Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

ВМА запазва акцента "финансова стабилност"

Снимка: БГНЕС
Военномедицинската академия е финансово стабилна и няма дългове, отчете началникът на болницата бригаден генерал проф. Венцислав Мутафчийски на общо събрание на личния състав. Той представи плановете за развитие на лечебното заведение, сред които оптимизиране на дейността, ремонт на клиники и закупуване на нова апаратура, за което са предвидени около 20 милиона лева.

Болницата работи по ясни правила и основен акцент в дейността й ще бъде запазването на финансовата стабилност, категоричен бе проф. Мутафчийски:

Повечето хора очакваха да чуят какво ще става оттук-нататък и затова изложението ми беше насочено към това какво да очакват колегите. За повечето беше ясно, че вече ВМА няма дългове. Има една финансова стабилност, която в момента е чудесна, защото и първите три месеца на годината също не водят до генериране на дългове. От последните 2 години генерираме приходи в плюс, което ни даде и възможност да изплатим оперативните ни дългове от май месец миналата година досега.

През последните две години за болниците в системата - и във Варна, Пловдив и Сливен са закупени нови скенери. Началниците на клиники подготвят отчет и проекти за развитие на клиниките, добави началникът на ВМА:

проф. Венцислав МутафчийскиНие не си позволихме през нито един период от тези трудни години да свалим качеството на обслужването ни, да направим компромис с консумативи, лекарствата или с обема на вложените ресурси в един болен. Просто оптимизирахме дейността. Винаги в най-богатите държави, когато се коментира лечението на даден болен, се коментира как разходваните средства могат да дадат добри резултати. Ние се опряхме изцяло на опит от цивилизованите страни

През последната година приходите от лечение на пациенти по клинични пътеки, заплащани от Националната здравноосигурителна каса, са с 8 милиона лева повече, отбеляза проф. Мутафчийски.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Етажната собственост с индивидуални контейнери за събиране на отпадъци

Етажната собственост ще има възможност за индивидуални контейнери за събиране на отпадъци, реши на днешното си заседание Столичният общински съвет.  Това става възможно чрез нов договор за организиране на системата за разделно събиране на териториятга на Столичната община, обясни председателят на постоянната комисия по опазване на околната среда Лорита..

публикувано на 17.01.19 в 18:40

Увеличават броя на децата в яслените групи в София

Местата в яслените групи на територията на София да бъдат с увеличен прием, гласува Столичният общински съвет на днешното си заседание. При ниска месечна посещаемост с групите ще има възможност за прием до 3 деца допълнително, решиха още съветниците. Според зам.-кмета по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. Тодор..

публикувано на 17.01.19 в 17:55

"Януарска работилница за деца" разказва за освобождението на Кюстендил от робство

Регионалният исторически музей в Кюстендил организира "Януарска работилница за деца". Тя е посветена на освобождението на града от османско владичество, което се случва на 29 януари 1878 година. Работилницата включва апликация на униформи от Руско-турската освободителна война, изработване на 3D изображения на генералска униформа от Лейбгвардейския..

публикувано на 17.01.19 в 16:40

Александър Васов: Живея в приказка, която сам си пиша

За него приятелите му често се шегуват, че е прероденият Орфей, защото също като митологичния герой живее сред природата, отглежда стада от овце и кози и свири. Става дума за музиканта Александър Васов от сръбския Цариброд, който свири на осем фолклорни инструмента. Владее до съвършенство кавал, гайда, дудук, цафара, окарина, тамбура и балалайка,..

публикувано на 17.01.19 в 15:56

Чрез технологиите децата трябва да създават, да развихрят въображението си

Зависимостта на децата от най-ранна възраст от технологиите е един от наболелите въпроси на нашето съвремие. Когато поставим нещата на правилната основа още в самото начало, точно технологиите може да се окажат незаменим помощник на родителите в процеса на развитие на децата. Веселин Русинов , един от основателите на Академия "Роботика", заяви пред..

публикувано на 17.01.19 в 15:16