Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

„Прегърни ме“, за да бъдем всички щастливи

Милена Нейова
По някакъв парадоксален начин най-големите и болни обществени недъзи се проявяват не в големите и помпозни явления, а в дребните, ежедневни и почти анонимни факти, както случаят с ателие - "Прегърни ме”. Това казва писателката Теодора Димова за добрината, за която ви разказваме в „Моята история за доброто“. Всичко започва преди 15 години, когато Милена Нейова започва да посвещава част от времето си на изоставени деца.

Първите четири години Милена и нейната приятелка Калина провеждат курсове по тъкачество и шивачество, по време на които децата заедно с преподавателите, създават няколко колекции от етно костюми със съвременно звучене. Постепенно през годините добавят различни и увлекателни занимания по изобразително и приложно изкуство, четене, дописване и илюстрация на приказки, разкази и стихове, театрални работилници, литературни и кино срещи.
Освен костюмите, децата изработват и първите художествени предмети - кукли-ангели, чехли, чорапи, колани, чанти, арт-книги, а също и „детски копия” на творби на известни художници като Пикасо, Гоген, Матис, Дега, Анди Уорхол, Хундертвассер, Климт и т.н.

Всяка година в заниманията на ателието се включват около 30 нови деца и младежи, настанени в социални домове и институции.

„Прегърни ме” е създадено, за да се даде шанс на изоставените ни деца, за да им се покаже животът, който им е отказан. Ателието е красивото и уютно място, което те посещават с радост. Там са техните приятели - дизайнери, моделиери и художници, които ги срещат с всички сфери на изкуството.

Ателието е място, където те получават самочувствие, че могат. Учат се да вярват - в себе си, в другия, в бъдещето. Не са много хората, които имат достатъчно воля и отдаденост като Милена да работят и да продължават да се борят въпреки трудностите, но Милена продължава, защото смисълът е в резултатите, в успехите на децата, които засенчват всяка една трудност.

Хубаво е, когато някой го е грижа за другия. Когато мечтае, смее се, бори се и то не за себе си. Милена и нейното ателие „Прегърни ме“ са пример, че с воля и кураж бъдещето на деца може да бъде направено достойно.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изборите за ЕП показаха, че българите не се възползват от Европа

Студенти с интерес към европейската политика коментираха изборите за членове на ЕП в специалното ни предаване "Европа за мен", което Радио София излъчи на 26 май. Как през статистиката на резултатите ще се определят политиките в Обединена Европа, какви нагласи показаха българските гласоподаватели, как възприемаме Европа - чуйте коментарите на младите..

публикувано на 27.05.19 в 14:34

Този път ще гласувам за...

В специалното ни предаване "Европа за мен" чухме доброволци, участници в предхождащата изборите кампания на Европейския парламент „Този път ще гласувам“. С тях коментирахме мотивите за гласуване, които са надпартийни, гледните точни на младите хора и техните визии за бъдещето им. Първа беше Богомира Христова, която изучава политически науки в Нов..

обновено на 27.05.19 в 14:28
Божидара в сцена от клипа към песента

Божидара Симеонова окуражава абитуриентите с песента си "Светът ни очаква"

В „Шоколад“ е време за музикална премиера. В студиото ни гостува Божидара Симеонова с песента си Светът ни очаква . Като идея и демо запис песента е отпреди около 2 години, но сега пътят към публиката преминава през професионален запис, видеосклип и подобаваща премиера. Музиката е на самата Божидара, а текстът е на майка ѝ – Лина Борджиева...

публикувано на 27.05.19 в 13:35

"Аладин" на Гай Ричи идва с нови и вълнуващи приключения

"Аладин" е една от емблематичните класически истории на "Disney", която се завръща за нов живот, пречупен през призмата на режисьора Гай Ричи.   Брилянтна актьорска игра, пленителни визуални ефекти и изключително вълшебство ще видят зрителите в новата дългоочаквана продукция, заснета на многобройни екзотични локации.  Това е една завладяваща..

публикувано на 27.05.19 в 11:38

Млади таланти излизат пред публика на живо, без "фейсбук маски"

Ако откликнете на поредната покана за събитие под наслов „Да свалим Facebook маските" , ще се срещнете с невиртуални приятели и ще се запознаете с нови. В това уверяват организаторите, като за целта са предвидени сценични изяви – песни и танци, към които публиката в Студио 5 на НДК е приканена да се присъедини. Моментът е фиксиран за 31 май вечерта...

публикувано на 27.05.19 в 11:28

Д-р София Ангелова: Няма безвредно пушене

Националната асоциация за профилактика на белодробни болести започва кампания за безплатно изследване за пушачи Каква е разликата във влиянието на конвенционалните цигари и т. нар. бездимни цигари върху здравето ни? Навлизането им на пазара и все по-широката им употреба, става повод Националната асоциация за профилактика на белодробни болести..

публикувано на 26.05.19 в 15:10
Доц. Атанас Мангъров

Ваксина срещу варицела не можеш да си купиш в България, заради бюрокрация

Варицелата по нищо не се различава от морбили като тежест и продължителност на заболяването. Това каза в интервю за Радио София доц. Атанас Мангъров - началник на Детското отделение в столичната Специализирана болница по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров". По думите му, от началото на годината до началото на месец май в страната има..

публикувано на 26.05.19 в 11:25