Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Столичната община уеднаквява приема в яслите и детските градини

Столичния общински съвет уеднакви критериите за прием на деца в общинските самостоятелни ясли с тези на детските градини. Приетите изменения и допълнения предоставят повече точки за децата с работещи родители и на студенти, както и предимство за кандидати, които имат брат или сестра в яслите. Ограничава се и броят на децата с хронични заболявания и специални образователни потребности (СОП).

На практика гласуваните днес промени в правилата за прием в общинските самостоятелни детски ясли от Столичния общински съвет (СОС), се уеднаквяват с утвърдените по-рано през годината правила за прием в детските градини. А те са в съответствие със заложените от образователното министерство. Децата, чиито родители работят или са студенти, ще получават повече точки, както и имат брат или сестра в яслата. А срокът за отлагане на постъпване в детското заведение се ограничава до 60 дни.

Удостоверяването на хроничното заболяване вече ще се извършва с решение на Териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК), а не с решение на Лекарска консултативна комисия (ЛКК).

А от следващата година ще бъде заложен критерият „уседналост“, който вече се прилага за учениците в първи клас и който осигурява на детето възможността да посещава най-близкото до неговата адресна регистрация общинско заведение.

СОС прие и изменения в Системата за прием в първи клас. Правилата влизат в сила още със следващата кампания за кандидатстване в първи клас, която ще стартира в края на този и началото на следващия месец.
Чуйте повече по темата в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"От Чамкория до Боровец" - историята на един курорт до ерата "Балкантурист"

Самоковката Невена Митрева е съавтор на книгата "От Чамкория до Боровец" - един пътеводител в историята на популярния ни зимен курорт, основан на работата с 13 документални архива. Книгата съдържа над 650 илюстрации - снимки, пощенски картички, откъси от пътеводители. През 2019 година се навършват точно 120 години от утвърждаването на курорта с..

публикувано на 18.03.19 в 18:30

Не се очаква втори пик на грипа, но вирусите циркулират без почивен ден

Пикът на грипа тази зима отмина, но циркулацията на вируси продължава. Все още има хора, които се възстановяват от последствията или усложненията. Това сигурно ще ги накара да се замислят за цената, която са платили, не само буквално, но и във вид на нерви, пропуснати преживявания със семейството или загуби от служебни отсъствия. И сигурно ще се..

публикувано на 18.03.19 в 17:43

Ученици от четири столични училища ще обсъждат какви са професиите на бъдещето

Проведе се първата среща по проекта „София и Европа за младите - 3D - демокрация, диалог и дебат“, който цели да запознае младите хора с правата и задълженията им като европейски граждани и възможностите за достъп до информация чрез използване на новите технологии. Ученици от четири столични училища в район „Възраждане“ ще обсъждат какви са..

публикувано на 18.03.19 в 16:47
Шофьори и ватмани от градския транспорт протестират пред Столична община.

Подготвят програма за увеличение на заплатите в градския транспорт с по 10 % на година

Заради недостига на кадри в градския транспорт в София, в срок до месец ще бъде изработена тригодишна програма за увеличение на заплатите с по 10 % на година. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при участието си в XVIII Годишна конференция на Мрежата на синдикалните организации от европейски столици. Идеята за програмата е на синдикатите от..

публикувано на 18.03.19 в 15:10

Постът е внимание, будност, разсъдителност, динамика и свобода

Започва минисериалът на Радиоприемница , посветен на х раненето като начин на живот в различни религии, култури и общности. Днес сме поканили доц. Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски") , магистър Теодор Аврамов и студента Румил Георгиев , с които разговаряме за храната като пречистване в..

публикувано на 18.03.19 в 15:02
Столина Добрева

Столина Добрева: Завръща се престижът на музикалното училище

Ето как започна пътуващото ни "Радиокафе", което гостува на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София - с разговор с дамата, която ръководи училището втора поредна година. Името й е Столина Добрева , китаристка е, завършила е същото това музикално училище и "след едно кратко прекъсване от 6 години, за да завърша висшето си образование в..

публикувано на 18.03.19 в 14:42

Добрата и лошата страна на... детската градина

Какво не харесват децата в ДЕТСКАТА ГРАДИНА Това попитахме тази седмица малките ни приятели от 29-а детска градина „Слънце“. Не е голяма изненада, че най-омразното им занимание е следобедният сън, вместо да си играят навън, дори да е студено. Повечето възрастни също са имали проблеми с някоя от манджите в детската градина, е това не се..

публикувано на 18.03.19 в 14:38