Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

ИМИ към БАН развива фундаменталните и приложни изследвания по математика и информатика

Снимка: Facebook
На науката и постиженията е посветена тази седмица предаването ни „Радиоприемница“. Наши събеседници ще бъдат учени от различни институти в БАН.

В първия работен ден от седмицата ни гостуваха директорът на Института по математика и информатика към БАН  - академик Веселин Дренски и научният секретар проф. Величка Милушева. С тях разговаряхме за 71-годишната история на Института, приоритетните направления, по които работи, докторските програми, научния потенциал на ИМИ, проектната дейност (по европейски и национални програми), както и за иновациите в образованието.

Акад. Веселин Дренски разказа, че за начало на Института се счита 27 октомври 1947 г. Още тогава, когато УС на Академията приема плана за научна дейност за следващата година, в областта на математическите науки се създават три комисии – Комисия по демографските проблеми, Комисия по математически изучавания в статистиката и Комисия за финансово – математическите проучвания на държавните и гарантирани от държавата заеми. 

Още тогава Институтът по математика и информатика има за цел да развива не само научни изследвания, а в същото време да се занимава и с непосредствени приложения на математиката. И тримата научни ръководители на комисиите активно работят и като преподаватели, още тогава се добавя и третата задача, която и днес стои пред Института – производство на висококвалифицирани кадри във всички области на математиката, информатиката и приложенията, които има. Самият институт се учреждава няколко години по-късно, през 1949 г., като в крак с времето си няколко пъти сменя името си, разказа ни акад. Дренски.

През 70-те години Институтът се обединява с Факултета по математика и информатика към СУ - в т. нар. Единен център по математика и механика, който съществува до 1988 година. Тогава се въвежда и тристепенната форма на висше образование – бакалавър, магистър и докторант.

В момента учените от Института работят по 15 научно изследователски и научно-приложни теми от т. нар. вътрешноинституционални проекти на Академията, а през последните три години учени от Института са работили по 22 проекта, финансирани от фонд „Научни изследвания“, от които 15 са по конкурси за финансиране на фундаментални научни изследвания, три по конкурси за финансиране на научни изследвания на млади учени, а 4 проекта са по конкурси за двустранно научно сътрудничество, от които два с Австрия и два с Русия.

Има и няколко проекта, които са финансирани от други европейски международни програми, а през последните три години в Института се работи по 12 такива проекта.

Колко научни сътрудници се трудят в Института в момента, в какви направления работят те и как си взаимодействат с колегите си в международен мащаб  – чуйте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътна полиция със засилени мерки за сигурност около баловете

На територията на София общо 128 училища са заявили, че ще имат празнуващи абитуриенти.   Организирани са тържества в 43 увеселителни заведения, като основните са в централната градска част.  Столичната Пътна полиция ще подпомага движението на абитуриентите, но няма да ги съпровожда организирано, поясни комисар Любомир Костадинов - зам.-началник на..

публикувано на 22.05.19 в 18:26

Писателска експедиция предизвиква столичани

Писателска експедиция из София по случай 24 май организират създателите на "Софияда". Четири нови маршрута очакват 4 отбора, като всеки отбор включва  между 2 и 5 човека. Задачата на участниците е да откриват любопитни неща за столицата, обикновено свързани с културни обекти, които са зададени като загадки. Участниците трябва да ги разгадават и..

публикувано на 22.05.19 в 18:14

Подходът към децата със специални потребности трябва да е индивидуален

В „Радиоприемница“ днес наш гост беше д-р Филипа Каменова - психолог, удостоен с награда за професионализъм, отдаденост и иноваторство от Синдиката на българските учители. Д-р Каменова работи в Центъра за специална образователна подкрепа "Едуард Сеген" в жк. „Надежда“, а с нея разговаряхме за приобщаващото образование и задачите, които то поставя...

публикувано на 22.05.19 в 17:44

Природните науки дават много възможности за професионално развитие

Тази седмица в Радиоприемница“ сме се съсредоточили върху ученето и учителската професия. Да бъдеш учител е призвание, но и предизвикателство, а днес с Людмила Михова, преподавател по химия и опазване на околната среда в НПМГ „Академик Любомир Чакалов“, разговаряхме за мястото на природните науки в съвременното образование, интересът към тях и..

публикувано на 22.05.19 в 16:25

Млади художници показват невидимото у пациенти в живописна изложба

"Да направим невидимото видимо" - това е темата на съвместен проект за живопис на Националната художествена академия и Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит. Поводът е Международният ден на хората, страдащи от хронични възпалителни чревни заболявания - 19 май, а участниците са подбрани след вътрешен конкурс, проведен в академията...

публикувано на 22.05.19 в 16:19
Празникът ще се проведе за втори път

Празник на буквите привлича и меломани до лятната сцена на НДК

За втора поредна година НДК, Столичната община и БНР ви канят на Празник на буквите на открито по случай 24 май. Тържественото откриване на новата лятна сцена НДК ще се състои в Деня на славянската писменост и българската култура. Тогава от 17 ч. започва превърналият се вече в традиционен и обичан от столичани и гости празник. В..

публикувано на 22.05.19 в 13:03

Почистват драсканиците от фасадите, графити майсторите - с обособени места за творчество

От началото на годината Столичният инспекторат работи по кампания за почистване на драсканиците от фасадите на столичните училища.  За няколко месеца са заличени драсканиците от фасадите на 9-та френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ , 133 СУ „А. С. Пушкин”, СМГ „П. Хилендарски”, 6 ОУ „Граф Игнатиев”, 126 ОУ „П. Ю. Тодоров” и 142 ОУ „В...

публикувано на 22.05.19 в 12:27