Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

ИМИ към БАН развива фундаменталните и приложни изследвания по математика и информатика

Снимка: Facebook
На науката и постиженията е посветена тази седмица предаването ни „Радиоприемница“. Наши събеседници ще бъдат учени от различни институти в БАН.

В първия работен ден от седмицата ни гостуваха директорът на Института по математика и информатика към БАН  - академик Веселин Дренски и научният секретар проф. Величка Милушева. С тях разговаряхме за 71-годишната история на Института, приоритетните направления, по които работи, докторските програми, научния потенциал на ИМИ, проектната дейност (по европейски и национални програми), както и за иновациите в образованието.

Акад. Веселин Дренски разказа, че за начало на Института се счита 27 октомври 1947 г. Още тогава, когато УС на Академията приема плана за научна дейност за следващата година, в областта на математическите науки се създават три комисии – Комисия по демографските проблеми, Комисия по математически изучавания в статистиката и Комисия за финансово – математическите проучвания на държавните и гарантирани от държавата заеми. 

Още тогава Институтът по математика и информатика има за цел да развива не само научни изследвания, а в същото време да се занимава и с непосредствени приложения на математиката. И тримата научни ръководители на комисиите активно работят и като преподаватели, още тогава се добавя и третата задача, която и днес стои пред Института – производство на висококвалифицирани кадри във всички области на математиката, информатиката и приложенията, които има. Самият институт се учреждава няколко години по-късно, през 1949 г., като в крак с времето си няколко пъти сменя името си, разказа ни акад. Дренски.

През 70-те години Институтът се обединява с Факултета по математика и информатика към СУ - в т. нар. Единен център по математика и механика, който съществува до 1988 година. Тогава се въвежда и тристепенната форма на висше образование – бакалавър, магистър и докторант.

В момента учените от Института работят по 15 научно изследователски и научно-приложни теми от т. нар. вътрешноинституционални проекти на Академията, а през последните три години учени от Института са работили по 22 проекта, финансирани от фонд „Научни изследвания“, от които 15 са по конкурси за финансиране на фундаментални научни изследвания, три по конкурси за финансиране на научни изследвания на млади учени, а 4 проекта са по конкурси за двустранно научно сътрудничество, от които два с Австрия и два с Русия.

Има и няколко проекта, които са финансирани от други европейски международни програми, а през последните три години в Института се работи по 12 такива проекта.

Колко научни сътрудници се трудят в Института в момента, в какви направления работят те и как си взаимодействат с колегите си в международен мащаб  – чуйте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулата с часовника - символ на Професионалната гимназия по приложни изкуства

Сградата на Професионалната гимназия по приложни изкуства се намира на бул. "Сливница", на една пряка от ул. "Опълченска". Часовниковата кула на върха й се вижда отдалеч и се е превърнала в символ на училището. Зданието е изградено по проект на архитект Михаил Пушкаров. Днес поддръжката му е възложена на управата на училището. Арх. Михаил Пушкаров..

публикувано на 21.09.19 в 10:35

Дневникът на една софиянка: Организирана посредственост vs. хаоса на таланта

Винаги съм се забавлявала на Гугъл резултатите при първоначално изписване на въпроса: защо артистите са … Тогава излизат следните резултати на база многократно търсене: …бедни …странни …депресирани …зле по математика …важни …толкова неподредени …гей …объркани души Съществува една такава максима, че, когато имаш талант, правиш..

публикувано на 20.09.19 в 17:13

Международният ден на мира е посветен на природата

На днешния ден отбелязваме Международния ден на мира. Съорганизатори на честването в България са Дружеството на ООН в България и Съюзът на ветераните. "Всяка година от секретариата дават тема за този ден, която обикновено е свързана с нещо много актуално. Актуалното сега е битката за климата. Общественото мнение е много ангажирано с тази тема и..

публикувано на 20.09.19 в 16:53

ИТ специалисти подават ръка на учителите в клас

ИТ специалисти влизат в класните стаи, за да предадат на учениците най-новите знания и практичести умения в областта. Участието им в образователния процес е част от националната програма на Министерството на образованието и науката „ИТ бизнесът преподава в училище“, която стартира тази учебна година. Към момента представители от 23 фирми са заявили..

обновено на 20.09.19 в 16:21

Започва оттърсване от изолацията чрез спонтанни инициативи и солидарност

Определени социални и икономически тенденции се развиват както в западните градове, така и у нас. Сред тях е сериозната социална и териториална сегрегация - скупчване на бедните на едно място, и оформяне на райони за богатите на друго. Миглена Герасимова от екипа на "Визия за София" заяви пред Радио София, че това показва нуждата от организиране на..

публикувано на 20.09.19 в 16:13

Бивша сграда на Центъра по наркомании става Детски медицински център

Бившата сграда на Центъра по наркомании на ул. "Пиротска" става Детски медицински център. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на посещение в АГ болница "Майчин дом". На едно място ще има различни медицински специалисти, които ще консултират най-малките в поставянето на точна диагноза. Сградата на бившия център по наркомании е..

публикувано на 20.09.19 в 16:06

Десетки институции в София отварят врати за свободен достъп на 21 и 22 септември

Повече от 35 сгради в столицата със забележителна архитектурна стойност ще отворят врати за посетители през следващите два дни (21 и 22 септември). По този начин София се включва в традиционните Европейски дни на наследството . Тази година те ще преминат под мотото „Изкуства и развлечения“ . Сред сградите, които ще бъдат..

публикувано на 20.09.19 в 15:42