Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Отчуждението прави живота ни фалшив, неавтентичен

Важно е да осъзнаем, че не сме по-важни от останалите
Ежедневието на всеки един от нас всъщност е продукт на нашето мислене. И докато науката се гордее с неподозирани постижения, техниката ни сервира шеметни изобретения, в реалността човечеството е изправено пред бедност, глад, престъпления, злоба, корупция и алчност. Паралелно с това, в общественото пространство биват отправяни призиви да бъдем хуманни, толерантни и да овладеем езика на омразата и гнева. Но всичко остава само на думи, а конфликтите, дълбоките разделения, социалните неравенства, тежката мизерия и бедността продължават да съществуват.


С какво се сблъсква и пред какво е безсилна психологията днес и има ли колективни усилия за подобряване живота на хората? Тези въпроси отправихме към Пламен Димитров - председател на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България.

Светът, в който живеем, е неспокоен, светът е изпаднал в противоречие. Решението на глобалните проблеми е възможно при ликвидиране на противоречията, които сами създаваме и поддържаме. Проблемът, пред който е изправен днес светът, е духовен. Той не може да се реши нито с политически, нито с икономически средства. Може да бъде решен само чрез промяна на убежденията. Имаме нужда от нови идеи и нови разбирания, категоричен е Пламен Димитров. 

Един от основните проблеми в днешното общество е отчуждението и той води до това, че твърде много хора живеят неавтентично, фалшиво и често пъти имат усещане за липса на контрол над съдбата си - това е усещане за безсилие или безпомощност. Една от най-важните задачи на психологията в перспектива е да ни помогне да се научим да сме богати с различията си и способността да правим заедно неща, въпреки че не сме еднакви или по-важни от останалите.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка, част от изложбата

Христо Русев: Искам с моите снимки да помагам на хората

Той е на 23 години, няма специално образование, но това не му пречи да работи на свободна практика за Италианска фотографска агенция. Снима от 14-годишен, първоначално природни забележителности, а след това всичко значимо, което привлича вниманието му. Казва, че кариерата му на фотожурналист тръгва от "Старият мост" - вестникът на родния му Свиленград,..

публикувано на 17.06.18 в 16:25

Мездра привлича почитателите на екстремни преживявания

Ако сте почитатели на приключенията, адреналина и времето, прекарано сред природата, сигурно ще ви е интересно да се включите в приключенско-екстремните предизвикателства край Мездра, които са организирани за 1 юли. Те ще са част от Приключенския екстрийм тур, който започна от Ботевград. Миналия уикенд (9-10 юни) на крепостта Боженишки Урвич, край с...

публикувано на 17.06.18 в 11:15
Людмил Ангелов

Людмил Ангелов: Искаме да възкресим спомена за кабарето

"Малка нощна музика" (Кабаре и други истории ) - така е озаглавен новият студиен проект на сопраното Ина Кънчева и пианистът Людмил Ангелов . Албумът е записан в началото на март в студио в Барселона, но официалното му представяне беше в София (на 15 юни т.г.) с концерт-спектакъла "Огледало" със специалното участие на актьора Ицко Финци. За..

публикувано на 16.06.18 в 17:05
Ина Кънчева

Ина Кънчева: Човек трябва да е готов да се посвети

Исках да дам сили и надежди на мои колеги и приятели в България, които да повярват, че човек, който иска да се изявява артистично, не само трябва да бъде поканен. Така оперната певица Ина Кънчева обяснява идеята на учредената от нея неотдавна национална стипендия "С усилия към звездите". Тя е убедена, че човек, който е избрал изкуството, като начин на..

публикувано на 16.06.18 в 16:30

150 хил. туристи се очаква да посетят Перперикон това лято

Около 150 хиляди туристи се очаква да посетят огромния древен град Перперикон през това лято. Той се намира на 20 км североизточно от Кърджали. Градът се извисява на скален връх с височина 470 м. Внушителните размери на двореца в Перперикон и особеното му устройство, доказват, че е имал и религиозно предназначение. Той има три основни звена - Акропол,..

публикувано на 16.06.18 в 11:30