Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Добрите обноски вървят ръка за ръка с другите уроци

Снимка: pixabay.com
Броени дни преди първия учебен ден родителите проверяват дали са купили всичко нужно за ученика вкъщи - нови тетрадки, моливи, учебници. Слагат всичко в раницата, но дали се сещат да сложат и добрите обноски? Първа Детска Академия за Добри Обноски в София ни помага да се справим с това. Няма по-хубаво начало на новата учебна година от едно изключително преживяване, трепетни емоции и полезен практически урок. 
Невена Басарова-Дичева, основател на Академията, подчертава, че всеки родител трябва да открие личния си подход, който е най-подходящ за детето вкъщи. 
Казва, че едно от нещата, на които учат децата в Академията, е смелостта - за да показват своята добрина, но и да намират баланса. Затова има и специална тема: "Кажи не любезно". 
Невена Басарова-Дичева допълва, че е против квалификацията "лошо дете" и че родителите трябва да правят разлика между личността на детето и поведението му в момента. Според нея е важно децата да се учат да отстояват себе си, да имат граници в поведението си, но и простор да се развиват. 
Няма как да бъде успешен човек, който е натискан още от дете и му се е казвало какво да прави", казва Невена. 
Първокласниците пък са натоварени със свръхочаквания от родителите си и със страха от неизвестното. Поради тази причина е добре родителите да си дадат сметка за стреса, който пада върху детето и да му задават по-интересни и различни въпроси за времето в училище, за да го провокират да сподели повече неща. 
Важно е да обясним на децата си, казва Невена, че няма как да се харесат на всички, но с всеки могат да намерят общ език, за да е успешна работата в екип, че освен училищните правила има и етични, че когато някой падне, му помагаш, а не му се надсмиваш... 
Целия урок с Невена Басарова-Дичева - чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Специалисти правят демонстрации и отговарят на въпроси в "Академия за родители"

За родителството няма час в училище или в университета. А да си родител е радост, но и отговорност. Всяка майка и татко обаче, в хода на растежа на детето/децата си задават безброй въпроси, свързани с храненето, съня, здравето и възпитанието. Всъщност въпросите за детето възникват и притесняват още преди посещението в родилното отделение,..

публикувано на 21.02.19 в 10:56

Накъде в София

ИНОВАЦИИ На 21.02.2019 г. в Sofia Event Center, ще се проведе международния форум за иновации “Innovation Explorer”. Темата за юбилейното, пето, поредно издание на събитието е вдъхновена от научно-фантастичния сериал “Black Mirror” и модерната философия на Ювал Ноа Харари. Ще търси границите на възможностите на технологиите и хората и новите..

публикувано на 21.02.19 в 10:00

Лиана Димитрова с нова изложба и послание: Да рециклираме душата си

Галерия "Сердика" ще представи петата самостоятелна изложба на младата художничка Лиана Димитрова. Експозицията носи името "Recycle" и отваря врати в 18:30 часа в петък, 22 февруари. Техниките, които ще погалят очите на публиката, са абстрактно живописни, с леки съвременни акрилни техники, а посланието - отправено към вътрешния ни свят. „Cycle..

публикувано на 21.02.19 в 09:33

Защо е важно да пием вода

Тялото ни се състои от 70% вода, затова изключително важно за всички системи и метаболитни процеси, необходими за здравето и младостта ни, е да приемаме вода. В момента, когато устата ни пресъхне, означава, че вече сме дехидратирани.   Водата е абсолютно необходима за всеки жив организъм. Редовният прием на достатъчно количество течности е също толкова..

публикувано на 20.02.19 в 19:11

Търси се нов управител на защитеното жилище в с. Гурмазово

Община Божурище търси нов оператор, който да управлява защитеното жилище в с. Гурмазово, тъй като изтича договорът на настоящия доставчик на социалната услуга. В момента, в жилището са настанени младежи от 18 до 25 г., които са напуснали специализирани институции, нямат семейства или не получават подкрепа от близките си и които се нуждаят от помощ за..

публикувано на 20.02.19 в 17:15

"Бдителни родители" - кампания срещу онлайн заплахите срещу деца

На кръгла маса за безопасността на децата онлайн беше представена кампанията "Бдителни родители" на Института за социални дейности и практики, която обръща внимание на ключовата роля на родителите в закрилата на децата от заплахи в интернет. Мотото на кампанията е "Родителството е предизвикателство. Внимавай да не пропуснеш нещо". Посланията се..

публикувано на 20.02.19 в 16:44

Започна ремонтът на улица "6 септември"

Днес започна поставянето на металните огради за осигуряването на ремонта по улица „6 септември“, в участъка между улиците „Аксаков“ и „Славянска“. До средата на април се очаква да бъдат обновени пътните и тротоарни настилки. Ремонтът ще бъде извършен на два етапа. Първо ще се работи по пътното платно, което ще бъде с гранитни павета, а..

публикувано на 20.02.19 в 16:31