там изключително много апелираме за спазване на правилата за радиационна защита, така че да възпрепятстваме евентуални радиационно индуцирани ефекти. Компютърната томография също е високо дозова, там също наблягаме на оптимизирани ниско дозови протоколи, така че да сведем до минимум риска", посочи специалистът.  По думите й, рискът от високо дозовите процедури е по-скоро от кожни изгаряния или временни епилации, каквито инциденти има регистрирани по света. Целта на специалистите е да предотвратят настъпването им и у нас.

Още за риска от облъчване при образната диагностика - чуйте в прикачения файл!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Различните партии ще приложат различни кампании

Предизборната кампания започна още при опита за ротация в управлението. Явно са усещали, че изборите наближават. Сега е важна подребдата на листите, лидерските сблъсъци, както и посланията. Различните политически партии ще имат нужда от различни кампании , подчерта в коментара си коментира пред БНР-Радио София социологът Евелина Славкова ,..

публикувано на 07.05.24 в 15:15

Д-р Тимен Тимев представя новата си книга "Секс, молитва, революция"

Д-р Тимен Тимев е един от най-авангардните писатели на нашето съвремие. Практикувал е като психиатър в Севливо, Карлуково и София. Той е един от най-дълбоките изследователи на човешката психика, личностно и духовно развитие. Тимен Тимев е автор на редица книги, философски трактати и драматургични пиеси. Използващ псевдонимът Материус..

публикувано на 07.05.24 в 14:44

Кубински ритми ще огласят София

На 7 май 2024 от 20:00 ч. в столичен клуб ще бъде представен резултатът от международния музикален проект SOFIA-HAVANA music collaboration с участието на кубинския перкусионист виртуоз Rolando Palacio в колаборация с талантливи български музиканти. Rolando Salgado Palacio е свирил в легендарни кубински групи като Afro-Cuban Allstars, Conjunto..

публикувано на 07.05.24 в 13:57

С 4-дневен фестивал "Люлин" отбелязва празника на района

На 9 май столичният „Люлин“ отбелязва районния си празник. Тази година от администрацията на района са подготвили 4-дневен фестивал, с който да зарадват жителите на най-многолюдния квартал не само в София, но и в страната. Празникът започва на 9 май, в 17.00 часа, с празнично шествие на учениците от район „Люлин“ по бул. „Захари Стоянов“...

публикувано на 07.05.24 в 13:13

Повече трамваи до "Хладилника" и "Бъкстон", "Обеля", "Надежда" и "Люлин"

От днес тръгва новата трамвайна линия №15 от ж.к. "Бъкстон", по ул. "Граф Игнатиев" до МС "Витоша". По линия 6 към "Надежда" и "Обеля" ще се движат модерни, нископодови и климатизирани трамваи. Трамвайна линия 8 към "Люлин" се подсилва и през целия ден ще минават на интервали от 10 минути, а и ще се движат до по-късно, напомнят от "Спаси..

публикувано на 07.05.24 в 11:56

Каква е ролята на обучението по българска история в училище?

Каква е ролята на обучението по българска история в училище питат обществеността организаторите от MOVE.BG, Район "Оборище" и "Моята българска история". На 8 май 2024, от 16:30 във Военната академия "Георги Стойков Раковски" ще се проведе дебат по темата. Специални гости са проф. Екатерина Келбечева , преподавател в Американския университет в..

публикувано на 07.05.24 в 11:45
Гергин Борисов

Гергин Борисов: Само с 50 намаляват паркоместата заради новата организация на движение в центъра на София

Проектът за реорганизация на движението по булевардите „Витоша“, „Патриарх Евтимий“, „Фритьоф Нансен“ и „Ген. Скобелев“ е възложен в устройствения план още през 2011 г., но не е реализиран. Стартирането му сега предизвика негативни реакции от страна на живеещите по четирите булеварда. Въпреки това трансформацията на булевардите продължава...

публикувано на 07.05.24 в 09:46