Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Държим първенството в Европа по заболяемост от кучешка тения

Домашният месодобив и недобросъвестните стопани на кучета са сред основните причини за разпространението на паразитите
Тази седмица в предаването "Вашият глас" се опитахме да разберем до какви последствия може да доведе недобросъвестното поведение на стопани на домашни любимци. С екипа ни се свърза нашата слушателка Мария Станимирова, която се оплака, че тревните площи пред Детска градина №19 „Света София“ се използват за разходка на домашни любимци. Някои от собствениците, обаче, не желаят да почистват след своите питомците. Мария казва, че няколко пъти се е стигало до пререкания между нея и недобросъвестните стопани, но последствия няма. 

Нашият екип предприе разходка из столичните паркове и градини и след това, което видяхме, се оказа, че за много стопани почистването е досадно и ненужно задължение. Какви последствия обаче може да има подобна липса на хигиена върху здравето на столичани?

Обърнахме се към д-р Румен Харизанов от Националния център по заразни и паразитни болести, който сподели тревожния факт, че България държи първото място в Европа по заболяемост от кучешка тения. Той посочи, че заразяването на домашните любимци с паразитите става, когато те консумират заразено месо, което най-често се случва там, където има домашен месодобив и опаразитените органи от закланото животно биват изхвърлени на неподходящи за целта места. Когато кучето стане приемник, започва да изхвърля заедно с фекалиите си яйцата на тенията. Така, когато тези фекалии не бъдат почистени след кучето, има реална опасност яйцата на паразита да попаднат по плодовете и зеленчуците, които консумираме. Опасността е по-голяма при малките деца, които нямат все още изградени хигиенни навици и често посягат към плодовете и зеленчуците, без да ги измият, или не мият ръцете си веднага след посещение в парка. 

Д-р Харизанов поясни, че коварното при това заболяване е, че то протича безсимптомно за дълъг период от време, лечението е инвазивно и може да доведе до нетрудоспособност на заболелия, в някои случаи до инвалидизация, а понякога може да има и  летален изход. Ако домашното куче е обезпаразитено, този процес бива прекъснат, но за съжаление, според д-р Харизанов няма официална статистика колко от домашните кучета се обезпаразитяват редовно и колко не.

Свързахме се и с д-р Пърлев от Столичния инспекторат, който ни обясни, че когато станем свидетели на стопани, които не почистват екскрементите на кучето си, можем да сигнализираме за недобросъвестно поведение на телефон 02/ 987 55 55, а по сигнала ще бъде извършена проверка. Собствениците, които не почистват, подлежат на санкция, а инспекторите работят и със снимков материал.

Оказа се, че всъщност повечето сигнали са от граждани, тъй като служителите, които охраняват парковете, не подават сигнали към Столичния инспекторат за нарушители и инспекторите разчитат на съдействието на добросъвестни софиянци.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл. 

Ако и вие имате неразрешен проблем с институциите в София и не знаете към кого да се обърнете, потърсете ни във фейсбук страницата на Радио София, на имейл: glas@bnr.bg, или на телефон 02/ 93 36 200. Не забравяйте да оставите вашето име и телефон за контакт. Ние ще се свържем с вас.


ВИЖТЕ ОЩЕ

2019 книги до началото на 2019 г. събират от Сдружението на градските читални

2019 книги до началото на 2019 г. - такава цел са си поставили от Сдружението на градските читални. Младите хора събират книги, които ще дарят на малки и големи библиотеки в цялата страна.  Основна цел на кампанията е да подкрепи обновяването на библиотечните колекции с детски книги на читалищните и общински библиотеки в страната и по този начин да..

публикувано на 20.11.18 в 16:44

Над 1 млн. литра гориво са спрени от продажба след проверки

Съставени са актове за малко над 1 млн. лв. от началото на годината и са спрени от продажба над 1 млн. литра гориво. 31 хиляди литра гориво са изтеглени от пазара само в рамките на интензивните проверки от началото на октомври. Това отчетоха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Проверки са извършени в 12 общини, а резултатите..

публикувано на 20.11.18 в 18:30

За ден София ще се превърне в пресечна точка на световните традиции

Само за ден столицата ни се превръща в пресечна точка на традициите на страните от цял свят, обединени от важни социалнозначими каузи. 60 ще бъдат чуждестранните щандове тази. На тях ще бъдат открити ръчно изработени продукти, сувенири, шедьоври от различни национални кухни, характерни облекла и разнообразна културна програма. Организатор е..

публикувано на 20.11.18 в 16:21
проф. Лъчезар Аврамов

Проф. Лъчезар Аврамов: И здравите, и раковите клетки имат защита срещу лекарства

Проф. Лъчезар Аврамов е директор на Института по електроника на БАН. Едно от основните направления на дейността на института е в областта на квантовата електроника. Тя включва както изследване на самата светлина като явление, така и взаимодействието й с материални среди, с човешкото тяло, химически активни вещества, които служат за лекарства. От..

публикувано на 20.11.18 в 16:06

Проверките на КЗП за коректността при намаленията продължават от Черния петък до светлата Коледа

Не всички намаления са реални и клиентите трябва да бъдат внимателни при покупката на стоки. Това посъветва председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в навечерието на Черния петък . Той допълни, че тепърва ще станат ясни конкретните понижени цени, тъй като към момента повечето от търговците обявяват с рекламни..

публикувано на 20.11.18 в 15:54