Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второ издание на фестивала под мотото: "Цаца, лимони, звезди"

"Джурджуна" или долче вита по царевски

Как една пианистка от Ташкент се оказа в морското ни градче

2
Снимка: Facebook/Община Царево
Фестивалът се провежда за втора година и си е съвсем местен, царевски. Миналата година се надявали да съберат около 600 човека, дошли обаче близо 3000 и три дни не искали да си ходят - това ни разказа кметът на Царево Иван Лапчев.
Тази година, на специално обновената сцена край морето, точно на 14 септември започва втората Джурджуна. За фестивала, но и за това как Царево приема чужденците, говорим с една дама, която ще участва във фестивала. Нищо, че е родена в Ташкент. Името й е Елена Припува, родителите ѝ са от Украйна, но "млади и ентусиазирани, заминават да строят отново Ташкент в края на 60-те, след голямото земетресение там". Това ми разказва Елена, с която се срещаме в центъра на Царево. Тя е тръгнала на репетиция с групата, с която ще свирят на фестивала. Именно в Ташкент тя среща своя съпруг, който е от Царево и така вече 30 години тя живее в морското градче. 
"Вече започнах да сънувам на български, така че не знам каква съм", смее се Елена. В Ташкент тя завършва Консерваторията като пианистка, тук в Царево също преподава пиано - и на местни деца, и на русначета. Децата й почти не говорят руски, само разбират, "но внучетата го влядеят перфектно". Но не е само пианото - Елена и съпругът и имат "малко ресторантче в стария квартал, с рибено меню - все пак съм в рибарско семейство. Опитват се да ме провокират да готвя ташкентски специалитети, но не се поддавам". Поддава се обаче на чара на Царево и много го обича. Местните не я приели веднага, а постепенно. "Всичко зависи от това какъв човек си и как подхождаш към хората и към това, което правиш". Иначе много е пътувала из България, най-много й харесва Велико Търново - "красив град, стари къщи, най-хубав български се говори, жените са най-хубави - нали са, както вие им казвате, болярки" - смее се Елена. София и се струва "суетна като Москва, нали е столица".
Като стигаме до "Джурджуна", тя много се оживява, разказва за историята на тези местни бардови песни, създадени в периода от 60-те до 90-те, комбинирайки елементи от "Бийтълс" и "Ролинг Стоунс" с местните мелодични традиции. Кметът на Царево, по чиято идея е създаден фестивала "Джурджуна", описва песните като "събрали всичко между Тони Димитрова и "Щурците"". Лидер на местните бардове е бил музикант, известен като Лорда, който обаче в един момент напуска България, след като се жени за скандинавка. Но "Джурджуна"-та и всичко около нея остават. Защото жителите на Царево го умеят това - да се веселиш на маса с приятели. Пък и "всеки трети местен може да свири на китара", както се оказва. Но групата, в която свири Елена, е професионална, в нея всичко се прави както трябва. А към местния репертоар са добавили няколко руски песни (от най-известните като "Поручик Галицин") и няколко гръцки (все пак тук гръцкото влияние си е силно, мнозина имат гръцки предци).
Така че - всички са добре дошли в петък, на 14-ти септември, на сцената край морето в Царево. За второто издание на фестивала "Джудржуна". Под мотото "Цаца, лимони, звезди". Как иначе!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55