Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Маги Гигова разказва нови непознати софийски истории

Снимка: Гергана Пейкова

Продължават срещите в “Къщата на София”, на които Магдалена Гигова ще разказва увлекателните истории за Софийските потайности. На 12 септември от 19.00 ч. ще стане дума за Дядославейковите дъбове - парк, за който дори лозенчани не знаят, както и за факта, че Римската стена не е римска, а е от XVI в.

На срещата Маги ще покаже марки, валидирани от Симеон II и сестра му Мария Луиза само седмица, преди да заминат в изгнание, скоро след референдума. Любопитното е, че марките са на Отечествения фронт, а са валидирани от невръстния полудействащ цар.

Историята на марките започва от интенданта на цивилната листа Антон Разсуканов е бил запален филателист и когато разбира, че царят трябва да си тръгва вече, взима специални карти, на които се поставят марките с личния вензел на царя, слага  марките и печат от двореца с дата 07.09.1946 г. и Симеон II и Мария Луиза с детските си почерци се подписват на картата, а отзад има надпис на френски, че марките са валидирани от Н.В. Симеон II и Н.В. Мария Луиза.

Разсуканов бързо разбира, че тези марки могат да бъдат повод за затвор и ги зазижда в комина на къщата си. Така марките потъват в забрава до смъртта му през 1975 г. Роднините му решават да направят ремонт на къщата и тогава откриват марките, увити във восъчна хартия и много добре запазени. Те отиват в клуба на филателистите, за да разберат повече за откритата находка и ги продават на друг филателист, който също ги препродава и така стигат до Маги Гигова.

Самата Маги няма представа за цената на марките, защото за нея те имат историческа и сантиментална стойност.
Тази и още интересни теми, като подземията на София, ще бъдат представени на срещата със софиянци и любителите на София.
Чуйте какво още може да очаквате от срещата в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Брайън Шарплес отново ни среща с най-странните психологически разстройства

Хората са очарователни. Някога струвало ли ви се е, че може да сте били отвлечени от извънземни? Страхувате ли се, че непрекъснато пропускате нещо? Имали ли сте чувството, че важните хора в живота ви са били заменени от идентично изглеждащи измамници? Ако отговорът на някой от тези въпроси е „да“ - не сте сами. Д-р Брайън Шарплес се завръща на..

публикувано на 14.09.19 в 10:30

Веломрежа тръгва от гара "Пионер", Зелен ринг обхваща неизползваните жп линии

"По трасето на старата жп линия изграждаме линеен парк с велоалея – това е проектът ни за Зелен ринг , който ще свързва кварталите с големите паркове." Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с главния архитект арх. Здравко Здравков и министъра на транспорта Росен Желязков представи проекта. Първият етап на проекта е от..

публикувано на 13.09.19 в 18:27

Какво да очакваме през новия сезон в Народен театър "Иван Вазов"

Режисьорите Диана Добрева, Иван Пантелеев и Мариус Куркински ще работят през новия сезон в Народния театър „Иван Вазов“. Той започва официално от днес, 13 септември, с представлението „Хъшове“ на Александър Морфов от 19.00 часа на голямата сцена. Театърът посреща зрителите с нов двуезичен сайт, спектакли със субтитри на английски език от 1-ви октомври..

публикувано на 13.09.19 в 16:48

Вера Катранджиева, директор: В 91-ва немска езикова гимназия показваме пътя на доброто

В последния ден от седмицата, посветена на новата учебна година, гостуват директори на (едни от) най-желаните гимназии в София. До последно обмисляме сценария за първия учебен ден. Очакваме 185 „зайци“ в   7 паралелки – с усмивка прекрачи прага на студиото Вера Катранджиева – директор на 91-ва немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ ...

публикувано на 13.09.19 в 16:24

Дневникът на една софиянка: Когато искам да мълча

Днес пиша около една малка книга с голяма идея и сърце вътре в нея, тя е на авторите Зорница Христова и художника Кирил Златков и се казва: "Когато искам да мълча" . Тя е за нещата, които не се побират в думите, и за мълчаливото общуване. Дава ни се образ, защото, както гласи един цитат отвътре: Думите ми харесват, но не побират достатъчно ...

публикувано на 13.09.19 в 15:23

Комиксът „Просто Спас 2" идва и е още по-смешен

„Просто Спас 2. Без филтър” е второто хартиено издание, посветено на комиксовия герой на Стен Дамянов, който завладя социалните мрежи. И е още по-безмилостно смешно. Белият заек мрази лъжите. Но всички около него обичат да го лъжат и това го вбесява неистово. Сега обаче опасен вирус наближава града. Вирус, който принуждава хората да казват..

публикувано на 13.09.19 в 15:15

Директорът Антоан Тонев: Любовта към знания и духът в СМГ са в основата на успехите

В последния ден от седмицата, посветена на новата учебна година, гостуват директори на (едни от) най-желаните гимназии в София. Настроението е приповдигнато, вдъхновени и заредени сме за още една година работа с нашите прекрасни ученици. С тези думи започна Антоан Тонев – директор на Софийска математическа гимназия „Паисий..

публикувано на 13.09.19 в 14:44