Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Добрите обноски вървят ръка за ръка с другите уроци

Снимка: pixabay.com
Броени дни преди първия учебен ден родителите проверяват дали са купили всичко нужно за ученика вкъщи - нови тетрадки, моливи, учебници. Слагат всичко в раницата, но дали се сещат да сложат и добрите обноски? Първа Детска Академия за Добри Обноски в София ни помага да се справим с това. Няма по-хубаво начало на новата учебна година от едно изключително преживяване, трепетни емоции и полезен практически урок. 
Невена Басарова-Дичева, основател на Академията, подчертава, че всеки родител трябва да открие личния си подход, който е най-подходящ за детето вкъщи. 
Казва, че едно от нещата, на които учат децата в Академията, е смелостта - за да показват своята добрина, но и да намират баланса. Затова има и специална тема: "Кажи не любезно". 
Невена Басарова-Дичева допълва, че е против квалификацията "лошо дете" и че родителите трябва да правят разлика между личността на детето и поведението му в момента. Според нея е важно децата да се учат да отстояват себе си, да имат граници в поведението си, но и простор да се развиват. 
Няма как да бъде успешен човек, който е натискан още от дете и му се е казвало какво да прави", казва Невена. 
Първокласниците пък са натоварени със свръхочаквания от родителите си и със страха от неизвестното. Поради тази причина е добре родителите да си дадат сметка за стреса, който пада върху детето и да му задават по-интересни и различни въпроси за времето в училище, за да го провокират да сподели повече неща. 
Важно е да обясним на децата си, казва Невена, че няма как да се харесат на всички, но с всеки могат да намерят общ език, за да е успешна работата в екип, че освен училищните правила има и етични, че когато някой падне, му помагаш, а не му се надсмиваш... 
Целия урок с Невена Басарова-Дичева - чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Притесняваме ли се от хакери

Според премиера Борисов щом 20-годишен младеж е в състояние да хакне системата на държавна институция, значи образованието в страната става все по-добро.  Остава спорен въпросът дали, обаче, тези добре обучените младежи биха работили за киберсигурността на държавата, или, в зависимост от посоката, която ще изберат за развитие, трябва да се..

публикувано на 23.07.19 в 16:20
Луи Си Кей

Стендъп комикът Луи Си Кей обещава изненади в НДК

Един от най-великите стендъп комедианти - Луи Си Кей ( Louis C.K. ) ще гостува в зала 3 на НДК довечера. Той ще изнесе две представления - от 19.00 и 21.30 часа, а билетите за шоуто му са изчерпани преди месеци. Шесткратният носител на наградата "Еми" има над осем стендъп програми, между които „Shameless”, „Chewed Up”, "Hilarious", "Word - Live at..

публикувано на 23.07.19 в 16:12

Как България се качи на върха във футбола на маса

Момчетата от Българския национален отбор по футбол на маса представиха достойно България на световното първенство в Испания, завръщайки се като световни шампиони! Отдадеността, усърдните тренировки и нестихващият дух дадоха резултат и тази година българските лъвове успяха да наредят страната ни до едни от най-големите в този спорт. На световното..

публикувано на 23.07.19 в 15:59
Мария Бечева и Илия Учиков

На родопските песни на младата Мария Бечева и гайдаря Илия Учиков публиката затаява дъх

В „Ритъмът на лятото“ се пренасяме в Родопите, където младите хора продължават да растат и живеят с народната песен и нейната магия, въпреки технологичните времена, които владеят съвремието ни. Един от тези млади хора е 14-годишната Мария Бечева от Чепеларе, която през 2015 г. на Събора на народното творчество в Рожен космическата Валя..

обновено на 23.07.19 в 15:57

Група съмишленици връщат децата към спорта на открито

Да играеш в междублоковите пространства до късно вечер, бе ежедневие за много от нас. За днешните деца, обаче, такова поведение не е толкова присъщо. Затворени вкъщи, пред компютри или мобилни устройства и най-вече сами, те прекарват лятната си ваканция. Именно да промени този феномен, като покаже, че играта навън с приятели, може да бъде също толкова..

публикувано на 23.07.19 в 14:58

Chaz’n’Byanka с дебюта си "Което съм"

Най-новият музикален проект Chaz’n’Byanka предизвиква с дебютното си видео към песента „Което съм“. Само в рамките на 3 дни са запечатани някои от най-красивите и спиращи дъха кътчета на остров Лефкада. Слънчево, цветно, морско видео в комбинация със завладяващ музикален бийт, „Което съм“ дава гаранция за един от най-горещите тракове на лятото. Зад..

публикувано на 23.07.19 в 14:38
Иво Иванов

Студентският живот на едно друго поколение

Повечето от нас са слушали комичните историите на бащите си за казармата. В предаването на Радио София "Студентски град" се пренесохме малко назад във времето, а именно в периода на 80-те. Годините, през които родителите на днешното младо поколение са слушали Майкъл Джексън, "Куин" и "Бекстрийт бойс". Времето, в което учениците са чели „Война и мир“..

публикувано на 23.07.19 в 11:40