Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Бронзовата къща "оживява" срещу Царския дворец

Бронзовата къща
Снимка: СГХГ
Преди по-малко от година - през месец юни 2017 г., в Софийската градска художествена галерия беше представен проектът Бронзовата къща, чийто автор е българо-австрийският скулптор Пламен Деянофф. Това е най-голямата скулптура-сграда в света, произведена изцяло и само от масивен бронз. Висока е 14 м., а основата й е с размери 7 х 7 м. Състои се от повече от 1 000 ръчно отлети и обработени масивни бронзови елемента.

След обществено обсъждане и гласуване от Столичния общински съвет, беше взето решение Бронзовата къща да бъде монтирана на мястото на бившия мавзолей срещу Царския дворец (Националната галерия).

Според първоначалните намерения сградата трябваше да бъде издигната до края на 2017 г. - началото на 2018 г. - със стартирането на българското председателство на Съвета на ЕС и последващото поемане на тази роля от Австрия, където авторът на инсталацията живее и работи. 

Бронзовата къща е най-мащабният и известен проект на Пламен Деянофф. Получил е подкрепата на известни спонсори от различни европейски страни, обединени от идеята за свързаността на общите европейски корени и съвременното трансгранично изкуство. Сред институциите, които стоят зад проекта, са и Федералното канцлерство, Австрийското посолство в София, Министерството на българското председателство на ЕС, общините на Виена и София, както и Столичната градската галерия и Музеят за съвременно изкуство "Кунстхалле" във Виена.

Преди дни директорът на Виенския музей Николаус Шафхаузен беше в София. На въпроса: Защо ръководеният от него музей подкрепя проекта на Пламен Деянофф, Шафхаузен поясни, че музеят за Съвременно изкуство (австрийско и чуждо) се интересува не само от биографията на авторите, които представя, но и от изкуството, което правят те. Такъв е случаят и с Пламен.

Пламен е представител на неговото, но и на моето поколение. Познаваме се от 25 години. Всъщност той е интересен заради своята двойна идентичност. От една страна е българин, но от дълги години живее в Австрия и по метафоричен начин предава всичко това в своята работа, казва Николаус Шафхаузен.

Като директор работата ми е многопластова. Аз не се интересувам само от конкретния проект, а от цялостното творчество на автора. В много страни авторите създават произведения, насочени към местния пазар, докато Пламен отправя погледа си и навън, като коментира ролята на изкуството в общественото пространство, роля, която не е никак лесна, допълва директорът на Виенския музей.

Самият Пламен Деянофф е благодарен на всички, които работят за реализирането на проекта му на площад " Княз Александър Първи". По думите му, всички елементи на къщата са изработени и са тук. Въпрос на време е да се пристъпи към монтирането.

При добро стечение на обстоятелствата очакванията на Пламен Деянофф за евентуалното откриване на Бронзовата къща са за края на май или началото на месец юни. За да бъде оживено пространството в Бронзовата къща, Пламен Деяноф е помислил и върху програмата за откриването, а какви неговите идеи - чуйте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Семейни констелации - удачен метод за бързо определяне на критичните места

В предаването "Контрасти" ви разказахме подробно за терапевтичния метод "Семейни констелации", известен също като фамилни или системни констелации. Какво представлява тази терапия, как действа, за какво е приложима и колко време е нужно, за да се постигне желаният резултат, разясни психотерапевтът Божидар Цендов . Методът е разработен от немския..

публикувано на 21.04.18 в 11:05

Тайланд - кристални плажове, плаващи пазари и екзотика

Тайланд е земя на красотата и богатата култура. Това е най-популярната туристическа дестинация в Югоизточна Азия. Там се намират едни от най-красивите кристално сините плажове. Там са и едни от най-луксозните хотели в света. Въпреки силния туристически поток, Тайланд запазва своята идентичност. Гневът не се толерира в Тайланд. Хората са..

публикувано на 21.04.18 в 10:00
Архитектурно-музеен резерват „Царевец”, Велико Търново

Около 9 милиона души са посетили България през изминалата година

Близо 9 милиона души са посетили България за изминалата година. Това е със 7 % повече от 2016 г., а приходите от туризъм възлизат на 8 милиарда лева. Това каза зам.-министърът на туризма Любен Кънчев, който откри международната кръгла маса „Културен туризъм“. Форумът е включен в програмата на 15-ото Международно туристическо изложение „Културен..

публикувано на 21.04.18 в 09:30

Miry се изправя срещу вътрешните си демони в песента си "Inner Demons"

Мирян Костадинов - Miry се изправя срещу вътрешните си демони в новата си песен "Inner Demons" и видеото към нея. Един от най-обещаващите български рок музиканти пише песента, докато следва "Изящно изкуство и дизайн" в Англия. Там той чува за популярно сред британските музиканти предизвикателство: всеки ден да пише по една песен, независимо..

публикувано на 20.04.18 в 18:36

Неизползваните средства от здравния пакет да покриват протезирането на пациентите

Пациентите да могат да ползват пакета, заплащан от НЗОК, за стоматологична услуга и лечение, от което се нуждаят. Това предложи президентът на Българската академия по естетична стоматология проф. Христо Кисов. Според него, ако през дадена година пациентът не е имал нужда от лечение, неизползваните от полагащите му се средства трябва да се натрупват в..

публикувано на 20.04.18 в 17:36