Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Младите хора искат всичко да става бързо, а писането е нещо бавно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антония Бандармалиева - учител от 55. средно училище "Петко Каравелов" и председател на Асоциацията на учителите по Български език и литература и Божидар Георгиев, учител в Софийската математическа гимназия гостуваха в предаването "Радиоприемница" по Радио София в деня на матурата по Български език и литература. Двамата коментираха темата, която бе изтеглена, и предимствата и недостатъците на съвременните учебни програми.

Антония Бандармалиева определи Елин Пелин като "благодатен" автор за зрелостниците, като посочи, че разказът "Косачи" трябва да им е добре познат. Темата е много подходяща за есе, тъй като може да бъде направен паралел между представите на автора за отрудения селянин и неговия тежък живот и сегашните представи за това как хората живеят на село, отбеляза Божидар Георгиев. 

Наблюденията от последните години показват, че писането на текст създава най-големите трудности на зрелостниците. Голяма част от днешните ученици, но не всички, не обичат да пишат текст. Възможността за писане на есе позволява на младежите, които са мислещи и имат усет към езика, да се изявят добре. Българският език и граматиката имат своята сложност, поради което се допускат различни грешки от правописната и пунктоационната норма.

Има две посоки, в които може да се търсят причините за тези затруднения. От една страна животът на съвременния човек е по-различен. Обществените промени през последните десетилетия доведоха до много по-динамичен живот, младите хора искат всичко да става бързо, а писането на текст става бавно. Другата посока е, че материалът, който се изучава е много, и самите учители не разполагат с достатъчно време, за да обърнат внимание на редактирането на текст.

Антония Бандармалиева и Божидар ГеоргиевНовата учебна програма, която вече е в сила за някои от етапите на обучение, е добре организирана и позволява на учителите да обърнат повече внимание на качеството, а не толкова на количеството на усвоявания материал, коментира Божидар Георгиев. Системата има и някои слабости, като един от проблемите е, че учителите нямат пряк контакт с авторите на програмата. Заедно с това има разделяне на определени теми в различни класове, което затруднява усвояването.

Днес наистина има проблем с грамотността, но не е достатъчно само да установяваме този проблем. Трябва да правим нещо, за да представим това качество като ценност в обществото. На 24 май, например, предстои да бъде проведена инициативата "Писане на диктовки". Това дава публичност на проблема, по него се работи, но вероятно е необходимо повече време, за да има някакви резултати, смята Антония Бандармалиева. Друг важен фактор за добрата грамотност на младежите е повечето четене. И то не на задължителната литература, която дават учителите за лятната ваканция, а тази, която им доставя удоволствие, добави Божидар Георгиев. 

Учителската професия много често се превръща в "нещо като съдба". Ако обичаш тази професия, тогава можеш да я работиш, иначе е мъка, споделиха гостите в студиото на "Радиоприемница". Когато един учител върши с любов работата си в час, тогава учениците го разбират и го обичат. А най-важното мисия на всеки учител е да помогне на учениците да се изградят като личности.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Регламент за движение с тротинетка в София ще приеме следващият СОС до идната пролет

Маршрути, които да регламентират транзитното преминаване на велосипеди и тротинетки през столичните паркове, подготвя звеното „Зелена София“ към Асоциацията за развитие на София. Целта е да се установят алеите, по които ще е възможно да се движат такива превозни средства, тъй като по закон това не е позволено. А промени в Закона за движение..

обновено на 17.10.19 в 18:21
Светослав Костов

СЕМ прекрати предсрочно мандата на генералния директор на БНР

С единодушно решение Съветът за електронни медии (СЕМ) прекрати предсрочно мандата и договора на генералния директор на БНР Светослав Костов. Регулаторният орган реши, че временно поста ще поеме Антон Митов - досегашен директор на дирекция "Архивен фонд”. Сред аргументите на СЕМ, за предсрочното прекратяване на мандата на Костов, са нарушеното..

обновено на 17.10.19 в 17:29

В "Читалнята" се вижда колко добри хора има

В градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ - едно от най-оживените места в София, се намира стар павилион, който преди 4 години бе превърнат в Читалня . Ако не сте влизали вътре, едва ли предполагате колко много книги има на това малко уютно местенце, голяма част от които са съвременна литература. Палитрата от читатели е много..

публикувано на 17.10.19 в 16:59

Здравословното хранене като обсесия

В съвременния начин на живот, с широк достъп до информация, често объркваща и противоречива, а и с налагани критерии за външен вид, не е изненада, че се появяват хранителни разстройства. Съществува едно състояние, което се характеризира с мания по „здравословното“ и „правилно“ хранене, за което обаче е спорно дали е хранително разстройство или..

публикувано на 17.10.19 в 16:35

В Пета градска болница преглеждат безплатно за диабетна ретинопатия

Кампания с безплатни прегледи за диабетна ретинопатия започва от утре в Пета градска болница в София. Инициативата ще продължи до края на месец ноември и няма да има ограничение на пациентите, които ще бъдат прегледани, но трябва предварително записване. Това съобщи хирургът Борил Петров - изпълнителен директор на Пета МБАЛ. Целта на кампанията..

публикувано на 17.10.19 в 16:23
Хората, които получават подкрепа в Розовата къща, я приемат като свой дом

Юлия Георгиева: Наркозависимите се нуждаят от подкрепа, не от репресия

Говорейки за зависимостите в „Радиоприемница“ през тази седмица, не може да подминем една от най-тежките ѝ форми – наркотичната. И още – неизменно спирайки се на тази тема, стигаме и до помощта, която може и (дали) се оказва на хората, станали вече зависими от дрогата. В студиото ни гостува Юлия Георгиева , която близо 20 години е..

публикувано на 17.10.19 в 15:50

Архивистиката като памет на нацията

В Софийския университет започна национален двудневен семинар „Архиви и история: взаимодействия, перспективи“. Събитието се организира от Историческия факултет. Научният семинар беше открит от доц. д-р Тодор Попнеделев - декан на Историческия факултет на Софийския университет. “Архивистиката е наука, която за много хора е извън разбирането за..

публикувано на 17.10.19 в 15:34