Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Възможна ли е диагностика без вземане на кръв или тъкани от пациента?

Молекулен компютър прави бърз скрининг на медицински състояния

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Възможно ли е диагностиката на различни състояния и заболявания да бъде извършвана без вземане на кръв или други манипулации върху пациента? Какви са постиженията на учените в тази област до момента? Отговорите търсим от доц. Николай Георгиев от Химикотехнологичния и металургичен университет в София, който в Европейската нощ на учените показа молекулно устройство и приложението му за бърз скрининг на медицински състояния, при които анализът не се провежда от лекар. Какво представлява молекулният компютър и как може да помогне в диагностиката и лечението на различни заболявания?

"За да можем да дефинираме какво е молекулен компютър, трябва да се обърнем към реалния компютър - устройство, което работи посредством нули и единици, използва булева логика (математичен език, основан на твърдението, че до всяка истина може да се стигне с въпроси, на които се отговаря с "да" или "не"). В молекулни устройства това се реализира, използвайки флуоресцентни(цветни) индикатори", обясни доц. Николай Георгиев.

СнимкаХимиците работят върху това как да бъде направен анализ на различни показатели на пациентите, не чрез инвазивни методи или вземане на кръв, а чрез молекулни устройства.  Ученият даде за пример разработено и вече влязло в употреба устройство - леща, поставена в окото, която може по всяко време да показва нивото на кръвната захар на пациента. Разчитането на нивата става в домашни условия чрез специално смартфон приложение. Методът се прилага от поне 5 години при диабетиците. Друго приложение разчита бебешки пелени, които оцветяват в различен цвят урината, ако организмът на бебето е обезводнен.

В момента доц. Георгиев работи по разработване на индикатори за газове във въздуха, които да показват дори минимални отклонения в нормите.  

Още за работата на молекулните устройства и за това как могат да бъдат помощници в диагностиката и лечението на пациентите, а и за предотвратяване на замърсяване на околната среда  - чуйте в интервюто с младия учен!  


ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Незабравка Генчева, НСА: Конят е приятел и доказан лечител

Днес ще говорим за коне. За това - колко положително и вдъхновяващо могат да въздействат тези грациозни бозайници по отношение на деца и възрастни със здравословни   проблеми. Всеки ще признае, че все по-малко техните функции се свеждат до теглене на каруца и все по-често за тях се говори при спорт или… снимане на филми например. Неизвестен..

обновено на 22.04.19 в 18:47

Откриват шестия фестивал "Фотофабрика" с изложбата People of Sofia

Шестият фестивал "Фотофабрика" ще бъде открит с изложбата People of Sofia на Вихрен Георгиев. Фотографът успява да улови ритъма на града през портретите на неговите обитатели. Този проект е фотографски разказ за хилядите човешки светове, с които се разминаваме в ежедневието си. За Георгиев фотографията е не просто визуална медия, а възможност за..

публикувано на 22.04.19 в 18:11

Удължават споделеното трасе по "Константин Величков" до бул. „Никола Мушанов“

Започна ремонтът на компрометираните участъци, появили се след зимата по обособеното трамвайно трасе (споделено с автобусите) по бул. „К. Величков“ в участъка от бул. „Акад. Иван Ев. Гешов“ до „Сливница“. Работата по трасето трябва да приключи до средата на май, съобщи зам.-кметът Данча Барбалов. „Столичен електротранспорт“ ще извърши..

публикувано на 22.04.19 в 17:56

Връчват награди на хора и организации, помагащи на деца и младежи с увреждания

XI-то издание на концерта-церемония „Различни, но заедно“ ще се проведе на 23 април. Ще бъдат връчени почетните знаци „Сърцето на София“ и „Сърцето на България“, отличаващи хора и организации, които през изминалата година, подпомогнали деца и младежи с увреждания. Гостите ще се насладят на програма от танци, песни и добро настроение. Концертът ще..

публикувано на 22.04.19 в 17:47

Започна Световната седмица на първичните имунни дефицити под надслов "Тествай. Диагностицирай. Лекувай“

Световната седмица на първичните имунни дефицити стартира с безплатни прегледи при деца и възрастни в Александровска болница. Глобалната инициатива е под надслов "Тествай. Диагностицирай. Лекувай“, а началото й традиционно бе поставено с пускане на балони в подкрепа на страдащите от първичните имунни дефицити. Мотото на инициативата тази година..

публикувано на 22.04.19 в 16:33
Сандра Топалска, Хани Таук, Катя Василева, Силвия Ценкова

Обединителната сила на хляба сближава българи и чужденци

Започнахме Страстната седмица в предаването "Радиоприемница" с разговор за символиката на хляба. Сандра Топалска от мрежа "Хлебни къщи" представи проекта "Разнообразни заедно - споделяне на хлябове и истории", отбелязвайки че в него е използвана силата на хляба като обединител, който най-лесна сближава местната общност и чужденците: Всеки един..

публикувано на 22.04.19 в 15:23

За обновяването на ПГХВТ "Проф. Георги Павлов" са инвестирани 1,6 млн. лева

Обновената Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Проф. д-р Георги Павлов“ беше официално открита днес. Цялостно саниране - вътрешно и външно, на двата корпуса е извършено през последните месеци, изградена е и спортна площадка в двора.   Цялостно е подменена дограмата (врати и прозорци), положена е топлинна изолация на..

публикувано на 22.04.19 в 15:23