Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Площадите на Европа гостуват в София

4
Снимка: Каталин Константин

Кое е мястото в един град, което може да разкаже най-добре за неговата история?! Където през вековете са се случвали важните събития, където хората са се събирали и продължават да се събират - разбира се, това е площадът! А точно тази седмица в София гостуват 30 европейски площада, заснети от дрон. Експозицията, организирана от посолството на Румъния, е подредена в Софийския университет. Неин автор е Каталин Константин, преподавател в университета в Букурещ. Млад, изключително начетен (първо е завършил румънска и френска филология, след това - антропология, а накрая решава да направи и втори докторат - по архитектура), интересен събеседник, Каталин Константин обича България - бил е в Боженци, Копривщица, Троян, Жеравна и Пловдив, който му е най-любим.

Но ето историята на експозицията от първо лице - "Когато започнах следването си по архитектура, бях привлечен от площадите, като с учудване установих, че има много книги, изследвания и изложби за конкретни площади, но нито едно не ги разглежда като цяло. И избрах за тема на дисертацията си беше точно това, което показвам в изложбата - градските площади в Европа, представени от архитектурна и културна гледна точка".  И тъй като осъзнава, че един площад не може да бъде истински видян в неговата цялост, ако си застанал на него, Каталин Константин си купува дрон и в продължение на близо 10 години обикаля Европа и снима площади - далеч не само най-известните, но и такива, които са далеч от туристическите маршрути.

Каталин КонстантинПрави си и експерименти - "отивах, без да чета нищо предварително, на някой по-неизвестен площад и се опитвах да отгатна историята на града, разчитайки сградите на площада. Защото, знаете, всички важни за един град сгради, се намират на централния площад. Там е цялата история на пластове. "  Постепенно се очертава и цялостната история на площадите, които са си съвсем наша, европейска "марка" - "Историята на площадите започва още от Древна Гърция, където реално е създаден площада - Платея, Агора, после римляните взимат модела от гърците и създават форума. След залеза на Римската империя има малка пауза, до 9 век, когато средновековните градове взимат форумите и ги трансформират в площади, около които градят или доизграждат градове. И оттогава до наши дни има непрекъсната история на площада - традиция, която е типично европейска. Не че по света няма площади - има и в Азия, и в Америка, някои много хубави и със сигурност по-големи, но историята им е много по-кратка, реално те се появяват там в колониалните времена - и9наче казано, площадите са внесени от Европа."

Така се формира изложбата, която включва 130 снимки на европейски площади. В момента тя е разделена на три - една част е в София, друга - в красив средновековен замък в Испания, третата - в Истанбул. Само за тази година експозицията е представяна в 10 държави.

"Тук в София можете да видите централния площад на Букурещ, както и Централния площад на Брашов - един приказен град в сърцето на Румъния, построен през 10 век от по немски тертип от немци - така че има един типичен централноевропейски площад. Има площади от Западните Балкани, от крайбрежието на Далмация, където е изключително интересно, защото повечето градове са били колонии на Венеция и венецианското влияние се преплита със славянското, което  в крайна сметка доминира. Това е една от най-интересните за разчитане области на Европа поради изключително любопитната смесица от стилове и култури. И разбира се, има много испански площади, защото, по мое мнение, Испания е най-интересната страна по-отношение на площадите. Всяко, и най-малко градче, има място, наречено Плаца Майор, което е пълно с живот от сутрин до вечер, че и през нощта. Така че Испания и Португалия, Иберия тоест, дава най-жива и ясна представа за историята и ролята на площадите".

Чуйте цялото интервю на Лили Големинова с Каталин Константин - ще научите повече и за историята на площадите на Балканите, и за крайбрежието на Далмация (една от най-интересните територии за разчитане на площади, според нашия гост - поради смесицата от венецианско и славянско влияние).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09
Владимир Дръндаревски

Владимир Дръндаревски представя "Книга за щастието"

"Книга за щастието" е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието "щастие". Книгата дава точните понятия свързани с щастието, развива уникална теория разкриваща неговите нюанси в живота и най-важното - дава конкретните решения на всичко, свързано с щастието. Тя ще ви помогне да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:01

С 1% започва всяка промяна

100 подкрепени каузи и 1 милион лева събрани за благотворителност за за 8 години е постижение, което си заслужава да бъде отличено и споделено. Повод за това има сдружението "Един процент промяна". За тази вечер организацията е поканила дарители, бенефициенти, както и вдъхновители, сред които и Джон-Пол Флинтофф - писател,..

публикувано на 24.04.24 в 12:44