Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елисавета Белобрадова: Жените могат малко повече от всичко

Снимка: Facebook
В „Радиоприемница“ продължаваме тематичната ни седмица, посветена на дамите и „деликатното равновесие“, което внася тяхното присъствие.

Днес в предаването разговаряхме с Елисавета Белобрадова - майка на три деца, предприемач, един от основателите на сайта за родители "Майко мила", както и на благотворителната инициатива "Оле, мале", която помага на деца със специални образователни нужди, съавтор на книгата "Да оцелееш като родител".

С Елисавета се опитахме да очертаем образа на съвременната еманципирана жена, да обсъдим на кого всъщност е празник 8-ми март, както и има ли дискриминация при търсенето на работа от жени и по-специално - от майки.

Според Елисавета Белобрадова жените могат не всичко, а даже малко повече от всичко.

Жените могат повече от всичко, защото могат да раждат деца, а другата половина не могат. Иначе всичко останало го можем. Въпросът е, че в някои от териториите малко по-трудно навлизаме и малко по-бавно се случват нещата.  

За да може една жена да бъде едновременно майка и да е успешна в кариерата си, е необходимо да има подкрепа и разбиране от страна на мъжа до нея, смята Елисавета.
Първо трябва да се събере с мъж, който е отдаден като баща. Ако не е отдаден баща, хвърлил е децата на майка им и е казал, че това е задължение на майката, а работи, това няма как да се случи.
Тук въпросът е кое е първо, кокошката или яйцето. Първо жената трябва да приучи мъжа си, че семейните задължения трябва да се делят поравно, или трябва да започне да изкарва достатъчно пари, за да не може никой да й казва: Аз изкарвам пари, следователно ти трябва да гледаш децата.

Елисавета признава, че е съвместила и двата пътя, като смята, че разпределението на домашните задължения няма нищо общо с любовта или доверието.
Никой не иска да се занимава с домакинската работа и тъй като мъжът априори е поставен в позиция, в която много-много не се очаква от него, очаква се да ходи на работа, той с радост прегръща тази възможност. И аз да бях на мястото на мъжа, и аз с радост щях да прегърна тази възможност, щях да кажа, че много работя, че съм страшно изморена, ето тези всичките пари съм го донесла в къщата, те са от мен, следователно много те моля, нека аз да не се занимавам с тези неща.
Да, обаче този номер вече не върви, поне в доста семейства,
смее се Елисавета.
И съответно тази неблагодарна работа - домакинската работа, и тази, която е свързана с битовото обгрижване на деца (не комуникацията), са много досадни, е време да се осъзнае, че трябва да бъдат разделени. По този начин и на двамата партньори да може да им остане време да се развиват професионално, както и да отделят време един за друг, категорична е Елисавета.

На въпроса - на кого е празник 8-ми март, авторката на "Майко Мила" отговаря, че този ден не е празник на майката, тъй като денят на майката се отбелязва на 25 март - когато е християнския празник Благовещение. (Православната християнска църква празнува този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария).

Осми март не е точно празник, а е по-скоро честване. Честваме началото на говоренето и изобщо началото на работенето за това, жените да имат равен достъп и равни права с мъжете. Всяка година трябва да си спомняме, че допреди 60-70 години в половината държави жените не са гласували, да си припомняме, че все още в някои професии жените получават по-ниска заплата и да си дадем сметка за ограниченията, които жените имат в живота си. Най-вече да не спираме да говорим за това, че всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие.

Елисавета споделя, че познава много жени, станали жертва на домашно насилие, като повечето от тях са с професии, с висше образование. Битува някакъв мит за това, че жените ги бият някъде на село, че някакви много прости хора са се събрали и се бият един друг. Това не е вярно, насилието над жените съществува във всички прослойки на обществото.

Елисавета Белобрадова допълва, че почти всяка жена има приятелка, която е била жертва, или познава жертва на домашно насилие. По повод дебата около Истанбулската конвенция, тя смята, че фокусът изцяло се е изместил, че основният смисъл на документа е да защити жертвите на домашно насилие и да бъдат установени определени механизми, които не съществуват в нашето законодателство.

С авторката на "Мйко мила" и "Оле мале" говорихме още за реализацията на жените на пазар на труда, както и за ролята на мъжете в живота на съвременната, еманципирана жена. Чуйте целия разговор в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Национален дворец на културата

Информационен ден по Програма "Европа 2024" на Столичната община

Утре (22 май), в Sofia Lab, ще се проведе вторият Информационен ден по Програма „Европа 2024“ на Столичната община. Експертите ще дават насоки и формуляри за кандидатстване, придружаващи документи и ще разясняват методиката за оценяване. И през тази година, основаната цел е подпомагането и сътрудничеството между гражданите и местната власт...

публикувано на 21.05.24 в 15:09

Вторият концерт от цикъла "Вдъхновение" на Минко Ламбов с премиера на 22 май

На 22 май, от 18.30 ч., в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“, ще се състои вторият концерт от цикълa „Вдъхновение“ на Минко Ламбов, заедно със „Симфониета „София“. Минко Ламбов композира концерта, специално за тромпетиста Венцислав Благоев. „Музиката е прекрасна. Аз отдавна свиря със „Симфониета“, с Минко, други..

публикувано на 21.05.24 в 13:42

Спортът и геополитиката през призмата на актуалния олимпийски идеал

Конференция-дискусия на тема " Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство? " ще се проведе на 22 май от 12:00 ч., съобщиха организаторите от Френския институт в България, „София 2024 – Световна столица на спорта“ и Националната спортна академия „Васил Левски“. Във време, когато конфликтите се изострят,..

публикувано на 21.05.24 в 13:12
Марио Хосен солира на откриването на

Научен симпозиум за музиката на композиторите от Дунавските държави

В рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ има няколко важни насоки, които се развиват целенасочено през последните години. Разказва Марио Хосен, артистичен директор на фестивала: „Вече стана малка традиция в рамките на фестивала да наблягаме и на научния симпозиум – тази година той ще бъде посветен на музиката на..

публикувано на 21.05.24 в 12:31
Валентина Мизийска

Авторът Валентина Мизийска дава съвети по творческо писане в своя сайт

Валя Мизийска обожава математиката и литературата. От малка чете много и постоянно предизвиква себе си с нестандартни задачи. Завършва природо-математическата гимназия в Бургас, специализира икономика в София и в продължение на 15 години работи в рекламния бизнес, където планира и организира промоции, ръководи екипи и управлява финанси, пише рекламни..

публикувано на 21.05.24 в 12:02
Фрагмент от кадър на Алекс Костадинов

Шест фотоистории провокират на тема "Перфектни тела"

Шест истории на танцьори разказват Коста Каркашян (хореограф и визуален артист) и Алекс Костадинов (фотограф) в изложбата "Перфектни тела" , която ще се открие тази вечер (18 ч.) в галерия „Топлоцентрала – Куб“ . Проектът им изследва начина, по който танцовите артисти разглеждат и оценяват сами телата си . Танцуващото тяло бива..

публикувано на 21.05.24 в 11:23

Mentor the Young: Да надскачаш себе си с помощта на по-опитен

Когато един проактивен младеж има възможност да черпи от опита и познанията на по-опитен човек, тогава се спестява време, спестяват се грешки, повишава се ефективността. Младите хора така се развиват по-бързо и резултатно, а менторът участва и помага за реализация на конкретни цели , които могат да бъдат личностни, кариерни или..

публикувано на 21.05.24 в 09:49