Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данита Заричинова за индивидуалното разделно събиране и умното управление на отпадъците

Снимка: pixabay.com
Днес наш събеседник в "Радиоприемница" беше Данита Заричинова от Екологично сдружение „За Земята“. Дейността на организацията е съсредоточена в сферата на опазване и възстановяване на околната среда.

Сдружението работи усилено за популяризиране на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници като устойчива алтернатива на конвенционалните начини за производство на енергия.

Сред сериозните екологични проблеми в България се оказва замърсяването на въздуха. „За Земята” работи за информирането на гражданите за проблема, изграждането на мрежа от активни граждани и организации, намиране и прилагане на решения и застъпничество пред държавните и общински орган. Лична кауза за Данита Заричинова е и темата за нулевите отпадъци.

„Опитваме се да се борим с проблема, но и да даваме решение. В България мръсният въздух е свързан с битовото горене, според анализ на Сдружението, продължаваме неефективно да се отопляваме, а мерки трябва да се вземат и на национално и на общинско ниво. Това отопление е свързано и с доходите на хората, така че там и държавата трябва да се намеси с по-добри политики“, каза Данита.

По повод предложението на Сдружението за смяна на традиционни печки, Данита посочи, че 30 домакинства са получили пелетни печки, които са много по-ефективни и сега, когато приключва първият отоплителен сезон, се очаква и мнението на хората. Следващата стъпка е това да се случва в повече домакинства и повече общини.

Относно хората, които разчитат на енергийни помощи, Данита посочи, че това трябва да се разреши между институциите, които са отговорни и с помощта на гражданските организации.

„Има и примери от други страни, които биха могли да се приложат в зависимост от националните характеристики. Трябва хората да бъдат информирани, защото хората с ниски доходи използват отпадъците за печките си за отопление, което е вредно за околната среда и човека, който ползва това отопление“, коментира Данита.

Тя посочи, че заради наличието на екологични проблеми във всякакви аспекти, се налага различните организации да са обединени и да комуникират ежедневно.

Данита обясни, че каузата за нулеви отпадъци се изразява в това да има умно управление на отпадъците с идея за предотвратяването им.

Един от начините е да ползваме по-малко неща, които ще изхвърлим съвсем скоро, като вместо това използваме продукти , които могат да се употребяват повече време, могат да бъдат ремонтирани или поправени по някакъв начин.

Данита коментира, че е важно да изхвърляме разделно отпадъци, което, обаче, е много свързано с това как общината управлява тези отпадъци и каква система въвежда за разделното събиране, защото всеки от нас може да се стреми към намаляване на отпадъците си, но трябва да има и подкрепата на мястото, където живее, за да се случва това най-ефективно.

„Това, което ние искаме да се случи в българските общини, е да има индивидуално разделно събиране, а не „анонимни“ контейнери по улиците, към които никой не носи отговорност.  Да има контейнери пред всеки блок или къща, да има кофи не само за рециклируемите отпадъци, а и за биоотпадъците, хранителни и растителни, които могат да бъдат превърнати в компост или биогаз.  

Данита допълни, че в много държави в въведено правилото „плащаш, колкото изхвърляш“, което стимулира хората да бъдат по-мотивирани в грижата за отпадъците си.

Още за добрите примери, които можем да приложим и последваме – чуйте от разговора на Катя Василева с Данита Заричинова.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55

Доброто заразява - Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество

За седма година Time heroes връчи годишните си награди за доброволчество. От общо 181 номинации, журито отличи 15 геройски истории. „Мотивацията ни да го правим е да разказваме истории за доброто, т.е. за човешка солидарност, човечност, подадена ръка, по различен начин да се вдъхновят хората“, каза пред Радио София Наталия Иванова от Time..

публикувано на 26.04.24 в 14:35
Част от създателите на филма

Премиера на първия наш фентъзи филм "Бандата на Банши: Рецепта за магия"

Екипът на предаването "Добър вечер, София", посрещна многобройни гости, които дойдоха от света на вълшебствата, за да ни разкажат за  "Бандата на Банши: Рецепта за магия" - първият български фентъзи филм, който ще има своята премиера на 27 април. В него зрителите ще се впуснат във вълнуващо пътешествие, подходящо както за деца, така и за..

публикувано на 26.04.24 в 14:25

Премиерата на “П.О.Р.Н.О.” дава старт на продуцентска къща "Гръм и Тряс"

„П.О.Р.Н.О. – Публична организация за разтуха на обществото“ е премиерното заглавие на сцената на Yalta art room на 30 април . Спектакълът е черна комедия по скечове на Ханох Левин. Режисьор е Веселин Петров - актьорът от сериалите „Клетката“ и „Есента на демона“. Печелил награда „Аскеер“ за изгряваща звезда и награда „Слави Шарков“ за млад..

публикувано на 26.04.24 в 13:55
Главен комисар Иван Георгиев

От СДВР обявиха по-строги мерки за дербито в събота

Мерките за предстоящия утре мач между Левски и ЦСКА София ще бъдат много по-стриктни от тези на предходната среща на 7 април, каза на брифинг главен инспектор Иван Георгиев, началник сектор „Масови мероприятия“ при Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР). Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали на София, така и в..

публикувано на 26.04.24 в 13:14

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София"

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София". Това е най-новият проект на Програмата и L'Europeo. Тя е представена до 27.04.2024 г. в Галерия nOva art space, а от 09.07.2024 г. до 23.07.2024 г. ще бъде изложена в Галерия на открито в градинката пред Народния театър “Иван Вазов”. Пред Радио София Валерий Пощаров, Ваньо Димитров и..

публикувано на 26.04.24 в 12:49