Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В "Студентски град" създадоха споделено място за учене

Фондация „Bfree“ и ПОдЛЕЗНО се обединяват зад най-новия проект „Студентко“. Идеята е да се създаде споделено пространство за учене в "Студентски град". Проектът има за цел да подобри условията за учене и да предостави на младите хора едно достъпно, спокойно и приятно място за индивидуална и групова работа.

За нас като бивши студенти голяма болка беше животът в шумните, тесни и неудобни общежития, споделя Яна Трайкова, която е част от фондацията Bfree.
Идеята за проекта е от преди 9 години, но едва тази година се очаква да намери реализация. Основната цел е да се предостави удобство, уют и възможност на студентите да се развиват професионално и личностно.

Помещението в Студентски град се очаква да бъде мултифункционално - ще предоставя места за индивидуална и групова работа. Младежите ще разполагат и със зала, в която ще се организират професионални обучения и събития, свързани с разнообразните интереси на студентите.

Студентски град има много възможности за забавление, но почти никакви за учене, коментира Яна. Не е тайна, че графикът на студентите е много динамичен, а времето за учене, което им остава, е предимно вечер. Затова и помещението ще бъде отворено денонощно.

Обмислят се символични абонаментни планове, които да регулират посещенията и студентите да имат отговорността да пазят мястото чисто. Посещенията ще се случват след предварителна резервация. Предвижда се и т.нар „стипендиантска програма“ за намаляване на абонаментната такса чрез участия в доброволчески инициативи.

В бъдещ етап, когато се развие пространството, ще наемаме безработни студенти, които да работят на рецепция, тъй като пространството ще бъде отворено денонощно и ще бъде достъпно за всеки, споделя Яна.

Подробности за новият проект „Студентко“ чуйте от Яна Трайкова, част от екипа на фондация Bfree, в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дневникът на една софиянка: Каква абитуриентка щях да бъда днес?

Ех, дойде това време на весело - истеричаво изброяване на цифри: 1, 2, 3, 4, … и така до 12. Понеже при мен се навъртяха бая годинки, откакто завърших средното си образование, се опитах да си припомня разни моменти от този етап от живота ми. Всъщност като атмосфера нещата изобщо не са се променили. Полицаите час по час излизат в..

публикувано на 24.05.19 в 12:50

Кои са любимите български книги на столичани

На днешния светъл празник, когато честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, репортерът на Радио София Луиза Лазарова се разходи из софийските улици и попита столичани за техните любими произведения от български автори. Какви са техните отговори и кои стихотворения и песни помнят наизуст - чуйте в звуковия файл...

публикувано на 24.05.19 в 11:54

Извадете бял лист - диктовка на открито

Диктовки на открито организира по случай 24 май Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките.  Празничната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ се провежда от 11 до 31 май на открито и в класните стаи в редица градове и села на България.   Учените канят всички, които желаят да засвидетелстват..

публикувано на 24.05.19 в 09:48
Галина Тимова

За да не отпадат деца от училище, трябва повече да се работи с родителите

Гордея се, че работя заедно с учители, които са изключително любвеобилни, избягали са от предразсъдъците на нашето общество и влагат сърце и душа – подчерта в Радиоприемница Галина Тимова , която е преподавател и зам.-директор на столичното 75-о основно училище „Тодор Каблешков“, в което учат най-много ромски деца. За жалост в ромската общност..

публикувано на 23.05.19 в 17:22

Почтен, фин и изискан човек - така ще те запомним, Дани

Днес се простихме с журналиста от Българското национално радио Даниела Бенишева. Позната от емблематични за Радио София предавания, каквито са "Арте вива", „Кой-кой е“, „Радио кафе“, „Ритъмът на столицата“, но и по-старите - „Арт посоки“, „Чуй София!“, „София днес“. Дани си отиде от този свят на 20 май, след продължителна и упорита битка с рака. Ще..

публикувано на 23.05.19 в 17:15

Лятно кино в градината с "Белгийският крал"

От 26 май до 15 септември София Филм Фест организира Лятно кино в градината.  Началото е в 21:00 часа, а първата прожекция, която ще видим, ще бъде  „Белгийският крал“ - псевдодокументална комедия на режисьорите Питър Бросенс и Джесика Удуърт, копродукция между Белгия, Нидерландия и България. Крал Николас III е самотник и има чувството, че не..

публикувано на 23.05.19 в 17:01

Избор за читатели: българска класика, хеви метъл и... продължение на "Пилето"

В навечерието на 24 май имаме повод да поканим и да се срещнем с добре познатата ни Темз Арабаджиева, с която, както обикновено, говорим за хубави книги. Първото заглавие е добре известно на редица поколения. Филмът на Въло Радев „Крадецът на праскови“ - с Невена Коканова и Раде Маркович, е кинокласика, но не по-малко признат е и едноименният..

публикувано на 23.05.19 в 16:18