Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичните училища са готови за началото на учебната година

Снимка: БГНЕС
Столичните училища са готови за началото на учебната година. Демографската картина на София е изключително динамична. Почти всяка година, независимо от родените в града, броят на децата се увеличава с 1000-2000 бройки. Това обясни началникът на Регионалното управление на образованието в София - град Ваня Кастрева.
През миналата година първокласниците са били 12 583, а прогнозата за тази година, на базата на родените в града деца в четвърта група в детските градини, показва малък спад или около 12 089 ученика, въпреки това се очаква броят на първокласниците отново да бъде около 12 500, но точните данни ще са ясни след началото на учебната година.

За първа година се провежда политиката на уседналост при приема на деца в първи клас. За децата от първа група (тези с уседнали родители) още на първо класиране са обхванати 6 636 деца, от втора група са класирани 605 деца, от трета група са 10 074 деца. Четвъртата група, които не са свързани с конкретна прилежаща територия на училището, са 3 624 деца. Това показва, че всъщност прилежащата територия може би се нуждае от усъвършенстване. Спецификата на София-град предполага динамичност, защото имаме цели нови квартали, в които няма училищни сгради. В същото време има наситени с училищни сгради територии, в които няма много деца, които са подлежащи за постъпване в първи клас. Това обяснява и динамиката в обхвата на децата от различните групи.
Кастрева обясни, че за следващата учебна година отново ще се водят разговори с районните кметове, защото стриктното следване на административното деление не винаги отговаря на прилежащата територия на училището. Според Кастрева най-близката територия до местоживеенето на ученика има преимуществото, че създава позната среда за детето.

Според нея целодневното обучение е добро за развитието на децата, но за него е необходим едносменен режим, а в София от 278 училища, 167 или 65% от училищата, са на едносменен режим. Неудобството произтича от факта, че е необходима подходяща материалн база, която да позволи да се смени средата. Ако едно дете прекара 8 часа само в една класна стая, това ще бъде тягостно за него, обясни Кастрева.  

И тази година училището, където бяха приети учениците с най-висок бал, след матурите в VII клас, е Софийската математическа гимназия. На второ място е 91 Немска езикова гимназия, на трето място е 73 СУ с преподаване на чужди езици “Владислав Граматик“, а от професионалните училища на следващото място е ТУЕС, следва Испанската гимназия, както и Първа и втора английска езикова гимназия, а на осмо място е Френската езикова гимназия.  

Колкото и да бъдем прецизни, трудно можем да направим така, че да не закриваме паралелки, обясни Кастрева. Тя направи сравнение с миналата година, като посочи, че от обявените общо 385 паралелки за прием след завършено основно образование, на този етап са закрити 40 паралелки. Закриват се паралелки с най-различен профил. Трудно реализират профила си средни училища, които са в периферните райони на София. Трудно се преодолява тази тенденция да се търсят профили, които да дават основно обучение по чужди езици. И тази година се е превърнало в тенденция да се закриват повече като процент професионални гимназии, а от паралелките - подемно-транспортна техника, монтиране на пътно-транспортни съоръжения, електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника.

В София има недостиг от над 600 учители, но според последните данни - от началото на септември до момента, се търсят само 130 учители, които според Кастрева могат да бъдат намерени. Търсят се най-много начални учители, както и учители по математика, по чужди езици и по природни науки.

С нови програми започва учебната година за учениците от трети, седми и девети клас. Нов предмет ще има за учениците от трети клас - “Компютърно моделиране”. Този предмет е подготовка за изучаването на предмета “Информационни технологии” в пети клас. Предметът е свързан с опазване на дигиталната идентичност, условията за работа в дигитална среда, обясни Евгения Костадинова - директор на дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование” в Министерство на образованието и науката.
В трети клас има още един предмет “Технологии и предприемачество”, който не е нов, защото го има в учебния план и на първи и втори клас. Той идва на мястото на предмета “Труд и техника” като се набляга на ключови умения като инициативност, предприемчивост, отговорност. От тази година седмокласниците ще бъдат с изцяло нови учебни програми по всички предмети.

Националното външно оценяване (НВО) в края на седми клас вече ще измерва резултатите от наученото в целия етап на обучение от пети до седми клас. Промяната се прави, тъй като основното образование вече ще се получава след завършване на седми клас. Тъй като новата учебна програма не предвижда изучаване на линейни параметрични уравнения с едно неизвестно, линейни параметрични неравенства с едно неизвестно, нещо, което се е учило досега, и в НВО няма да има такива задачи. Относно НВО по Български език и литература и притеснението, че включването на произведения от пети и шести клас, тази година МОН ще проверява знанията по литература само върху текстовете, които се изучават в седми клас. През следващата година (тоест сегашните шестокласници) ще бъдат оценявани върху текстове от шести и седми клас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е да си шампион с поезия

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 26.04.24 в 12:12
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 10:56

Новите тротоари в район "Студентски" - най-предпочитаното място за паркиране

Стажант-репортерът на Радио София Димитър Георгиев попита гражданите на Район "Студентски", в частност от кв. "Дървеница" какво е тяхното мнение за текущите ремонти на тротоарите, има ли недостиг на паркоместа и къде паркират автомобилите. А ето какво беше тяхното мнение:

публикувано на 26.04.24 в 10:11
Ясен Русев

Район "Искър" ще посрещне лятото с нови тротоари

Как се развива инфраструктурата в Район "Искър" и как върви реновирането на тротоарите по заема, който е бил отпуснат от Столична община разказа Ясен Русев, кмет на района. По думите му както навсякъде в столицата подготовката за лятото тече с изграждането на тротоари. "Интересното е, че решихме да подходим малко по-холистично и в момента..

публикувано на 26.04.24 в 09:34

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, ориентиран от север. Максималните температури ще бъдат около 16° и 21°, за района..

публикувано на 26.04.24 в 07:15

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34