Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Държим първенството в Европа по заболяемост от кучешка тения

Домашният месодобив и недобросъвестните стопани на кучета са сред основните причини за разпространението на паразитите

Тази седмица в предаването "Вашият глас" се опитахме да разберем до какви последствия може да доведе недобросъвестното поведение на стопани на домашни любимци. С екипа ни се свърза нашата слушателка Мария Станимирова, която се оплака, че тревните площи пред Детска градина №19 „Света София“ се използват за разходка на домашни любимци. Някои от собствениците, обаче, не желаят да почистват след своите питомците. Мария казва, че няколко пъти се е стигало до пререкания между нея и недобросъвестните стопани, но последствия няма. 

Нашият екип предприе разходка из столичните паркове и градини и след това, което видяхме, се оказа, че за много стопани почистването е досадно и ненужно задължение. Какви последствия обаче може да има подобна липса на хигиена върху здравето на столичани?

Обърнахме се към д-р Румен Харизанов от Националния център по заразни и паразитни болести, който сподели тревожния факт, че България държи първото място в Европа по заболяемост от кучешка тения. Той посочи, че заразяването на домашните любимци с паразитите става, когато те консумират заразено месо, което най-често се случва там, където има домашен месодобив и опаразитените органи от закланото животно биват изхвърлени на неподходящи за целта места. Когато кучето стане приемник, започва да изхвърля заедно с фекалиите си яйцата на тенията. Така, когато тези фекалии не бъдат почистени след кучето, има реална опасност яйцата на паразита да попаднат по плодовете и зеленчуците, които консумираме. Опасността е по-голяма при малките деца, които нямат все още изградени хигиенни навици и често посягат към плодовете и зеленчуците, без да ги измият, или не мият ръцете си веднага след посещение в парка. 

Д-р Харизанов поясни, че коварното при това заболяване е, че то протича безсимптомно за дълъг период от време, лечението е инвазивно и може да доведе до нетрудоспособност на заболелия, в някои случаи до инвалидизация, а понякога може да има и  летален изход. Ако домашното куче е обезпаразитено, този процес бива прекъснат, но за съжаление, според д-р Харизанов няма официална статистика колко от домашните кучета се обезпаразитяват редовно и колко не.

Свързахме се и с д-р Пърлев от Столичния инспекторат, който ни обясни, че когато станем свидетели на стопани, които не почистват екскрементите на кучето си, можем да сигнализираме за недобросъвестно поведение на телефон 02/ 987 55 55, а по сигнала ще бъде извършена проверка. Собствениците, които не почистват, подлежат на санкция, а инспекторите работят и със снимков материал.

Оказа се, че всъщност повечето сигнали са от граждани, тъй като служителите, които охраняват парковете, не подават сигнали към Столичния инспекторат за нарушители и инспекторите разчитат на съдействието на добросъвестни софиянци.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл. 

Ако и вие имате неразрешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл: glas@bnr.bg, или на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите вашето име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Осем случая на физическа агресия срещу медици само от началото на годината

Осем случая на физическа агресия срещу медици в Центровете за спешна помощ са регистрирани само от началото на годината. 114 са случаите на вербална агресия, отчитат от Министерството на здравеопазването. 34 са нападенията над лекари в лечебните заведения, случаите на проявена агресия са общо над 220. Ефективните присъди за нападателите обаче са само две..

публикувано на 19.02.19 в 16:28

Жители на Горубляне скептични за строителството на отсечката от АМ "Тракия" до "Младост"

В днешното издание на "Вашият глас" говорихме за Околовръстния път на София от между АМ "Тракия" и ж.к. "Младост". След няколко запитваня от наши слушатели за въпросната отсечка, решихме да поставим темата пред Агенция "Пътна инфраструктура".  С предаването се свърза Цветелина Иванова, която от години живее в Горубляне. Нашата слушателка разказва, че..

публикувано на 19.02.19 в 16:16

Мобилен кабинет за поставяне на ваксини срещу морбили ще заработи от утре в кв. "Христо Ботев"

Столичната регионална здравна инспекция ще разположи от утре мобилен кабинет в кв. "Христо Ботев", където ще бъдат поставяни ваксини срещу морбили на всички деца с пропуски в имунизациите.  Припомняме, че Столичната регионална здравна инспекция съобщи за два случая - майка на 19 години и детето ѝ на 2 години, които са от квартала. Те, заедно с 9-месечно..

публикувано на 19.02.19 в 16:00

Представители от 25 държави на изложението "Световно образование"

Представители на повече от 70 образователни институции ще очакват посетителите на изложението "Световно образование" в София.  Форумът ще се състои на 23 и 24 февруари (събота и неделя) в зала 3 на НДК, от 10:00 до 17:00 ч. Изложението е насочено към българските кандидат-студенти, които са избрали да продължат образованието си в чужбина...

публикувано на 19.02.19 в 15:44

Столичната община за първи път ще финансира млади предприемачи

Столичната община за първи път ще финансира млади предприемачи „Акселератор Стартъп София“ е новата програма на Столичната община за ускорен достъп до финансиране на иновативни, стартиращи и социални предприемачи на територията на общината. Чрез акселератора, Столична община ще подпомогне до 15 фирми на млади предприемачи, предимно жени до 35 години..

публикувано на 19.02.19 в 15:22

Алек Кирев с първи акустичен албум

Един експеримент се превръща в акустично пътешествие, което завършва с нов албум. Алек Кирев е вокалист на група „Немо“, автор на част от текстовете на песните на бандата и самоук талант в музикалното изкуство. Съвсем скоро той издаде и първия си акустичен албум "Да или не". Освен всичко останало, той се занимава и с програмиране, макар и да признава,..

публикувано на 19.02.19 в 14:43

Велика Стоева: Чипровският килим е стока за ценители

Поредицата, посветена на българските занаяти, днес в Радиоприемница ни среща с майстора на чипровски килими Велика Стоева. Най-старото сведение за текстилна килимена орнаментика в България датира от края на ХІ в. По българските земи килимарството достига своя разцвет през епохата на Възраждането (ХVІІІ – XIX в.). Славата за килимарски..

публикувано на 19.02.19 в 14:37