Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Елена Петрелийска и Ники Петров:

При храната е важна и емоцията, не само качеството, тя събужда сетивата

Елена и Ники в свои води...
Снимка: Личен архив
Младите готвачи Елена Петрелийска и Ники Петров поемат собствена инициатива за различно кулинарно изживяване извън големия град, което се нарича „Защото храната събужда сетивата“.

Най-вероятно познавате Елена и Ники от малкия екран, а именно защото те са винаги усмихнатите водещи на предаването „Храна за душата“ по БНТ.
Елена се занимава с готвене и правилно хранене от около 10 години, а Николай започва да готви преди 15, докато е студент във Велико Търново.

„Ние сме част от природата, а в забързаното си ежедневие оставаме някак все по-далеч от нея. Творческата ни идея за съвместно пътешествие в кухнята и за уютна вечеря извън София се роди от хрумването, че сетивата ни реагират по много и различни начини, когато са в близост до естествената си природа“ - разказват Елена и Ники.

Проектът за вечеря извън големия град, младите кулинари осъществяват заедно с психотерапевтът д-р Светлана Димитрова.

„За вечерята на сетивата, която ще се състои на 23 и 24 ноември, сме избрали много топъл и приятен семеен хотел в село Огняново. Ще предложим на гостите пет степенно меню като вече почти сме готови с избора на ястия. Десертът най-вероятно ще ги изненада. За да се нахраним и почувстваме сити, не е необходимо да „натъпчем търбусите“ с един килограм пържени картофи или пилешки крилца. ... и Елена и Ники в наши - радиоводи...Важно е да изберем подходящи блюда, а също така приятна за нас компания - човек, с когото с радост да споделим своя обяд или вечеря“ - казват младите ентусиасти.

Според Николай хората не да бива влизат в ресторант, защото са гладни, а да знаят, че там ще им се случи и ще опитат нещо специално. Стомахът е вторият ни мозък. Той има памет и се учи. И не можем да излъжем. Ако преядем и ни се приспи, значи уморяваме мозъка (първия, в главата – бел.ред.).
Елена допълва, че трябва всички да бъдем взискателни към храната, това означава, че обръщаме внимание на нас самите… Чувството за ситост не идва от количеството поета храна, а от сетивата. Затова при храненето е важно и качеството на ястията, и емоцията – компанията, мястото, обстановката…

Ако искате да нахраните душата и сетивата си, все още можете да се запишете за участие в инициатива за различно кулинарно изживяване извън големия град - „Защото храната събужда сетивата“.

Как се готви в телевизионния ефир, защо броколите и беконът се комбинират перфектно, как да направите десерт с грах и още галещи сетивата подробности - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Илияна Илиева

Регионални иновационни центрове кооперират бизнеса с научни организации

В неделното ни „Радиокафе“ навръх Цветница гост беше Илияна Илиева, зам.-главен директор ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на икономиката. С нея разговаряхме за Регионалните иновационни центрове, които ще бъдат създавани в България. „Икономиката на България все още не е навлязла в етап на преход от ефикасна икономика..

публикувано на 23.04.19 в 18:05
д-р Борил Петров

Д-р Борил Петров: И за миг не съм съжалявал, че избрах да стана лекар

В "Кой кой е" се връщаме повече от 40 години назад, за да си спомним за култовия български филм на режисьора Иванка Гръбчева "Войната на таралежите" и да ви срещнем с един от любимите ни актьори от лентата, изиграл ролята на Лъчезар Пантев (Пантата) - Борил Петров . След ролята на буйното момче с проблеми с бележките в училище, днес той постига..

публикувано на 23.04.19 в 17:48

В Студентски град създадоха споделено място за учене

Фондация „Bfree“ и ПОдЛЕЗНО се обединяват зад най-новия проект „Студентко“. Идеята е да се създаде споделено пространство за учене в Студентски град. Проектът има за цел да подобри условията за учене и да предостави на младите хора едно достъпно, спокойно и приятно място за индивидуална и групова работа. За нас като бивши студенти голяма болка..

публикувано на 23.04.19 в 16:54

София трябва да развива конгресен, културен и събитиен туризъм

Конгресен, културен, събитиен и фестивален туризъм съставят основната визия за развитието на туризма в столицата ни до 2030 година. Това стана ясно в рамките на Шестата годишна среща на Националния борд по туризъм. През 2017 година София отбеляза около 13% ръст в броя на туристите (1 346 993 души) и около 15% увеличение на реализираните от тях нощувки...

публикувано на 23.04.19 в 16:44

Венета Райкова превръща малката черна рокля в съвременна носия

Завършила „Политология“ и „Външна политика и национална сигурност“, Венета Райкова “стъпва” на модния терен преди 8 години. Създава детски дрехи, след това изработва дизайни за възрастни и вплита в тях българска шевица с цветовете на трикольора. Любовта към България, преклонението пред историята и силата на българския дух, възхищението от културното и..

публикувано на 23.04.19 в 15:55

Отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право

Днес отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право , който се чества ежегодно на 23 април, по инициатива на ЮНЕСКО към ООН. С очитането на този ден в целия свят световната организация се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.  За първи път празникът е отбелязан през..

обновено на 23.04.19 в 15:50
Димитър Маргаритов

Високо доверие, пряка комуникация и проучване при търгуване през социалните мрежи

Как да разберем качествени ли са продуктите, които купуваме за великденската си трапеза? Какво трябва да знаем, ако се отправим на пътуване по време на празничните дни? Тези въпроси отправихме към председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов , който гостува в предаването "Радиоприемница" по Радио София. По време на..

публикувано на 23.04.19 в 15:34