Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Добрите обноски вървят ръка за ръка с другите уроци

Снимка: pixabay.com
Броени дни преди първия учебен ден родителите проверяват дали са купили всичко нужно за ученика вкъщи - нови тетрадки, моливи, учебници. Слагат всичко в раницата, но дали се сещат да сложат и добрите обноски? Първа Детска Академия за Добри Обноски в София ни помага да се справим с това. Няма по-хубаво начало на новата учебна година от едно изключително преживяване, трепетни емоции и полезен практически урок. 
Невена Басарова-Дичева, основател на Академията, подчертава, че всеки родител трябва да открие личния си подход, който е най-подходящ за детето вкъщи. 
Казва, че едно от нещата, на които учат децата в Академията, е смелостта - за да показват своята добрина, но и да намират баланса. Затова има и специална тема: "Кажи не любезно". 
Невена Басарова-Дичева допълва, че е против квалификацията "лошо дете" и че родителите трябва да правят разлика между личността на детето и поведението му в момента. Според нея е важно децата да се учат да отстояват себе си, да имат граници в поведението си, но и простор да се развиват. 
Няма как да бъде успешен човек, който е натискан още от дете и му се е казвало какво да прави", казва Невена. 
Първокласниците пък са натоварени със свръхочаквания от родителите си и със страха от неизвестното. Поради тази причина е добре родителите да си дадат сметка за стреса, който пада върху детето и да му задават по-интересни и различни въпроси за времето в училище, за да го провокират да сподели повече неща. 
Важно е да обясним на децата си, казва Невена, че няма как да се харесат на всички, но с всеки могат да намерят общ език, за да е успешна работата в екип, че освен училищните правила има и етични, че когато някой падне, му помагаш, а не му се надсмиваш... 
Целия урок с Невена Басарова-Дичева - чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Валери Цеков: Единственият начин да се опазим от грип е ваксинацията

Преди началото на есенно-зимния сезон специалисти и здравните власти отново призовават хората да се ваксинират срещу грип. Периодът до края на октомври е най-подходящ за това. Българското сдружение за иновативна медицина постави акцент върху темата с кръгла маса, проведена под патронажа на здравната комисия, с участието на всички ангажирани..

публикувано на 23.09.18 в 13:15

САЩ и Европа през погледа на един пътешественик

В "Турагент" ще ви запознаем с Ангел Георгиев - IT специалист, който живее в Испания от няколко години. Казва, че испанците усещат живота по много близък за него начин. В серия от срещи Олга Добрева ще ни представи пътешественика, стъпил на седемте континента до 37-ата си годишнина.  Всъщност, целта на Ангел е била да посети 7-те континента до..

публикувано на 23.09.18 в 10:05

Как се готви боб в Радуил

При гостуването на пътуващото ни "Радиокафе" в село Радуил (само на 8 километра от Боровец), имахме много колоритни срещи. Една от тях беше с Цветанка и Добринка - двете дами, които от 14 години приготвят 10-те казана боб, необходими за изхранване на гостите на ежегодния Фестивал на боба в селото. Те бяха първите ни гости, защото така и така бяха..

публикувано на 22.09.18 в 10:30

Бегачи на Витоша разпределят 6000 награден фонд

Петото издание на популярното планинско бягане "Витоша моята планина" ще се проведе тази неделя (на 23 септември) и ще е с внушителния награден фонд от 6000 лв. Сред организаторите и тази година са "Витоша ски", Сдружение "Маратон" и "София - Европейска столица на спорта". Материалните награди за томболата сред участниците са над 60. Участие може да..

публикувано на 22.09.18 в 10:25

Отбелязваме Международния ден на мира

С тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин в столицата Дружеството за ООН в България отбеляза Международния ден на мира.  Международният ден на мира - 21 септември, е обявен от ООН през 1981 г. с резолюция 36/67 и повторно приет през 2001 г. с резолюция 55/282. Тази година празникът е обвързан със седемдесетата годишнина от приемането на..

публикувано на 21.09.18 в 16:15