Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Площадите на Европа гостуват в София

4
Снимка: Каталин Константин

Кое е мястото в един град, което може да разкаже най-добре за неговата история?! Където през вековете са се случвали важните събития, където хората са се събирали и продължават да се събират - разбира се, това е площадът! А точно тази седмица в София гостуват 30 европейски площада, заснети от дрон. Експозицията, организирана от посолството на Румъния, е подредена в Софийския университет. Неин автор е Каталин Константин, преподавател в университета в Букурещ. Млад, изключително начетен (първо е завършил румънска и френска филология, след това - антропология, а накрая решава да направи и втори докторат - по архитектура), интересен събеседник, Каталин Константин обича България - бил е в Боженци, Копривщица, Троян, Жеравна и Пловдив, който му е най-любим.

Но ето историята на експозицията от първо лице - "Когато започнах следването си по архитектура, бях привлечен от площадите, като с учудване установих, че има много книги, изследвания и изложби за конкретни площади, но нито едно не ги разглежда като цяло. И избрах за тема на дисертацията си беше точно това, което показвам в изложбата - градските площади в Европа, представени от архитектурна и културна гледна точка".  И тъй като осъзнава, че един площад не може да бъде истински видян в неговата цялост, ако си застанал на него, Каталин Константин си купува дрон и в продължение на близо 10 години обикаля Европа и снима площади - далеч не само най-известните, но и такива, които са далеч от туристическите маршрути.

Каталин КонстантинПрави си и експерименти - "отивах, без да чета нищо предварително, на някой по-неизвестен площад и се опитвах да отгатна историята на града, разчитайки сградите на площада. Защото, знаете, всички важни за един град сгради, се намират на централния площад. Там е цялата история на пластове. "  Постепенно се очертава и цялостната история на площадите, които са си съвсем наша, европейска "марка" - "Историята на площадите започва още от Древна Гърция, където реално е създаден площада - Платея, Агора, после римляните взимат модела от гърците и създават форума. След залеза на Римската империя има малка пауза, до 9 век, когато средновековните градове взимат форумите и ги трансформират в площади, около които градят или доизграждат градове. И оттогава до наши дни има непрекъсната история на площада - традиция, която е типично европейска. Не че по света няма площади - има и в Азия, и в Америка, някои много хубави и със сигурност по-големи, но историята им е много по-кратка, реално те се появяват там в колониалните времена - и9наче казано, площадите са внесени от Европа."

Така се формира изложбата, която включва 130 снимки на европейски площади. В момента тя е разделена на три - една част е в София, друга - в красив средновековен замък в Испания, третата - в Истанбул. Само за тази година експозицията е представяна в 10 държави.

"Тук в София можете да видите централния площад на Букурещ, както и Централния площад на Брашов - един приказен град в сърцето на Румъния, построен през 10 век от по немски тертип от немци - така че има един типичен централноевропейски площад. Има площади от Западните Балкани, от крайбрежието на Далмация, където е изключително интересно, защото повечето градове са били колонии на Венеция и венецианското влияние се преплита със славянското, което  в крайна сметка доминира. Това е една от най-интересните за разчитане области на Европа поради изключително любопитната смесица от стилове и култури. И разбира се, има много испански площади, защото, по мое мнение, Испания е най-интересната страна по-отношение на площадите. Всяко, и най-малко градче, има място, наречено Плаца Майор, което е пълно с живот от сутрин до вечер, че и през нощта. Така че Испания и Португалия, Иберия тоест, дава най-жива и ясна представа за историята и ролята на площадите".

Чуйте цялото интервю на Лили Големинова с Каталин Константин - ще научите повече и за историята на площадите на Балканите, и за крайбрежието на Далмация (една от най-интересните територии за разчитане на площади, според нашия гост - поради смесицата от венецианско и славянско влияние).

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Накъде в София

ТЕАТЪР Постановката " Мнимият болен" от Жан-Батист Молиер представя от 19.00 часа на голямата сцена Народният театър "Иван Вазов". Режисьор е Владлен Александров, на сцената излизат Георги Мамалев, Михаил Петров, Ева Тепавичарова и др. "Черна комедия" от Питър Шафър можете да гледате от 19.00 часа театър "Българска армия". Постановката е на..

публикувано на 16.10.19 в 08:35

Отново инцидент на жп прелез с включена сигнализация

Влак удари автомобил на прелеза в софийското село Кубратово около 13.30 ч. Инцидентът е станал заради неправилно преминаване на моторното превозно средство. Една жена е загинала на място, а друга е откарана в "Пирогов", като състоянието и е тежко. Прелезът е неохраняем, но е с автоматична сигнализация, която в момента на инцидента е била редовно..

публикувано на 15.10.19 в 17:43
адв. Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Получихме урок и по футболно майсторство, и по морал

България след един футболен мач - резултатът е шест гола, една оставка плюс широк отзвук в европейските медии. Всъщност мачът снощи между  националните отбори на България и Англия /в рамките на квалификациите за Евро 2020/ завърши с един голям "червен картон" за българското общество. Да, може и да не са мнозинство, но са ядро нашите сънародници,..

публикувано на 15.10.19 в 16:48

"София утре" показва инициативите за новия облик на столицата

Днес отново ще бъдат представени гражданските и бизнес инициативи, които променят облика на Столичната община и допринасят за просперитета й. Срещите се провеждат в рамките на изложбата „София утре“, представяща дългосрочната стратегия за развитие на София и крайградските територии, изработена по проекта „Визия за София“. Проектът цели да подобри..

публикувано на 15.10.19 в 16:44
Силвия Чолева

Графоманията като зависимост

Темата на предаването “Радиоприемница” тази седмица са зависимостите, които ни заобикалят. Какво ни кара да изграждаме подобен род отношения? Днес фокусът е върху една по-особена зависимост - графоманията, за която има какво да каже като поет, писател, журналист, а отскоро и като издател Силвия Чолева, журналист в програма “Христо Ботев” на Българското..

публикувано на 15.10.19 в 16:19

Над 140 работодатели в "Дни на кариерата" в ТУ-София

142 бизнес компании от различни технически направления ще се включат в изложението на работодатели „Дни на кариерата“, организирано от ТУ-София. В рамките на събитието работодателите ще представят своите дейности, ще предложат стажантски позиции, работни места и стипендиантски програми на младите специалисти. Изложението ще се проведе в три учебни..

публикувано на 15.10.19 в 15:37
Демонстрация, посветена на Деня на белия бастун

Дори и днес предизвикателствата пред незрящите са немалко

Намирането на работа и достъпната среда в София са сред основните проблемите на незрящите хора в столицата. Това съобщиха предствители на различни организации за слепи по повод Международния ден на белия бастун. Много от новоремонтираните обекти в града не са достъпни за хора със зрителни проблеми, което създава трудности в придвижването им...

публикувано на 15.10.19 в 14:57