Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога майките трябва да се обръщат към лекар?

Д-р Анета Попиванова: Кърменето не бива да боли

В "Часът на здравето" обърнахме внимание на отглеждането на новородените и състоянието на майките след раждането: за проблемите на кърменето - препоръките за продължителност, кога и с какви храни се захранва бебето; към какъв специалист и кога самите майки трябва да се обръщат при различни свои оплаквания - колко "нормална" е следродилната депресия, болките при кърмене и кои усещания са обичайни? Отговорите потърсихме от д-р Анета Попиванова - педиатър-неонатолог в Университетската АГ болница "Майчин дом" и председател на Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“:

"Кърменето е естественият начин за хранене на нашите деца и заради това има изключително голямо влияние върху здравето на бебето и на майката. Не само директните ползи по отношение на хранене, защита и за изграждане на добър имунитет, но за изграждане на стабилна и хармонична връзка между майката и нейното бебе в края на краищата за създаване на поколение, което боледува по-рядко, което е по-спокойно и по-щастливо".

Кърменето не е магическа пръчка, която да размахваме пред бебето

Не можем да му кажем: не, няма да боледуваш, обясни специалистът. Кърменето намалява риска от заболявания на дихателната система - възпаление на ухото, белите дробове; на храносмилателната система, в по-късна възраст намалява риска от развитие на диабет, на различни алергични състояния. Емоционалните ползи са не по-малко важни.

"Кърмените деца боледуват по-леко и по-рядко. Техните родители по-рядко посещават своя лекар, по-рядко отсъстват от работа", посочи д-р Попиванова.

Според Световната здравна организация кърменето може да продължи и през втората година на детето или "толкова дълго, колкото майката и бебето желаят".

Захранването трябва да започне не по-късно от шестия месец


Снимка"До края на първата година то трябва да приема всички компоненти на нашата диета и в никакъв случай бебето не остава само на кърма. Прекаленото продължаване на изключителното кърмене, след 7-ия месец вече не е добре за него, защото не може само с кърма да получи всички необходими хранителни вещества, витамини, микроелементи, особено желязо, което е жизнено важно за профилактика на анемията. А децата с анемии имат трудности и във физическото, и в психическото развитие", посочи педиатърът.

Бебето трябва да бъде готово да се захранва - да може да стои вертикално, да има координация на езика, но не като суче, а като се храни с лъжичка. Захранването трябва да стане с храна с много по-гъста консистенция, отколкото кърмата - със зеленчуково пюре или зърнена каша, в която да се добавят зеленчуци. Рано в менюто трябва да се включат и храни, съдържащи желязо, защото запасите на бебето от необходимия микроелемент, които има от майката, свършват до около шестия месец след раждането.

Кърменето не бива да боли, категорична беше още д-р Попиванова. Има ли болка, разраняване, дори кървене - има проблем. И той не винаги е по вина на майката. Понякога има проблем и от страна на бебето - заради начина, по който засуква; самата конфигурация на устата; зрялостта му.

Още за продължителността на кърменето; за значението на храната, която трябва да приемат и бебето, и майката; за хранителните добавки и дали майката трябва да ги приема - чуйте разговора с д-р Анета Попиванова!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55

Доброто заразява - Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество

За седма година Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество. От общо 181 номинации, журито отличи 15 геройски истории. „Мотивацията ни да го правим е да разказваме истории за доброто, т.е. за човешка солидарност, човечност, подадена ръка, по различен начин да се вдъхновят хората“, каза пред Радио София Наталия Иванова от Time..

публикувано на 26.04.24 в 14:35
Част от създателите на филма

Премиера на първия наш фентъзи филм "Бандата на Банши: Рецепта за магия"

Екипът на предаването "Добър вечер, София", посрещна многобройни гости, които дойдоха от света на вълшебствата, за да ни разкажат за  "Бандата на Банши: Рецепта за магия" - първият български фентъзи филм, който ще има своята премиера на 27 април. В него зрителите ще се впуснат във вълнуващо пътешествие, подходящо както за деца, така и за..

публикувано на 26.04.24 в 14:25

Премиерата на “П.О.Р.Н.О.” дава старт на продуцентска къща "Гръм и Тряс"

„П.О.Р.Н.О. – Публична организация за разтуха на обществото“ е премиерното заглавие на сцената на Yalta art room на 30 април . Спектакълът е черна комедия по скечове на Ханох Левин. Режисьор е Веселин Петров - актьорът от сериалите „Клетката“ и „Есента на демона“. Печелил награда „Аскеер“ за изгряваща звезда и награда „Слави Шарков“ за млад..

публикувано на 26.04.24 в 13:55
Главен комисар Иван Георгиев

От СДВР обявиха по-строги мерки за дербито в събота

Мерките за предстоящия утре мач между Левски и ЦСКА София ще бъдат много по-стриктни от тези на предходната среща на 7 април, каза на брифинг главен инспектор Иван Георгиев, началник сектор „Масови мероприятия“ при Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР). Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали на София, така и в..

публикувано на 26.04.24 в 13:14

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София"

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София". Това е най-новият проект на Програмата и L'Europeo. Тя е представена до 27.04.2024 г. в Галерия nOva art space, а от 09.07.2024 г. до 23.07.2024 г. ще бъде изложена в Галерия на открито в градинката пред Народния театър “Иван Вазов”. Пред Радио София Валерий Пощаров, Ваньо Димитров и..

публикувано на 26.04.24 в 12:49