Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Елена Петрелийска и Ники Петров:

При храната е важна и емоцията, не само качеството, тя събужда сетивата

Елена и Ники в свои води...
Снимка: Личен архив
Младите готвачи Елена Петрелийска и Ники Петров поемат собствена инициатива за различно кулинарно изживяване извън големия град, което се нарича „Защото храната събужда сетивата“.

Най-вероятно познавате Елена и Ники от малкия екран, а именно защото те са винаги усмихнатите водещи на предаването „Храна за душата“ по БНТ.
Елена се занимава с готвене и правилно хранене от около 10 години, а Николай започва да готви преди 15, докато е студент във Велико Търново.

„Ние сме част от природата, а в забързаното си ежедневие оставаме някак все по-далеч от нея. Творческата ни идея за съвместно пътешествие в кухнята и за уютна вечеря извън София се роди от хрумването, че сетивата ни реагират по много и различни начини, когато са в близост до естествената си природа“ - разказват Елена и Ники.

Проектът за вечеря извън големия град, младите кулинари осъществяват заедно с психотерапевтът д-р Светлана Димитрова.

„За вечерята на сетивата, която ще се състои на 23 и 24 ноември, сме избрали много топъл и приятен семеен хотел в село Огняново. Ще предложим на гостите пет степенно меню като вече почти сме готови с избора на ястия. Десертът най-вероятно ще ги изненада. За да се нахраним и почувстваме сити, не е необходимо да „натъпчем търбусите“ с един килограм пържени картофи или пилешки крилца. ... и Елена и Ники в наши - радиоводи...Важно е да изберем подходящи блюда, а също така приятна за нас компания - човек, с когото с радост да споделим своя обяд или вечеря“ - казват младите ентусиасти.

Според Николай хората не да бива влизат в ресторант, защото са гладни, а да знаят, че там ще им се случи и ще опитат нещо специално. Стомахът е вторият ни мозък. Той има памет и се учи. И не можем да излъжем. Ако преядем и ни се приспи, значи уморяваме мозъка (първия, в главата – бел.ред.).
Елена допълва, че трябва всички да бъдем взискателни към храната, това означава, че обръщаме внимание на нас самите… Чувството за ситост не идва от количеството поета храна, а от сетивата. Затова при храненето е важно и качеството на ястията, и емоцията – компанията, мястото, обстановката…

Ако искате да нахраните душата и сетивата си, все още можете да се запишете за участие в инициатива за различно кулинарно изживяване извън големия град - „Защото храната събужда сетивата“.

Как се готви в телевизионния ефир, защо броколите и беконът се комбинират перфектно, как да направите десерт с грах и още галещи сетивата подробности - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зоран Джуров: Българи и сърби съжителстват много добре от години

Българи и сърби съжителстват много добре от години, заяви Зоран Джуров - председател на Общинския съвет в Цариброд в предаването “Радиокафе”. През следващите десетилетия най-голямото предизвикателство ще бъде как младите хора да останат в Цариброд, за да живеят, а и по-възрастните хора да не заминават за София или Западна Европа, а да останат тук ,..

публикувано на 18.01.19 в 18:37

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях

Автобусният бранш настоява тол системата да отпадне за тях и да пътуват с винетни стикери. Основният аргумент против тол системата е, че четири месеца преди стартирането й превозвачите нямат яснота за това колко ще им струва и как ще се отрази на крайната цена за потребителите. Договорите за обществен превоз са сключени основно по реда на ЗОП и са с..

публикувано на 18.01.19 в 18:07

Отново отчетоха фини прахови частици в столични квартали

Няколко пъти над нормата беше нивото на фините прахови частици в отделни райони на София тази сутрин. Високи нива са били измерени в столичните квартали „Младост”, „Павлово”, „Хиподрума” и „Дружба”. От Столичната община съобщиха, че през деня няма да бъде пускан „зелен билет” за градския транспорт. Аз и целият екип следим много внимателно данните...

публикувано на 18.01.19 в 17:29

15 български паралелки в гимназията в Цариброд

Снежана Симеонова, директор на гимназията "Св. св. Кирил и Методий" в Цариброд, бе гост в неделното ни "Радиокафе", когато пък ние гостувахме в Цариброд. Снежана Симеонова е завършила българска филология в Софийския университет и е оторизиран преводач. Директор на гимназията е от 2003 г., а учениците, които са 247, са разпределени в 15 паралелки - 8..

публикувано на 18.01.19 в 16:51

Специално внимание към децата на "Боровец" за Световния ден на снега

На 19 януари "Боровец" ще отпразнува Световния ден на снега. Организаторите са предвидили безплатни уроци по ски и сноуборд за деца, игри, музика и забавления за цялото семейство. Детските лифт карти ще бъдат на символична цена от 1 лев, съобщи Александра Айвазова от "Бороспорт". Ски легендата Петър Попангелов ще даде ценни съвети на всички..

публикувано на 18.01.19 в 16:40