Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Обичам предизвикателствата, казва пианистката Маргарита Илиева

Произведения като калейдоскоп звучат в "Музиката на Европа"

Снимка: архив

Двайсет и осем концерта, посветени на музиката на 28-те страни - членки на Европейския съюз. Това е проектът на Софийската филхармония и НМА "Проф. Панчо Владигеров" -  "Музиката на Европа". Концертите са всеки понеделник от януари до юни 2018 в камерна зала "България".

Пианистката Маргарита Илиева беше сред изпълнителите в първия концерт, посветен на Естония. По думите й интересен момент в стартиралия проект е, че от една страна участници в различните концерти ще бъдат не само българи, но и музиканти от представяната страна, а от друга - избраните произведения няма да са много популярни, което означава че ще има и премиерни изпълнения.

Следващите концерти през месец януари са с музика от Румъния, Германия, Чехия и Малта. И тази година за Националния празник на България в Софийската филхармония ще има маратон с българска музика. 

А иначе, извън проекта "Музиката на Европа" Маргарита Илиева е изпълнител с много ангажименти не само като солист, но и като изпълнител на камерна музика. Казва че определено обича музиката на 20-и век, но това не означава, че не харесва класиката.  И тъкмо в този дух е и следващият й проект - на 20 февруари ще направи рецитал в Музикалната академия с музика на френската шесторка (групата "Les six", в която влизат Франсис Пуленк, Дариус Мийо, Артур Онегер, Луи Дюрей, Жорж Орик и Жермен Тайефер).

На въпрос: Докъде се простират мечтите й? Обича ли да прави планове за бъдещето? Маргарита Илиева отговаря с усмивка, че не е привърженик на далечните планове. Разбира се, като всеки музикант и тя има мечти свързани с това да изсвири едно или друго произведение, да направи концерт, но по-скоро обича предизвикателствата, "хвърлянето" в някои проекти в последния момент. С една дума обича риска.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка, част от изложбата

Христо Русев: Искам с моите снимки да помагам на хората

Той е на 23 години, няма специално образование, но това не му пречи да работи на свободна практика за Италианска фотографска агенция. Снима от 14-годишен, първоначално природни забележителности, а след това всичко значимо, което привлича вниманието му. Казва, че кариерата му на фотожурналист тръгва от "Старият мост" - вестникът на родния му Свиленград,..

публикувано на 17.06.18 в 16:25

Мездра привлича почитателите на екстремни преживявания

Ако сте почитатели на приключенията, адреналина и времето, прекарано сред природата, сигурно ще ви е интересно да се включите в приключенско-екстремните предизвикателства край Мездра, които са организирани за 1 юли. Те ще са част от Приключенския екстрийм тур, който започна от Ботевград. Миналия уикенд (9-10 юни) на крепостта Боженишки Урвич, край с...

публикувано на 17.06.18 в 11:15
Людмил Ангелов

Людмил Ангелов: Искаме да възкресим спомена за кабарето

"Малка нощна музика" (Кабаре и други истории ) - така е озаглавен новият студиен проект на сопраното Ина Кънчева и пианистът Людмил Ангелов . Албумът е записан в началото на март в студио в Барселона, но официалното му представяне беше в София (на 15 юни т.г.) с концерт-спектакъла "Огледало" със специалното участие на актьора Ицко Финци. За..

публикувано на 16.06.18 в 17:05
Ина Кънчева

Ина Кънчева: Човек трябва да е готов да се посвети

Исках да дам сили и надежди на мои колеги и приятели в България, които да повярват, че човек, който иска да се изявява артистично, не само трябва да бъде поканен. Така оперната певица Ина Кънчева обяснява идеята на учредената от нея неотдавна национална стипендия "С усилия към звездите". Тя е убедена, че човек, който е избрал изкуството, като начин на..

публикувано на 16.06.18 в 16:30

150 хил. туристи се очаква да посетят Перперикон това лято

Около 150 хиляди туристи се очаква да посетят огромния древен град Перперикон през това лято. Той се намира на 20 км североизточно от Кърджали. Градът се извисява на скален връх с височина 470 м. Внушителните размери на двореца в Перперикон и особеното му устройство, доказват, че е имал и религиозно предназначение. Той има три основни звена - Акропол,..

публикувано на 16.06.18 в 11:30