Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Една загадка на 3000 години

Храмът-кладенец в с. Гърло
Снимка: Венета Николова

Една загадка на повече от 3000 години - това е храм-кладенецът при село Гърло. Мястото се намира много близо до столицата, в брезнишкия край.  Мистиката, която витае около него, разпалва фантазията на историци и изследователи, но те така и не могат да постигнат единодушие какво е било предназначението му.

Разпространените в мрежата снимки и разкази за мегалитното съоръжение в Гребен планина предизвикват любопитство и откривателска тръпка сред пътешественици и хора с приключенски дух. Една от тях е блогърът Венета Николова, разказва повече за храм-кладенеца при село Гърло.

Кладенецът е обозначен на картите, но е много трудно достижим, защото, за да се стигне до него много дасе правят дълги проучвания. Интересното за този храм-кладенец е, че той е много древен и дори предполагат, че е по-стар от тракийските храмове. Той е много по-примитивен и според различни теории, когато са го открили през 70-те години на XX век, са го датирали много трудно. Според едни учени, храмът е датиран от XII век пр. Хр., други учени смятат, че е още по-древен от ХIV век пр. Хр. Интересното е, че друг такъв храм няма по земите ни. Този градеж нама аналог в България. Открити са само няколко подобни монумента в Палестина, Крим, Гърция и в Сардиния.

Монументът е подземен храм, слизащ до 15 м. под земята. Около 15-20 стъпала отвеждат посетителя в кръгла куполна зала, в центъра на която има един кладенец, а над него има съвършено кръгъл отвор, който е точно над кладенеца.

Предполага се, че това може да е била древна обсерватория или че е използван за календар. Има и хипотеза, че съоръжението е използвано като ревен телескоп, защото се е смятало, че на дъното на кладенеца е имало медно или златно огледало, върху което е рефлектирало небето и може да бъдат наблюдавани звездите. Никоя от тези теории обаче не е потвърдена до момента. Латинското гробище

Истината обаче е, че това е едно много мистично място, казва Николова и обяснява, че минаването през тунела, който води до куполната зала е като преход назад във времето. Блогърката обяснява и една от теориите, според, които храмът-кладенец е създаден от нурагите, които са живели някога в Месопотамия и са наследници на древните шумери. Предполага се, че са дошли по земите ни в търсене на цветни метали като ценния тогава бронз. Смята се, че този народ е стигнал до Сардиния и се е заселил там и това е причината най-много такива храмове да има именно там. 

В село Гърло храмът-кладенец не е единственото мистериозно място, там има и едно много интересно и много старо гробище, за което се твърди, че е на 500 г.. Гробището в момента е една поляна, осеяна със счупени и килнати на една страна кръстове, които са вписани кръстове в окръжност. Някои ги оприличават на тамплиерски гробища, според други гробището е от времето на богомилите, а местните хора го наричат Латинското гробище. 

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Щастие има не само на сцената...

С тромбона си Георги Корназов разказва истории от България

Последният майски Слънчев джаз+ започва с три джаз-дами и техните формации. Ники Парот и Тиерни Сътън имат френски привкус в пиесите си, а Сесил Верни въвежда в темата за небесните селения, която Брад Мелдау развива в новия си албум и с когото продължаваме. Частите и чакрите в човешкото тяло, изсвирени от баса и изпяти с гласа на Есперанса..

публикувано на 26.05.19 в 07:20
Майя Викторова

Информация за превенция и за пациенти предлага новият сайт диабет.бг

За едно от социално значимите заболявания – диабета, сме говорили нееднократно в Часът на здравето .  Статистиката и изводите на специалистите сочат, че в световен мащаб 1 от 11 възрастни  страда от диабет, а на всеки 6 секунди един човек губи живота си вследствие на заболяването. В България диабетиците са около половин милион души. Ако не се..

обновено на 25.05.19 в 15:35

Провери времето и тръгвай с "Торбалан" към планината

В „Турагент“ ви срещнахме с Боян Пресолски, който е основател и управител на Сдружение "Българска Организация на Хижите с Обсервация". Каузата на организацията е да оборудва хижи и заслони в България с интернет, онлaйн метеорологични станции и уеб камери, като целта е да могат туристите да се информират предварително за метеорологичната..

публикувано на 25.05.19 в 12:30

13-годишният Ангел превърна хобито си в добротворчество

Детското сърце е най-чисто и необременено от предразсъдъци. Затова помощта, която идва от деца, е най-завладяваща и въздействаща.  Героят ни днес е 13-годишният Ангел. Страстен геймър. Ангел превръща хобито си в благородна кауза - помага на болни деца. Една история, на която той попадна случайно, променя изцяло неговия погледа към игрите..., но и..

публикувано на 25.05.19 в 10:30

Българи празнуват сред рози дамасцена на лондонския Голдън скуеър

В навечерието на 24 май българи и англичани отпразнуваха заедно Деня на българската писменост и култура. Голдън скуеър - малък площад в сърцето на Лондон, се превърна в сцена, на която се изявиха български таланти от различни жанрове. Класическа, съвременна музика, електронна арфа, гайда, фолклорни танцови изпълнения зарадваха посетителите. Специално..

обновено на 24.05.19 в 16:34

Ставри Фотев показва връзката си с природата и духовното в изложбата "По пътя"

"По пътя" - така е озаглавена самостоятелната изложба с акварел и живопис на Ставри Фотев , подредена в столичното арт пространство The Art Foundation. Художникът е завършил Ландшафтна архитектура и се занимава и с парково изкуство и архитектура. Има множество участия в изложби, негови творби са в частни колекции в България, Германия, Русия, Холандия,..

обновено на 24.05.19 в 16:02

Президентът Румен Радев: Кирилицата свързва милиони хора от различни държави

В Деня на славянската писменост и култура бяха организирани празнични шествия в редица градове на страната. В София шествието тръгна от площад „Независимост” пред Президентството и приключи пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", където се състоя церемония с произнасяне на речи от официалните лица и поднасяне на венци пред..

публикувано на 24.05.19 в 15:30