Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Регионални иновационни центрове кооперират бизнеса с научни организации

Илияна Илиева
В неделното ни „Радиокафе“ навръх Цветница гост беше Илияна Илиева, зам.-главен директор ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на икономиката. С нея разговаряхме за Регионалните иновационни центрове, които ще бъдат създавани в България.

„Икономиката на България все още не е навлязла в етап на преход от ефикасна икономика към високо ниво на развитие, което от своя страна поставя страната ни в позиция на догонваща държава. Именно затова е изключително важно да се отдели  специално внимание на иновациите, на иновативните предприятия, на иновативните дейности, които те могат да внедрят в своята основна дейност“, обясни Илияна Илиева.

„ОП „Иновации и конкурентноспособност“ отделя особено внимание на тази сфера, свързана с иновациите. Цялата първа ос на ОП „Иновации и конкурентноспособност", която е „Технологично развитие и иновации“, подкрепя изцяло научно – изследователска и развойна дейност, разработването и внедряването на иновации в предприятия“, допълни още Илиева.

Регионални иновационни центрове имат за цел да се развие една съвременна научно-изследователска и иновационна инфраструктура и експертиза за провеждане на приложни изследвания от отворен тип. Тези центрове трябва да бъдат достъпни до повече потребители при недискриминационни условия.

Интересното при тази процедура, което досега не е правено, посочи Илиана Илиева, е кооперирането между бизнес и научни организации от една страна и от друга - сътрудничество между повече бизнес организации, като целта е да бъде създадени по-мащабни регионални центрове, които да обслужват повече компании и и предприятия както на регионално ниво, така и на национално ниво.

Целта на регионалните центрове е да бъде намален дисбалансът между развитието на по-слабо развитите региони и столицата, а целия разговор на Лили Големинова с Илияна Илиева – може да чуйте в звуковия файл. 

Последвайте Радио София и в Instagram Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дневникът на една софиянка: Каква абитуриентка щях да бъда днес?

Ех, дойде това време на весело - истеричаво изброяване на цифри: 1, 2, 3, 4, … и така до 12. Понеже при мен се навъртяха бая годинки, откакто завърших средното си образование, се опитах да си припомня разни моменти от този етап от живота ми. Всъщност като атмосфера нещата изобщо не са се променили. Полицаите час по час излизат в..

публикувано на 24.05.19 в 12:50

Кои са любимите български книги на столичани

На днешния светъл празник, когато честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, репортерът на Радио София Луиза Лазарова се разходи из софийските улици и попита столичани за техните любими произведения от български автори. Какви са техните отговори и кои стихотворения и песни помнят наизуст - чуйте в звуковия файл...

публикувано на 24.05.19 в 11:54

Извадете бял лист - диктовка на открито

Диктовки на открито организира по случай 24 май Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките.  Празничната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ се провежда от 11 до 31 май на открито и в класните стаи в редица градове и села на България.   Учените канят всички, които желаят да засвидетелстват..

публикувано на 24.05.19 в 09:48
Галина Тимова

За да не отпадат деца от училище, трябва повече да се работи с родителите

Гордея се, че работя заедно с учители, които са изключително любвеобилни, избягали са от предразсъдъците на нашето общество и влагат сърце и душа – подчерта в Радиоприемница Галина Тимова , която е преподавател и зам.-директор на столичното 75-о основно училище „Тодор Каблешков“, в което учат най-много ромски деца. За жалост в ромската общност..

публикувано на 23.05.19 в 17:22

Почтен, фин и изискан човек - така ще те запомним, Дани

Днес се простихме с журналиста от Българското национално радио Даниела Бенишева. Позната от емблематични за Радио София предавания, каквито са "Арте вива", „Кой-кой е“, „Радио кафе“, „Ритъмът на столицата“, но и по-старите - „Арт посоки“, „Чуй София!“, „София днес“. Дани си отиде от този свят на 20 май, след продължителна и упорита битка с рака. Ще..

публикувано на 23.05.19 в 17:15

Лятно кино в градината с "Белгийският крал"

От 26 май до 15 септември София Филм Фест организира Лятно кино в градината.  Началото е в 21:00 часа, а първата прожекция, която ще видим, ще бъде  „Белгийският крал“ - псевдодокументална комедия на режисьорите Питър Бросенс и Джесика Удуърт, копродукция между Белгия, Нидерландия и България. Крал Николас III е самотник и има чувството, че не..

публикувано на 23.05.19 в 17:01

Избор за читатели: българска класика, хеви метъл и... продължение на "Пилето"

В навечерието на 24 май имаме повод да поканим и да се срещнем с добре познатата ни Темз Арабаджиева, с която, както обикновено, говорим за хубави книги. Първото заглавие е добре известно на редица поколения. Филмът на Въло Радев „Крадецът на праскови“ - с Невена Коканова и Раде Маркович, е кинокласика, но не по-малко признат е и едноименният..

публикувано на 23.05.19 в 16:18