Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Възможна ли е диагностика без вземане на кръв или тъкани от пациента?

Молекулен компютър прави бърз скрининг на медицински състояния

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Възможно ли е диагностиката на различни състояния и заболявания да бъде извършвана без вземане на кръв или други манипулации върху пациента? Какви са постиженията на учените в тази област до момента? Отговорите търсим от доц. Николай Георгиев от Химикотехнологичния и металургичен университет в София, който в Европейската нощ на учените показа молекулно устройство и приложението му за бърз скрининг на медицински състояния, при които анализът не се провежда от лекар. Какво представлява молекулният компютър и как може да помогне в диагностиката и лечението на различни заболявания?

"За да можем да дефинираме какво е молекулен компютър, трябва да се обърнем към реалния компютър - устройство, което работи посредством нули и единици, използва булева логика (математичен език, основан на твърдението, че до всяка истина може да се стигне с въпроси, на които се отговаря с "да" или "не"). В молекулни устройства това се реализира, използвайки флуоресцентни(цветни) индикатори", обясни доц. Николай Георгиев.

СнимкаХимиците работят върху това как да бъде направен анализ на различни показатели на пациентите, не чрез инвазивни методи или вземане на кръв, а чрез молекулни устройства.  Ученият даде за пример разработено и вече влязло в употреба устройство - леща, поставена в окото, която може по всяко време да показва нивото на кръвната захар на пациента. Разчитането на нивата става в домашни условия чрез специално смартфон приложение. Методът се прилага от поне 5 години при диабетиците. Друго приложение разчита бебешки пелени, които оцветяват в различен цвят урината, ако организмът на бебето е обезводнен.

В момента доц. Георгиев работи по разработване на индикатори за газове във въздуха, които да показват дори минимални отклонения в нормите.  

Още за работата на молекулните устройства и за това как могат да бъдат помощници в диагностиката и лечението на пациентите, а и за предотвратяване на замърсяване на околната среда  - чуйте в интервюто с младия учен!  


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мира Радева представя Едит Пиаф, без да пренебрегва и мъжете ѝ

Мира Радева влиза в ново амплоа - звезда в авторски спектакъл с френска музика. И съм ентусиазирана, и притеснена, и уморена от репетиции – казва през Радио София известната социоложка. Самата тя иска да разсее онзи прекалено силен образ – на социолог и преподавател , защото отдавна е увлечена от изкуството. И ето - Нов Театър НДК предоставя..

публикувано на 19.07.19 в 19:31

Дневникът на една софиянка: Защо не е ваша работа да питате една жена дали ще има деца?

Малко преди да отлетя за поредното моминско парти, исках да засегна тази толкова щекотлива тема и не заради малоумни копи-райтърски решения на благородно настроени мъже, които смятат че с лафчета на гимназиално ниво биха накарали човек сериозно да се замисли върху семейното си положение и роля. Но няма какво да го премълчаваме този въпрос, повечето..

публикувано на 19.07.19 в 18:19

Граовската трапеза е не само красива, но към традицията прибавя нещо ново

Продължават нашите граовски разкази, този път с и за граовската трапеза. И по-конкретно - брезнишката. Все пак всички тези наши срещи са благодарение на второто издание на Църногорския събор над село Гигинци, в поляните на Гигинския манастир - място, където и преди десетки години е имало народни веселия. После, казват, се появил празникът в Пирот и..

публикувано на 19.07.19 в 18:02

България и Индонезия в "Синтез"

Има ли обща основа между съвременното изкуство на България и Индонезия – две държави, които, макар и разположени на различни континенти, носят наследството на изключително разнообразни култури и традиции?  Отговорът на този въпрос можем да открием в изложбата „Синтез“, организирана съвместно от Националната галерия Квадрат 500 и Посолството на..

публикувано на 19.07.19 в 16:44

С пет медала се завърна българският отбор от Международната олимпиада по физика

С пет медала се завърна българският ученически отбор от 50-то издание на Международната олимпиада по физика, която се проведе в Израел. И петимата участници в отборa завоюваха отличия в състезание между ученици от 80 държави.  Учениците са подбрани след множество участия в национални олимпиади и състезания и след активна работа, под ръководството..

публикувано на 19.07.19 в 16:08

Монета на цар Иван Асен II е сред находките от този сезон на Перперикон

Монета на цар Иван Асен II е сред откритите находки от настоящия археологически сезон на Перперикон. Освен, че е изключително рядка, монетата е доказателство за първото българско монетосечене. Това отбеляза ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров . Той представи някои от другите намерени артефакти през тази година, сред които са бронзови..

публикувано на 19.07.19 в 15:53
За сградите на училищата грижата е на общината, но има проблеми при паметници на културата с много собственици

Близо 200 паметници на културата в столичния район „Възраждане“ трябва да станат безопасни и да запазят духа и красотата си

Столичният район „Възраждане“ се слави с красиви сгради, но много от тях са стари, на възраст, надхвърляща дори 100 години. 197 от зданията са паметниците на културата и районната община полага усилия да убеди техните собственици да ги поддържа в добро състояние. Преди два дни при строеж на ул. „Софроний Врачански“ бе срутена съседна..

публикувано на 19.07.19 в 15:39