Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захари Карабашлиев: Опитвам се да съм будител първо на самия себе си

Снимка: Антония Енева
Захари Карабашлиев е един от номинираните за приза “Будител на годината” на програма “Христо Ботев”. Поводът за неговата номинация е това, че е основател на Международния литературен фестивал във Варна - “Варна Лит”, който стартира през 2017 г.  с акцент върху детско-юношеската публика и детското четене.

Карабашлиев започва с признанието, че има двойствено отношение към призванието будител, защото винаги ми се струва, че ако наречеш някого будител, то останалите са заспали”. От друга страна вярва, че всеки е будител на себе си. Ако съм Будител на годината”, съм се опитвам да съм будител първо на самия себе си. Да се будим един друг, опитът ми показва, че не става. Всеки е длъжен да буди у себе си най-доброто, казва той.

За международния фестивал, който създава, писателят казва, че идеята е проста - учители и ученици се срещат с български писатели в контекста на българското училище, там където на писателите им е мястото. Досега са минали около 60 писатели от България и чужбина, автори като Георги Господинов, Теодора Димова, Алек Попов, както и автори, които подхождат към по-младите четящи като Юлия Спиридонова, Петя Кокудева, Делян Момчилов, а също и много местни варненски автори като Искра Урумова и др.

Това, което правим е не просто писатели и ученици да се срещат, а да произлезе нещо още по-смислено като тема на годината, тема на включване на участие на по-младите. Тази година имахме тема “Писмо до мен след 10 години” и имахме невероятни попадения.

Всеки един от наградените участници е четен от голяма писател, например публицистът Иво Иванов, който от години живее и пише в САЩ е чел есето на ученичка от 10 клас. Освен това в рамките на фестивала са провеждани творчески работилници, а децата са имали възможност да продължат работата си след това с творците, с които са работили. Така едно 7-годишно дете, което е участвало в работилницата на Явор Гърдев, след това получава роля в негова пиеса.

Карабашлиев не е съгласен с твърдението, че младите не четат. Според него много по-важно е да влезеш в класната стая и да видиш, че всъщност децата четат. Той е очарован от срещите си с младите хора, които са будни, задават много въпроси, разпалват се дискусии, дори спорове.
Чуйте цялото интервю в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е да си шампион с поезия

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 26.04.24 в 12:12
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 10:56

Новите тротоари в район "Студентски" - най-предпочитаното място за паркиране

Стажант-репортерът на Радио София Димитър Георгиев попита гражданите на Район "Студентски", в частност от кв. "Дървеница" какво е тяхното мнение за текущите ремонти на тротоарите, има ли недостиг на паркоместа и къде паркират автомобилите. А ето какво беше тяхното мнение:

публикувано на 26.04.24 в 10:11
Ясен Русев

Район "Искър" ще посрещне лятото с нови тротоари

Как се развива инфраструктурата в Район "Искър" и как върви реновирането на тротоарите по заема, който е бил отпуснат от Столична община разказа Ясен Русев, кмет на района. По думите му както навсякъде в столицата подготовката за лятото тече с изграждането на тротоари. "Интересното е, че решихме да подходим малко по-холистично и в момента..

публикувано на 26.04.24 в 09:34

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, ориентиран от север. Максималните температури ще бъдат около 16° и 21°, за района..

публикувано на 26.04.24 в 07:15

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34