Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Столичната община уеднаквява приема в яслите и детските градини

Столичния общински съвет уеднакви критериите за прием на деца в общинските самостоятелни ясли с тези на детските градини. Приетите изменения и допълнения предоставят повече точки за децата с работещи родители и на студенти, както и предимство за кандидати, които имат брат или сестра в яслите. Ограничава се и броят на децата с хронични заболявания и специални образователни потребности (СОП).

На практика гласуваните днес промени в правилата за прием в общинските самостоятелни детски ясли от Столичния общински съвет (СОС), се уеднаквяват с утвърдените по-рано през годината правила за прием в детските градини. А те са в съответствие със заложените от образователното министерство. Децата, чиито родители работят или са студенти, ще получават повече точки, както и имат брат или сестра в яслата. А срокът за отлагане на постъпване в детското заведение се ограничава до 60 дни.

Удостоверяването на хроничното заболяване вече ще се извършва с решение на Териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК), а не с решение на Лекарска консултативна комисия (ЛКК).

А от следващата година ще бъде заложен критерият „уседналост“, който вече се прилага за учениците в първи клас и който осигурява на детето възможността да посещава най-близкото до неговата адресна регистрация общинско заведение.

СОС прие и изменения в Системата за прием в първи клас. Правилата влизат в сила още със следващата кампания за кандидатстване в първи клас, която ще стартира в края на този и началото на следващия месец.
Чуйте повече по темата в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българи празнуват сред рози дамасцена на Лондонския Голдън Скуеър

В навечерието на 24 май българи и англичани отпразнуваха заедно Деня на българската писменост и култура. Голдън Скуеър - малък площад в сърцето на Лондон, се превърна в сцена, на която се изявиха български таланти от различни жанрове. Класическа, съвременна музика, електронна арфа, гайда, фолклорни танцови изпълнения зарадваха посетителите. Специално..

обновено на 24.05.19 в 16:34

Ставри Фотев показва връзката си с природата и духовното в изложбата "По пътя"

"По пътя" - така е озаглавена самостоятелната изложба с акварел и живопис на Ставри Фотев , подредена в столичното арт пространство The Art Foundation. Художникът е завършил Ландшафтна архитектура и се занимава и с парково изкуство и архитектура. Има множество участия в изложби, негови творби са в частни колекции в България, Германия, Русия, Холандия,..

обновено на 24.05.19 в 16:02

Президентът Румен Радев: Кирилицата свързва милиони хора от различни държави

В Деня на славянската писменост и култура бяха организирани празнични шествия в редица градове на страната. В София шествието тръгна от площад „Независимост” пред Президентството и приключи пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където се състоя церемония с произнасяне на речи от официалните лица и поднасяне на венци пред..

публикувано на 24.05.19 в 15:30

Библиотекарят е жрец, има мисия като на първопросветителите - да станем по-духовни

Столичната библиотека отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май,с празнична програма. До 15:00 ч. днес столичани могат да разгледат две документални изложби: „България в Европа, Европа в България“ - със стари пощенски картички и албуми от цяла Европа от колекциите на проф. Михаил Неделчев, и..

публикувано на 24.05.19 в 14:20

Дневникът на една софиянка: Каква абитуриентка щях да бъда днес?

Ех, дойде това време на весело - истеричаво изброяване на цифри: 1, 2, 3, 4, … и така до 12. Понеже при мен се навъртяха бая годинки, откакто завърших средното си образование, се опитах да си припомня разни моменти от този етап от живота ми. Всъщност като атмосфера нещата изобщо не са се променили. Полицаите час по час излизат в..

публикувано на 24.05.19 в 12:50

Образователна платформа насърчава детското четене с онлайн игра

Образователната онлайн платформата "Книговище", насочена към насърчаване на детското четене, организира двадесет и четири часово състезание по четене с разбиране . В сайта, който от днес тръгва към всички български училища, регистрация вече имат близо 2000 деца, които попълват въпросници по прочетени от тях книги. От тях са избрани 24..

публикувано на 24.05.19 в 12:45

Кои са любимите български книги на столичани

На днешния светъл празник, когато честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, репортерът на Радио София Луиза Лазарова се разходи из софийските улици и попита столичани за техните любими произведения от български автори. Какви са техните отговори и кои стихотворения и песни помнят наизуст - чуйте в звуковия файл...

публикувано на 24.05.19 в 11:54