Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

„Прегърни ме“, за да бъдем всички щастливи

Милена Нейова
По някакъв парадоксален начин най-големите и болни обществени недъзи се проявяват не в големите и помпозни явления, а в дребните, ежедневни и почти анонимни факти, както случаят с ателие - "Прегърни ме”. Това казва писателката Теодора Димова за добрината, за която ви разказваме в „Моята история за доброто“. Всичко започва преди 15 години, когато Милена Нейова започва да посвещава част от времето си на изоставени деца.

Първите четири години Милена и нейната приятелка Калина провеждат курсове по тъкачество и шивачество, по време на които децата заедно с преподавателите, създават няколко колекции от етно костюми със съвременно звучене. Постепенно през годините добавят различни и увлекателни занимания по изобразително и приложно изкуство, четене, дописване и илюстрация на приказки, разкази и стихове, театрални работилници, литературни и кино срещи.
Освен костюмите, децата изработват и първите художествени предмети - кукли-ангели, чехли, чорапи, колани, чанти, арт-книги, а също и „детски копия” на творби на известни художници като Пикасо, Гоген, Матис, Дега, Анди Уорхол, Хундертвассер, Климт и т.н.

Всяка година в заниманията на ателието се включват около 30 нови деца и младежи, настанени в социални домове и институции.

„Прегърни ме” е създадено, за да се даде шанс на изоставените ни деца, за да им се покаже животът, който им е отказан. Ателието е красивото и уютно място, което те посещават с радост. Там са техните приятели - дизайнери, моделиери и художници, които ги срещат с всички сфери на изкуството.

Ателието е място, където те получават самочувствие, че могат. Учат се да вярват - в себе си, в другия, в бъдещето. Не са много хората, които имат достатъчно воля и отдаденост като Милена да работят и да продължават да се борят въпреки трудностите, но Милена продължава, защото смисълът е в резултатите, в успехите на децата, които засенчват всяка една трудност.

Хубаво е, когато някой го е грижа за другия. Когато мечтае, смее се, бори се и то не за себе си. Милена и нейното ателие „Прегърни ме“ са пример, че с воля и кураж бъдещето на деца може да бъде направено достойно.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Винг Чун - бойното изкуство, което се бори с егото

Когато победиш себе си, можеш да победиш всеки друг и да достигнеш мечтите си. В това вярват китайците и смятат, че за да си успешен, трябва да владееш поне един боен спорт, благодарение на който да постигнеш вътрешен мир. Повечето бойни изкуства учат на търпение, любов към труда и най-вече на изкуството да пребориш най-големия си враг - егото. Точно..

публикувано на 13.10.19 в 13:45
доц. д-р Свилен Маслянков

Доц. д-р Свилен Маслянков: Съвременните оперативни техники при рак позволяват запазване на гърдата

В рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата - месец октомври, освен на диагностиката и значението на профилактиката, в "Часът на здравето" обръщаме внимание и на лечението на коварното заболяване. Всяка година близо 4000 българки заболяват от рак на гърдата, 1100 от тях умират. Това прави карцинома на млечната жлеза най-често..

публикувано на 13.10.19 в 12:40
Българска академия на науките

БАН празнува 150 години от създаването си

Българската академия на науките празнува днес 150 години от създаването си. Това я прави най-старата институция у нас, която предшества дори създаването на Третата българска държава. Академията е наследник на Българското книжовно дружество, създадено през далечната 1869 година в Румънския град Браила с идеята да бъде духовно ядро на българския..

публикувано на 12.10.19 в 12:15

Силата да предизвикаш себе си

Възможно ли е да водиш пълноценен живот, ако си лишен от способността да виждаш. Според Виктор Асенов - да. Той е незрящ и обожава планината, като използва всеки възможен момент, за да бъде някъде сред чистата и дива природа. За предпочитане по-високо. Обикновено на преходи ходи с жена си и техните кучета водачи. Казва, че планината го зарежда, както..

публикувано на 12.10.19 в 11:15

Планинар засне соловото си преминаване по маршрута Ком - Емине

В предаването "Турагент" се срещаме с Мартин Стефанов и неговата приключенска документална поредица, която представя  "почти" соловото му преминаване на един от най-популярните планински туристически маршрут в България - Ком - Емине. Мартин Стефанов споделя, че това не е пътеводител и съветник по въпроси, свързани с прехода и планинарството като..

публикувано на 12.10.19 в 10:30

С грижа за планината

Две млади дами - Данита Заричинова и Елеонора Йосифова , през 2015 г. започват инициативата „Умна раница“. Целта на каузата им е да насърчават отговорното отношение към природата и устойчивите практики в планините. Този уикенд на хижа “Козя стена” Данита и Елеонора, заедно с хижарите, провеждат едно забавно и образователно събитие, наречено..

публикувано на 12.10.19 в 10:15

"Виждам те. Виждаш ме" - кампания за безопасност на велосипедистите

Обучение по глобалната програма "Виждам те. Виждаш ме" за безопасност между велосипедистите и камионите на пътя, се проведе в 18-то училище “Уилям Гладстон". Партньор на инициативата е Главна дирекция "Национална полиция" на МВР. Техни експерти запознават учениците с правилата за велосипедистите. “За велосипедистите има регламентация къде трябва да се..

публикувано на 11.10.19 в 18:49