Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Държим първенството в Европа по заболяемост от кучешка тения

Домашният месодобив и недобросъвестните стопани на кучета са сред основните причини за разпространението на паразитите
Тази седмица в предаването "Вашият глас" се опитахме да разберем до какви последствия може да доведе недобросъвестното поведение на стопани на домашни любимци. С екипа ни се свърза нашата слушателка Мария Станимирова, която се оплака, че тревните площи пред Детска градина №19 „Света София“ се използват за разходка на домашни любимци. Някои от собствениците, обаче, не желаят да почистват след своите питомците. Мария казва, че няколко пъти се е стигало до пререкания между нея и недобросъвестните стопани, но последствия няма. 

Нашият екип предприе разходка из столичните паркове и градини и след това, което видяхме, се оказа, че за много стопани почистването е досадно и ненужно задължение. Какви последствия обаче може да има подобна липса на хигиена върху здравето на столичани?

Обърнахме се към д-р Румен Харизанов от Националния център по заразни и паразитни болести, който сподели тревожния факт, че България държи първото място в Европа по заболяемост от кучешка тения. Той посочи, че заразяването на домашните любимци с паразитите става, когато те консумират заразено месо, което най-често се случва там, където има домашен месодобив и опаразитените органи от закланото животно биват изхвърлени на неподходящи за целта места. Когато кучето стане приемник, започва да изхвърля заедно с фекалиите си яйцата на тенията. Така, когато тези фекалии не бъдат почистени след кучето, има реална опасност яйцата на паразита да попаднат по плодовете и зеленчуците, които консумираме. Опасността е по-голяма при малките деца, които нямат все още изградени хигиенни навици и често посягат към плодовете и зеленчуците, без да ги измият, или не мият ръцете си веднага след посещение в парка. 

Д-р Харизанов поясни, че коварното при това заболяване е, че то протича безсимптомно за дълъг период от време, лечението е инвазивно и може да доведе до нетрудоспособност на заболелия, в някои случаи до инвалидизация, а понякога може да има и  летален изход. Ако домашното куче е обезпаразитено, този процес бива прекъснат, но за съжаление, според д-р Харизанов няма официална статистика колко от домашните кучета се обезпаразитяват редовно и колко не.

Свързахме се и с д-р Пърлев от Столичния инспекторат, който ни обясни, че когато станем свидетели на стопани, които не почистват екскрементите на кучето си, можем да сигнализираме за недобросъвестно поведение на телефон 02/ 987 55 55, а по сигнала ще бъде извършена проверка. Собствениците, които не почистват, подлежат на санкция, а инспекторите работят и със снимков материал.

Оказа се, че всъщност повечето сигнали са от граждани, тъй като служителите, които охраняват парковете, не подават сигнали към Столичния инспекторат за нарушители и инспекторите разчитат на съдействието на добросъвестни софиянци.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл. 

Ако и вие имате неразрешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл: glas@bnr.bg, или на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите вашето име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 10 променени детски площадки и подобрен диалог между гражданите и местните власти

Инициативата „Безопасни детски площадки“ навърши две години и нейните създатели организираха чудесен детски празник в Княжеската градина. Там беше и пътуващото ни „Радиокафе“. Ето какво разказа Мая Цанева, която е съосновател на инициативата, която от 6 месеца вече има официален статут на сдружение. Започваме разговора от това, на което са се..

публикувано на 16.07.18 в 17:20

Арт ваканция на Витоша с музика и кино

Арт ваканция на Витоша се завръща за четвърта поредна година в три области на изкуството - рисуване, кино и музика. В сезона, в който родителите се чудят кой ще се грижи за децата по време на ваканцията, едно от най-добрите решения са летните групови занимания.  Малките творци от 5 до 16 годишна възраст ще се потопят в света на изкуствата за..

публикувано на 16.07.18 в 16:28

"Павилион 19" - между изкуството и интеграцията

Артисти, терапевти и учители работят с деца, които обитават Женския пазар в София, не ходят на училище и са на път да бъдат изключени от обществото. Те са на възраст между 5 и 18 години и са с разнообразен произход. Проектът се нарича „Павилион 19: Между хората и културите“ и е подкрепен от Столичната община. Създаден като проект за работа с..

публикувано на 16.07.18 в 15:08

Оригинални експонати и 3D възстановки в бъдещия археологически парк "Слатина"

Посетителски център с 3-D възстановки и оригинални експонати от разкопките на раннонеолитното селище „Слатина“ ще заработи от следващата есен при самия обект, заяви зам.-кметът по културата в Столичната община доц. д-р Тодор Чобанов . Той допълни, че ще се обособи археологически парк по подобие на „Западната порта“, в близост до католическата..

публикувано на 16.07.18 в 15:40

180° търси най-добрия късометражен ням филм

За пета поредна година от 21 до 27 юли фестивалът "180° - лаборатория за иновативно изкуство" ще разнообрази културния живот на столицата. Артисти от цял свят ще се съберат в София и ще работят заедно в рамките на седмица, за да изпробват своите иновативни идеи. До 18 юли пък е крайният срок, в който всеки желаещ може да се включи в конкурса за..

публикувано на 16.07.18 в 12:43