Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Обичам предизвикателствата, казва пианистката Маргарита Илиева

Произведения като калейдоскоп звучат в "Музиката на Европа"

Снимка: архив

Двайсет и осем концерта, посветени на музиката на 28-те страни - членки на Европейския съюз. Това е проектът на Софийската филхармония и НМА "Проф. Панчо Владигеров" -  "Музиката на Европа". Концертите са всеки понеделник от януари до юни 2018 в камерна зала "България".

Пианистката Маргарита Илиева беше сред изпълнителите в първия концерт, посветен на Естония. По думите й интересен момент в стартиралия проект е, че от една страна участници в различните концерти ще бъдат не само българи, но и музиканти от представяната страна, а от друга - избраните произведения няма да са много популярни, което означава че ще има и премиерни изпълнения.

Следващите концерти през месец януари са с музика от Румъния, Германия, Чехия и Малта. И тази година за Националния празник на България в Софийската филхармония ще има маратон с българска музика. 

А иначе, извън проекта "Музиката на Европа" Маргарита Илиева е изпълнител с много ангажименти не само като солист, но и като изпълнител на камерна музика. Казва че определено обича музиката на 20-и век, но това не означава, че не харесва класиката.  И тъкмо в този дух е и следващият й проект - на 20 февруари ще направи рецитал в Музикалната академия с музика на френската шесторка (групата "Les six", в която влизат Франсис Пуленк, Дариус Мийо, Артур Онегер, Луи Дюрей, Жорж Орик и Жермен Тайефер).

На въпрос: Докъде се простират мечтите й? Обича ли да прави планове за бъдещето? Маргарита Илиева отговаря с усмивка, че не е привърженик на далечните планове. Разбира се, като всеки музикант и тя има мечти свързани с това да изсвири едно или друго произведение, да направи концерт, но по-скоро обича предизвикателствата, "хвърлянето" в някои проекти в последния момент. С една дума обича риска.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Приложението CIVI в помощ на гражданите в борбата с градските нередности

Приложението CIVI помага на гражданите в борбата с ежедневните нередности, с които се срещат - когато градският транспорт закъснява, когато в парка е мръсно, когато има шахта без капак. Мобилното приложение е създадено от млад екип, който иска да реши градските проблеми. Идеята за приложението се заражда съвсем естествено, тъй като става дума за млади..

публикувано на 21.09.18 в 11:15

Защо учителите са измислили домашните

В най-искреното предаване на Радио София "Радиолексикон" заедно с децата от 7-а детска градина „Детелина“ ви напомнихме за отговорностите, които имаме. И в частност за отговорностите на първокласниците. Оказа се, че една от най-важните е написването на домашните. Разбулихме и една дълго пазена тайна - защо учителите са измислили домашното...

публикувано на 20.09.18 в 17:12

Над 100 фирми и 1500 българи участват във форума "Кариера в България. Защо не?"

Над 100 фирми-изложители и около 1500 българи с образование или опит в чужбина, които търсят работа у нас, взеха участие в най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина "Кариера в България. Защо не?". За 11-и път форумът среща бизнес компании с търсещи работа в рамките на днешния ден. Събитието е предназначено за студенти, специалисти и..

публикувано на 20.09.18 в 16:34

"Дипломация и доблест" разкрива оригинални документи за Независимостта

Изложбата „Дипломация и доблест“, посветена на 110-годишнината от провъзгласяване на Независимостта на България, бе открита днес в Националния исторически музей. В нея ще бъдат експонирани изключително рядко показваният Манифест за обявяване на Независимостта, художествено изработен от Харалампи Тачев, и „Сребърната конституция“ на Царство България от..

публикувано на 20.09.18 в 16:30

Glo Bal Kan със свои интерпретации на I Feel Good и Libertango

След като завладя публиката на сцената на фестивала "A to Jazz" Glo Bal Kan се отправят към нови срещи с публиката. Първата е още днес в 19.00 часа в Експозиционен център "Флора" - Бургас, а след това са наред Стара Загора и Пловдив. Кавалджията Недялко Недялков, който е и солист на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио, каза..

публикувано на 20.09.18 в 15:57