Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

ВМА запазва акцента "финансова стабилност"

Снимка: БГНЕС
Военномедицинската академия е финансово стабилна и няма дългове, отчете началникът на болницата бригаден генерал проф. Венцислав Мутафчийски на общо събрание на личния състав. Той представи плановете за развитие на лечебното заведение, сред които оптимизиране на дейността, ремонт на клиники и закупуване на нова апаратура, за което са предвидени около 20 милиона лева.

Болницата работи по ясни правила и основен акцент в дейността й ще бъде запазването на финансовата стабилност, категоричен бе проф. Мутафчийски:

Повечето хора очакваха да чуят какво ще става оттук-нататък и затова изложението ми беше насочено към това какво да очакват колегите. За повечето беше ясно, че вече ВМА няма дългове. Има една финансова стабилност, която в момента е чудесна, защото и първите три месеца на годината също не водят до генериране на дългове. От последните 2 години генерираме приходи в плюс, което ни даде и възможност да изплатим оперативните ни дългове от май месец миналата година досега.

През последните две години за болниците в системата - и във Варна, Пловдив и Сливен са закупени нови скенери. Началниците на клиники подготвят отчет и проекти за развитие на клиниките, добави началникът на ВМА:

проф. Венцислав МутафчийскиНие не си позволихме през нито един период от тези трудни години да свалим качеството на обслужването ни, да направим компромис с консумативи, лекарствата или с обема на вложените ресурси в един болен. Просто оптимизирахме дейността. Винаги в най-богатите държави, когато се коментира лечението на даден болен, се коментира как разходваните средства могат да дадат добри резултати. Ние се опряхме изцяло на опит от цивилизованите страни

През последната година приходите от лечение на пациенти по клинични пътеки, заплащани от Националната здравноосигурителна каса, са с 8 милиона лева повече, отбеляза проф. Мутафчийски.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Маргаритка идва в двора на БНР

Маргаритка идва в двора на Българското национално радио на 22 юни от 11.30 часа. Всички деца ще имат възможност да пеят, танцуват и истински да се забавляват заедно с любимите си герои - Маргаритка и Бухалчо. Освен българските детски песни, изпълнени от някои от най-популярните български музиканти, предстоят и още големи проекти в края на летните..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Военни конфликти са прогонили над 70 млн. души от домовете им през 2018 г.

Днес е Световният ден на бежанеца. Той е отбелязан за първи път през 2001 г. и се провежда всяка година на 20 юни. На този ден хиляди души по цял свят почитат силата и издръжливостта на милиони души в световен мащаб, които са били принудени да напуснат домовете си поради войни и гонения. Броят на хората, бягащи от войни, преследване и..

публикувано на 20.06.19 в 17:40

В градинката "Черковна" откриха площадка за деца с двигателни увреждания

Официално бе открита площадка за игра, пригодена и за деца с двигателни увреждания, в столичния район „Подуяне“. Площадката се намира в градинката „Черковна“, която също бе обновена, в близост до храм „Св. Богородица“. През тази година над 120 детски площадки се обновяват на територията на Столичната община, като в някои от проектите е включено и..

публикувано на 20.06.19 в 17:24

Тийнейджъри измайсториха соларно колело, с което се изминават 25 км с едно зареждане

Електрическо колело със соларни панели спечели първата награда в   състезанието за ученици „Социални иновации“ . Проектът е на Любослав Аначков и Йордан Андреев от Софийската професионална гимназия „Джон Атанасов“, с преподавател Емилия Пенева . Скоростта, която колелото може да развие, е до 45 км/ч., а максималният пробег със заредена..

публикувано на 20.06.19 в 16:09

Възкресия Вихърова и студенти с флашмоб срещу насилието в училище

Режисьорката Възкресия Вихърова и 15 нейни студенти организират на 20 юни в парка "Възраждане" флашмоб "Танцувай за ненасилие в училище", съобщиха от Нов български университет. Спектакълът е част от нейния проект "Премълчаното разказано - пътуваща сцена". Със своя екип от артисти, студенти и преподаватели, Възкресия Вихърова изследва..

обновено на 20.06.19 в 15:40

В София предстои двукратно пръскане срещу възрастни комари

В близките дни в София започва обработката срещу комари. Това съобщи за Радио София Цезарина Илиева - началник отдел "Паразитология" в Столичната здравна инспекция. До момента са обработени два от парковете в столицата - Борисовата градина и Южен парк - трета част. Предвидени са две обработки през това лято – през юни-юли, в зависимост..

публикувано на 20.06.19 в 15:08

И следващия театрален сезон "РевизорЪт" не само ще разсмива

Предаването „Шоколад“ беше посетено от двама ревизори… Едновременно. Фактът обаче не бива да безпокои нито екипа, нито верните слушатели на „сладкото изкушение“. Поводът е повече от радостен. В случая тези ревизори са младите актьори Денис Хаят и Павел Емилов. С тях е известната актриса и режисьор Нина Димитрова, създател на театър..

публикувано на 20.06.19 в 14:38