Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

По покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“

Сибусиле К‘аба в България: афро-джаз турне по пътя към изгрева

Южноафриканската звезда Сибусиле К’аба идва в България за четири афро-джаз концерта по пътя на изгрева в The Bulgarian Sunrise Tour. Шаманът от Претория ще излезе на сцените в София (28 юни), Пловдив (29 юни), Бургас (30 юни) и Варна (1 юли) по покана на радиофестивала „Аларма пънк джаз“ на БНР и Stretch.

Сибусиле К’аба (Sibusile Xaba) е родом от провинция КваЗулу-Натал в ЮАР. Сайтове твърдят, че е пряк потомък на легендарен зулуски цар. По-официалните медии от ЮАР до Англия и Финландия обаче обръщат внимание на музиката му, за която любимият етикет “афро” е крайно недостатъчен. Тази магия звучи като джаз, защото е свободна и освобождаваща, звучи като госпъл, защото се пее със звуците на Първите песни, звучи като соул, защото е искрена, може би дори е фолк или блус, а познавачите разпознават в нея класическите африкански жанрове масканди и маломбо. Пробуждане, зареждане, смирение, вдъхновение, доброта и любов – това са ценностите на К`аба, които въздействат на всеки, докоснал се до изкуството му.

На българските сцени гласът и китарата на Сибусиле К`аба ще бъдат подкрепяни от бек-вокалите, хармониката и перкусиите на неговия духовен брат Нафтали (Naftali).

The Bulgarian Sunrise Tour:

28 юни (петък), 21:00 ч. – София, „Гьоте-Институт“
29 юни (събота), 22:00 ч. – Пловдив, „Петното на Роршах“
30 юни (неделя), 22:00 ч. – Бургас, Barbossa
  1 юли (понеделник), 19:00 ч. – Варна, Studio 21

ВИЖТЕ ОЩЕ
Сара Чанг

Сара Чанг ще зарадва българските си почитатели през ноември

Една от най-популярните и успешни цигуларки на нашето време Сара Чанг ще изнесе концерт на 10 ноември в зала "България" в партньорство със Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров. Само две години след еказалтирания прием на нейното изпълнение на Годишните времена от Пиацола у нас, тя удържа на обещанието си да свири отново с първия ни..

публикувано на 23.10.19 в 10:25
Милчо Левиев (с белия костюм) във Второ студио на БНР по време на 13-ото издание на

Импровизации на Милчо Левиев с Антони Дончев и Теодосий Спасов

Както обещахме в миналия брой на предаването, от нашите архиви - по-точно, от 13-ото му издание слушаме отново импровизациите на 4 ръце на Милчо Левиев и Антони Дончев от Второ студио на БНР, както и версия на "Лятото" на Гершуин от Милчо и Теодосий Спасов, с което започна предаването преди 26 години. В продължение - двама тромпетисти, избрали..

публикувано на 20.10.19 в 07:35

Пост Малоун за първи път с номер едно в британския еърплей чарт

След общо 5 седмици на върха дуетът на Кайго и Уитни Хюстън Higher Love слезе на втора позиция в радиокласацията на Великобритания, като така разчисти пътя за нов шампион. С регистрираните 7 % покачване в импресиите на Острова Circles на Пост Малоун се домогна до върха, като така стана първият номер едно за американеца в британския радио..

публикувано на 18.10.19 в 10:27
Led Zeppelin на концерт през 1971-ва - годината, в която групата издава “Stairway to heaven”, станала по-късно класика

Влиятелни рок групи от 70-те години

Предаването днес е посветено на някои от най-влиятелните групи на 70-те години на ХХ век: Pink Floyd, Yes, Genesis, Led Zeppelin, Black Sabbath, Jethro Tull и Deep Purple . Те са пионери в прогресив рока. Остават в историята с интересна, сложна и концептуална музика. Концертите им на живо представляват истинско сценично шоу с костюми, светлинни..

публикувано на 17.10.19 в 10:35

Група "Faces" радва почитателите си с нов сингъл

Димитър Новачков и Стефан Кушлев от "Faces" зарадваха феновете на бг рок музиката с нов сингъл. Песента се казва "За нас", като тя пресъздава безкрайността между мъжа и жената. "Песента беше реализирана във второ студио на БНР, от екипа - Константин Райдовски, Михаил Михайлов, Георги Топорчев. Видеопродукцията е изцяло дело на Тодор Петров", казва Митко...

публикувано на 14.10.19 в 18:46

Почит към Маестро Милчо Левиев, импровизации на Любомир Господинов и пиеси на Авишай Коен

Вторият октомврийски "Слънчев джаз плюс" започва с нашата почит към Маестро Милчо Левиев. В първата композиция, "Take the A-train", заедно с руснака Валерий Пономарьов, кубинеца Пакито де Ривера и чеха Иржи (Джордж) Мраз, нa 7.9.2007 свирят в концерт в памет на Уилис Коноувър - гласът на джаза в страните отсам "желязната завеса". Второто парче "Jim..

публикувано на 13.10.19 в 07:30

Кайго и Уитни Хюстън с общо 5 седмици на върха в британския поп радио чарт

Парчето, което възроди гласа на Уитни Хюстън в класациите, се радва пета седмица на номер 1 в британския поп радио чарт. Higher Love (дуетът на Кайго със записи на гласа на поп иконата) продължава да се чува често на Острова, като според "Рейдиомонитър" е било излъчено 7 842 пъти и е със 75.8 милиона импресии. От другата страна на Атлантика, с..

публикувано на 11.10.19 в 08:25