Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Кампания помага на майки и деца в риск

Програмата “Заедно - здраво бебе, здраво бъдеще” обхваща 136 майки на деца в риск

“Заедно - здраво бебе, здраво бъдеще” е името на една от програмите за социална алтернатива, по които работи фондация “Тръст” . В първите дни на септември фондацията започна кампания, която има вдъхновяваща и благородна кауза.

"“Заедно - здраво бебе, здраво бъдеще” е програма, която се осъществява в международен план. Използва се в страни като Англия, Канада, САЩ, Ирландия и Шотландия, като тя е с най-високи резултати за детското ранно развитие", коментира Оля Георгиева - програмен координатор на фондация “Тръст за социална алтернатива”.

България е първата страна в Източна Европа, която получава лиценза за тази програма, и адаптирането и прилагането ѝ на територията на страната. До момента програмата обхваща само децата от 0 - 2 години в градовете София и Пловдив, но идеята е да се приеме като Национална стратегия и да разшири обхвата си в цялата страна.

Към момента в програмата са записани 136 майки, 125 от които са в София, а 11 в Пловдив. 22 майки и децата им вече са завършили програмата, като се очаква още 11 да завършат програмата до края на годината. Става дума за бедни семейства и такива в риск. Това е и фокус групата на програмата - деца, родени в бедност и в семейства в риск.

“Ние държим да участват млади майки, в неравностойно икономическо положение, които са с първо бебе. Извършват се между 50 и 64 визити в домовете на тези майки, медицинските сестри и акушерки подпомагат майките с нови знания, увереност и съвети как да се грижат за бебето. За нас е важно тези прегледи да започнат още преди бебето да се е появило, тъй което всеки етап от бременността има своите специфики и е важно грижата за плода да започне от самото начало на бременността", обясни Оля Георгиева.

В началото на септември започна кампания “Подари приказка”. Идеята е да се съберат стари или нови детски книжки и играчки, подходящи за деца от 0-2 години. Няма изисквания за книжките, които се събират, но е хубаво да са такива, които подпомагат детското развитие и умения. До момента са събрани над 100 книжки и не толкова играчки.

Даренията се приемат в офиса на “Тръст за социална алтернатива”, който се намира на бул. “Патриарх Евтимий” № 64 от 09.00 до 18.00 часа.
Подробности за кампанията чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Винг Чун - бойното изкуство, което се бори с егото

Когато победиш себе си, можеш да победиш всеки друг и да достигнеш мечтите си. В това вярват китайците и смятат, че за да си успешен, трябва да владееш поне един боен спорт, благодарение на който да постигнеш вътрешен мир. Повечето бойни изкуства учат на търпение, любов към труда и най-вече на изкуството да пребориш най-големия си враг - егото. Точно..

публикувано на 13.10.19 в 13:45
доц. д-р Свилен Маслянков

Доц. д-р Свилен Маслянков: Съвременните оперативни техники при рак позволяват запазване на гърдата

В рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата - месец октомври, освен на диагностиката и значението на профилактиката, в "Часът на здравето" обръщаме внимание и на лечението на коварното заболяване. Всяка година близо 4000 българки заболяват от рак на гърдата, 1100 от тях умират. Това прави карцинома на млечната жлеза най-често..

публикувано на 13.10.19 в 12:40
Българска академия на науките

БАН празнува 150 години от създаването си

Българската академия на науките празнува днес 150 години от създаването си. Това я прави най-старата институция у нас, която предшества дори създаването на Третата българска държава. Академията е наследник на Българското книжовно дружество, създадено през далечната 1869 година в Румънския град Браила с идеята да бъде духовно ядро на българския..

публикувано на 12.10.19 в 12:15

Силата да предизвикаш себе си

Възможно ли е да водиш пълноценен живот, ако си лишен от способността да виждаш. Според Виктор Асенов - да. Той е незрящ и обожава планината, като използва всеки възможен момент, за да бъде някъде сред чистата и дива природа. За предпочитане по-високо. Обикновено на преходи ходи с жена си и техните кучета водачи. Казва, че планината го зарежда, както..

публикувано на 12.10.19 в 11:15

Планинар засне соловото си преминаване по маршрута Ком - Емине

В предаването "Турагент" се срещаме с Мартин Стефанов и неговата приключенска документална поредица, която представя  "почти" соловото му преминаване на един от най-популярните планински туристически маршрут в България - Ком - Емине. Мартин Стефанов споделя, че това не е пътеводител и съветник по въпроси, свързани с прехода и планинарството като..

публикувано на 12.10.19 в 10:30

С грижа за планината

Две млади дами - Данита Заричинова и Елеонора Йосифова , през 2015 г. започват инициативата „Умна раница“. Целта на каузата им е да насърчават отговорното отношение към природата и устойчивите практики в планините. Този уикенд на хижа “Козя стена” Данита и Елеонора, заедно с хижарите, провеждат едно забавно и образователно събитие, наречено..

публикувано на 12.10.19 в 10:15

"Виждам те. Виждаш ме" - кампания за безопасност на велосипедистите

Обучение по глобалната програма "Виждам те. Виждаш ме" за безопасност между велосипедистите и камионите на пътя, се проведе в 18-то училище “Уилям Гладстон". Партньор на инициативата е Главна дирекция "Национална полиция" на МВР. Техни експерти запознават учениците с правилата за велосипедистите. “За велосипедистите има регламентация къде трябва да се..

публикувано на 11.10.19 в 18:49