Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Държим първенството в Европа по заболяемост от кучешка тения

Домашният месодобив и недобросъвестните стопани на кучета са сред основните причини за разпространението на паразитите
Тази седмица в предаването "Вашият глас" се опитахме да разберем до какви последствия може да доведе недобросъвестното поведение на стопани на домашни любимци. С екипа ни се свърза нашата слушателка Мария Станимирова, която се оплака, че тревните площи пред Детска градина №19 „Света София“ се използват за разходка на домашни любимци. Някои от собствениците, обаче, не желаят да почистват след своите питомците. Мария казва, че няколко пъти се е стигало до пререкания между нея и недобросъвестните стопани, но последствия няма. 

Нашият екип предприе разходка из столичните паркове и градини и след това, което видяхме, се оказа, че за много стопани почистването е досадно и ненужно задължение. Какви последствия обаче може да има подобна липса на хигиена върху здравето на столичани?

Обърнахме се към д-р Румен Харизанов от Националния център по заразни и паразитни болести, който сподели тревожния факт, че България държи първото място в Европа по заболяемост от кучешка тения. Той посочи, че заразяването на домашните любимци с паразитите става, когато те консумират заразено месо, което най-често се случва там, където има домашен месодобив и опаразитените органи от закланото животно биват изхвърлени на неподходящи за целта места. Когато кучето стане приемник, започва да изхвърля заедно с фекалиите си яйцата на тенията. Така, когато тези фекалии не бъдат почистени след кучето, има реална опасност яйцата на паразита да попаднат по плодовете и зеленчуците, които консумираме. Опасността е по-голяма при малките деца, които нямат все още изградени хигиенни навици и често посягат към плодовете и зеленчуците, без да ги измият, или не мият ръцете си веднага след посещение в парка. 

Д-р Харизанов поясни, че коварното при това заболяване е, че то протича безсимптомно за дълъг период от време, лечението е инвазивно и може да доведе до нетрудоспособност на заболелия, в някои случаи до инвалидизация, а понякога може да има и  летален изход. Ако домашното куче е обезпаразитено, този процес бива прекъснат, но за съжаление, според д-р Харизанов няма официална статистика колко от домашните кучета се обезпаразитяват редовно и колко не.

Свързахме се и с д-р Пърлев от Столичния инспекторат, който ни обясни, че когато станем свидетели на стопани, които не почистват екскрементите на кучето си, можем да сигнализираме за недобросъвестно поведение на телефон 02/ 987 55 55, а по сигнала ще бъде извършена проверка. Собствениците, които не почистват, подлежат на санкция, а инспекторите работят и със снимков материал.

Оказа се, че всъщност повечето сигнали са от граждани, тъй като служителите, които охраняват парковете, не подават сигнали към Столичния инспекторат за нарушители и инспекторите разчитат на съдействието на добросъвестни софиянци.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл. 

Ако и вие имате неразрешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл: glas@bnr.bg, или на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите вашето име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Освободете тротоарите" търси трайно решение срещу безразборното паркиране

В началото на учебната година Сдружение "Безопасни детски площадки" предприе кампания "Освободете тротоарите", чиято цел е да се потърси трайно решение против неправилно паркирани автомобили по тротоарите около училищата и детските градини. Мая Цанева и Доротея Божич от сдружението посочиха пред Радио София, че много граждани предприемат..

публикувано на 19.09.18 в 10:52
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Искаме да направим един голям подарък на софийската публика

Софийската филхармония започва юбилейния си 90-ти сезон на 21 септември в 19 часа, в Зала "България" с тематичния цикъл „Руски приказки“. Програмата включва две знакови произведения на руския романтизъм - Концерт за пиано № 2 и Симфония № 2 от Сергей Рахманинов. Директорът на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров каза пред Радио София,..

публикувано на 19.09.18 в 10:40
Кино

Накъде в София

ИЗЛОЖБА "Лунна нощ" на Чавдар Петров е третата изложба от поредицата "Българските художници днес" на Националната галерия. Откриването е днес от 18.00 ч. в "Квадрат 500", зала 19, съобщават от галерията. Изложбата включва творби, създадени през тази година, които отразяват много съкровен аспект от артистичната същност на автора - детската възхита..

публикувано на 19.09.18 в 08:48
Селфитата на форума са разрешени

Sofia Fashion Week 2018 стартира с представяне на български дизайнери

Тази седмица започна един от най-големите модни форуми в България - Sofia Fashion Week . В понеделник бяха представени колекции на млади български дизайнери. В следващите дни ще дефилират моделите на известни български и световни дизайнери, както и на известни фризьори и стилисти. На събитието беше и нашият репортер Лили Друмева, която направи..

публикувано на 18.09.18 в 19:35

Център за 1 млн. лева в район "Слатина" ще подкрепя 30 души с увреждания

Договор за изпълнение на проект за изграждане на „Център за подкрепа за лица с увреждания“ в София подписаха кметът Йорданка Фандъкова и заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. По проекта ще бъде създадена пилотна услуга „Център за подкрепа за лица с увреждания“. Ще бъде осигурена комплексна подкрепа чрез..

публикувано на 18.09.18 в 16:33