Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Една загадка на 3000 години

Храмът-кладенец в с. Гърло
Снимка: Венета Николова

Една загадка на повече от 3000 години - това е храм-кладенецът при село Гърло. Мястото се намира много близо до столицата, в брезнишкия край.  Мистиката, която витае около него, разпалва фантазията на историци и изследователи, но те така и не могат да постигнат единодушие какво е било предназначението му.

Разпространените в мрежата снимки и разкази за мегалитното съоръжение в Гребен планина предизвикват любопитство и откривателска тръпка сред пътешественици и хора с приключенски дух. Една от тях е блогърът Венета Николова, разказва повече за храм-кладенеца при село Гърло.

Кладенецът е обозначен на картите, но е много трудно достижим, защото, за да се стигне до него много дасе правят дълги проучвания. Интересното за този храм-кладенец е, че той е много древен и дори предполагат, че е по-стар от тракийските храмове. Той е много по-примитивен и според различни теории, когато са го открили през 70-те години на XX век, са го датирали много трудно. Според едни учени, храмът е датиран от XII век пр. Хр., други учени смятат, че е още по-древен от ХIV век пр. Хр. Интересното е, че друг такъв храм няма по земите ни. Този градеж нама аналог в България. Открити са само няколко подобни монумента в Палестина, Крим, Гърция и в Сардиния.

Монументът е подземен храм, слизащ до 15 м. под земята. Около 15-20 стъпала отвеждат посетителя в кръгла куполна зала, в центъра на която има един кладенец, а над него има съвършено кръгъл отвор, който е точно над кладенеца.

Предполага се, че това може да е била древна обсерватория или че е използван за календар. Има и хипотеза, че съоръжението е използвано като ревен телескоп, защото се е смятало, че на дъното на кладенеца е имало медно или златно огледало, върху което е рефлектирало небето и може да бъдат наблюдавани звездите. Никоя от тези теории обаче не е потвърдена до момента. Латинското гробище

Истината обаче е, че това е едно много мистично място, казва Николова и обяснява, че минаването през тунела, който води до куполната зала е като преход назад във времето. Блогърката обяснява и една от теориите, според, които храмът-кладенец е създаден от нурагите, които са живели някога в Месопотамия и са наследници на древните шумери. Предполага се, че са дошли по земите ни в търсене на цветни метали като ценния тогава бронз. Смята се, че този народ е стигнал до Сардиния и се е заселил там и това е причината най-много такива храмове да има именно там. 

В село Гърло храмът-кладенец не е единственото мистериозно място, там има и едно много интересно и много старо гробище, за което се твърди, че е на 500 г.. Гробището в момента е една поляна, осеяна със счупени и килнати на една страна кръстове, които са вписани кръстове в окръжност. Някои ги оприличават на тамплиерски гробища, според други гробището е от времето на богомилите, а местните хора го наричат Латинското гробище. 

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Строят 6 км от Околовръстното между магистрала "Тракия" и жк. "Младост"

Започва строителството на над шест километра от Софийския околовръстен път в отсечката от пътен възел "Цариградско шосе" до пътен възел "Младост", съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". Инвестицията е за 142,7 млн. лв. с ДДС и средствата са от републиканския бюджет. В момента се извършва подготовка за същинските строителни работи...

публикувано на 22.10.19 в 16:56

Стефан Драгостинов и неговите непреходни песенни шедьоври

На 22 октомври, от 19.00 часа, в концертната зала на Националното музикално училище “Любомир Пипков” камерният хор “Драгостин фолк национал” ще празнува своя 25-годишен юбилей. За своите златни гласове Стефан Драгостинов създава непреходни песенни шедьоври като “Запали се Перущица”, “Грозданка” , “Притури се планината” и всяка нова песен и изява на..

публикувано на 22.10.19 в 16:45

Conglomerate: Да бъдем на 10 спектакъла едновременно

Как с помощта на т.нар. "върхови технологии" можете да се пренесете буквално на сцената на няколко различни български представления и да присъствате там непосредствено сред актьорите? Такава възможност дава изключително любопитният проект Conglomerate, който е част от паралелната програма на "ACT festival за свободен театър". Чрез маски за..

публикувано на 22.10.19 в 16:21

Authors' hole укрепва връзката между слушатели и автори

Литературните четения стават забавни със събитията Authors' hole. Правилата са следните - на сцената всеки може да прочете до пет броя стихотворения, проза до две страници А4. Форматът допуска до десет автори, многобройна публика и много смях. Събитията се провеждат всеки месец в един от столичните клубове. Организаторите Захарина и Ели разказаха..

публикувано на 22.10.19 в 15:53

Виртуален учител засилва ролята на човешкия фактор

Khan Academy e голям образователен сайт, който предлага безплатно съдържание и инструментите, необходими за оценка на усвояването на материала. Сайтът не е само за ученици, но той дава сигурност както за тях, така и за възрастни хора. Идеята е обобщена в мотото: "Свят, в който всеки може да научи всичко, навсякъде и по всяко време". Повече за..

публикувано на 22.10.19 в 15:35
Мирян Костадинов

Мирян Костадинов: Публиката търси жива, неподправена музика

Страхотна усмивка и безграничен талант - по този начин можем да опишем Мирян Костадинов , който се превръща в любим гост на Радио София. Младият мъж е от китния град Севлиево и е познат на феновете като вокалистът, китаристът, композиторът и текстописецът зад група MIRY. Музикалната група поставя своите основи в София през 2016 година, с допълнението на..

публикувано на 22.10.19 в 14:02

Кино "Влайкова" съхранява и до днес просветителския дух

Кино "Влайкова" е най-старото филмотечно кино в София. Намира се в центъра, на улица "Иван Асен втори", където още от началото на миналия век районът е бил известен като средище на културата и дори са го наричали Малкия Париж. Наоколо живеели известни тогава професори, музиканти, артисти. Днес сградата се стопанисва от читалище "Антон Страшимиров"...

публикувано на 22.10.19 в 13:13