Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Регионални иновационни центрове кооперират бизнеса с научни организации

Илияна Илиева
В неделното ни „Радиокафе“ навръх Цветница гост беше Илияна Илиева, зам.-главен директор ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на икономиката. С нея разговаряхме за Регионалните иновационни центрове, които ще бъдат създавани в България.

„Икономиката на България все още не е навлязла в етап на преход от ефикасна икономика към високо ниво на развитие, което от своя страна поставя страната ни в позиция на догонваща държава. Именно затова е изключително важно да се отдели  специално внимание на иновациите, на иновативните предприятия, на иновативните дейности, които те могат да внедрят в своята основна дейност“, обясни Илияна Илиева.

„ОП „Иновации и конкурентноспособност“ отделя особено внимание на тази сфера, свързана с иновациите. Цялата първа ос на ОП „Иновации и конкурентноспособност", която е „Технологично развитие и иновации“, подкрепя изцяло научно – изследователска и развойна дейност, разработването и внедряването на иновации в предприятия“, допълни още Илиева.

Регионални иновационни центрове имат за цел да се развие една съвременна научно-изследователска и иновационна инфраструктура и експертиза за провеждане на приложни изследвания от отворен тип. Тези центрове трябва да бъдат достъпни до повече потребители при недискриминационни условия.

Интересното при тази процедура, което досега не е правено, посочи Илиана Илиева, е кооперирането между бизнес и научни организации от една страна и от друга - сътрудничество между повече бизнес организации, като целта е да бъде създадени по-мащабни регионални центрове, които да обслужват повече компании и и предприятия както на регионално ниво, така и на национално ниво.

Целта на регионалните центрове е да бъде намален дисбалансът между развитието на по-слабо развитите региони и столицата, а целия разговор на Лили Големинова с Илияна Илиева – може да чуйте в звуковия файл. 

Последвайте Радио София и в Instagram Харесайте и страницата ни във Facebook.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дневникът на една софиянка: История за една прасе-касичка

След като цяла седмица в Радиоприемницата говорихме за зависимостите и се убедихме всички дружно колко сме зависими от всичко, реших днес да ви споделя, драги мои, една история за касичка прасе. Понеже ще трябва по трудния начин да се научим как да губим неща. Та, започвам. Касичката прасе се казваше Спестомира и била най-спестовна и..

публикувано на 18.10.19 в 19:17

Вижте Витошки забележителности като водач на електрически велосипед

И през този уикенд ни очаква топло и слънчево време. Затова да прекарате уикенда на открито е не само препоръчително, а дори задължително. А сигурно вече знаете, че до най-близката възможност да се потопите сред природата - планината Витоша, може да направите и с електрически велосипед. От средата на юли е достъпна услугата за наем на такова..

публикувано на 18.10.19 в 18:46

Страшно ли е да изгубим младостта

Загубата на младостта е едно от сериозните социални страдания на личността. Дали, обаче, това страдание може да прерасне в зависимост? Въпросът опира до това колко е силен един човек, когато се вглежда в отиващата си младост, каза пред Радио София Лана Петкова , клиничен социоаналитик в Катдера "Социология и науки за човека" към Пловдивския..

публикувано на 18.10.19 в 15:31
Физическата активност, както и добрата почивка, са много важни фактори за добър имунитет

Д-р Снежина Михайлова: Имунната система помни и стреса, и радостта

Имунитетът е удивителната сила на организма ни да се освобождава от последствията на неблагоприятните фактори, които са причина за всевъзможни заболявания. Той ни защитава не само от бактериите и вирусите, но от измененията на клетъчно ниво, водещи до преждевременно остаряване и ракови заболявания. Лекарите различават два вида имунитет...

публикувано на 18.10.19 в 14:12

Никола Симеонов: Добрата храна е добре приготвената храна

Добрата храна е добре приготвената храна. Напоследък в България е популярно да се приготвят неща, които да звучат и да изглеждат интересно, но вкусът им не е нищо особено. За мен е важно продуктите да бъдат подбрани добре и да бъдат сготвени както трябва, казва Никола Симеонов - майстор - готвач, работил в ресторанта на известния шеф - готвач Гордън..

публикувано на 18.10.19 в 13:53
Мария Стефанова и Стефан Спасов

Мария Стефанова репетира „Облог“ в Народния театър „Иван Вазов“

В Народния театър „Иван Вазов“ започнаха репетициите на „Облог“  - най-новата пиесата на носителя на “Пулицър” за драматургия Дейвид Линдзи-Абер. Премиерата е насрочена за 9 и 10 декември на сцена „Апостол Карамитев“. Освен Мария Стефанова (награда Аскеер 2018 за водеща женска роля в „Три високи жени“), другата главна женска роля в спектакъла е..

публикувано на 18.10.19 в 11:59

800 фиданки очакват доброволци за залесяване на Витоша

Тази година беше маркирана от някои от най-жестоките и мащабни горски пожари през последните десетилетия. Щетите в Сибир и Амазония бяха определени като световна еко катастрофа, чиито последствия тепърва ще се усещат. Човешката дейност и обезлесяването за земеделски цели обаче са най-пагубният удар за "белите дробове" на планетата. Наскоро учени от..

публикувано на 18.10.19 в 11:51