Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Бронзовата къща "оживява" срещу Царския дворец

Бронзовата къща
Снимка: СГХГ
Преди по-малко от година - през месец юни 2017 г., в Софийската градска художествена галерия беше представен проектът Бронзовата къща, чийто автор е българо-австрийският скулптор Пламен Деянофф. Това е най-голямата скулптура-сграда в света, произведена изцяло и само от масивен бронз. Висока е 14 м., а основата й е с размери 7 х 7 м. Състои се от повече от 1 000 ръчно отлети и обработени масивни бронзови елемента.

След обществено обсъждане и гласуване от Столичния общински съвет, беше взето решение Бронзовата къща да бъде монтирана на мястото на бившия мавзолей срещу Царския дворец (Националната галерия).

Според първоначалните намерения сградата трябваше да бъде издигната до края на 2017 г. - началото на 2018 г. - със стартирането на българското председателство на Съвета на ЕС и последващото поемане на тази роля от Австрия, където авторът на инсталацията живее и работи. 

Бронзовата къща е най-мащабният и известен проект на Пламен Деянофф. Получил е подкрепата на известни спонсори от различни европейски страни, обединени от идеята за свързаността на общите европейски корени и съвременното трансгранично изкуство. Сред институциите, които стоят зад проекта, са и Федералното канцлерство, Австрийското посолство в София, Министерството на българското председателство на ЕС, общините на Виена и София, както и Столичната градската галерия и Музеят за съвременно изкуство "Кунстхалле" във Виена.

Преди дни директорът на Виенския музей Николаус Шафхаузен беше в София. На въпроса: Защо ръководеният от него музей подкрепя проекта на Пламен Деянофф, Шафхаузен поясни, че музеят за Съвременно изкуство (австрийско и чуждо) се интересува не само от биографията на авторите, които представя, но и от изкуството, което правят те. Такъв е случаят и с Пламен.

Пламен е представител на неговото, но и на моето поколение. Познаваме се от 25 години. Всъщност той е интересен заради своята двойна идентичност. От една страна е българин, но от дълги години живее в Австрия и по метафоричен начин предава всичко това в своята работа, казва Николаус Шафхаузен.

Като директор работата ми е многопластова. Аз не се интересувам само от конкретния проект, а от цялостното творчество на автора. В много страни авторите създават произведения, насочени към местния пазар, докато Пламен отправя погледа си и навън, като коментира ролята на изкуството в общественото пространство, роля, която не е никак лесна, допълва директорът на Виенския музей.

Самият Пламен Деянофф е благодарен на всички, които работят за реализирането на проекта му на площад " Княз Александър Първи". По думите му, всички елементи на къщата са изработени и са тук. Въпрос на време е да се пристъпи към монтирането.

При добро стечение на обстоятелствата очакванията на Пламен Деянофф за евентуалното откриване на Бронзовата къща са за края на май или началото на месец юни. За да бъде оживено пространството в Бронзовата къща, Пламен Деяноф е помислил и върху програмата за откриването, а какви неговите идеи - чуйте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Зоран Джуров: Българи и сърби съжителстват много добре от години

Българи и сърби съжителстват много добре от години, заяви Зоран Джуров - председател на Общинския съвет в Цариброд в предаването “Радиокафе”. През следващите десетилетия най-голямото предизвикателство ще бъде как младите хора да останат в Цариброд, за да живеят, а и по-възрастните хора да не заминават за София или Западна Европа, а да останат тук ,..

публикувано на 18.01.19 в 18:37

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях и да пътуват с винетни стикери. Основният аргумент против тол системата е, че четири месеца преди стартирането й превозвачите нямат яснота за това колко ще им струва и как ще се отрази на крайната цена за потребителите. Договорите за обществен превоз са сключени основно по реда на ЗОП и са с..

публикувано на 18.01.19 в 18:07

Отново отчетоха фини прахови частици в столични квартали

Няколко пъти над нормата беше нивото на фините прахови частици в отделни райони на София тази сутрин. Високи нива са били измерени в столичните квартали „Младост”, „Павлово”, „Хиподрума” и „Дружба”. От Столичната община съобщиха, че през деня няма да бъде пускан „зелен билет” за градския транспорт. Аз и целият екип следим много внимателно данните...

публикувано на 18.01.19 в 17:29

15 български паралелки в гимназията в Цариброд

Снежана Симеонова, директор на гимназията "Св. св. Кирил и Методий" в Цариброд, бе гост в неделното ни "Радиокафе", когато пък ние гостувахме в Цариброд. Снежана Симеонова е завършила българска филология в Софийския университет и е оторизиран преводач. Директор на гимназията е от 2003 г., а учениците, които са 247, са разпределени в 15 паралелки - 8..

публикувано на 18.01.19 в 16:51

Специално внимание към децата на "Боровец" за Световния ден на снега

На 19 януари "Боровец" ще отпразнува Световния ден на снега. Организаторите са предвидили безплатни уроци по ски и сноуборд за деца, игри, музика и забавления за цялото семейство. Детските лифт карти ще бъдат на символична цена от 1 лев, съобщи Александра Айвазова от "Бороспорт". Ски легендата Петър Попангелов ще даде ценни съвети на всички..

публикувано на 18.01.19 в 16:40