Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Капка (добро) възкресява живот

Kръводаряването е сред най-хуманните постъпки, които не могат и не би трябвало да бъдат оценявани в пари или материални облаги. Да дадеш част от себе си, за да спасиш някой друг, е висша форма на човещина. Кръвта няма аналог, а от нея зависи животът на повече от 600 души в България всеки ден! 

Преди 9 години с нуждата от кръводарители се сблъсква Стефка Попова. Днес вече самата тя търси решение на проблема с недостига на такива. Доброволец е и председател на Българската организация за доброволно кръводаряване. 

Малко хора реално знаят или се замислят колко много кръв е нужна ежедневно - за пострадалите от катастрофи, за нуждаещите се от операции, за онкоболните, за хората с изгаряния, за страдащите от различни заболявания, за нуждаещите се от трансплантация и още много други... Стефка е от тези - малкото, които го осъзнават и се борят да го променят.

Често подценяваме важността на една капка. Когато тази капка е жизненоважна, то тя е безценна. Капка по капка и спасяваме живот.
Животът ни е даден като дар, който не бива да пренебрегваме, а да уважаваме и ценим. Нашия или чужд, той е неприкосновен и трябва да бъде пазен, понякога и спасяван.

Има малко неща, без които не можем. Но останем ли без тях, ще бъде опасно. Едно от тези неща е кръвта. За да има достатъчно за всички със спешна нужна от кръвопреливане (около 600 на ден) са необходими доброволци, които даряват от своята. Стефка Попова дарява, но и работи усилено за насърчаването на доброволното кръводаряване, на осъзната помощ. 

Вече години наред тя се бори с недостига на кръводарители у нас. Малко са, защото не сме напълно наясно с ползите за здравето на другите и липсата на рискове за нашето.

За много хора подадената ръка за помощ е равносилна на целия свят. Стефка Попова и останалите доброволци, които разясняват ползите от кръводаряването, реално са помогнали на хиляди българи. Но не ги броят. За тях е важно действието, а не статистиката.
Кръводарителите у нас са по-малко от 24 на 1000 души, което ни поставя на едно от последните места в Европа. 

Основният начин да си помогнем и да променим това, е да спрем да бъдем безразлични. Как можем да бъдем съпричастни - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р София Ангелова: Няма безвредно пушене

Националната асоциация за профилактика на белодробни болести започва кампания за безплатно изследване за пушачи Каква е разликата във влиянието на конвенционалните цигари и т. нар. бездимни цигари върху здравето ни? Навлизането им на пазара и все по-широката им употреба, става повод Националната асоциация за профилактика на белодробни болести..

публикувано на 26.05.19 в 15:10
Доц. Атанас Мангъров

Ваксина срещу варицела не можеш да си купиш в България, заради бюрокрация

Варицелата по нищо не се различава от морбили като тежест и продължителност на заболяването. Това каза в интервю за Радио София доц. Атанас Мангъров - началник на Детското отделение в столичната Специализирана болница по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров". По думите му, от началото на годината до началото на месец май в страната има..

публикувано на 26.05.19 в 11:25
Щастие има не само на сцената...

С тромбона си Георги Корназов разказва истории от България

Последният майски Слънчев джаз+ започва с три джаз-дами и техните формации. Ники Парот и Тиерни Сътън имат френски привкус в пиесите си, а Сесил Верни въвежда в темата за небесните селения, която Брад Мелдау развива в новия си албум и с когото продължаваме. Частите и чакрите в човешкото тяло, изсвирени от баса и изпяти с гласа на Есперанса..

публикувано на 26.05.19 в 07:20
Майя Викторова

Информация за превенция и за пациенти предлага новият сайт диабет.бг

За едно от социално значимите заболявания – диабета, сме говорили нееднократно в Часът на здравето .  Статистиката и изводите на специалистите сочат, че в световен мащаб 1 от 11 възрастни  страда от диабет, а на всеки 6 секунди един човек губи живота си вследствие на заболяването. В България диабетиците са около половин милион души. Ако не се..

обновено на 25.05.19 в 15:35

Провери времето и тръгвай с "Торбалан" към планината

В „Турагент“ ви срещнахме с Боян Пресолски, който е основател и управител на Сдружение "Българска Организация на Хижите с Обсервация". Каузата на организацията е да оборудва хижи и заслони в България с интернет, онлaйн метеорологични станции и уеб камери, като целта е да могат туристите да се информират предварително за метеорологичната..

публикувано на 25.05.19 в 12:30

13-годишният Ангел превърна хобито си в добротворчество

Детското сърце е най-чисто и необременено от предразсъдъци. Затова помощта, която идва от деца, е най-завладяваща и въздействаща.  Героят ни днес е 13-годишният Ангел. Страстен геймър. Ангел превръща хобито си в благородна кауза - помага на болни деца. Една история, на която той попадна случайно, променя изцяло неговия погледа към игрите..., но и..

публикувано на 25.05.19 в 10:30

Българи празнуват сред рози дамасцена на лондонския Голдън скуеър

В навечерието на 24 май българи и англичани отпразнуваха заедно Деня на българската писменост и култура. Голдън скуеър - малък площад в сърцето на Лондон, се превърна в сцена, на която се изявиха български таланти от различни жанрове. Класическа, съвременна музика, електронна арфа, гайда, фолклорни танцови изпълнения зарадваха посетителите. Специално..

обновено на 24.05.19 в 16:34