Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Добрите обноски вървят ръка за ръка с другите уроци

Снимка: pixabay.com
Броени дни преди първия учебен ден родителите проверяват дали са купили всичко нужно за ученика вкъщи - нови тетрадки, моливи, учебници. Слагат всичко в раницата, но дали се сещат да сложат и добрите обноски? Първа Детска Академия за Добри Обноски в София ни помага да се справим с това. Няма по-хубаво начало на новата учебна година от едно изключително преживяване, трепетни емоции и полезен практически урок. 
Невена Басарова-Дичева, основател на Академията, подчертава, че всеки родител трябва да открие личния си подход, който е най-подходящ за детето вкъщи. 
Казва, че едно от нещата, на които учат децата в Академията, е смелостта - за да показват своята добрина, но и да намират баланса. Затова има и специална тема: "Кажи не любезно". 
Невена Басарова-Дичева допълва, че е против квалификацията "лошо дете" и че родителите трябва да правят разлика между личността на детето и поведението му в момента. Според нея е важно децата да се учат да отстояват себе си, да имат граници в поведението си, но и простор да се развиват. 
Няма как да бъде успешен човек, който е натискан още от дете и му се е казвало какво да прави", казва Невена. 
Първокласниците пък са натоварени със свръхочаквания от родителите си и със страха от неизвестното. Поради тази причина е добре родителите да си дадат сметка за стреса, който пада върху детето и да му задават по-интересни и различни въпроси за времето в училище, за да го провокират да сподели повече неща. 
Важно е да обясним на децата си, казва Невена, че няма как да се харесат на всички, но с всеки могат да намерят общ език, за да е успешна работата в екип, че освен училищните правила има и етични, че когато някой падне, му помагаш, а не му се надсмиваш... 
Целия урок с Невена Басарова-Дичева - чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Запознайте се - Vanski

В ролята на “непознатия” влиза Иван Иванов-Vanski. Той е едва на 18 години, а вече има сериозни музикални постижения зад гърба си. През 2011-а печели правото да представя страната ни на детската Евровизия в Ереван, Армения и се класира на 8-о място. Младият изпълнител взима участие в предаванията „Големите надежди“ и „Гласът на България“ -..

публикувано на 21.11.18 в 18:16

До дни започва първият коледен базар в София

Коледните базари в София започват седмица преди началото на декември. Тази година събитието за ръчно изработени продукти - базар на изкуствата, ни изненадва и с ПредКоледно издание за ПредВидливите хора, които обичат да планират всичко до най-малкия детайл. Тази събота и неделя 24 и 25 ноември ще можем да разгледаме, а и да си купим всякакви джунджурии,..

публикувано на 21.11.18 в 16:35

Концертът "Виртуозите" - акцент в Новогодишния музикален фестивал

„Музиката е енергия“ е мотото на 32-ия новогодишен музикален фестивал, който ще се проведе от 5 декември до 1 януари в НДК. Той се посвещава на 70-а годишнина от рождението на композитора Емил Чакъров. Акцент в Новогодишния музикален фестивал в НДК е симфоничният концерт „Виртуозите“, който ще се състои на 14 декември в зала 1. Солисти са цигуларят..

публикувано на 21.11.18 в 16:20

Различните аспекти на българския език

На науката и постиженията е посветено предаването “Радиоприемница” тази седмица. Събеседници са учени от различни институти на Българската академия на науките. Акцентът днес е върху Института за български език към БАН, защото владеенето на езика ни е част от нашата идентичност и на фона на бързата глобализация, носител на отличителните характеристики на..

публикувано на 21.11.18 в 15:41

Децата на село - най-щастливи

Приятелският и семейният кръг са определящи за щастието на децата. Това показва национално представително проучване „Гласовете на децата“, проведено сред подрастващи, които са между  9 и 17 години, поръчано от УНИЦЕФ - България. Мнозинството от  децата - 81%, твърдят, че се чувстват щастливи, което е с цели 22 пункта повече от предходното изследване,..

публикувано на 21.11.18 в 15:16