Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Отчуждението прави живота ни фалшив, неавтентичен

Важно е да осъзнаем, че не сме по-важни от останалите
Ежедневието на всеки един от нас всъщност е продукт на нашето мислене. И докато науката се гордее с неподозирани постижения, техниката ни сервира шеметни изобретения, в реалността човечеството е изправено пред бедност, глад, престъпления, злоба, корупция и алчност. Паралелно с това, в общественото пространство биват отправяни призиви да бъдем хуманни, толерантни и да овладеем езика на омразата и гнева. Но всичко остава само на думи, а конфликтите, дълбоките разделения, социалните неравенства, тежката мизерия и бедността продължават да съществуват.


С какво се сблъсква и пред какво е безсилна психологията днес и има ли колективни усилия за подобряване живота на хората? Тези въпроси отправихме към Пламен Димитров - председател на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България.

Светът, в който живеем, е неспокоен, светът е изпаднал в противоречие. Решението на глобалните проблеми е възможно при ликвидиране на противоречията, които сами създаваме и поддържаме. Проблемът, пред който е изправен днес светът, е духовен. Той не може да се реши нито с политически, нито с икономически средства. Може да бъде решен само чрез промяна на убежденията. Имаме нужда от нови идеи и нови разбирания, категоричен е Пламен Димитров. 

Един от основните проблеми в днешното общество е отчуждението и той води до това, че твърде много хора живеят неавтентично, фалшиво и често пъти имат усещане за липса на контрол над съдбата си - това е усещане за безсилие или безпомощност. Една от най-важните задачи на психологията в перспектива е да ни помогне да се научим да сме богати с различията си и способността да правим заедно неща, въпреки че не сме еднакви или по-важни от останалите.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Обсъждат въвеждане на еднопосочни улици в ж.к. „Лев Толстой“

На 25 януари т.г. от 18:00 ч. в ОКИ „Надежда“ ще бъде представен проект за нова организация на движението в ж.к. „Лев Толстой“ - на улиците, заключени в участъка между ул. „Йордан Хаджиконстантинов - Джинот“, бул. „Рожен“, ул. „Ген. Никола Жеков“ и ул. „Република“. Проектът се разработва с цел подобряване организацията на движението и пропускателната..

публикувано на 16.01.18 в 17:57

Отбелязват с изложба 70 години специалност „Стенопис“ в НХА

С изложба в галерия "Академия", катедра "Стенопис" на Художествената академия отбелязва своя 70-годишен юбилей. Професор Олег Гочев, ръководител на катедрата, изтъква че специалността реално съществува много повече от седем десетилетия, защото изкуството на стенопистта като учебна проблематика в дисциплината "Декоративно изкуство с приложение"..

публикувано на 16.01.18 в 16:42

Лекари настояват НЗОК да поема изцяло заплащането на кадриостимулаторите

Кардиолози настояват Здравната каса да поема на 100 процента заплащането на медицинските устройства, необходими на пациенти с риск за внезапна сърдечна смърт. От Сдружението по кардиостимулация и елкектрофизиология напомнят, че страната ни е на първо място в Европа по смъртност, причинена от внезапно спиране на сърцето. Медиците настояват новото..

публикувано на 16.01.18 в 16:41
The Cranberries

“Dreams” - "Кренбърис"

Днес в "Незабравимите" ни е тъжно, защото вече я няма дамата с уникалния глас и маниер на пеене, която няма как да бъде сбъркана, гласът на "Кренбърис" - Долорес О'Риърдън. Емблематична за 90-те, тя "изгасна" вчера, едва на 46 години, в Лондон. Истинска ирландка, през 1990 г., когато е на 19 години, тя се явява на прослушване за вокалистка на..

публикувано на 16.01.18 в 16:08

Актът за киберсигурност е революционен за ЕС

Тази седмица нашата „Радиоприемница“ е дигитална, в унисон с контекста на един от важните приоритети на Българското европредседателство: „Цифровата икономика и уменията на бъдещето“. Електронните комуникации, единният цифров пазар, авторските права, електронната неприкосновеност и киберсигурността са част от въпросите на дневен ред през..

публикувано на 16.01.18 в 15:43