Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Елена Петрелийска и Ники Петров:

При храната е важна и емоцията, не само качеството, тя събужда сетивата

Елена и Ники в свои води...
Снимка: Личен архив
Младите готвачи Елена Петрелийска и Ники Петров поемат собствена инициатива за различно кулинарно изживяване извън големия град, което се нарича „Защото храната събужда сетивата“.

Най-вероятно познавате Елена и Ники от малкия екран, а именно защото те са винаги усмихнатите водещи на предаването „Храна за душата“ по БНТ.
Елена се занимава с готвене и правилно хранене от около 10 години, а Николай започва да готви преди 15, докато е студент във Велико Търново.

„Ние сме част от природата, а в забързаното си ежедневие оставаме някак все по-далеч от нея. Творческата ни идея за съвместно пътешествие в кухнята и за уютна вечеря извън София се роди от хрумването, че сетивата ни реагират по много и различни начини, когато са в близост до естествената си природа“ - разказват Елена и Ники.

Проектът за вечеря извън големия град, младите кулинари осъществяват заедно с психотерапевтът д-р Светлана Димитрова.

„За вечерята на сетивата, която ще се състои на 23 и 24 ноември, сме избрали много топъл и приятен семеен хотел в село Огняново. Ще предложим на гостите пет степенно меню като вече почти сме готови с избора на ястия. Десертът най-вероятно ще ги изненада. За да се нахраним и почувстваме сити, не е необходимо да „натъпчем търбусите“ с един килограм пържени картофи или пилешки крилца. ... и Елена и Ники в наши - радиоводи...Важно е да изберем подходящи блюда, а също така приятна за нас компания - човек, с когото с радост да споделим своя обяд или вечеря“ - казват младите ентусиасти.

Според Николай хората не да бива влизат в ресторант, защото са гладни, а да знаят, че там ще им се случи и ще опитат нещо специално. Стомахът е вторият ни мозък. Той има памет и се учи. И не можем да излъжем. Ако преядем и ни се приспи, значи уморяваме мозъка (първия, в главата – бел.ред.).
Елена допълва, че трябва всички да бъдем взискателни към храната, това означава, че обръщаме внимание на нас самите… Чувството за ситост не идва от количеството поета храна, а от сетивата. Затова при храненето е важно и качеството на ястията, и емоцията – компанията, мястото, обстановката…

Ако искате да нахраните душата и сетивата си, все още можете да се запишете за участие в инициатива за различно кулинарно изживяване извън големия град - „Защото храната събужда сетивата“.

Как се готви в телевизионния ефир, защо броколите и беконът се комбинират перфектно, как да направите десерт с грах и още галещи сетивата подробности - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фирма за тол услуги с обвинения срещу АПИ

Въвеждането на тол системата създава специфичен бизнес, който ще оперира с обществен ресурс от близо 1,5 милиарда лева - постъпления от пътни такси, които ще се събират само от една фирма. Това твърди една от фирмите, опитала да сключи договор за доставка и обслужване на тол услуги.  Фирмата твърди, че се е сблъскала с административен произвол и..

публикувано на 26.06.19 в 16:59
Кадри на действащи лица от песента и клипа, сниман в с. Железница

В песента „Одеяло“ Дичо, Стефето и Радо Владимиров пеят за топлина и за начало...

Дичо, Стефето от DMS и Радослав Владимиров възпяват любовта в най-новата им песен "Одеало". Въпреки, че идеята за „Одеяло“ първоначално се заражда в главите на Стефан и Радо (те пишат текста), Дичо също оставя трайна следа в песента, а за професионалното звучене както винаги е „виновен“ - Стойчо Иванов. Как се е зародила идеята за колаборацията?..

публикувано на 26.06.19 в 16:38

България като емигрантска страна

“Каритас” България организира форум „Миграцията, взаимодействие, развитие“, по време на който беше представен докладът „Българският миграционен парадокс - позитивна интеграция и негативен политически дискурс”. Миграционният контекст очертава профила на България като емигрантска страна както и по отношение на потоците, така и на обема на миграционния..

публикувано на 26.06.19 в 16:24

Иновативният проект „Избягай през познание“ триумфира в "Глобално училище"

Проект за по-ефективно образование с наименованието Escape through knowledge или „Избягай през познание“ спечели първо място в четвъртия ежегоден конкурс "Глобално училище". Зад идеята на иновативния проект стои Геновева Маркова - учител по философски дисциплини и английски език, ръководител на клуба по дебати в 1-о СУ “Пенчо П.Славейков“. "Всичко..

публикувано на 26.06.19 в 16:02

„За да живея" - от първо лице за Северна Корея

„За да живея", едно от новите заглавия на книжния пазар, е биографичната книга на Йонми Парк, която на тринайсет години бяга със семейството си от Северна Корея.   Младата писателка разказва от първо лице за пропагандата и лошия живот в родината ѝ. На 13 години Йонми тежи 27 кг. и страда от недохранване. Чак когато пристига в Южна Корея, тя разбира, че..

публикувано на 26.06.19 в 15:41

Ученици разказват с текстове и камера за забравени личности от българската история

За трета година екипът на социалната мрежа за добри дела „Волонтайм“ организира кампанията „Будителят си ти“. Миналата година темата на конкурса беше "Добрите дела са около нас", а тази -  „Забравените личности“ и в него могат да се включат с есета и снимков материал ученици от 8-и до 12-и клас. Целта е децата да потърсят и открият онези..

публикувано на 26.06.19 в 14:40
площад

Книжният пазар "Славейков" остава, не е ясно кога ще се завърнат търговците

Общинското търговско дружество "Пазари Запад" е стабилно финансово, няма задължения и има печалба, благодарение на която реализира проектите си, увери пред Радио София главният експерт в дружеството Борислав Борисов. Проектът, който се осъществява в момента, е цялостна реконструкция на Пазар "Щросмайер". Дружеството разполага с три павилиона и пет..

публикувано на 26.06.19 в 14:38