Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Димитрова, председател на Българската асоциация на ПР агенциите:

Важно е как коментираме всяка една тема в публичното пространство

2
Снимка: pixabay.com
Равнопоставеността между половете, стереотипните полово специфични роли в обществото, превенцията срещу насилието над жените и домашното насилие - това е темата, която разискваме в „Радиоприемница“ тази седмица. Tя превзе медийното пространство по повод различните коментари и интерпретации на Истанбулската конвенция, предложена от Правителството за ратифициране в Народното събрание. Стана ясно, че документът на Съвета на Европа, договорен през 2011 г. в Истанбул, подписан от 44 държави и Европейския съюз, в това число и България, и ратифициран в 28 страни, има за цел на първо място да защитава жените от всички форми на насилие и да предотвратява, преследва и премахва насилието над жени и домашното насилие. Сред другите описани цели на Конвенцията са: да допринася за премахване на всички форми на дискриминация, да насърчава международното сътрудничество за премахване на насилието над жени и домашното насилие и т.н.

Тоест, понятието „трети пол“ в Истанбулската конвенция не съществува, но темата за превенцията срещу насилието е изключително важна в световен мащаб. 75-ата Церемония по връчването на наградите „Златен глобус“ мина също под този знак. Холивудските знаменитости се появиха на нея облечени в черно, което бе в знак на протест и в подкрепа на жертвите на насилие. Опра Уинфри, която получи наградата за цялостен принос, призова всички жени да бъдат смели и да не мълчат за нещата, които им се случват.

Как темата за равнопоставеността между половете, стереотипните полово специфични роли в обществото и превенцията срещу насилието се комуникират в общественото пространство, медиите и рекламата? Това бе темата, която днес обсъдихме с  председателя на Българската Асоциация на ПР Агенциите, управляващ съдружник в една от големите рекламни агенции, основател и собственик на водеща ПР агенция и експерт по комуникации с над 20 годишен опит в корпоративни и институционални проекти - Катя Димитрова.

Аз бих искала да обърна внимание на това, което се случва в публичното пространство в момента. На практика в България има много важни теми на дневен ред, една от които е и Българското председателство на ЕС, има много други актуални теми в обществото. Борбата с фалшивите новини, необходимостта от реформа в образователната система. На фона на това изниква темата за равнопоставеността между половете и по-точно за така интерпретирания „трети пол“ през призмата на Истанбулската конвенция.

За всички, които не са имали възможност да прочетат пълния текст на тази конвенция, аз си направих труда да извадя опорната точка, от която тръгнаха всички коментари, а именно - определението в конвенцията за пол, където пише, че пол, или на английски - „gender“, а не „sex“, което е биологичният пол, означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за мъжете и жените, поясни Катя Димитрова.

Извън това определение за пол, на нито едно място не се говори за социален пол, трети пол, не се третира дори възможността един индивид да се определи като нещо различно от биологичния си пол. Това, което касае тази конвенция, е единствено и само насилието срещу жени и момичета, неговата превенция, информираността по темата, както и начина, по който тези процеси се мониторират. Тази конвенция е един изцяло положителен текст и е въпрос на интерпретация, или по-скоро на изкривено представяне на информацията в публичното пространство по темата за социален пол или трети пол.

Начинът, по който коментираме всяка една тема в публичното пространство, е особено важен, посочва ПР експертът Катя Димитрова. 

В днешно време абсолютно всеки от нас може да бъде медия, всеки от нас генерира съдържание в онлайн пространството и социалните мрежи и в този смисъл темата за отговорността , която носим за това, как представяме даден проблем, набира все по-голяма скорост.

Относно интерпретацията на Истанбулската конвеция, всеки от нас трябва да си дава сметка, че такова едно публично говорене има отражение не само върху зрелите хора, но и върху бъдещите активни хора, върху младото поколение, върху нашите деца.

Защо е необходимо да ги сугестираме относно възможностите или невъзможностите да се определят като някакъв друг пол, ако това не е тема на нашето общество в момента?

Целия разговор с ПР експерта Катя Димитрова - чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиерата на “П.О.Р.Н.О.” дава старт на продуцентска къща "Гръм и Тряс"

„П.О.Р.Н.О. – Публична организация за разтуха на обществото“ е премиерното заглавие на сцената на Yalta art room на 30 април . Спектакълът е черна комедия по скечове на Ханох Левин. Режисьор е Веселин Петров - актьорът от сериалите „Клетката“ и „Есента на демона“. Печелил награда „Аскеер“ за изгряваща звезда и награда „Слави Шарков“ за млад..

публикувано на 26.04.24 в 13:55
Главен комисар Иван Георгиев

От СДВР обявиха по-строги мерки за дербито в събота

Мерките за предстоящия утре мач между Левски и ЦСКА София ще бъдат много по-стриктни от тези на предходната среща на 7 април, каза на брифинг главен инспектор Иван Георгиев, началник сектор „Масови мероприятия“ при Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР). Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали на София, така и в..

публикувано на 26.04.24 в 13:14

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София"

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София". Това е най-новият проект на Програмата и L'Europeo. Тя е представена до 27.04.2024 г. в Галерия nOva art space, а от 09.07.2024 г. до 23.07.2024 г. ще бъде изложена в Галерия на открито в градинката пред Народния театър “Иван Вазов”. Пред Радио София Валерий Пощаров, Ваньо Димитров и..

публикувано на 26.04.24 в 12:49

Какво е да си шампион с поезия

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 26.04.24 в 12:12
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 10:56

Новите тротоари в район "Студентски" - най-предпочитаното място за паркиране

Стажант-репортерът на Радио София Димитър Георгиев попита гражданите на Район "Студентски", в частност от кв. "Дървеница" какво е тяхното мнение за текущите ремонти на тротоарите, има ли недостиг на паркоместа и къде паркират автомобилите. А ето какво беше тяхното мнение:

публикувано на 26.04.24 в 10:11
Ясен Русев

Район "Искър" ще посрещне лятото с нови тротоари

Как се развива инфраструктурата в Район "Искър" и как върви реновирането на тротоарите по заема, който е бил отпуснат от Столична община разказа Ясен Русев, кмет на района. По думите му както навсякъде в столицата подготовката за лятото тече с изграждането на тротоари. "Интересното е, че решихме да подходим малко по-холистично и в момента..

публикувано на 26.04.24 в 09:34