Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отчуждението прави живота ни фалшив, неавтентичен

Важно е да осъзнаем, че не сме по-важни от останалите

Ежедневието на всеки един от нас всъщност е продукт на нашето мислене. И докато науката се гордее с неподозирани постижения, техниката ни сервира шеметни изобретения, в реалността човечеството е изправено пред бедност, глад, престъпления, злоба, корупция и алчност. Паралелно с това, в общественото пространство биват отправяни призиви да бъдем хуманни, толерантни и да овладеем езика на омразата и гнева. Но всичко остава само на думи, а конфликтите, дълбоките разделения, социалните неравенства, тежката мизерия и бедността продължават да съществуват.


С какво се сблъсква и пред какво е безсилна психологията днес и има ли колективни усилия за подобряване живота на хората? Тези въпроси отправихме към Пламен Димитров - председател на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България.

Светът, в който живеем, е неспокоен, светът е изпаднал в противоречие. Решението на глобалните проблеми е възможно при ликвидиране на противоречията, които сами създаваме и поддържаме. Проблемът, пред който е изправен днес светът, е духовен. Той не може да се реши нито с политически, нито с икономически средства. Може да бъде решен само чрез промяна на убежденията. Имаме нужда от нови идеи и нови разбирания, категоричен е Пламен Димитров. 

Един от основните проблеми в днешното общество е отчуждението и той води до това, че твърде много хора живеят неавтентично, фалшиво и често пъти имат усещане за липса на контрол над съдбата си - това е усещане за безсилие или безпомощност. Една от най-важните задачи на психологията в перспектива е да ни помогне да се научим да сме богати с различията си и способността да правим заедно неща, въпреки че не сме еднакви или по-важни от останалите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца измислят лого на Националната телефонна линия 116 111

15 години след отварянето на Националната телефонна линия за деца 116 111 ,  Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяви национален детски конкурс за изработване на лого на линията и чат приложението към нея. Участие в него може да вземе всяко дете (само с 1 предложение) на възраст от 11 до 16 години , като авторите имат пълна..

публикувано на 14.05.24 в 17:34

NewBlog 4U е медия за студенти - поколение Z

Своя нова медия създадоха студенти в Нов български университет. Казва се NewBlog 4U и в нея се публикува изцяло авторско съдържание, създадено от студентски редакционен екип по теми, които интересуват младите хора в България. Мотото е „Гласът на студента“. Репортери, оператори, монтажисти, рекламисти, дигитални маркетинг специалисти на..

публикувано на 14.05.24 в 16:39

Поредица от лекции "Бележки от германската фотография" ще представи Гьоте-институт

В края на април в Гьоте-институт стартира серия от лекции с доцент Катерина Гаджева, посветени на фотографията от началото на ХХ век , Историята на фотографията е низ от технически нововъведения, целенасочени търсения и случайности, които остават скрити зад привличащи любопитството образи. Голяма част от тези образи са дело..

публикувано на 14.05.24 в 15:48

Владислав Венев: Потребителите сами дават нужните данни на кибер измамниците

От кибер заплахите и измами може да пострадат и крайните потребители, но и организации, компании. Не можем да говорим само за отделни сектори или сфери. Абсолютно всеки е засегнат или застрашен от несигурността, която внесоха във всекидневието ни цифровите технологии. Това коментира БНР-Радио София експертът по киберсигурност Владислав..

публикувано на 14.05.24 в 15:13

Експерти ще вземат решение за новата организация на движение в центъра на София

Кметът на София Васил Терзиев ще се съобрази с мнението на експерти, за да вземе решение дали да се въвежда новата организация на движение на столичните булеварди "Патриарх Евтимий“ и "Фритьоф Нансен“. Това коментира днес председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров. От 29-и април жители на района протестират срещу проекта за..

публикувано на 14.05.24 в 13:31
Методи Савов (вдясно) и Христо Проданов

Предстои презентация на 40 години от изкачването на Еверест в Дом на киното

Навършиха се 40 години от изкачването на Българската експедиция на връх Еверест, най-високият в света. Това се случи през 1984 година. Заедно с първия българин, който успя да покори върха, още четирима българи се качват на Еверест на 9 май 1984 година – това са Иван Вълчев, Методи Савов, Кирил Досков и най-младият тогава в Експедицията, Николай..

публикувано на 14.05.24 в 13:28

Киноцентър "Ню Бояна" отваря врати за първото по рода си събитие Family Fantasy Land

Киноцентър "Ню Бояна" отваря врати за първото по рода си Family Fantasy Land събитие, организирано от Fest Team, за да отпразнува Деня на детето по наистина вълшебен начин. Цялото семейство е поканено да изследва три пъти по-голямата парти зона, изпълнена с атракции и забавления на този 1 юни. Добре познатите декори New York Street и London ще..

публикувано на 14.05.24 в 13:10