Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Възможна ли е диагностика без вземане на кръв или тъкани от пациента?

Молекулен компютър прави бърз скрининг на медицински състояния

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Възможно ли е диагностиката на различни състояния и заболявания да бъде извършвана без вземане на кръв или други манипулации върху пациента? Какви са постиженията на учените в тази област до момента? Отговорите търсим от доц. Николай Георгиев от Химикотехнологичния и металургичен университет в София, който в Европейската нощ на учените показа молекулно устройство и приложението му за бърз скрининг на медицински състояния, при които анализът не се провежда от лекар. Какво представлява молекулният компютър и как може да помогне в диагностиката и лечението на различни заболявания?

"За да можем да дефинираме какво е молекулен компютър, трябва да се обърнем към реалния компютър - устройство, което работи посредством нули и единици, използва булева логика (математичен език, основан на твърдението, че до всяка истина може да се стигне с въпроси, на които се отговаря с "да" или "не"). В молекулни устройства това се реализира, използвайки флуоресцентни(цветни) индикатори", обясни доц. Николай Георгиев.

СнимкаХимиците работят върху това как да бъде направен анализ на различни показатели на пациентите, не чрез инвазивни методи или вземане на кръв, а чрез молекулни устройства.  Ученият даде за пример разработено и вече влязло в употреба устройство - леща, поставена в окото, която може по всяко време да показва нивото на кръвната захар на пациента. Разчитането на нивата става в домашни условия чрез специално смартфон приложение. Методът се прилага от поне 5 години при диабетиците. Друго приложение разчита бебешки пелени, които оцветяват в различен цвят урината, ако организмът на бебето е обезводнен.

В момента доц. Георгиев работи по разработване на индикатори за газове във въздуха, които да показват дори минимални отклонения в нормите.  

Още за работата на молекулните устройства и за това как могат да бъдат помощници в диагностиката и лечението на пациентите, а и за предотвратяване на замърсяване на околната среда  - чуйте в интервюто с младия учен!  


ВИЖТЕ ОЩЕ

Когато спешната медицинска помощ премахва границите в ЕС

Това е името на един трансграничен проект, подкрепен с европейски средства, въз основа на който в Брюксел бе подписан меморандум от страна на еврокомисарите Корина Крецу и Витянис Андрюкайтис . Самият проект бе представен в рамките на кръгла маса в Европейската комисия, на която бе разяснено какви иницативи са били подкрепени в сферата на..

публикувано на 20.02.19 в 14:11
Токсичните отпадъци, изхвърлени в района на гара Яна.

Разследването за токсичните отпадъци край гара Яна продължава

Води се разследване, което да установи кой е отговорен за нерегламентираното изхвърляне на токсичните отпадъци преди дни на терен в близост до гара Яна, коментира зам.-кметът по екология в Столичната община Йоана Христова. Тя каза още, че не е била в София и ще ѝ трябва време да се запозне със случая. Общо 29 тона опасни токсични отпадъци бяха..

публикувано на 20.02.19 в 14:06
Доц. Светлана Велизарова

Астмата е заболяване на развитите общества, които гледат децата си като "цвете в саксия"

Всяка година, в световен мащаб, броят на децата с астма расте. Това се дължи на все по-замърсения въздух и храна. За щастие, само около 7-8% от децата, които страдат от т. нар. детска астма, остават астматици и като възрастни. Това каза в "Часът на здравето" началникът на детската клиника към МБАЛББ "Св. София" доц. Светлана Велизарова . Развитието..

публикувано на 20.02.19 в 13:35

"От Балкана до Дунав" - да отидем в Северна България, не само в Северна Гърция

Един интересен нов пътеводител излезе тези дни. Нарича се "От Балкана до Дунав" и, както и самото заглавие показва, цели да популяризира туризма в Северна и Северозападна България. Идеята за това издание възниква преди около две години, след запознанството между авторите Весела Николаева, Гавраил Гавраилов и Михаил Михов . Водени са от желанието да..

публикувано на 20.02.19 в 12:36

Спектакълът “Moonlight” в изследване на податливата реалност

На 20 и 21 февруари от 19.30 ч. в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс, са представленията на спектакъла “Moonlight”. Негови създатели са Александър Георгиев - Аце и Дарио Барето Дамас . Преди броени дни двамата артисти бяха номинирани за ИКАР, в категорията “Съвременен танц и пърформанс”, излъчени от гилдията за съвременни..

публикувано на 20.02.19 в 12:27

Работилница за мартеници привлича с благотворителност и забавление

Благотворителна работилница за мартеници ще се проведе тази неделя - 24 февруари, в младежкия център T.R.A.P. в София (ул. "Братя Миладинови" 26). Всеки, който има желание, може да се включи с готови или да изработи мартеници в подкрепа на деца със специални нужди и техните семейства, а организаторите от I CAN TOO след това ще се погрижат..

публикувано на 20.02.19 в 10:43

42 случая на физическа агресия срещу медици от началото на годината

Осем случая на физическа агресия срещу медици в Центровете за спешна помощ са регистрирани само от началото на годината. 114 са случаите на вербална агресия, отчитат от Министерството на здравеопазването. 34 са нападенията над лекари в лечебните заведения, случаите на проявена агресия са общо над 220. Ефективните присъди за нападателите обаче са само две..

публикувано на 19.02.19 в 16:28