Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Тодоров е „Музикант на 2018 година“

| обновено на 09.05.19 в 11:15
7
Найден Тодоров (вляво) говори на церемонията след получаване на приза „Музикант на 2018 година“ от генералния директор на БНР Александър Велев.
Снимка: Ани Петрова
За 28-и път слушателите на Българското национално радио (БНР) избраха с гласуване българския „Музикант на годината“ в класическите жанрове. Наградите бяха обявени тази вечер на галаконцерт в зала „България“ .

Призът „Музикант на 2018 година“ получи диригентът Найден Тодоров. Директорът на Софийската филхармония спечели статуетката за втори път след 2012 г.

В останалите категории бяха отличени: диригентът Георги Димитров; солистката на Софийската опера Габриела Георгиева, оперетният артист и режисьор Александър Мутафчийски, младата пианистка Мила Михова, кавалджията Недялко Недялков.

Кварто квартет и Вая денс студио спечелиха в категория „Музикален проект на годината“, а Ансамбъл на годината стана „Фортисимо“ - Бургас с диригент Милена Добрева.

За трети път беше обявена и специалната награда „Олга Камбурова“ в подкрепа на младите таланти - първите си студийни записи в БНР ще направи  тромпетистът Георги Грозев от Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още по темата

Галаконцерт „Музикант на годината 2018“ – на 8 май в зала „България“ (Видео)

Кой е „Музикант на годината 2018“ ще стане ясно на галаконцерт на 8 май, сряда, от 19.00 ч. в зала „България“. Слушателите на предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ ще чуят своите избраници – новите носители на наградите..

публикувано на 30.04.19 в 12:34
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Musicca Per Dramma" Йордан Владев влага свои авторски композиции от спектакли и филми

55 души на сцената е ангажирал композиторът Йордан Владев, за да представи авторския си концерт, озаглавен "Musicca Per Dramma", в Централния военен клуб (ЦВК) в София. Събитието е насрочено за 28 април, навръх Цветница. "Това е проект, който..

публикувано на 25.04.24 в 13:10

Дами от 5 страни свирят и пеят в любимата на публиката поредица "Ритъмът на Балканите"

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите".   В концерта публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна..

публикувано на 18.04.24 в 11:05

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“..

публикувано на 17.04.24 в 12:05
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради..

публикувано на 16.04.24 в 09:42

“Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър на софийска сцена

Преди дни най-големият карго самолет в света - Боинг 747 Freighter, кацна в София с декорите за предстоящите спектакли на “Фантомът на операта” у нас. Знаменитият мюзикъл на Андрю Лойд Уебър ще се играе от 11-и до 21-и април в зала 1 на НДК.  Една от..

публикувано на 11.04.24 в 14:25

Тромбонист от Датския радиооркестър с майсторски клас в София

В „Радиокафе“ в четвъртък гостува Ларс Карлин, роден в Швеция, понастоящем първи тромбонист на Симфоничния оркестър на Датското национално радио. Той е в България по покана на сдружението „Брас перспективи“, представено от Атанас Карафезлиев, който..

публикувано на 29.03.24 в 14:05
Финалът на международния конкурс беше вчера

Певци от Двореца на децата спечелиха големи награди в Малта

Голямата награда на Международния музикален конкурс "Златният глас" в Малта в две от категориите спечелиха младите изпълнители от Националния дворец на децата.  За БНР вокалният педагог Светлана Струнджева даде подробности за представянето на децата:..

публикувано на 25.03.24 в 13:51