Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Сдружение "Мещра" - изкуството да възродиш за нов живот старите къщи

Снимка: transfiguration-festival.com
Тази седмица в предаването “Радиоприемница” говорим за маскарадите, ритуалите, целия колорит на костюмите и маските. За да се случат по възможно най-автентичен начин подобен род събития, трябва да съхраним архитектурното и културното ни наследство. С тази задача са се заели от сдружение “Мещра”. Това е организация на специалисти в областта на опазването на културното и природно наследство. Гостува ни председателят на сдружението арх. Ирина Аргирова.

“Сдружението е съставено от архитекти - инженери. Чрез нашите дейности, търсим традиционни строителни практики, и носителите, които могат да ги покажат. Самото име “мещра” означава майстор”, казва арх. Аргирова и обяснява, че тези хора стават все по-малко. Вече 4 години архитектите търсят такива стари майстори в страната и добрата новина е, че все още ги намират. Освен това има и млади хора, които искат да се занимават с това и това знание може да бъде съхранено.

Историята си сдружението започва в с. Долен, където са поканени на Зенит фюжън фестивал. Там те участват като архитекти и изследователи, с афинитет към опазване на културното наследство. Помагат с работилници и архитектурни разходки. От сдружението вече работят и с образователни институции и музеи, а след като стават официално сдружение “Мещра”, създават проекта “Добър ден, майсторе. Как я построи?” в Странджа.

“Това беше един проект с палитра от терени, проучвания, с работилници, с намерените майстори, с изложба, която достигна и до София - в НДК и в Национален етнографски музей”. Тогава от сдружението създават свое място и в мрежата, където публикуват резултатите от своите теренни проучвания.
Една от целите на проекта в Странджа е да намерят тези майстори, които все още могат да покажат традиционните практики. “За Странджа е много интересна къщата с дъсчена обшивка и самите покриви, които са по-различни от планинската къща - те са покрити с едноулучни керемиди”, казва Ирина. Там те намират двама майстори - един, владеещ цепенето на дъски, за да се реставрира една такава къща с дъсчена обшивка, а другият майстор припокрива със специалните керемиди покриви.

Проектът продължава една година - 2016 - 2017, и през този период от сдружението правят теренни проучвания на място и разговарят с местните хора, за да открият майсторите. Третият майстор, който намират там, е кошничар. След проучванията, които правят от сдружението, създават и майсторски работилници, на които старите майстори предават знанията си.

“Хората започват да оценяват тази традиционна архитектура и нейните качества”, казва Илина. Има възраждане на малките села, млади хора се завръщат и възстановяват старите къщи или чужденци, които купуват старите български къщи и ги реновират. За да бъде запазен архитектурният облик, трябва да се знае как да бъде направено това. Все още има такива села, които са запазили автентичния си облик. В Странджа такива са селата Кондолово, Заберново, Кости и Българово.

Традиционната архитектура е съставена изцяло от естествени материали и затова сдружението е не само за архитектурно, но и за природно наследство. “Тази архитектура се вписва много хармонично в природата и в мястото, където е”.

Проектът на сдружението от тази година е “В света на Старопланинската архитектура”, осъществява се съвместно с Етнографски музей на открито „Етър“. Във всички проекти, които са правили, и в различните села, където са били, архитектите виждат неправилно реставрирани стари къщи, както и смесване на съвременни материали с традиционни.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В София има вече 200 "умни светофари"

В София има над 370 светофарни уредби, като почти 200 от тях вече се водят "умни светофари". За съжаление тяхното управление може да бъде компрометирано, тъй като подобно на много светофари в цял свят, и столичните вероятно използват радио сигнали и пароли, които са зададени по подразбиране от производителите на системите и не са сменени в последствие от..

публикувано на 12.11.19 в 18:52

Преходът свърши, да живее преходът...

Четиринайсет автори, всеки от които разгръща в по 12 страници своите спомени и размисли за отминалите 30 години - това предлага уникалното по мащаба и формата си издание "Преходът - 30 години по-късно" , заедно с голяма доза полемика по важни за обществения живот теми и поглед към бъдещето. Авторите са имена на съвременници, познати с..

публикувано на 12.11.19 в 16:50
Доц. Костадин Ангелов

Александровска болница посреща 140-годишнината си с планове за още ремонти

Ремонт на три сгради, оборудване с най-съвременна апаратура на Клиниката по урология, създаване на център за лечение на рак на простатата и разширяване на центъра за лечение на пациенти със затлъстяване са сред основните цели на ръководството на Александровска болница в 3-годишната програма за управление. Лечебното заведение ще отбележи 140 години от..

публикувано на 12.11.19 в 16:08

Дарявайки орган, се запазва частица от дарителя

Темата в предаването “Радиоприемница” тази седмица е донорството. Министерство на здравеопазването започна кампанията “Да! За живот!”, в която участва и актрисата Неда Спасова , известна с ролята си на сестра Кая от известния сериал “Откраднат живот”. С нея разговаряме за трансплантациите и донорството без табу по темата. “Много хора не знаят за..

публикувано на 12.11.19 в 15:32
Йорданка Фандъкова

Фандъкова иска нови ресори "Строителство", "Дигитализация и инвестиции" и "Транспорт"

Да бъдат създадени три нови ресора в Столичната община - "Строителство", "Дигитализация и инвестиции" и "Транспорт", предложи столичният кмет  Йорданка Фандъкова , след като положи клетва и официално встъпи в длъжност за четвърти път. Тя изтъкна, че това са големите мотори на промяната за София и това е начинът да бъде увеличена скоростта на..

обновено на 12.11.19 в 15:01

Тежката следродилна депресия е опасна за психичното развитие на детето

В предаването „Прощъпулник“ по Радио София засегнахме една тема, която нерядко е болезнен спомен за онези, които вече са минали през бременността и раждането, а именно следродилната депресия. Защо минаваме през това състояние, кога то е обострено и как по-лесно да се справим? Отговори на тези въпроси потърсихме от Цвета Таманова ,..

обновено на 12.11.19 в 14:18

Трамвай излезе от релсите и блъсна жена пред Съдебната палата

Жена е пострадала, след като трамвай излезе от релсите пред Съдебната палата в София на кръстовището на бул. „Витоша“ и „Алабин“. Пострадалата е откарана в болница. Жената е преминавала в близост до трамвая и е била блъсната. Заради инцидента бе спряно движението на трамваите в посока „Лозенец“. На място има екипи на полицията. Около 13.30 часа..

публикувано на 12.11.19 в 13:08