Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Възможна ли е диагностика без вземане на кръв или тъкани от пациента?

Молекулен компютър прави бърз скрининг на медицински състояния

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Възможно ли е диагностиката на различни състояния и заболявания да бъде извършвана без вземане на кръв или други манипулации върху пациента? Какви са постиженията на учените в тази област до момента? Отговорите търсим от доц. Николай Георгиев от Химикотехнологичния и металургичен университет в София, който в Европейската нощ на учените показа молекулно устройство и приложението му за бърз скрининг на медицински състояния, при които анализът не се провежда от лекар. Какво представлява молекулният компютър и как може да помогне в диагностиката и лечението на различни заболявания?

"За да можем да дефинираме какво е молекулен компютър, трябва да се обърнем към реалния компютър - устройство, което работи посредством нули и единици, използва булева логика (математичен език, основан на твърдението, че до всяка истина може да се стигне с въпроси, на които се отговаря с "да" или "не"). В молекулни устройства това се реализира, използвайки флуоресцентни(цветни) индикатори", обясни доц. Николай Георгиев.

СнимкаХимиците работят върху това как да бъде направен анализ на различни показатели на пациентите, не чрез инвазивни методи или вземане на кръв, а чрез молекулни устройства.  Ученият даде за пример разработено и вече влязло в употреба устройство - леща, поставена в окото, която може по всяко време да показва нивото на кръвната захар на пациента. Разчитането на нивата става в домашни условия чрез специално смартфон приложение. Методът се прилага от поне 5 години при диабетиците. Друго приложение разчита бебешки пелени, които оцветяват в различен цвят урината, ако организмът на бебето е обезводнен.

В момента доц. Георгиев работи по разработване на индикатори за газове във въздуха, които да показват дори минимални отклонения в нормите.  

Още за работата на молекулните устройства и за това как могат да бъдат помощници в диагностиката и лечението на пациентите, а и за предотвратяване на замърсяване на околната среда  - чуйте в интервюто с младия учен!  


ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник за началото на сезона в Боровец

На 22.12..2018 (събота) Боровец ще отпразнува началото на новия ски сезон. Празникът за откриването на ски сезона ще започне в 8:30 сутринта, когато по традиция ски легендата Петър Попангелов, заедно с деца от ски-клубовете в Боровец, които ще дадат начало на зимните приключения в целия курорт. Веднага след това ски и сноуборд инструктори..

публикувано на 18.12.18 в 17:06

Белодробна болница получи нов фибробронхоскоп чрез "Българската Коледа"

Многопрофилната болница за активно лечение по белодробни болести “Св. София” получи нов фибробронхоскоп благодарение на миналогодишната дарителска кампания “Българската Коледа”. Бронхоскопията е един от основните методи за етиологична диагноза на  белодробните заболявания и терапевтично повлияване на част от тях. Бронхоскопията е ендоскопско изследване,..

публикувано на 18.12.18 в 16:35
Биляна Петрова и Десислава Иванчева

Искат оставки, заради фалшиви данни по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Гражданското сдружение „Зелен Младост“ иска оставките на зам.-главния прокурор Иван Гешев и председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, заради изнасянето на фалшиви данни по делото за подкуп срещу бившите кмет и зам.-кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Според поддръжниците на подсъдимите, в началото на..

обновено на 18.12.18 в 16:18

Музикантите Калин Петров, Владо Михайлов и техните сбъднати детски мечти

В предпразничната седмица в предаването “Радиоприемница” гостуват хора с разностранни и интересни професии, за каквито обикновено мечтаят децата. Днешните гости са двама музиканти и артисти - Калин Петров и Владо Михайлов . Двамата музиканти в момента се опитват да се фокусират върху новия албум на “Сленг”, който в момента “се смесва” и съвсем скоро..

публикувано на 18.12.18 в 15:35

Топъл обяд получиха децата от 97-о училище в "Люлин"

Вече 14 години програма ''Топъл обяд'' на Българския червен кръст подпомага ученици в неравностойно положение и техните родители, като много често топлият обяд в трапезариите на БЧК е единственият повод децата да посещават учебните занятия. Те получават безплатен обяд всеки ден през учебната година. В рамките на програмата днес беше организирано..

публикувано на 18.12.18 в 15:27