Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Бронзовата къща "оживява" срещу Царския дворец

Бронзовата къща
Снимка: СГХГ
Преди по-малко от година - през месец юни 2017 г., в Софийската градска художествена галерия беше представен проектът Бронзовата къща, чийто автор е българо-австрийският скулптор Пламен Деянофф. Това е най-голямата скулптура-сграда в света, произведена изцяло и само от масивен бронз. Висока е 14 м., а основата й е с размери 7 х 7 м. Състои се от повече от 1 000 ръчно отлети и обработени масивни бронзови елемента.

След обществено обсъждане и гласуване от Столичния общински съвет, беше взето решение Бронзовата къща да бъде монтирана на мястото на бившия мавзолей срещу Царския дворец (Националната галерия).

Според първоначалните намерения сградата трябваше да бъде издигната до края на 2017 г. - началото на 2018 г. - със стартирането на българското председателство на Съвета на ЕС и последващото поемане на тази роля от Австрия, където авторът на инсталацията живее и работи. 

Бронзовата къща е най-мащабният и известен проект на Пламен Деянофф. Получил е подкрепата на известни спонсори от различни европейски страни, обединени от идеята за свързаността на общите европейски корени и съвременното трансгранично изкуство. Сред институциите, които стоят зад проекта, са и Федералното канцлерство, Австрийското посолство в София, Министерството на българското председателство на ЕС, общините на Виена и София, както и Столичната градската галерия и Музеят за съвременно изкуство "Кунстхалле" във Виена.

Преди дни директорът на Виенския музей Николаус Шафхаузен беше в София. На въпроса: Защо ръководеният от него музей подкрепя проекта на Пламен Деянофф, Шафхаузен поясни, че музеят за Съвременно изкуство (австрийско и чуждо) се интересува не само от биографията на авторите, които представя, но и от изкуството, което правят те. Такъв е случаят и с Пламен.

Пламен е представител на неговото, но и на моето поколение. Познаваме се от 25 години. Всъщност той е интересен заради своята двойна идентичност. От една страна е българин, но от дълги години живее в Австрия и по метафоричен начин предава всичко това в своята работа, казва Николаус Шафхаузен.

Като директор работата ми е многопластова. Аз не се интересувам само от конкретния проект, а от цялостното творчество на автора. В много страни авторите създават произведения, насочени към местния пазар, докато Пламен отправя погледа си и навън, като коментира ролята на изкуството в общественото пространство, роля, която не е никак лесна, допълва директорът на Виенския музей.

Самият Пламен Деянофф е благодарен на всички, които работят за реализирането на проекта му на площад " Княз Александър Първи". По думите му, всички елементи на къщата са изработени и са тук. Въпрос на време е да се пристъпи към монтирането.

При добро стечение на обстоятелствата очакванията на Пламен Деянофф за евентуалното откриване на Бронзовата къща са за края на май или началото на месец юни. За да бъде оживено пространството в Бронзовата къща, Пламен Деяноф е помислил и върху програмата за откриването, а какви неговите идеи - чуйте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

И неспециалист може да спаси човек като своевременно му рестартира сърцето

Днес е Международният ден на рестартирането на сърцето, който се провежда за популяризиране значението на сърдечния масаж, изкуственото дишане и използването на автоматичен външен дефибрилатор от немедицински лица за спасяването на живот. У нас по инициатива на специалисти по спешна медицина, кардиолози, студентски и други младежки..

публикувано на 16.10.18 в 15:42

Майкъл Маккел: Вярвам, че младите таланти трябва да се подкрепят

Известният британски актьор Майкъл Маккел гостува в "Радиоприемница" днес .Той е член на  международното жури на кино-литературния фестивал „Синелибри“, но е в България и заради късометражния дебют на Станислава Айви „I know what you did”. Майкъл Маккел ни разказа, че е у нас малко повече от седмица и е много впечатлен от младия екип с който..

публикувано на 16.10.18 в 15:37

Започна Национална седмица на достъпа до добра храна

За първи път у нас се провежда Национална седмица на достъпа до добра храна, организирана в рамките на едноименната инициатива, която цели да се формират и подпомогнат устойчиви политики по темата. Форуми, дебати, открити кухни и срещи с производители са само част от събитията, а кулминацията е на 24 октомври, когато ще се състои национална..

публикувано на 16.10.18 в 15:32

Явор Веселинов: Предизвикателството в "Мост" бяха снимките в Лондон

Явор Веселинов е сценарист заедно с Жоро Тошев на документалния филм "Лив Улман - къщата на спомените". Прожекцията на кинотворбата отбелязва 100-годишнината от рождението на Ингмар Бергман, чиято муза и спътница в живота е иконата на норвежкото кино. Пред Радио София Явор Веселинов разказа за създаването на филма, разкривайки, че интервюто..

публикувано на 16.10.18 в 15:07

Кметът на "Овча купел": Предстои цялостно преасфалтиране на ул. "Народно хоро" до две години

Тази седмица в предаването "Вашият глас" ни потърсиха част от живеещите на тази улица с молба да има съдействаме в диалога им с район "Овча купел".  Преди около месец ВиК тръбите на ул. "Народно хоро", в участъка около ул. "Крушовски връх", са подменени. След ремонта павираната настилка е върната на мястото си, а между паветата е засипано с така..

публикувано на 16.10.18 в 14:10