Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Бронзовата къща "оживява" срещу Царския дворец

Бронзовата къща
Снимка: СГХГ
Преди по-малко от година - през месец юни 2017 г., в Софийската градска художествена галерия беше представен проектът Бронзовата къща, чийто автор е българо-австрийският скулптор Пламен Деянофф. Това е най-голямата скулптура-сграда в света, произведена изцяло и само от масивен бронз. Висока е 14 м., а основата й е с размери 7 х 7 м. Състои се от повече от 1 000 ръчно отлети и обработени масивни бронзови елемента.

След обществено обсъждане и гласуване от Столичния общински съвет, беше взето решение Бронзовата къща да бъде монтирана на мястото на бившия мавзолей срещу Царския дворец (Националната галерия).

Според първоначалните намерения сградата трябваше да бъде издигната до края на 2017 г. - началото на 2018 г. - със стартирането на българското председателство на Съвета на ЕС и последващото поемане на тази роля от Австрия, където авторът на инсталацията живее и работи. 

Бронзовата къща е най-мащабният и известен проект на Пламен Деянофф. Получил е подкрепата на известни спонсори от различни европейски страни, обединени от идеята за свързаността на общите европейски корени и съвременното трансгранично изкуство. Сред институциите, които стоят зад проекта, са и Федералното канцлерство, Австрийското посолство в София, Министерството на българското председателство на ЕС, общините на Виена и София, както и Столичната градската галерия и Музеят за съвременно изкуство "Кунстхалле" във Виена.

Преди дни директорът на Виенския музей Николаус Шафхаузен беше в София. На въпроса: Защо ръководеният от него музей подкрепя проекта на Пламен Деянофф, Шафхаузен поясни, че музеят за Съвременно изкуство (австрийско и чуждо) се интересува не само от биографията на авторите, които представя, но и от изкуството, което правят те. Такъв е случаят и с Пламен.

Пламен е представител на неговото, но и на моето поколение. Познаваме се от 25 години. Всъщност той е интересен заради своята двойна идентичност. От една страна е българин, но от дълги години живее в Австрия и по метафоричен начин предава всичко това в своята работа, казва Николаус Шафхаузен.

Като директор работата ми е многопластова. Аз не се интересувам само от конкретния проект, а от цялостното творчество на автора. В много страни авторите създават произведения, насочени към местния пазар, докато Пламен отправя погледа си и навън, като коментира ролята на изкуството в общественото пространство, роля, която не е никак лесна, допълва директорът на Виенския музей.

Самият Пламен Деянофф е благодарен на всички, които работят за реализирането на проекта му на площад " Княз Александър Първи". По думите му, всички елементи на къщата са изработени и са тук. Въпрос на време е да се пристъпи към монтирането.

При добро стечение на обстоятелствата очакванията на Пламен Деянофф за евентуалното откриване на Бронзовата къща са за края на май или началото на месец юни. За да бъде оживено пространството в Бронзовата къща, Пламен Деяноф е помислил и върху програмата за откриването, а какви неговите идеи - чуйте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотозащитата през лятото ни пази от слънчева алергия, пигментни петна и от рак

През лятото са необходими по-специални грижи за кожата, за да се чувстваме добре. Много от проблемите и кожните заболявания обичат лятото и се повлияват положително от слънцето. Някой хора обаче получават обрив след излагане на слънчевите лъчи. За други високите температури са свързани с обилно потене, а със свалянето на затворените обувки, идва и..

публикувано на 21.07.18 в 13:15

"Екстрийм Арт - Своге 2018" вдига адреналина

"Екстрийм Арт - Своге 2018" ще се проведе на 29 юли по скалните венци на Стара планина.  Целта на инициативата е по атрактивен начин да се привлече вниманието на жителите и гостите на Своге към активния спорт и забавленията на открито, да се покаже красотата, културната история и възможностите за отдих и туризъм в района.  Степента на екстремност..

публикувано на 21.07.18 в 10:00

"Mamma Mia! Отново заедно" в кината от днес

"Mamma Mia! Отново заедно" - продължението на един от най-забележителните мюзикъли на десетилетието e вече факт и у нас. 29 годишната  Лили Джеймс (звездата от "Пепеляшка" и "Зад волана") ще бъде в светлината на прожекторите като младата Дона, а Мерил Стрийп, Пиърс Броснан, Стелан Скарсгард и Колин Фърт отново ще радват киноманите с невероятното си..

публикувано на 20.07.18 в 17:33

АРЕ да се образоваме

Новият социално-образователен проект "Апетит за образователна промяна" стартира със събития, свързани с развитието на децата извън училище. Програмата е насочена към ученици от 4 до 10 клас, като целта е да се създаде среда, в която да се до обогатяват вече придобитите в училище знания и умения с помощта на практическо обучение.  Първата серия от събития..

публикувано на 20.07.18 в 17:05

Боклукът няма място в планината

Планината е място, където да отидем на разходка, на излет, да спортуваме, да се срещнем с приятели, да се насладим на невероятно чист въздух, тишина и спокойствие.  В последните години, обаче, планината се превръща и в място, където да караме кола, да палим огън, да изхвърляме боклука си в импровизираните кошчета около хижите и по екопътеките, или ако..

публикувано на 20.07.18 в 14:50