Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

ИМИ към БАН развива фундаменталните и приложни изследвания по математика и информатика

Снимка: Facebook
На науката и постиженията е посветена тази седмица предаването ни „Радиоприемница“. Наши събеседници ще бъдат учени от различни институти в БАН.

В първия работен ден от седмицата ни гостуваха директорът на Института по математика и информатика към БАН  - академик Веселин Дренски и научният секретар проф. Величка Милушева. С тях разговаряхме за 71-годишната история на Института, приоритетните направления, по които работи, докторските програми, научния потенциал на ИМИ, проектната дейност (по европейски и национални програми), както и за иновациите в образованието.

Акад. Веселин Дренски разказа, че за начало на Института се счита 27 октомври 1947 г. Още тогава, когато УС на Академията приема плана за научна дейност за следващата година, в областта на математическите науки се създават три комисии – Комисия по демографските проблеми, Комисия по математически изучавания в статистиката и Комисия за финансово – математическите проучвания на държавните и гарантирани от държавата заеми. 

Още тогава Институтът по математика и информатика има за цел да развива не само научни изследвания, а в същото време да се занимава и с непосредствени приложения на математиката. И тримата научни ръководители на комисиите активно работят и като преподаватели, още тогава се добавя и третата задача, която и днес стои пред Института – производство на висококвалифицирани кадри във всички области на математиката, информатиката и приложенията, които има. Самият институт се учреждава няколко години по-късно, през 1949 г., като в крак с времето си няколко пъти сменя името си, разказа ни акад. Дренски.

През 70-те години Институтът се обединява с Факултета по математика и информатика към СУ - в т. нар. Единен център по математика и механика, който съществува до 1988 година. Тогава се въвежда и тристепенната форма на висше образование – бакалавър, магистър и докторант.

В момента учените от Института работят по 15 научно изследователски и научно-приложни теми от т. нар. вътрешноинституционални проекти на Академията, а през последните три години учени от Института са работили по 22 проекта, финансирани от фонд „Научни изследвания“, от които 15 са по конкурси за финансиране на фундаментални научни изследвания, три по конкурси за финансиране на научни изследвания на млади учени, а 4 проекта са по конкурси за двустранно научно сътрудничество, от които два с Австрия и два с Русия.

Има и няколко проекта, които са финансирани от други европейски международни програми, а през последните три години в Института се работи по 12 такива проекта.

Колко научни сътрудници се трудят в Института в момента, в какви направления работят те и как си взаимодействат с колегите си в международен мащаб  – чуйте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Източниците на енергия в „Изотопия“

Радиоизотопите, казват умните хора, са елементи с извънредно много енергия в ядрата си. Затова и спонтанно се разпадат. Обратно на научните закони, радиоизотопите на „Изотопия“ спонтанно се събраха, за да ви облъчат с енергия. Да ви отведат на места, които ще ви изумят. Да очертаят територия за свободните и най-вече будни особняци, които имат какво..

публикувано на 18.07.19 в 17:47
ulpia_serdika

Научете повече за София с вечерни градски разходки

За почитателите на градските разходки, след края на работния ден, вечерният исторически маршрут продължава и през летните месеци. Всяка седмица на страницата им във Фейсбук авторът на образователните обиколки на София - Здравко Петров , обявява датите, на които може да се включите в групата на любознателните софиянци. Този път ще може да научим..

публикувано на 18.07.19 в 17:37
Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на стартирането на втория сезон на услугата за наемане на електрически велосипеди от паркинга пред „Национален исторически музей” (НИМ) до местностите Тихия кът и Златните мостове в природен парк „Витоша”.

Може да наемате електрически велосипед за 15-20 лв. за 3 часа при разходка на Витоша

И това лято жителите и гостите на столицата ще могат да наемат електрически велосипеди за разходка до местностите Тихия кът и „Златните мостове“ на Витоша. Велосипедите могат да се наемат от паркинга пред Националния исторически музей, а услугата е създадена по програма „Зелена София“ на Столичната община. Тази година ще заработи и..

обновено на 18.07.19 в 17:02

"Календарт" - пътеводител на културните събития в София

Книжно издание (“Календарт”) с културните събития на Столичната община се разпространява на ключови места в града през това лято.  Всички включени мероприятия са със свободен достъп. През тази година събитията са най-многобройни, откакто се организира специална лятна програма. Фестивали, концерти, пиеси и публични четения са само част от включените..

публикувано на 18.07.19 в 16:59

Всеки е призван да засее духа на Левски в българските сърца

България отбелязва 182 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата - Карлово. Там вече бяха посрещнати участниците в похода "По стъпките на Апостола". В Борисовата градина в София, пред бюст-паметника на Васил Левски, тържествени слова произнесоха вицепрезидентът на страната Илияна Йотова,..

публикувано на 18.07.19 в 16:56

Разпънаха гигантския трибагреник за "Рожен 2019"

Хиляди посетители се очакват на Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2019". Събитието ще бъде открито на 19 юли в 10.30 часа с дефиле на повече от 200 гайдари в подножието на най-големия национален трибагреник, разгънат на повече от 7000 кв. м. Днес българският флаг бе разпънат на роженските поляни от едни от най-големите имена..

публикувано на 18.07.19 в 15:38

Ния Пушкарова: Виждам същинската природа на човека, когато го рисувам

До 10 август 2019 г. в Галерия "Сердика" можете да се насладите на изложбата „Лято 2019“ с автор Ния Пушкарова . В експозицията са представени портретни рисунки на хартия с пастел, креда и въглен, като те са допълнени с фотографска инсталация. С настоящата изложба художничката представя една метафора на лято и нейната представа за връзка с природата...

публикувано на 18.07.19 в 16:10