Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

ИМИ към БАН развива фундаменталните и приложни изследвания по математика и информатика

Снимка: Facebook
На науката и постиженията е посветена тази седмица предаването ни „Радиоприемница“. Наши събеседници ще бъдат учени от различни институти в БАН.

В първия работен ден от седмицата ни гостуваха директорът на Института по математика и информатика към БАН  - академик Веселин Дренски и научният секретар проф. Величка Милушева. С тях разговаряхме за 71-годишната история на Института, приоритетните направления, по които работи, докторските програми, научния потенциал на ИМИ, проектната дейност (по европейски и национални програми), както и за иновациите в образованието.

Акад. Веселин Дренски разказа, че за начало на Института се счита 27 октомври 1947 г. Още тогава, когато УС на Академията приема плана за научна дейност за следващата година, в областта на математическите науки се създават три комисии – Комисия по демографските проблеми, Комисия по математически изучавания в статистиката и Комисия за финансово – математическите проучвания на държавните и гарантирани от държавата заеми. 

Още тогава Институтът по математика и информатика има за цел да развива не само научни изследвания, а в същото време да се занимава и с непосредствени приложения на математиката. И тримата научни ръководители на комисиите активно работят и като преподаватели, още тогава се добавя и третата задача, която и днес стои пред Института – производство на висококвалифицирани кадри във всички области на математиката, информатиката и приложенията, които има. Самият институт се учреждава няколко години по-късно, през 1949 г., като в крак с времето си няколко пъти сменя името си, разказа ни акад. Дренски.

През 70-те години Институтът се обединява с Факултета по математика и информатика към СУ - в т. нар. Единен център по математика и механика, който съществува до 1988 година. Тогава се въвежда и тристепенната форма на висше образование – бакалавър, магистър и докторант.

В момента учените от Института работят по 15 научно изследователски и научно-приложни теми от т. нар. вътрешноинституционални проекти на Академията, а през последните три години учени от Института са работили по 22 проекта, финансирани от фонд „Научни изследвания“, от които 15 са по конкурси за финансиране на фундаментални научни изследвания, три по конкурси за финансиране на научни изследвания на млади учени, а 4 проекта са по конкурси за двустранно научно сътрудничество, от които два с Австрия и два с Русия.

Има и няколко проекта, които са финансирани от други европейски международни програми, а през последните три години в Института се работи по 12 такива проекта.

Колко научни сътрудници се трудят в Института в момента, в какви направления работят те и как си взаимодействат с колегите си в международен мащаб  – чуйте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 100 учители ще разменят добри практики в 51 СОУ "Елисавета Багряна“

Повече от 100 учители от страната ще представят добри практики на преподаване в първата Национална конференция "Обмяна на добри практики в природните науки". Събитието се провежда днес и утре в 51 СОУ "Елисавета Багряна“ в София. Преподаватели от цяла България по предметите "Физика", "Химия", "Биология", "Човекът и природата" и "Информационни..

публикувано на 22.03.19 в 18:08

Изграждат нови детски площадки и фитнес на открито в район "Витоша"

С настъпването на пролетта и покачването на температурите, времето става все по-подходящо за разходки навън, затова днес в предаването „Вашият глас“ говорихме за детските площадки и зелените пространства, където децата могат да играят. С екипа ни се свърза наша слушателка, която изрази желание за повече места за отдих в район „Витоша“. Ние..

публикувано на 22.03.19 в 17:30
Усмивката на Лиз Бурбо убеждава, че знае пътя към щастието

Трябва да разберем какво иска тялото, за да му го дадем, без да забравяме душата

За първи път в България тази седмица гостува световноизвестния психолог Лиз Бурбо. Тя е лектор и автор на много бестселъри за щастие и просперитет. Този уикенд предстои нейният семинар, на който тя ще разкаже своята философия как да бъдем по-щастливи и благополучни. Бих казала, че философията, която сама съм открила, не се преподава..

публикувано на 22.03.19 в 16:55

2700 души по-малко в план-приема за ВУЗ догодина

2700 души по-малко спрямо тази академична година са предвидени в план-приема в държавните и частните висши училища за 2019-2020 г. Или това са 54 хил.бройки, които формират кандидатстващите за бакалавър, магистър и научна степен „доктор“. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посочи, че план-приемът се определя на база подадените..

публикувано на 22.03.19 в 16:38

Значението на храната в юдаизма

В тези пет дни в предаването “Радиоприемница” говорихме за храната като начин на живот и култура, храната в различните религии и общности. Днес се посвещаваме на вечните закони в юдаизма и прекрасните традиции в храненето на евреите. Храненето, храната и кулинарията, са много важна част от еврейската култура и традиции. Почти няма празник или..

публикувано на 22.03.19 в 16:15

Какво трябва да свършат любителите градинари през пролетта

Астрономическата пролет вече е факт, а мартенското време, макар и променливо, като цяло е значително по-меко от това през предходните зимни месеци. Именно сега започва преходът от зимен покой на овощните дръвчета към възобновяване на вегетацията т.е. набъбват пъпките. В този период в овощната градина се извършват едни от най-важните агротехнически..

публикувано на 22.03.19 в 15:21

Проф. Борислава Танева кани на ppIANISSIMO - три уикенда с нестандартна програма

Днес, на 22 март, започва 22-рото издание на Международния фестивал за съвременна музика ppIANISSIMO , в който пианото е главен герой. Концертите по традиция са в Първо студио на БНР, но като нов елемент тази година съботните концерти са в залата на Националната музикална академия. Всъщност всичко се случва в рамките на 3 уикенда - началото днес е с..

публикувано на 22.03.19 в 15:11