Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

ВМА запазва акцента "финансова стабилност"

Снимка: БГНЕС
Военномедицинската академия е финансово стабилна и няма дългове, отчете началникът на болницата бригаден генерал проф. Венцислав Мутафчийски на общо събрание на личния състав. Той представи плановете за развитие на лечебното заведение, сред които оптимизиране на дейността, ремонт на клиники и закупуване на нова апаратура, за което са предвидени около 20 милиона лева.

Болницата работи по ясни правила и основен акцент в дейността й ще бъде запазването на финансовата стабилност, категоричен бе проф. Мутафчийски:

Повечето хора очакваха да чуят какво ще става оттук-нататък и затова изложението ми беше насочено към това какво да очакват колегите. За повечето беше ясно, че вече ВМА няма дългове. Има една финансова стабилност, която в момента е чудесна, защото и първите три месеца на годината също не водят до генериране на дългове. От последните 2 години генерираме приходи в плюс, което ни даде и възможност да изплатим оперативните ни дългове от май месец миналата година досега.

През последните две години за болниците в системата - и във Варна, Пловдив и Сливен са закупени нови скенери. Началниците на клиники подготвят отчет и проекти за развитие на клиниките, добави началникът на ВМА:

проф. Венцислав МутафчийскиНие не си позволихме през нито един период от тези трудни години да свалим качеството на обслужването ни, да направим компромис с консумативи, лекарствата или с обема на вложените ресурси в един болен. Просто оптимизирахме дейността. Винаги в най-богатите държави, когато се коментира лечението на даден болен, се коментира как разходваните средства могат да дадат добри резултати. Ние се опряхме изцяло на опит от цивилизованите страни

През последната година приходите от лечение на пациенти по клинични пътеки, заплащани от Националната здравноосигурителна каса, са с 8 милиона лева повече, отбеляза проф. Мутафчийски.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Велико Търново отбелязва своя празник

С безплатни посещения посреща Велико Търново днес гостите си, a поводът е празникът на града.  Входът е свободен за крепостта "Царевец" и църквата-музей „Св. 40 мъченици“.  Тази година акцентът на Велико Търново е към вътрешния туризъм, каза за Радио София Борислав Йорданов, управител на Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".  По..

публикувано на 22.03.19 в 14:58

Създават полезни джаджи в "Изобретателски хакатон" за 48 часа

"Изобретателски маратон" е един хардуерен хакатон, организиран от Физически факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". В отборите се допуска участие на ученици, студенти и докторанти от български учебни заведения, при условие, че са завършили 8-ми клас и са на възраст не по-голяма от 29 години. В рамките на 48 часа ще се..

публикувано на 22.03.19 в 14:25

Служители на европейските институции се върнаха "Отново на училище"

Възможностите за образование и пътуване в Европа - това бяха основните теми, обсъдени по време на традиционната европейска инициатива "Отново на училище" (Back to school), която се проведе в Националната финансово-стопанска гимназия в София.  В рамките на инициативата служители на европейските институции се връщат като доброволци в завършеното от тях..

обновено на 22.03.19 в 13:54

"Тъпи ентусиасти" - притча за смисъла на глуповатия патриотизъм

"Тъпи ентусиасти" от Теди Москов и Симон Шварц е най-новото заглавие в афиша на Сатиричния театър. Премиерата е в 19.30 часа на голямата сцена. За ентусиазма на Балканите в градчето Балкан карашък, където всъщност се развива действието в спектакъла, събрал на една сцена и едно място представители на българската, арменската, еврейската и турската..

публикувано на 22.03.19 в 11:57

Накъде в София

АКЦИЯ Ателие „Приятели с водата“ на Водноспасителната служба към БЧК ще постави началото на събитията, посветени на Световния ден на водата - 22 март. От 10:00 ч. до 12:00 ч. в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ всички желаещи могат да научат как да използват правилно спасителна жилетка и как да окажат първа..

публикувано на 22.03.19 в 09:30

Таксиметровите шофьори протестираха срещу нелоялни конкуренти

Масов протест на таксита блокира центъра на столицата. Причината - недоволството на бранша от фирми за споделено пътуване, извършващи нерегламентиран превоз на пътници. В протеста се включиха около 2000 автомобила. Според Националния таксиметров синдикат, пазарният дял на компаниите в сивия сектор е около 25%, а броят на колите им достига 1500, като..

публикувано на 21.03.19 в 19:03

Отбелязваме Международния ден на кукления театър

Днес отбелязваме Международния ден на кукления театър. От 19.00 ч. в Столичен куклен театър ще се състои Десетата юбилейна церемония по връчване на наградите „Сивина“, с които се отличават млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство.  Преди 10 години беше създадена от гилдията на куклените режисьори наградата “Сивина” по инициатива на..

публикувано на 21.03.19 в 17:15