Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Обичам предизвикателствата, казва пианистката Маргарита Илиева

Произведения като калейдоскоп звучат в "Музиката на Европа"

Снимка: архив

Двайсет и осем концерта, посветени на музиката на 28-те страни - членки на Европейския съюз. Това е проектът на Софийската филхармония и НМА "Проф. Панчо Владигеров" -  "Музиката на Европа". Концертите са всеки понеделник от януари до юни 2018 в камерна зала "България".

Пианистката Маргарита Илиева беше сред изпълнителите в първия концерт, посветен на Естония. По думите й интересен момент в стартиралия проект е, че от една страна участници в различните концерти ще бъдат не само българи, но и музиканти от представяната страна, а от друга - избраните произведения няма да са много популярни, което означава че ще има и премиерни изпълнения.

Следващите концерти през месец януари са с музика от Румъния, Германия, Чехия и Малта. И тази година за Националния празник на България в Софийската филхармония ще има маратон с българска музика. 

А иначе, извън проекта "Музиката на Европа" Маргарита Илиева е изпълнител с много ангажименти не само като солист, но и като изпълнител на камерна музика. Казва че определено обича музиката на 20-и век, но това не означава, че не харесва класиката.  И тъкмо в този дух е и следващият й проект - на 20 февруари ще направи рецитал в Музикалната академия с музика на френската шесторка (групата "Les six", в която влизат Франсис Пуленк, Дариус Мийо, Артур Онегер, Луи Дюрей, Жорж Орик и Жермен Тайефер).

На въпрос: Докъде се простират мечтите й? Обича ли да прави планове за бъдещето? Маргарита Илиева отговаря с усмивка, че не е привърженик на далечните планове. Разбира се, като всеки музикант и тя има мечти свързани с това да изсвири едно или друго произведение, да направи концерт, но по-скоро обича предизвикателствата, "хвърлянето" в някои проекти в последния момент. С една дума обича риска.

ВИЖТЕ ОЩЕ
За някои щастието е в парите, за други - в любовта, за трети в работата или хобито... Има и хора, при които и 4-листна детелина или пипване на коминочистач им оправя настроението

Успехът не гарантира щастие, достатъчно е да променим гледната си точка към живота

Днес ООН (и България) за пореден път отбелязва Международния ден на щастието . В посланието си по случая генералният секретар на организацията Бан Ки-мун заявява, че именно щастието е в основата на човешките желания , но изразява съжаление, че базовото материално благосъстояние засега е недостъпно за прекалено голям брой хора, които живеят в..

публикувано на 20.03.18 в 11:07

Изложбата "Идентичност между символика и цветове" събира художници от две южни държави

Творбите на художници от Академията за изящни изкуства в Брера (Милано) и на преподаватели и студенти от Националната художествена академия в София си дават среща в галерия "Академия". Изложбата, която ги събира се открива днес и е посветена на интерпретацията на цветовете в националните флагове на двете страни. "Идентичност между символика и цветове"...

публикувано на 20.03.18 в 10:55

101 заглавия се състезават за наградата на детското читателско жури

„Бисерче вълшебно“ е единствената награда за най-добра детска книга в   България, чието жури са децата. Чрез нея читателите на възраст от 5 до 16 години се срещат с модерната детско-юношеска литература, издадена в предходната на гласуването година. Заглавията са подредени в 4 възрастови категории за художествени творби и един общ раздел с..

публикувано на 20.03.18 в 10:02

Атанас Скатов представя новата си книга "Манаслу"

Алпинистът Атанас Скатов ще представи новата си книга "Манаслу" днес в 18:30 часа, в книжен център "Гринуич". Това е втората му книга и първа от поредицата под наслов "Над 8000 метра". Поредицата има за цел да отрази проекта на д-р Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата, или така наречената "Хималайска корона", без..

публикувано на 19.03.18 в 16:00

Още 37 благородни българи получиха благодарности и награди

За 16-и път обикновени хора бяха отличени в инициативата „Достойните българи на годината“ на вестник „24 часа“ и БНТ за извършените от тях необикновени дела. Тази година близо 40 граждани получиха наградата достоен българин . Първите на церемонията бяха отличени инициаторите на Враца софтуер общество Емилиян Кадийски, Тонко..

публикувано на 19.03.18 в 15:53