Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Капка (добро) възкресява живот

Kръводаряването е сред най-хуманните постъпки, които не могат и не би трябвало да бъдат оценявани в пари или материални облаги. Да дадеш част от себе си, за да спасиш някой друг, е висша форма на човещина. Кръвта няма аналог, а от нея зависи животът на повече от 600 души в България всеки ден! 

Преди 9 години с нуждата от кръводарители се сблъсква Стефка Попова. Днес вече самата тя търси решение на проблема с недостига на такива. Доброволец е и председател на Българската организация за доброволно кръводаряване. 

Малко хора реално знаят или се замислят колко много кръв е нужна ежедневно - за пострадалите от катастрофи, за нуждаещите се от операции, за онкоболните, за хората с изгаряния, за страдащите от различни заболявания, за нуждаещите се от трансплантация и още много други... Стефка е от тези - малкото, които го осъзнават и се борят да го променят.

Често подценяваме важността на една капка. Когато тази капка е жизненоважна, то тя е безценна. Капка по капка и спасяваме живот.
Животът ни е даден като дар, който не бива да пренебрегваме, а да уважаваме и ценим. Нашия или чужд, той е неприкосновен и трябва да бъде пазен, понякога и спасяван.

Има малко неща, без които не можем. Но останем ли без тях, ще бъде опасно. Едно от тези неща е кръвта. За да има достатъчно за всички със спешна нужна от кръвопреливане (около 600 на ден) са необходими доброволци, които даряват от своята. Стефка Попова дарява, но и работи усилено за насърчаването на доброволното кръводаряване, на осъзната помощ. 

Вече години наред тя се бори с недостига на кръводарители у нас. Малко са, защото не сме напълно наясно с ползите за здравето на другите и липсата на рискове за нашето.

За много хора подадената ръка за помощ е равносилна на целия свят. Стефка Попова и останалите доброволци, които разясняват ползите от кръводаряването, реално са помогнали на хиляди българи. Но не ги броят. За тях е важно действието, а не статистиката.
Кръводарителите у нас са по-малко от 24 на 1000 души, което ни поставя на едно от последните места в Европа. 

Основният начин да си помогнем и да променим това, е да спрем да бъдем безразлични. Как можем да бъдем съпричастни - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Книгата „Ярост“ - шеметно приключение, завихрено в буря от амбиции и скрити тайни

Отново е време за книги. Есента винаги е подходящ сезон за вълнуваща книга. А романът „Ярост“ е един изключителен трилър и шеметно приключение, завихрено в буря от амбиции и скрити тайни. Книгата е смятана за една от най-добрите и амбициозни творби на Сандра Браун. Това потвърждава и редакторът й Деметра Димитрова , която припомня, че Сандра Браун е..

публикувано на 14.10.19 в 19:13

Преди мача с Англия - какви са настроенията

България приема Англия на Националния стадион „Васил Левски“. Мачът за Евроквалификацията можете да гледате тази вечер от 21.45 часа. Отборът на Гарет Саутгейт е водач в класирането с 12 точки, а националите ни са последни с 3 точки. Около 4000 привърженици на Англия ще дойдат в столицата ни, за да гледат двубоя. Някои от тях вече са пристигнали...

публикувано на 14.10.19 в 18:13

Започна образователното турне „Знам.бе“

Официално започна образователното турне „Знам.бе“, което ще измине 5000 километра с кемпер, за да посети над 30 училища в 30 български града. Целта на обиколката е чрез специална анкета, да покаже потенциалния път на развитие на всяко дете и да го насочи към 18-те отрасли в индустрията, които са заложени на глобално ниво от обединените нации (ООН). Това..

публикувано на 14.10.19 в 17:24

Защо е важно майките да се хранят правилно дори преди бременността

Първите 1000 дни от живота на едно дете - или от зачеването му до тригодишна възраст, са от особено значение. Именно през ембрионалното развитие се формират всички органи и системи, а в първите си години детето расте много бурно. Ето защо е важно не само каква храна приема то, но и какво консумира бъдещата майка. Според статистика на Световната здравна..

публикувано на 14.10.19 в 17:01

"От визия към резултати" - нов подход за ефективно образование

Пилотният проект на Фондация "Заедно в час" - "От визия към резултати" беше осъществен в партньорство със Столичната община и четири общински училища. Целта е му е била да апробира и изследва специфичен подход за подобряване на ефиктивността на учебните заведения. Ангажирани са били над 360 ученици, над 60-тина учители и 150 родители. В интервю на..

публикувано на 14.10.19 в 16:02

Думите, които ще изпее един изпълнител, трябва да му отиват като дреха, ушита специално за него

На 15 октомври, авторът на много от най-големите български хитове - Александър Петров, събира изпълнителите на своите песни на голям концерт в зала 1 на НДК. В  концерта „Рок поезия“ на една сцена ще видим емблематични имена в българската рок музика като групите "Тангра", "Сигнал", "Фактор", "БТР", "D2", Кирил Маричков, Стенли и др. В сет листа са..

публикувано на 14.10.19 в 15:48

Емоциите ни управляват храненето дотолкова, доколкото храненето управлява живота ни

Тази седмица в предаването “Радиоприемница” се фокусираме върху темата за зависимостите в днешно време - от какво и от кого сме зависими, защо имаме нужда от тези заместители. Всеки от нас има сложни взаимоотношения с храната. Кога обаче те се израждат и се превръщат в болестни състояния, обяснява психотерапевката Детелина Стаменова , която е..

публикувано на 14.10.19 в 15:36