Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Стоян Лазаров: Всяка бременна жена трябва да бъде прегледана за сърдечни малформации на плода

Причините за тези малформации са различни, някои от тях все още са неизвестни, посочи детският кардиохирург

Снимка: БГНЕС
Двама утвърдени специалисти от Германия оперираха заедно с екипите на Националната кардиологична болница шест деца с вродена малформация на клапите на сърцето. Проф. Герардус Бенинк, началник на Детската сърдечна хирургия в Кьолн, и детският кардиолог проф. Шрирам идват в България повече от 10 години, за да обменят опит с нашите детски кардиолози.

Причините, които предизвикват сърдечните малформации, въздействат още в първите 15-30 дни на бременността, когато се формира сърдечно-съдовата система на плода. Рискът за развитие на малформации се увеличава, ако в семейството вече има дете или някой от родителите със същото заболяване. За възможностите на медицината за диагностициране и лечение на вродените сърдечни малформации разговаряхме с д-р Стоян Лазаров, завеждащ звеното по детска кардиохирургия в Националната кардиологична болница:

"Причините са различни, някои от тях са неизвестни. Някои от тях са свързани с генетични фактори, с наследственост - някъде в рода е имало такива малформации. Някои от причините за тях са свързани с работа в замърсена среда, в много ранната фаза на бременността, или заболяване. Част от тези болести са толкова невинни, че майката ги пропуска като факт и само след щателно разпитване, се установява, че е карала грип или настинка на крака и е взимала някакво лекарство. Независимо от това какви са причините тези заболявания в момента са лечими, практически на 100 процента".

Снимка: НКБД-р Стоян Лазаров посочи сред възможните лекарства, коитомогат да повлияят плода кортикостероидите, антибиотиците, антивирусни лекарства, хормонални заместители. Но специалистът уточни, че въздействието им е индивидуално. Всяка необходимост за приемане на медикаменти трябва да бъде консултирана от гинеколог.

"Всяка една бременна жена трябва да бъде прегледана в периода между 16-ата и 20-ата гестационна седмица, специално за сърцето на плода. Тогава може да се разбере дали има структурна промяна в сърцето и дали тази промяна ще изисква преоценка на това дали майката да износи плода и след това да се търси решение на проблема или може да се наложи прекъсване на бременността в тази много ранна фаза. Понякога малформацията е толкова тежка, че решението за детето е серия от операции, което не всяко семейство би искало".


Все още обаче сърцето остава една неясна зона, заради миниатюрните размери, които има по време на бременността. Но ако във фамилната история на едно семейство е имало такива проблеми, семейството трябва да направи и генетични изследвания.

Една от най-сложните малформации, с които бебето може да се роди, е т. нар. транспозиция на големите артерии (размяна на местата на аортата и белодробната артерия), посочи хирургът. Ако тя бъде диагностицирана по време на бременността, тази малформация подлежи на операция още в първата седмица след раждането, а децата след това са практически здрави.

"Когато сме подготвени, транспортът е осигурен и екипите са на място, за да се предприемат съответните действия, можем да гарантираме чудесни резултати и здрави деца след операцията, които могат да се занимават и със спорт".

Д-р Стоян Лазаров добави, че София това лято ще бъде домакин на Световния конгрес по детска кардиохирургия. Проблем обаче има с осигуряване на средства за провеждане на мероприятие на нашите специалисти по време на форума. За момента детските ни кардиолози са получили финансова подкрепа единствено от семейство бизнесмени.

Още за операциите при другите сърдечни малформации и за съвместната работа с германските специалисти - чуйте в звуковите файлове!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новите тротоари в район "Студентски" - най-предпочитаното място за паркиране

Стажант-репортерът на Радио София Димитър Георгиев попита гражданите на Район "Студентски", в частност от кв. "Дървеница" какво е тяхното мнение за текущите ремонти на тротоарите, има ли недостиг на паркоместа и къде паркират автомобилите. А ето какво беше тяхното мнение:

публикувано на 26.04.24 в 10:11
Ясен Русев

Район "Искър" ще посрещне лятото с нови тротоари

Как се развива инфраструктурата в Район "Искър" и как върви реновирането на тротоарите по заема, който е бил отпуснат от Столична община разказа Ясен Русев, кмет на района. По думите му както навсякъде в столицата подготовката за лятото тече с изграждането на тротоари. "Интересното е, че решихме да подходим малко по-холистично и в момента..

публикувано на 26.04.24 в 09:34

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, ориентиран от север. Максималните температури ще бъдат около 16° и 21°, за района..

публикувано на 26.04.24 в 07:15

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15