Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редактирането на гените едва ли ще спре - въпреки критиките към китайския учен

Хъ Цзянкуей изложи целта на генната редакция - децата да бъдат резистентни към ХИВ (при баща носител)
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Със сигурност вече сте чули за генно редактираните близначки Лулу и Нана, родени в Китай. Ученият Хъ Цзянкуей от Южния научно-технологичен институт в Шънчжън даде и подробности на специална конференция, от които стана ясно, че:

- Първо е тествал  метода с мишки, маймуни и човешки ембриони в лаборатория и е кандидатствал за патенти;

- Избрал е да редактира гена за ХИВ, защото СПИН е голям проблем в Китай;

- Всички мъже, участвали в експеримента, са били заразени с ХИВ, но жените са били здрави. Хе е предложил на двойките шанс да имат дете, което да бъде предпазено от тяхната съдба;

- Генното редактиране е направено по време на оплождане ин витро.

Когато ембрионите са били на 3 до 5 дена, са проверени дали са с редактирани гени. Двойките в експеримента са можели да изберат дали да използват редактиран ембрион или обикновен.

Съобщението за генно редактираните бебета беше посрещнато от научната общност, медии и специалисти доста противоречиво.

На нарочната конференция за обяснение на направеното водещ е бил Дейвид Балтимор, Нобелов лауреат от Калифорнийския технологичен институт. Според него трудът на Хъ е "безотговорен", защото не отговаря на критериите, приети в сектора преди няколко години.  

Деканът на медицинския факултет в Харвард д-р Джордж Дейли предупреди, че подобен експеримент ще донесе само вреда на генното редактиране, но "не би трябвало заради първата грешка да заровим глава в пясъка и  да не обръщаме внимание на положителните аспекти, които могат да последват от по-отговорно поведение".

Междувременно китайските власти наредиха разследване на извършеното от Цзянкуей, а пък той заяви, че заради възмущението на колегите му ще направи "пауза" в опитите си. Китайският зам.-министърът на науката и технологиите Сюй Нанпин заяви, че министерството не одобрява разработката, завършила с раждането на двете момиченца с редактирана ДНК. Той нарече работата на екипа незаконна, неетична и  неприемлива и каза, че е наредено разследване, без да уточнява конкретните взети мерки.

Междувременно БНС съобщи, че Хъ Цзянкуей е изчезнал.

БиТиВи пък информира, че учени от Харвард също ще започнат експерименти с редакция на човешкия геном.

Световната здравна организация /СЗО/ съставя работна група, за да бъдат въведени по-строги критерии при редактирането на човешки гени, съобщиха световните агенции.

По думите на генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, подобни генетични манипулации "не могат да бъда извършвани без въвеждането на ясни правила и стандарти" в тази област. Разработените критерии и директиви ще трябва да посрещнат етичните и здравни предизвикателства при редактирането на човешки гени.

Чуйте две мнения на български учени за новината от Китай - доц. Иванка Димова – ръководител на Лаборатория по геномна диагностика към Катедра по медицинска химия и биохимия на Медицинския университет в София и проф. Радка Кънева – изпълнителен мениджър на Центъра по молекулна медицина към МУ-София.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

55-то издание на "Софийски музикални седмици"

"Софийски музикални седмици" е един от емблематичните фестивали за столицата, а откриването на тазгодишното му 55-то издание ще се състои на 23 май. Той ще протече в два модула - майско-юнски и септемврийски. Повече за на събитието разказа проф. Момчил Георгиев. По думите му Софийски музикални седмици са инкубатор на създаването на нови..

публикувано на 09.05.24 в 12:50

Родителите на над 3800 неприети в ясли и градини деца в София са получили компенсации

До 12.00 часа днес могат да бъдат актуализирани желанията за кандидатстване в столичните ясли и детски градини. След този час системата ще бъде заключена. Обявените свободни места за прием през следващата учебна година са 13 102, припомни пред Радио София Нели Манчева – и.д. директор „Образование“ в Столичната община. „6670 са местата в..

публикувано на 09.05.24 в 10:17

Как да улесним прехода от детската градина към училище?

Започването на първи клас е специален момент в живота на децата. Някои от тях обаче, изпитват страх от неизвестното, имат трудности с фината моторика, концентрацията и новата среда. Специалистите съветват родителите да разговарят с децата си, за да улеснят този важен преход към първи клас и да го превърнат в прекрасно преживяване. Има и..

публикувано на 09.05.24 в 09:06

Район "Люлин" празнува

Днес столичният „Люлин“ отбелязва районния си празник. Тази година от администрацията на района са подготвили 4-дневен фестивал, с който да зарадват жителите на най-многолюдния квартал не само в София, но и в страната. Празникът започва в 17.00 часа, с празнично шествие на учениците от район „Люлин“ по бул. „Захари Стоянов“.  Фестивалът е под..

публикувано на 09.05.24 в 08:12

Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. При съобщаване на случай на коклюш, съответното РЗИ ще предписва нужните..

публикувано на 09.05.24 в 08:09

Дъжд в четвъртък, температурите падат - в София до около 16°

Днес ще бъде предимно облачно. В много райони в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, на места ще са значителни по количество, съобщиха от НИМХ. Главно в Югозападна България е възможно и да прегърми. Вятърът ще бъде от североизток, в източните райони ще е умерен до силен и там валежите ще са по-слаби и на по-малко места. Минималните..

публикувано на 09.05.24 в 07:35
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюша, както и..

публикувано на 08.05.24 в 18:09