Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Редактирането на гените едва ли ще спре - въпреки критиките към китайския учен

Хъ Цзянкуей изложи целта на генната редакция - децата да бъдат резистентни към ХИВ (при баща носител)
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Със сигурност вече сте чули за генно редактираните близначки Лулу и Нана, родени в Китай. Ученият Хъ Цзянкуей от Южния научно-технологичен институт в Шънчжън даде и подробности на специална конференция, от които стана ясно, че:

- Първо е тествал  метода с мишки, маймуни и човешки ембриони в лаборатория и е кандидатствал за патенти;

- Избрал е да редактира гена за ХИВ, защото СПИН е голям проблем в Китай;

- Всички мъже, участвали в експеримента, са били заразени с ХИВ, но жените са били здрави. Хе е предложил на двойките шанс да имат дете, което да бъде предпазено от тяхната съдба;

- Генното редактиране е направено по време на оплождане ин витро.

Когато ембрионите са били на 3 до 5 дена, са проверени дали са с редактирани гени. Двойките в експеримента са можели да изберат дали да използват редактиран ембрион или обикновен.

Съобщението за генно редактираните бебета беше посрещнато от научната общност, медии и специалисти доста противоречиво.

На нарочната конференция за обяснение на направеното водещ е бил Дейвид Балтимор, Нобелов лауреат от Калифорнийския технологичен институт. Според него трудът на Хъ е "безотговорен", защото не отговаря на критериите, приети в сектора преди няколко години.  

Деканът на медицинския факултет в Харвард д-р Джордж Дейли предупреди, че подобен експеримент ще донесе само вреда на генното редактиране, но "не би трябвало заради първата грешка да заровим глава в пясъка и  да не обръщаме внимание на положителните аспекти, които могат да последват от по-отговорно поведение".

Междувременно китайските власти наредиха разследване на извършеното от Цзянкуей, а пък той заяви, че заради възмущението на колегите му ще направи "пауза" в опитите си. Китайският зам.-министърът на науката и технологиите Сюй Нанпин заяви, че министерството не одобрява разработката, завършила с раждането на двете момиченца с редактирана ДНК. Той нарече работата на екипа незаконна, неетична и  неприемлива и каза, че е наредено разследване, без да уточнява конкретните взети мерки.

Междувременно БНС съобщи, че Хъ Цзянкуей е изчезнал.

БиТиВи пък информира, че учени от Харвард също ще започнат експерименти с редакция на човешкия геном.

Световната здравна организация /СЗО/ съставя работна група, за да бъдат въведени по-строги критерии при редактирането на човешки гени, съобщиха световните агенции.

По думите на генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, подобни генетични манипулации "не могат да бъда извършвани без въвеждането на ясни правила и стандарти" в тази област. Разработените критерии и директиви ще трябва да посрещнат етичните и здравни предизвикателства при редактирането на човешки гени.

Чуйте две мнения на български учени за новината от Китай - доц. Иванка Димова – ръководител на Лаборатория по геномна диагностика към Катедра по медицинска химия и биохимия на Медицинския университет в София и проф. Радка Кънева – изпълнителен мениджър на Центъра по молекулна медицина към МУ-София.