Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Отчуждението прави живота ни фалшив, неавтентичен

Важно е да осъзнаем, че не сме по-важни от останалите
Ежедневието на всеки един от нас всъщност е продукт на нашето мислене. И докато науката се гордее с неподозирани постижения, техниката ни сервира шеметни изобретения, в реалността човечеството е изправено пред бедност, глад, престъпления, злоба, корупция и алчност. Паралелно с това, в общественото пространство биват отправяни призиви да бъдем хуманни, толерантни и да овладеем езика на омразата и гнева. Но всичко остава само на думи, а конфликтите, дълбоките разделения, социалните неравенства, тежката мизерия и бедността продължават да съществуват.


С какво се сблъсква и пред какво е безсилна психологията днес и има ли колективни усилия за подобряване живота на хората? Тези въпроси отправихме към Пламен Димитров - председател на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България.

Светът, в който живеем, е неспокоен, светът е изпаднал в противоречие. Решението на глобалните проблеми е възможно при ликвидиране на противоречията, които сами създаваме и поддържаме. Проблемът, пред който е изправен днес светът, е духовен. Той не може да се реши нито с политически, нито с икономически средства. Може да бъде решен само чрез промяна на убежденията. Имаме нужда от нови идеи и нови разбирания, категоричен е Пламен Димитров. 

Един от основните проблеми в днешното общество е отчуждението и той води до това, че твърде много хора живеят неавтентично, фалшиво и често пъти имат усещане за липса на контрол над съдбата си - това е усещане за безсилие или безпомощност. Една от най-важните задачи на психологията в перспектива е да ни помогне да се научим да сме богати с различията си и способността да правим заедно неща, въпреки че не сме еднакви или по-важни от останалите.

ВИЖТЕ ОЩЕ
За някои щастието е в парите, за други - в любовта, за трети в работата или хобито... Има и хора, при които и 4-листна детелина или пипване на коминочистач им оправя настроението

Успехът не гарантира щастие, достатъчно е да променим гледната си точка към живота

Днес ООН (и България) за пореден път отбелязва Международния ден на щастието . В посланието си по случая генералният секретар на организацията Бан Ки-мун заявява, че именно щастието е в основата на човешките желания , но изразява съжаление, че базовото материално благосъстояние засега е недостъпно за прекалено голям брой хора, които живеят в..

публикувано на 20.03.18 в 11:07

Изложбата "Идентичност между символика и цветове" събира художници от две южни държави

Творбите на художници от Академията за изящни изкуства в Брера (Милано) и на преподаватели и студенти от Националната художествена академия в София си дават среща в галерия "Академия". Изложбата, която ги събира се открива днес и е посветена на интерпретацията на цветовете в националните флагове на двете страни. "Идентичност между символика и цветове"...

публикувано на 20.03.18 в 10:55

101 заглавия се състезават за наградата на детското читателско жури

„Бисерче вълшебно“ е единствената награда за най-добра детска книга в   България, чието жури са децата. Чрез нея читателите на възраст от 5 до 16 години се срещат с модерната детско-юношеска литература, издадена в предходната на гласуването година. Заглавията са подредени в 4 възрастови категории за художествени творби и един общ раздел с..

публикувано на 20.03.18 в 10:02

Атанас Скатов представя новата си книга "Манаслу"

Алпинистът Атанас Скатов ще представи новата си книга "Манаслу" днес в 18:30 часа, в книжен център "Гринуич". Това е втората му книга и първа от поредицата под наслов "Над 8000 метра". Поредицата има за цел да отрази проекта на д-р Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата, или така наречената "Хималайска корона", без..

публикувано на 19.03.18 в 16:00

Още 37 благородни българи получиха благодарности и награди

За 16-и път обикновени хора бяха отличени в инициативата „Достойните българи на годината“ на вестник „24 часа“ и БНТ за извършените от тях необикновени дела. Тази година близо 40 граждани получиха наградата достоен българин . Първите на церемонията бяха отличени инициаторите на Враца софтуер общество Емилиян Кадийски, Тонко..

публикувано на 19.03.18 в 15:53