Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Обичам предизвикателствата, казва пианистката Маргарита Илиева

Произведения като калейдоскоп звучат в "Музиката на Европа"

Снимка: архив

Двайсет и осем концерта, посветени на музиката на 28-те страни - членки на Европейския съюз. Това е проектът на Софийската филхармония и НМА "Проф. Панчо Владигеров" -  "Музиката на Европа". Концертите са всеки понеделник от януари до юни 2018 в камерна зала "България".

Пианистката Маргарита Илиева беше сред изпълнителите в първия концерт, посветен на Естония. По думите й интересен момент в стартиралия проект е, че от една страна участници в различните концерти ще бъдат не само българи, но и музиканти от представяната страна, а от друга - избраните произведения няма да са много популярни, което означава че ще има и премиерни изпълнения.

Следващите концерти през месец януари са с музика от Румъния, Германия, Чехия и Малта. И тази година за Националния празник на България в Софийската филхармония ще има маратон с българска музика. 

А иначе, извън проекта "Музиката на Европа" Маргарита Илиева е изпълнител с много ангажименти не само като солист, но и като изпълнител на камерна музика. Казва че определено обича музиката на 20-и век, но това не означава, че не харесва класиката.  И тъкмо в този дух е и следващият й проект - на 20 февруари ще направи рецитал в Музикалната академия с музика на френската шесторка (групата "Les six", в която влизат Франсис Пуленк, Дариус Мийо, Артур Онегер, Луи Дюрей, Жорж Орик и Жермен Тайефер).

На въпрос: Докъде се простират мечтите й? Обича ли да прави планове за бъдещето? Маргарита Илиева отговаря с усмивка, че не е привърженик на далечните планове. Разбира се, като всеки музикант и тя има мечти свързани с това да изсвири едно или друго произведение, да направи концерт, но по-скоро обича предизвикателствата, "хвърлянето" в някои проекти в последния момент. С една дума обича риска.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Голям Сечко рън" събира любители на планинското бягане в Стара планина

Десетки любители на зимната планина ще се включат в планинско бягане по южния склон на Стара планина в покрайнините на София. Датата е 13 януари, а началната точка - Бухово, което е в рамките на столичния район "Кремиковци". Трасетата са три - късо, средно и дълго, а посоката е хижа "Мургаш". Южните склонове на Стара планина предполагат приятно за..

публикувано на 15.12.18 в 11:05

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Яви ни подарява "Безброй луни"

"Безброй луни" е озаглавен новият сингъл на Явор Велчев - Яви. Песента е по музика на Явор Велчев - Яви и Светлин Къслев, текстът е на самия Яви, а аранжиментът на Светлин Къслев.  Както сам споделя Яви, звученето на песента е новаторско и различно от предходните му проекти.  Яви е на музикалната сцена от ранна детска възраст. На 16 години основава..

публикувано на 14.12.18 в 17:56

Доц. д-р Баки Хюсеинов: Дискриминацията пречи на икономическия растеж

Дискриминационните въпроси трябва да бъдат сред приоритетите на държавата и ЕС, защото те са залегнали и в Стратегия 2020 на ЕС за интелигентен приобщаващ растеж. Ако не се премахнат въпросите за дискриминацията, няма как да има икономически растеж в държавите. Това каза доц. д-р Баки Хюсеинов, зам.-председател на Комисията за защита от..

публикувано на 14.12.18 в 17:34

Новата книжарница “Перото” като витрина на българското книгоиздаване

НДК винаги е бил дом на книгата, но по време на панаира на книгата и Софийския литературен фестивал, е още по-прекрасно, с толкова много читатели и почитатели на книгите Настроението и топлината, която излъчват е прекрасна , каза директорът на Националния център на книгата в НДК и Литературен клуб „Перото“ Светлозар Желев . От началото на..

публикувано на 14.12.18 в 16:23