Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Младите хора искат всичко да става бързо, а писането е нещо бавно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антония Бандармалиева - учител от 55. средно училище "Петко Каравелов" и председател на Асоциацията на учителите по Български език и литература и Божидар Георгиев, учител в Софийската математическа гимназия гостуваха в предаването "Радиоприемница" по Радио София в деня на матурата по Български език и литература. Двамата коментираха темата, която бе изтеглена, и предимствата и недостатъците на съвременните учебни програми.

Антония Бандармалиева определи Елин Пелин като "благодатен" автор за зрелостниците, като посочи, че разказът "Косачи" трябва да им е добре познат. Темата е много подходяща за есе, тъй като може да бъде направен паралел между представите на автора за отрудения селянин и неговия тежък живот и сегашните представи за това как хората живеят на село, отбеляза Божидар Георгиев. 

Наблюденията от последните години показват, че писането на текст създава най-големите трудности на зрелостниците. Голяма част от днешните ученици, но не всички, не обичат да пишат текст. Възможността за писане на есе позволява на младежите, които са мислещи и имат усет към езика, да се изявят добре. Българският език и граматиката имат своята сложност, поради което се допускат различни грешки от правописната и пунктоационната норма.

Има две посоки, в които може да се търсят причините за тези затруднения. От една страна животът на съвременния човек е по-различен. Обществените промени през последните десетилетия доведоха до много по-динамичен живот, младите хора искат всичко да става бързо, а писането на текст става бавно. Другата посока е, че материалът, който се изучава е много, и самите учители не разполагат с достатъчно време, за да обърнат внимание на редактирането на текст.

Антония Бандармалиева и Божидар ГеоргиевНовата учебна програма, която вече е в сила за някои от етапите на обучение, е добре организирана и позволява на учителите да обърнат повече внимание на качеството, а не толкова на количеството на усвоявания материал, коментира Божидар Георгиев. Системата има и някои слабости, като един от проблемите е, че учителите нямат пряк контакт с авторите на програмата. Заедно с това има разделяне на определени теми в различни класове, което затруднява усвояването.

Днес наистина има проблем с грамотността, но не е достатъчно само да установяваме този проблем. Трябва да правим нещо, за да представим това качество като ценност в обществото. На 24 май, например, предстои да бъде проведена инициативата "Писане на диктовки". Това дава публичност на проблема, по него се работи, но вероятно е необходимо повече време, за да има някакви резултати, смята Антония Бандармалиева. Друг важен фактор за добрата грамотност на младежите е повечето четене. И то не на задължителната литература, която дават учителите за лятната ваканция, а тази, която им доставя удоволствие, добави Божидар Георгиев. 

Учителската професия много често се превръща в "нещо като съдба". Ако обичаш тази професия, тогава можеш да я работиш, иначе е мъка, споделиха гостите в студиото на "Радиоприемница". Когато един учител върши с любов работата си в час, тогава учениците го разбират и го обичат. А най-важното мисия на всеки учител е да помогне на учениците да се изградят като личности.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дневникът на една софиянка: Хаос и лято, и малко розови домати за разкош

Толкова ми е топло и така не ми се прави нищо, драги мои, че даже малко ми се реве. Но няма да се напъвам! Пък и все още е началото на лятото, тепърва предстои асфалтът да нагрява, надига и напуква. А моят ентусиазъм рязко да се изравнява с морското равнище.  Между другото най-големите ми кризи съм ги изживявала, когато ми е било горещо и съм се..

публикувано на 14.06.19 в 18:44

"Ratio 2019 - пролет" - с фокус върху Космоса във и извън нас

Тази събота ще се проведе десетото юбилейно издание на форум за популярна наука Ratio. Организаторите отново са поканили интересни международни лектори, които ще говорят за наука на достъпен език. Една от темите е тази за бактериите.  Има едно място, в което никога не оставаме насаме - нашите тела. Във всеки момент около 38 трилиона бактерии..

обновено на 14.06.19 в 17:36

Мария Косса - танците ѝ отиват

Танцьорката и преподавател по африкански танци Мария Косса, никога не е посещавала континента Африка. Е, много от нас не сме, но интересното при нея е, че баща й е от Мозамбик, а тя е родена и израснала в България. Сега Мария е на път да сбъдне мечтата си и да отиде на обучение в легендарното училище L'ecole des sables в Сенегал. Мария Косса..

публикувано на 14.06.19 в 17:35

Петдесето юбилейно издание на "Шопски празник" подготвят в Елин Пелин

Петдесето юбилейно издание на традиционния Шопски празник ще празнуват жителите на община Елин Пелин. Честването продължава седем дни (тази година между 17 и 23 юни) и се провежда една седмица преди църковния празник Свети Дух. Мотото е „Шопският празник е традиция“, а официален гост ще бъде президентът на България Румен Радев. Това е един истински и..

публикувано на 14.06.19 в 17:14

Снимки в бронирани машини и рисуване във вода са сред атракциите за Деня на бащата

Казват, че за отношението на бащата се съди по това как той постъпва, когато никой не го гледа, че децата напоследък страдат от прекалено много майки и твърде малко бащи… Е, тази събота е по-специална за татковците. За осма поредна в този ден (15 юни) приятни изненади и занимания е подготвил Националният военноисторически музей (НВИМ). Там от..

обновено на 14.06.19 в 16:19

Новият 60-и сезон на Слънчев бряг - под знака на идеите за възраждане на "Златният Орфей"

С пищно празненство курортният коплекс "Слънчев бряг" откри новия си сезон, а заради легендарния и неразривно свързан с курорта международен музикален фестивал "Златният Орфей", честта се падна на поп легендата ни Лили Иванова.  Истински фурор предизвика появата ѝ в Слънчев бряг, а това върна спомена за времето на 60-те и 70-те години на миналия век,..

публикувано на 14.06.19 в 16:02

Най-трудни за учениците са резюмирането и създаването на текст

Работата с текст е основният проблем за зрелостниците, показва анализът на Министерството на образованието и науката, след проведените матури през май. Учениците срещат трудности както в писането и разбирането, така и при резюмирането и създаването на текст. И тази година най-високи са резултатите на дванайсетокласниците от София-град, Варна, както и на..

публикувано на 14.06.19 в 15:45